Novetats bibliogràfiques 2007

Al llarg del 2007, han aparegut diverses obres i textos d'interès en Biologia de la Conservació de plantes, dels quals en destaquem alguns. Igualment, es reporten els darrers articles científics rebuts a finals d'any.

 

 


LLIBRES

 • BioAtles  (2007). Projecte Bioatles. Servei de Protecció d’espècies. Govern de les Illes Balears, Conselleria de Medi Ambient, Palma.

Col·lecció de fitxes col·leccionables d’espècies amenaçades de les Illes Balears, que inclouen una part de text i fotografia, un mapa amb quadrícules UTM de cadascuna i la descripció (i tendència) de l’estat de conservació i categoria de protecció. 

Relació de fitxes de flora aparegudes Primera edició: Pinus pinaster, Quercus suber, Quercus coccifera, Paeonia cambessedesii, Daphne rodriguezii, Naufraga balearica, Chamaerops humilis.Segona edició (agost de 2007): Pinus halepensis var. ceciliae, Delphinium pentagynum subsp. formenteranum, Ulmus minor, Limonium barceloi, Lavatera triloba subsp. pallescens, Helianthemum caput-felis, Biscutella ebusitana, Vicia bifoliolata, Anthyllis histrix, Euphorbia fontqueriana, Apium bermejoi, Ligusticum huteri, Thymus herba-barona subsp. bivalens, Cymbalaria aequitriloba subsp. fragilis, Femeniasia balearica, Agrostis barceloi.   

 • Blasi, C., L. Boitani, S. LaPosta, F. Manes & M. Marchetti (Eds.) (2007). Biodiversity in Italy. Contribution to the National Biodiversity Strategy. Palombi Editori, Roma

Obra de síntesi, patrocinada pel Govern d’Itàlia i la Società Botanica Italiana, on es descriu la biodiversitat d’espècies, comunitats i paisatges d’Itàlia així com el seu estat de conservació. Les seves més de 450 pàgines són obra de més d’un centenar d’investigadors i pretén ser la base per a la preparació dels Plans d’acció que permetin assolir els objectius de la iniciativa Compte Enrere 2010  

 • Camarasa, J.M. & J.I. Català (2007) Els nostres naturalistes. En el tercer centenari de Linné i Buffon. Universitat de València.

 

Un repàs a les figures dels principals naturalistes del país, des de l’epoca romana fins al s. XIX, amb el perfil personal i els corrents de pensament i el context de cada època (Plini, Eiximenis, Llull, els Salvador, Cavanilles…) 

 

 

 • DMAH (2006). Manual dels Hàbitats de Catalunya. Volum IV (Vegetació arbustiva i herbàcia: vegetació arbustiva); Volum V (Vegetació arbustiva i herbàcia: prats i pastures); Volum VIII (Terres Agrícoles i àrees antròpiques). Departament de Medi Ambient i Habitatge, Generalitat de Catalunya, Barcelona.

Publicats el 2006, però distribuïts durant el 2007, inclouen tres volums més de la col·lecció del Manual d’Hàbitats, amb descripcions acurades i molt bona il·lustració fotogràfica dels tipus d’hàbitats presents a Catalunya, que constitueixen una bona descripció del territori i del paisatge vegetal, a més d’una eina útill per a cercar instruments (alternatius a la protecció legal d’espècies) que permetin la protecció de certes espècies de plantes a través de la pertinença a hàbitats protegits o prioritaris, especialment en el context de Natura 2000.  

 • Jaulin, S., F. Soldati, J.A. Magdalou, A. Scher, L. Barres, A. Haguenauer, X. Buqueras & E. Parés (coord.) (2007). Les vieux arbres et la conservation de la biodiversité / Els arbres vells i la conservació de la biodiversitat. Departament de Medi Ambient i Habitatge, Generalitat de Catalunya, Barcelona.

 

Actes coeditades per diverses institucions del col·loqui fet a Prada de Conflent el 16-17 d’octubre de 2003 

 

 

 

 

 • Largier, G., T. Gauquelin, & P. Cugny (2006). VIIe Colloque international de Botanique Pyréneo-Cantabrique. Bulletin de la Societé d’Histoire Naturelle de Toulouse 141-2: 1-238

 

Distribuït el 2007, aquest volum aplega les comunicacions presentades al Col·loqui corresponent, fet a Banyeres de Bigorra del 8 al 10 de juliol de 2004, i inclou diversos articles sobre conservació de flora pirenaico-cantàbrica.

 

 

 

 

 • Montmollin , B & W. Strahm (Eds) (2007) La Lista « Top 50 » de especies vegetales amenazadas de las islas del Mediterráneo. UICN, Gland.

 

Versió en llengua castellana del document ja publicat anteriorment en anglès pel grup de treball d’illes i la ICSS de la UICN, amb les fitxes de les 50 espècies prioritàries de plantes amenaçades de les illes mediterrànies. 

 

 

 

 

 • Orús, E. (2007) 120 Grans Arbres del Pirineu Català i d’Andorra. Farell editors, St. Vicens de Castellet.

 

 

 

 • Vila, J. & D. Varga (eds). 2006. La futura llei de Biodiversitat-Patrimoni Natural. Jornades de reflexió, participació i debat. Universitat de Girona-Departament de Medi Ambient i Habitatge, Generalitat de Catalunya. Girona-Barcelona.

 

Publicació del contingut de les contribucions i debats de les Jornades, celebrades a la Universitat de Girona el 14 i 15 de juny de 2005. 

 

 


 

 

DARRERS ARTICLES REBUTS SOBRE BIOLOGIA DE LA CONSERVACIO D'ESPÈCIES VEGETALS DE LA MEDITERRÀNIA OCCIDENTAL O DE RELLEVÀNCIA METODOLÒGICA

 

 

 

 

 • Giménez-Benavides, L., S. Dötterl, A. Jürgens, A. Escudero & J. M. Iriondo (2007) Generalist diurnal pollination provides greater fitness in a plantwith nocturnal pollination syndrome: assessing the effects of a Silene-Hadena interaction. Oikos 116: 1461-1472
 • Kohn, M.H., W.J. Murphy, E.A. Ostrander & R.K. Wayne (2007). Genomics and Conservation Genetics. Trends in Ecology and Evolution 22 (1): 25-33
 • Orellana, M.R., J. López-Pujol, C. Blanché & M. Bosch (2007). Genetic diversity in the endangered dysploid larkspur Delphinium bolosii and its close diploid relatives in the series Fissa of the Western Mediterranean area. Biological Journal of the Linnean Society 92: 773-784.
 • Pérez-Collazos, E. &  P. Catalán (2007). Genetic diversity analysis and conservation implications for the Iberian threatened populations of the irano-turanian relict Krascheninnikovia ceratoides (Chenopodiaceae) . Biological Journal of the Linnean Society 92 (3), 419–429.

 


 

 

TESIS DOCTORALS LLEGIDES EL 2007

 

 

 

 • Daniel Guillot.Algunos aspectos de la flora ornamental valenciana. Dir: J.A. Rosselló.Universitat de València 
 • Mercedes Castro.Evolución cariológica de la flora endémica balear. Dir: J.A. Rosselló. Universitat de València  
 • Sònia Garcia. Una aproximació a l’estudi de l’evolució i la sistemática d’Artemisia i gèneres afins en els àmbits de la citogenética i filogènia moleculars. Dir: J. Vallès i T. Garnatje. Universitat de Barcelona

La saladina de Magalluf atura la construcció d’un hotel

Hem rebut la notícia que el proppassat dia 12  s'ha aturat la construcció d'un complex hoteler de grans dimensions al municipi de Calvià (Mallorca), sobre la base de la presència de diverses espècies de saladines (Limonium) endèmiques, entre les quals L. magallufianum Llorens.

Veure la imatge (Herbari Virtual de les Illes Balears)

No és gens habitual, malauradament, que les actuacions urbanístiques amb fort impacte sobre les poblacions de plantes endèmiques o amenaçades siguin aturades o modificades per tal de garantir la preservació de la biodiversitat vegetal. Per això, volem destacar aquesta suspensió del pla de Calvià  que afectava Sa Marina de Magalluf per part del Govern Balear com a exemple per a la resta d'administracions.

Informacions originals:

 • Notícia (Diario de Mallorca, 12 de desembre de 2007)
 • Article (Diario de Mallorca, 12 de desembre de 2007)

Publicació sobre genètica de Delphinium fissum

Al darrer número (Desembre de 2007) de la prestigiosa revista Biological Journal of the Linnean Society, ha apregut publicat l'article Genetic diversity in the endangered dysploid larkspur Delphinium bolosii and its close diploid relatives in the series Fissa of the Western Mediterranean area, del qual són autors M.R. Orellana, J. López-Pujol, C. Blanché i M. Bosch.  El treball forma part dels resultats del projecte de recerca Conservación de procesos en especies disploides de Delphinium del Mediterráneo Occidental,  dirigit per Maria Bosch i finançat pel Plan Nacional de I+D del Ministeri d'Educació.

Canvi climàtic: nou projecte de la FTP

Entre el 2008 i el 2010, el Dr. Jaume Terradas, catedràtic emèrit d’Ecologia de la UAB i exdirector i fundador del CREAF, dirigirà un projecte per planificar l’estratègia catalana per mitigar els efectes del canvi climàtic finançat per la Fundació Territori i Paisatge.  Segons declaracions que recull el diari El Punt (7.XII.08), “cal estar preparat per al pitjor de tots els escenaris” i pensa que el nivell del mar no pujarà entre un pam i mig metre, com afirma l’IPCC (Pannell Intergovernamental del Canvi Climàtic, que actua sota la cobertura de l’ONU i que va rebre fa poques setmanes el Premi Nobel de la Pau, juntament amb Al Gore), sinó molt més. I que això amenaça espais d’interès natural de primera línia de la costa (com ara els Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre i el del Llobregat) i moltes espècies animals i vegetals

El Projecte de recerca inaugura el nou pla estratègic de R+D+I de la Fundació Territori i Paisatge, amb un pressupost de 250.000 euros anuals, durant 3 anys, i persegueix saber com poden perviure les espècies actuals (migració en alçada? migració latitudinal cap al nord?) i com caldrà modificar les polítiques d’espais protegits per garantir la supervivència de la biodiversitat en les noves condicions climàtiques.  

 

“ Ara ja ens calen  1,3 Terres”

 Durant la presentació del projecte, el naturalista i director de la Fundació TiP, Jordi Sargatal, en declaracions a El Punt va alertar que cal aturar el consum de recursos naturals, i que els habitants de la terra consumim un 30% més dels recursos naturals que la Terra pot sostenir: “Al ritme actual, ens farien falta 1,3 terres, però només tenim una sola Terra, ens endeutem i aquest ritme és insostenible. No tenim lloc per obtenir nou capital”. El diari també recull opinions del geògraf Martí Boada, que subratlla els canvis fenològics que s’estant detectant i la gran amenaça que representen els incendis forestals, a conseqüència d’estius càlids i molt secs i destaca les principals espècies que es veuran afectades en la seva supervivencia. Entre les més vulnerables cita els avets (Abies), alguns espècies de pins (Pinus pinea, P. sylvestris i P. uncinata), d’alzines (Quercus ilex, Q. suber), el lliri de neu (Galanthus nivalis) i diverses espècies de gencianes (Gentiana). 

 

Més informació:

 

 

Un camp de golf amenaça una orquídia de Mallorca

El projecte de construcció d'un camp de golf a la zona de Son Bosc, a tocar dels límits del Parc Natural de l'Albufera, amenaça greument la població de l'espècie Anacamptis (Orchis) robusta. Es tracta d'un nou exemple de conflicte entre els projectes de desenvolupament turístic i la conservació de la biodiversitat vegetal.

Veure'n la imatge: Herbari Virtual de les Illes Balears

La notícia ha estat donada a conèixer en els darrers dies en diversos articles i notes de premsa, i, a més de grups de defensa de la natura, com ara el GOB, han expressat la seva alarma i preocupació científics com ara Anna Travesset (IMEDEA), Joan Rita (UIB) o Richard M. Bateman (Jodrell Lab., Kew Gardens).

Anacamptis robusta és una orquídia molt vistosa, que pot atènyer c. 1 m d'alt, i és una de les més espectaculars d'Europa, que , a més, ha donat lloc a un híbrid nou per a la Ciència, descrit recentment del marge oriental de S'Albufera (Anacamptis x albuferensis: A. fragrans X A. robusta)Bateman & Hollingsworth, 2004). El nucli principal de població mundial d'aquesta espècie es troba a S'Albufera i aproximadament dues terceres parts de la població de S'Albufera es troben a la zona de Son Bosc, sense cap mena de protecció.

Sembla força justificada l'ampliació del perímetre del Parc de S'Albufera per incloure aquestes poblacions d'A. robusta. Contràriament, però, es troba pendent d'aprovació en els propers dies l'expedient d'autorització d'inici de les obres del camp de golf.

ÚLTIMA HORA (3 de gener de 2008):

El GOB ha iniciat una campanya de recollida de signatures digitals per a la protecció de l'orquídia de prat i de Son Bosc.


Més informació:

Conservació de la flora per Nadal!

 Ara que s'inicia el període de celebracions nadalenques, la particular manera que té el BioC de felicitar les festes és recordar la vigència de la legislació sobre protecció del verd nadalenc. En l'àmbit administratiu de la Generalitat de Catalunya, podeu consultar algunes notícies de la campanya de Nadal d'anys anteriors sobre la protecció de la molsa, a l'empara de la Llei Forestal i la del boix grèvol i el teix, en virtut de l'Ordre de 28 d'octubre de 1986, que també regula la producció d'arbres de Nadal (avets, etc.).

Exemplar en fruit de boix grèvol (Ilex aquifolium)

Alguns exemplars notables han estat declarats arbres monumentals,  com ara el boix grèvol del Pla de Morou(Fogars de Monclús) o el grèvol de Ventolà, o l'avet de la Font Tosca (Campelles) i l'avet del Torrent de la Comella(Planoles) ( segons Ordre 19/1991 del DARP, i Ordre 228/2005 del DMAH), per exemple.

Nova revista sobre educació de Biologia i Evolució

Acaba de publicar-se el primer número d'una nova revista, Evolution: Education and Outreach, publicada per Springer i editada per Niles Eldrerge, que aporta nous continguts útils per a l'ensenyament de temes d'Evolució i de Biologia de la Conservació. La revista cerca oferir discussions acurades i accessibles sobre conceptes evolutius, plans docents, notícies i d'altres informacions útils per als ensenyants a tots els nivells, així com al públic interessat en general.

La publicació és disponible on-line i sense cost. El primer volum pot trobar-se a l'adreça d'internet següent: http://www.springerlink.com/content/phj263762420/