Jordi López retorna de la Xina

El membre del BioC Jordi López i Pujol, ha finalitzat la seva estada postdoctoral a la Xina, on ha estat dos anys (2006-2008)  completant la seva formació com a investigador a l’IBCAS (Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences) a Beijing, sota la direcció del Prof. Ge Song (al grup de recerca en Plant Evolutionary Biology and Conservation Genetics)
 
Jordi López, durant la presentació del seu treball final d'estada postdoctoral titulat Identification of Glacial refugia in China through areas of plant endemism el passat dia 21 de febrer, a la seu de l'IBCAS (Beijing)
 
 
La seva reincorporació al sistema de recerca de casa nostra es produeix a través de l’obtenció d’un contracte d’investigador de la Junta de Ampliación de Estudios del CSIC (resolució publicada el 25 de febrer), amb destí a l’Institut Botànic de Barcelona, havent aconseguit la puntuació més alta dels candidats presentats. Enhorabona!

Temps d’exposicions

Tres exposicions, dues a Barcelona i una a València, mereixen una visita per conèixer amb detall la producció científica de dos dels millors d'investigadors botànics del país, per admirar obres mestres de la il·lustració botànica i per reflexionar sobre el medi ambient amb les notes de Bob Dylan…

L’observació i el traç (Dibuixos botànics de Joaquim Conca i Grau)

A l’Institut Botànic de Barcelona s’exposa la col•lecció de 56 dibuixos de narcisos silvestres, acompanyats dels exemplars en la seva època de floració.

  • Inauguració dijous 13 de març de 2008, a les 19.00 h (Accés a la inauguració per l’Institut Botànic)
  • Horaris d’exposició de dilluns a diumenge (Març de 10.00 h a 18.00 h; Abril i maig de 10.00 h a 19.00 h). Accés a l’exposició pel Jardí Botànic de Barcelona. Exposició oberta fins a l’11 de maig de 2008

 

Mostra bibliogràfica sobre Oriol de Bolòs i Jaume Pujiula a la Facultat de Biologia de la UB

El vestíbul de la Facultat de Biologia acollirà durant tot el 2008 sengles mostres bibliogràfiques sobre les figures d'Oriol de Bolòs, un referent de moltes generacions de botànics al país, i del pare jesuïta Jaume Pujiula, fundador de l'Institut Biològic de Sarrià.
 

HARD RAIN al Jardí Botànic de València

Del 21 de febrer al 6 d'abril, el Jardí acull l'exposició Hard Rain, una denúncia mediambiental basada en la cançó A hard rain a-gonna fall de Bob Dylan. La mostra, que ja ha passat per Suïssa i Edimburg entre altres llocs, aplega a València després de tenir una excel.lent acollida als jardins botànics de Madrid i Gijón, que han col.laborat amb el Jardí de la Universitat de València  per portar-la a l’Estat espanyol.
 

 

Tesis doctorals en xarxa: Xarxa TDX

Des de la pestanya d’enllaços/biblioteca del Portal BioC es pot accedir des d’ara a un tipus de publicació normalment poc disponible per la via ordinària: els documents en format pdf de les tesis doctorals llegides, consultables per any i per universitat, de les universitats que fan part de la xarxa TDX: Universitat de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, de Girona, de Lleida, Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, Ramon Llull, de Vic, Internacional de Catalunya, Abat Oliba, de les Illes Balears, de València, Jaume I, de Cantabria, de Murcia, de Oviedo, de Zaragoza i da Coruña.
El dipòsit Tesis Doctorals en Xarxa (TDX) ha fet 7 anys. Durant aquest temps, ha crescut significativament com ho demostren les 5.250 tesis que conté. El servei, que va començar amb la participació de 8 universitats catalanes, amb la incorporació de la Universidad de Zaragoza ja compta amb 20 universitats participants. A més, el TDX dóna accés a més de 10.000 tesis a través de la cerca global.

IV Jornades d’Etnobotànica a Artà

De l'1 al 4 de maig de 2008, tindran lloc a Artà (Mallorca), les IV Jornades d'Etnobotànica en Llengua Catalana. Les anteriors Jornades van tenir lloc a Torrent (L'Horta, 2001), a Viladrau (Osona, 2004) i a Xixona (L'Alacantí, 2006). La inscripció hi és gratuïta però cal inscriure-s'hi formalment (fins al 17 de març). S'hi poden presentar comunicacions orals i en pòster (límit de tramesa de resums: 14 d'abril).

  • Més informació sobre programa, inscripció i resums:

jornadesetnobotaniques@gmail.com

Més serveis al Portal BioC

S’han afegit nous serveis, recursos i enllaços al Portal BioC de l’àmbit de la Biologia de la Conservació de Plantes, referits a programes de recerca en BCP, societats científiques, vídeos, publicacions, llistes amb fitxes consultables d’espècies amenaçades, i anuncis de congressos, que es podran enllaçar des d’ara a les pestanyes respectives del Portal.
 
Consulteu la relació de recursos i enllaços afegits, que és la següent:

Enllaços 

PROGRAMES DE RECERCA

SYNTHESYS (Sinthesis of Systematic Ressources) VI FP/ UE

ConGen (Integrating Population Genetics and Conservation Biology: merging theoretical, experimental and applied approaches) ESF Programme

SOCIETATS CIENTÍFIQUES

AEET Asociación Española de Ecología Terrestre
 


Recursos

PUBLICACIONS

Número actualment vigent : Año XVI Nº 3 / 2007 Septiembre – Diciembre
Articles destacats sobre Biologia de la Conservació de Plantes:

J. Andreu & M. Vilà (2007).
Análisis de la gestión de las plantas exóticas en los espacios naturales españoles (pdf )

M.B. García, D. Goñi, D. Guzmán, J.M. Iriondo, J. Cosculluela, J. Puente, M. Alcántara, J. Guiral (2007)
¿Cómo gestionar una planta prácticamente inaccesible y en peligro de extinción? (pdf)

VÍDEOS

Programa "El Medi Ambient" (TV3). Emissions amb participació de membres del BioC, disponibles a la nova pestanya Mèdia del Portal, que recull les intervencions i aparicions del seus membres als mitjans de comunicació.

19/09/2007 Emissió a TV3 (Programa El Medi Ambient)
El corniol dels Ports de Tortosa

  • Veure vídeo (TVC). Filmació (18.VI.2007)  als Ports de Tortosa sobre Aquilegia paui i els treballs que hi realitza el BioC (M. Bosch, M. Martinell, C. Blanché)

 

23/07/2007 Emissió a TV3 (Programa El Medi Ambient)
Stachys marítima, fregant l'extinció

  • Veure vídeo (TVC). Filmació (1.VI. 2007)  a la platja de Pals (Baix Empordà) sobre la situació de conservació i cens de Stachys maritima (C. Barriocanal, C. Blanché)

 

FITXES D’ESPÈCIES AMENAÇADES

Inventaire National du Patrimoine Naturel (Museum National d’Histoire Naturelle, París). Relació d’espècies vegetals protegides al Llenguadoc-Rosselló (Arrêté du  29 octobre 1997: JOURNAL OFFICIEL DE LA RÉPUBLIQUE FRANCAISE du 16 janvier 1998  page 674 ) no incloses a la llista francesa general (que inclou unes altres 127 espècies presents a Llenguadoc-Rosselló)
 


Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenazada de España
(Ministerio de Medio Ambiente)

CONGRESSOS

Plant Population Biology for the coming decade
(Luxemburg, 1–3 de maig de  2008)

Second Meeting of the European Society for Evolutionary Developmental Biology (Gent, Flandes, Bèlgica),  29 de juliol-1 d’agost de 2008.

 


Addenda del Libro Rojo

 Segons que informa el Blog de la SEBCP, ha començat a distribuir-se a les llibreries l’Addenda 2006 del Libro Rojo y Atlas de Flora Vascular Amenazada de España, que recull els treballs finalitzats el 2005 corresponents al projecte AFA2 i que inclou tàxons que no van ser incorporats a l’edició inicial del Libro Rojo. Aquesta addició anirà seguida ben aviat d’una nova actualització amb més espècies, corresponents al projecte AFA3, acabat a finals del 2007.

Pel que fa a l’Addenda 2006 acabada de publicar, aquesta conté 35 noves fitxes (11 CR, 9 EN i 15 VU) i ha comptat amb la participació de 104 autors. Totalitza 95 pàgines i es pot trobar a les llibreries, amb idèntic format i a un preu de 10 €.

 
Us recordem que a l’apartat de recursos del Portal BioC, es pot enllaçar amb la versió pdf del volum principal del Libro Rojo, a través de la pàgina web del Ministerio de Medio Ambiente.

M. Bosch i M.C. Martinell, presents a ECOFLOR

Les membres del BioC, Maria Bosch i M. Carmen Martinell han participat a la V Reunió de la Xarxa ECOFLOR, que ha tingut lloc els dies 5 i 6 de febrer, al Jardí Botànic de València. En el decurs de la reunió, van prendre part al Taller sobre Espectrofotometria del Color i, durant les sessions, M.C. Martinell va presentar la comunicació oral:

Polinización diurna y nocturna en Silene sennenii

Autors: M. Carmen Martinell, Maria Bosch, Laia Guasch i Cèsar Blanché.

Més informació sobre la Reunió d'Ecoflor

V Reunió d’ECOFLOR a València

Crònica de M. Bosch i M.C. Martinell

El passat 5 i 6 de febrer ha tingut lloc a València la V Reunió del grup de treball d’ecologia i evolució floral (ECOFLOR) , grup de treball que pertany a l’Asociación Española de Ecología Terrestre (AEET). L’esdeveniment s’ha desenvolupat al Jardí Botànic de València i els organitzadors han estat el Dr. Miguel Verdú (Centro de Investigaciones sobre Desertificación CSIC-UV-GV) i el Dr. Jaime Güemes (Jardí Botànic de València-UV).

Aquesta reunió s’ha dissenyat per fomentar la discussió i l’intercanvi d’idees a partir de xerrades impartides per estudiants que volen discutir les seves hipòtesis de treball, dissenys experimentals, anàlisis o interpretacions dels resultats i xerrades d’investigadors que volen discutir noves hipòtesis, recuperar idees oblidades o no provades, en el camp de l’ecologia i l’evolució floral.

Com a convidats especials es va comptar amb la presència del Dr. Jens Olesen de la University of Aarhus (Dinamarca), que va fer una xerrada sobre els mòduls en les xarxes de pol·linització i es va desenvolupar una petita sessió sobre aquest tema i el Dr. John Pannell de la University of Oxford (Regne Unit), que va parlar sobre els patrons de distribució de la repartició de sexes i dels nivells de ploïdia en una planta colonitzadora com és Mercurialis anua.

La resta de participants van tractar temes molt diversos. Així, la importància dels factors genètics i demogràfics en els estudis evolutius, l’efecte de la densitat local en la reproducció d’una planta anemògama (Pinus sylvestris), els efectes de les relacions de facilitació entre espècies en l’evolució floral o la transferència de pol·len entre plantes invasores (Carpobrotus edulis) i natives. Molts treballs presentats analitzaven els efectes dels pol·linitzadors en l’evolució de determinats caràcters florals com l’heterostilia o l’evolució floral dins de determinats gèneres, com Antirrhinum, Lithodora, Cistus o Galvezia, en molts casos complementats amb estudis de filogènia molecular i filogeografia. També és van exposar treballs sobre espècies concretes com els senyals florals en Dalechampia scandescens, la selecció fenotípica en Tolumnia gibertiana, experiments dissenyats a estudiar la importància de la pol·linització nocturna i diürna de Silene sennenii o els efectes de la posició floral en Olea europaea. Es va parlar també sobre l’evolució de determinades interaccions planta-animal, com és el cas de l’ornitofília a la Macaronesia o el paper dels llangardaixos com a visitants florals i pol·linitzadors. Alguns dels participants, en canvi, van insistir en veure les interaccions des del punt de vista dels insectes, presentant així un treball sobre l’assignació sexual no sempre paritària en una abella solitària (Osmia cornuta) i un altre que complementava els mètodes clàssics de censos de pol·linitzadors amb el recompte de pol·len directament a sobre els insectes. Finalment es va presentar una proposta de base de dades sobre sistemes reproductius de les angiospermes.

El dia anterior (4 de febrer), aprofitant l’esdeveniment, es va realitzar un taller titulat "Utilización de la espectrofotometría para trabajar con el color en ecología y evolución" a càrrec dels Drs. Alfredo Valido i Pedro Jordano (Estación Biológica de Doñana-CSIC, Sevilla), en el qual es van explicar unes nocions molt bàsiques sobre la utilitat de l’ús del color en els estudis d’ecologia i evolució i els mètodes emprats per l’anàlisi del color. El taller es va centrar especialment en els aspectes més pràctics de mesurar el color de forma objectiva, fent una demostració de la utilització de l’espectrofotòmetre USB-2000 (o USB-4000) d’Ocean Optics, l’ús del software SpectraSuite i l’anàlisi de les dades obtingudes.
 
 
  • Més informació: Programa de la V. Reunió ECOFLOR (València, 2008) 
 
 
MARTES 5 Febrero 2008
9:00-9:30 John Pannell Quantitative genetics of sex allocation in a colonising plant
9:30-10:00 Xavier Picó Interacción entre demografía y genética: ¿Quién manda sobre quién?
10:00-10:30 Juan J. Robredo-Arnuncio Does crowding enhance promiscuity in plants?
10:30-11:00 Miguel Verdú ¿Existe evolución floral mediada por la facilitación?
CAFÉ
12:00-12:30 Alfredo Valido Lagartos como visitantes florales y/o polinizadores
12:30-13:00 Rocío Pérez Barrales La trampa de las señales honestas en Dalechampia scandens
13:00-13:30 Jordi Bosch Asignación sexual en una abeja solitaria: ¿existe la paridad absoluta?
13:30-13:50 Nacho Bartomeus Transferencia de polen entre plantas invasoras y nativas
COMIDA
16:00-16:20 Mª Carmen Martinell Polinización nocturna y diurna en Silene sennenii
16:20-16:40 Alejandro González La flora ornitófila de Macaronesia: rasgos florales a debate
16:40-17:00 Angel Vale Selección fenotípica en Tolumnia gibertiana (Orchidaceae)
17:00-17:30 Marcos Méndez Neo-Yampolsky: una base de datos sobre sistemas sexuales en Angiospermas
17:30-17:45 Marcos Méndez Propuesta acción integrada Sistemas Reproductivos
     
MIÉRCOLES 6 Febrero 2008
9:00-9:30 Jens M Olesen Modules in pollination networks
9:30-9:50 Benigno Padrón Nestedness, also a pattern in 1-mode networks?
9:50-10:10 Ana M. Martín González Redes de polinización: ¿podemos incorporar la perspectiva del polinizador?
10:10-10:40 Virginia González Are modules explained by floral properties?
10:40-11:00 Pablo Vargas. ¿Es la flor personada de Antirrhinum especializada?
CAFÉ
12:00-12:30 Juan Arroyo Polinizadores revoloteando alrededor del árbol filogenético, o

cómo pueden afectar a la evolución de la heterostilia

12:30-12:50 Victoria Ferrero El polimorfismo floral en Lithodora: evolución y reversión de la heterostilia en dos procesos de especiación independientes
12:50-13:10 Mario Fernández-Mazuecos Evolución de caracteres florales y filogeografía de tres especies de Cistus de flor blanca
13:10-13:30 Carlos Granado Andromonoecia y efectos arquitecturales en el acebuche
13:30-14:00 Alan Forrest Floral evolution and pollination in Galvezia (Antirrhineae)
COMIDA
15:30- ASAMBLEA  
 
 

Conservació de la diversitat genètica

Acaba de publicar-se el llibre Conserving Plant Genetic Diversity in Protected Areas, editat pel nostre company J. M. Iriondo (UPM), N. Maxted (University of Birmingham) i M. E. Dulloo (Bioversity International, Itàlia).

 Més enllà dels objectius de preservació d’espècies i d’ecosistemes, habituals en la conservació d’espais protegits, l’obra posa el focus en la necessitat de conservació de la diversitat genètica intraespecífica, sovint força ignorada. Aporta arguments de tipus pràctic com ara que el manteniment de la diversitat genètica és fonamental per a la seguretat alimentària i per a la provisió de matèries primeres d’origen vegetal i com la millor manera de conservar-la és als seus hàbitats naturals.

L’establiment de reserves genètiques a l’interior dels espais protegits es demostra com un sistema efectiu de mantenir paquets de diversitat genètica que ulteriorment poden ser emprats en la millora de les espècies conreades. El llibre presenta guies pràctiques de gestió que poden ser aplicades a la conservació de la diversitat genètica continguda en espècies parentals silvestres de les espècies conreades i una síntesi del paper que hi poden jugar els espais protegits i està adreçat a estudiants i investigadors en agronomia i ciències ambientals i per a conservacionistes professionals, gestors d’àrees protegides i responsables de l’administració i de les polítiques ambientals.

Més informació