Premi d’Innovació Docent al GIBAF

 En el darrer Congrés internacional d'Educació superior en Ciències farmacèutiques, celebrat a Santiago de Compostel·la aquest mes de juliol, ha estat premiat el projecte Viquipèdia : Plantes Medicinals, com a metodologia docent més original i innovadora, un treball del GIBAF (Grup d'Innovació Docent en Botànica Aplicada a les Ciències Farmacèutiques), grup consolidat que coordina el nostre company del BioC, Joan Simon i al qual pertanyen diversos membres del nostre equip i d'altres companys de la secció de Botànica de la Facultat de Farmàcia
 
 
 Més informació

 
 
Joan Simon, Montserrat Pujol, Víctor Rimbau, Ester Zulaica i Carles Benedí, professors de la Facultat de Farmàcia de la UB, durant un sopar al Congrés Edusfarm, a Santiago de Compostel·la.


E-Flaixos en BCP, 8

Es donen a conèixer diverses novetats i notícies en Biologia de la Conservació de Plantes (BCP), que inclouen:

 • Creix el banc de germoplasma de Brasil
 • Regulada l'escalada al Parc Natural de Montserrat
 • J.M. Ninot, nou president de la ICHN

Publicacions:

 • Bouteloua, 4
 • Invasiones Biológicas

Veure contingut d'E-Flaixos en BCP anteriors (1-7)

 

 

CREIX EL BANC DE GERMOPLASMA DE BRASIL

El Banc de germoplasma del Brasil és a punt d'atènyer la mida de 150.000 mostres conservades, que el farà el quart del món en volum d'accessions, per darrera del dels Estats Units (500.000), Xina (390.000) i Alemanya (160.000). Aquest banc és gestionat per la Corporació Brasilera de Recerca Agrícola (Embrapa) i el Ministeri d'Agricultura i té per finalitat la conservació dels recursos genètics de la flora de Brasil.

Més informació


 

REGULADA L'ESCALADA AL PARC NATURAL DE MONTSERRAT

A les I JCCF es va presentar una comunicació de l’equip d’A. Gómez Bolea relativa a l’efecte de les activitats d’escalada al massís de Montserrat sobre Erodium rupestre  (web de les I JCCF) i de sempre hi ha hagut una preocupació per la possible afectació d'aquesta apràctica esportiva sobre el medi natural. Després de diversos estudis d'avaluació,  ara el parc anuncia la regulació d’aquesta activitat per fer-la compatible amb la conservació dels elements naturals de la muntanya.
 
Més informació: 

 • Notícia 18.07.2008 – Regio7.cat
 • Notícia  4.06.08 –  FEEC (Federació d’entitats excursionistes de Catalunya)
 • Informació Patronat de la Muntanya de Montserrat
 • Informació Parc Natural de Montserrat

 
JOSEP M. NINOT, NOU PRESIDENT DE LA ICHN

El Dr. Josep M. Ninot, professor de Botànica de la Facultat de Biologia de la UB ha estat elegit nou president de la Institució Catalana d'Història Natural, en substitució de Josep Peñuelas, que havia arribat al final del seu mandat.

El  relleu va tenir lloc el 30 de juny passat, quan se celebrà l’Assemblea General de la ICHN, durant la qual es va produir la renovació de càrrecs del Consell Directiu, que queda constituït de la següent manera:

President: Josep M. Ninot Sugrañes
Vicepresident: Joan Pino Vilalta
Secretari: Xavier Escuté Gasulla
Tresorer: Marc Martín Pérez
Vocals: Roser Campeny Valls, Moisès Guardiola Bufí, Pere Luque Pino, Núria Morral Nadal, Oriol Oms Llobet, Xavier Sabaté Rotés, Delfí Sanuy Castells i Florenci Vallès Sala

 


PUBLICACIONS

 
Bouteloua, 4 (2008)

 Segons que ens informa Daniel Guillot, s'ha publicat el volum 4 (2008) de la Revista Bouteloua, que inicia una nova etapa com a publicació de la Fundación Oroibérico i del futur Jardín Botánico Oroibérico.

 ÍNDEX del volum 4
•    Taxones y cultones de la serie Basilares Britton & Rose, del género Opuntia Mill., cultivados en la Comunidad Valenciana. D. Guillot Ortiz, J.A. Rosselló Picornell & E. Laguna Lumbreras, 3-14.
•    Diseño del chaparral californiano en el Jardí Botànic Marimurtra. N. Membrives Fernàndez, 15-22.
•    Algunas citas nuevas del género Agave L., para la flora alóctona española. D. Guillot Ortiz & P. Van der Meer, 23-31.
•    Hibiscus mutabilis L. e Hibiscus indicus (Burm. f.) Hochr., dos especies ornamentales confundidas frecuentemente. J. M. Sánchez, 32-36.
•    Datura wrightii (Solanaceae), a neglected xenophyte, new to Spain. F. Verloove, 37-40.
•    The invasion of Senecio kleinia, an endemic plant from Canary Islands, on the southeastern Spanish coastline. J.L. Villar, M.A. Alonso & A. de la Torre, 41-46.
•    Notas breves, 47-54.
o    Primera noticia acerca del cultivo de Agave geminiflora (Tagl.) Ker-Gawler en España. D. Guillot Ortiz & P. Van der Meer, 47-48.
o    Aptenia ´Red Apple´, un nuevo cultón para la flora alóctona española. D. Guillot Ortiz, J. A. Rosselló Picornell & E. Laguna Lumbreras, 49-53.
o    Centranthus ruber ´Albus´, un cultón alóctono en Cataluña. D. Guillot Ortiz, 54.
•    Reseñas bibliográficas, 55

Més informació

 

Invasiones Biológicas

  Acaba de veure la llum el llibre Invasiones Biológicas, que recull les darreres dades sobre aquest fenomen del canvi global, amb un apartat específic dedicat a la flora invasora i un recull extens de casos d'estudi de diversos grups d'organismes. El llibre ha estat editat a la col·lecció de divulgació del CSIC.

Coodinadors:

Vilà, Montserrat
Valladares, Fernando
Traveset, Anna
Santamaría, Luis
Castro, Pilar

2008   
CSIC, Madrid, 216 pag.

ISBN: 978-84-00-08663-3

Més informació

 

 

Exposició pública del Parc Montgrí-Medes-Baix Ter

S'acaba de posar a exposició pública l'avantprojecte del nou Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, que integra els tres espais actualment gestionats de manera separada en figures de menor entitat.

 El massís del Montgrí, des dels arrossars de Pals (Foto: Jaume Blanché)

Segons que informa el Butlletí electrònic del DMAH, el dia 11 de juliol, s’ha publicat l'anunci d'informació pública sobre l'Avantprojecte de llei de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter.

El Parc Natural unirà dues comarques, l’Alt Empordà i el Baix Empordà. L’àmbit del Parc conté tres espais inclosos al Pla d’espais d’interès natural, que es fusionen en un de sol i integren espais terrestres amb marítims. Es tracta del Montgrí, les illes Medes i els aiguamolls del Baix Empordà. La declaració del Parc ha de permetre un desenvolupament sostenible dels municipis que l'integren i alhora garantir la conservació de valors geològics, biològics, paisatgístics i culturals

Més informació

En relació amb el coneixement de la flora d'aquest territori, hem d'indicar que recentment ha estat guardonat amb el Premi per a Estudiants de la ICHN el treball El poblament vegetal del massís del Montgrí, les illes Medes i l'antic estany de Sobrestany de Miquel Jover i Benjumea, que va ser lliurat per sant Jordi a la seu de l'IEC. El treball reporta 859 plantes vasculars i 85 briòfits i representa una informació essencial per a la futura gestió de la flora d'aquest nou espai protegit.

 

Nou llibre: Plantes del Port, I

Ha estat publicat recentment el llibre Plantes del Port, I. Equisets i falagueres. Arbres i arbustos. Arbres monumentals (Grup de Recerca Científica 'Terres de l'Ebre', Ulldecona, 2008), de Ferran Royo, Lluís de Torres, Salvador Cardero, Rafel Curto, Manolo Arrufat, Jordi Beltran i Álvaro Arasa.


L'obra, prevista per a un total de tres volums, va ser publicada al mes d'abril, amb motiu de la festivitat de Sant Jordi i presentada a la Biblioteca Marcel·li Domingo (Tortosa) (vegeu notícia de la presentació)

Es tracta d'una obra magníficament il·lustrada que és resultat dels treballs que, des de fa molts anys, esta realitzat el grup de botànics agrupats a l'entorn del Grup de Recera de les Terres de l'Ebre i que ja obtingut informacions remarcables sobre el coneixement de plantes rares i amenaçades del massís dels Ports.

Més informació sobre

 • Grup de Recerca Científica "Terres de l'Ebre"
 • Perfil dels autors
 • Adquisició del llibre per internet (25€)

http://massisdelport.org/

 

 

Premis BBVA de Conservació de la Biodiversitat

Harold A. Mooney, de la Universitat de Stanford, i Peter H. Raven, del Jardí Botànic de Missouri; el Grupo Ecológico de Sierra Gorda, a Mèxic; i el periodista espanyol Benigno Varillas han estat guardonays amb els Premis Fundación BBVA a la Conservación de la Biodiversidad 2007, a les categories de Recerca científica, Actuacions en Conservació i Difusió del Coneixement i Sensibilització, respectivament.

Els premis van ser lliurats a Madrid el passat dia 17 de juny.

Peter Raven, un dels permiats, en una imatge recent (2007) 

Més informació

 

Nova publicació sobre genètica de D. staphisagria

Acaba d'aparèixer publicada a la prestigiosa revista Genetica, l'article "Genetic diversity in Delphinium staphisagria  (Ranunculaceae), a rare Mediterranean dysploid larkspur with medicinal uses", del qual són autors els membres del BioC: Maria Renée Orellana, Jordi López-Pujol, Cèsar Blanché, Anna M. Rovira i Maria Bosch, que ha dirigit el projecte  del MEC del qual fa part el treball.

L'article destaca els baixos nivells de variabilitat detectats per tècniques isoenzimàtiques (A = 11.8, Ap = 1.6, Ho = 0.026, He = 0.057) i la manca de correlació entre distàncies genètiques i distàncies geogràfiques de les 31 poblacions analitzades, que és interpretada com al resultat d'una dispersió mitjançada per l'home, a causa del seu ús com a medicinal des d'antic, que hauria provocat successius fenòmens de coll d'ampolla genètics.

Més informació 

E-flaixos en BCP, 7

Es donen a conèixer diverses novetats i notícies en Biologia de la Conservació de Plantes (BCP), que inclouen:

 • Anunci del curs de demografia en flora amenaçada a València
 • 22nd Annual Meeting of  the Society for Conservation Biology
 • 25è aniversari del Parc Natural del Cadí-Moixeró
 • Signatura del nou conveni CSIC-Institut Botànic de Barcelona
 • Campanya d’orquídies a la Garrotxa

Publicacions:

 • Conservation Letters
 • Etnobotànica de Gallecs

Veure contingut d'E-Flaixos en BCP anteriors (1-6)

 

CURS DE DEMOGRAFIA EN FLORA AMENAÇADA

Curs: "Estudios demográficos de flora amenazada: utilidad de la demografía en la conservación de especies”
Continguts: Concepto, extensión y utilidad de los estudios demográficos; utilidad de los espacios protegidos, especialmente las microrreservas para el planteamiento de estudios demográficos; planteamiento de estudios de campo; utilidad de los estudios demográficos en el análisis de especies amenazadas; la información demográfica y el desarrollo de estrategias de conservación de flora.
Professors: Elena Carrió, Felipe Domínguez, Jaime Güemes (coordinador), Raquel Herreros, Emilio Laguna, Manuel Marrero, Juan Carlos Moreno, Juan Mota
Lloc: Jardí Botànic de la Universitat de València
Dates: 22-26 de setembre de 2008
Durada: 40 hores (convalidable por crèdits de lliure elecció de la Universitat de València)
Organitzen: Jardí Botànic de la Universitat de València-Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas
Col·labora: Conselleria de Medi Ambient, Generalitat Valenciana
Preinscripció i informació: guemes@uv.es
En una setmana s'anunciarà el programa concret del curs al web de la Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas: www.conservaciónvegetal.org

 


22nd MEETING DE LA SOCIETY FOR CONSERVATION BIOLOGY

Segons la informació rebuda de la SCB: 

The 22nd Annual Meeting of  the Society for Conservation Biology will be held in Chattanooga, Tennessee, July 13-17, 2008.  Learning new skills, listening to great speakers, networking with new and old colleagues – the meeting has it all!

Four exciting short courses available:
1) The Role of the Social Sciences in Conservation Planning
2) Targeting Behavior: Designing Conservation Behavior Change Programs
3) Technical support for needs assessment and curriculum design and implementation in conservation biology
4) Making Your Data More Valuable: The Importance of Metadata from a Conservation Management Perspective
**More information at: http://www.conbio.org/activities/meetings/2008/program/courses.cfm

Great Plenary Speakers:
1) Chuck Cook, director of The Nature Conservancy’s coastal and marine program in California
2) Winona LaDuke, Anishinaabekwe (Ojibwe) enrolled member of the Mississippi Band of Anishinaabeg
3) Jeff McNeely, IUCN Chief Scientist and President of the Asia Secion of SCB
4) Diane Russell, Biodiversity and Social Science Specialist for USAID
**More information at: http://www.conbio.org/activities/meetings/2008/program/plenary.cfm

Socials for Networking:
Several working groups and sections will hold socials (Social Science Working Group, Freshwater Working group and Marine Section), a special SCB Networking Night will be held on both sides of the Tennessee river, an SCB Award ceremony will honor the best in Conservation Biology, and a banquet featuring Bill McKibben, writer and avid environmentalist, will cap off the meeting.
**More information at: http://www.conbio.org/activities/meetings/2008/program/socialevents.cfm

For more information on the meeting in general and its program, please visit:
www.conbio.org/2008

 


 
25è ANIVERSARI DEL PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ
 

El Parc Natural del Cadí-Moixeró va ser creat el 15 de juliol de 1983 amb la finalitat de protegir els valors naturals, ecològics, socials, econòmics i paisatgístics de la zona. El Parc Natural pretén fer compatible la conservació amb el desenvolupament de la població local. El Parc disposa d’una superfície de 41.060 hectàrees, que formen part de tres comarques: l'Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. Comprèn el conjunt orogràfic prepirinenc integrat per les serres del Cadí i del Moixeró, el massís del Pedraforca i bona part dels de la Tosa i Puigllançada.
En honor a la creació del Parc se celebraran un conjunt d'activitats entre l’11 i el 15 de juliol en què pot participar tothom, com per exemple esports d'aventura, conferències, travesses i excursions, alliberament de fauna salvatge…

Més informació

 • Web del Parc Natural Cadí-Moixeró


SIGNATURA DEL NOU CONVENI DE L'INSTITUT BOTÀNIC DE BARCELONA

El proppassat dia 5 de juny es va signar el nou conveni de col·laboració entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Ajuntament de Barcelona, pel qual es prorroga per 10 anys més la cooperació entre les dues administracions per al funcionament de l'Institut Botànic.

 

Acte de signatura del nou conveni CSIC-Institut Botànic de Barcelona, amb la presència del director de l'IBB, Dr. Alfonso Susanna, membre del GReB.


CAMPANYA D'ORQUÍDIES A LA GARROTXA

La troballa de Serapias vomeracea i Orchis conica a la Garrotxa són les darreres novetats de la campanya que ha iniciat la delegació de la ICHN, on participen 26 persones que realitzen prospeccions voluntàries per la comarca. El llistat comarcal ja ateny la xifra de 44 espècies d'orquídies.

 

Més informació

 • Web de la delegació de la ICHN de la Garrotxa

 


  
PUBLICACIONS

 

 • Conservation Letters 

La SCB informa del llançament d'una nova revista, en l'àmbit de la BCP – Conservation Letters – amb la següent informació:

You can now find Conservation Letters on the right side of SCB home page: https://www.conbio.org/Memberhome (once you are logged in).

Conservation Letters is a new, online-only scientific journal of the Society for Conservation Biology. The bimonthly journal publishes empirical and theoretical research with significant implications for the conservation of biological diversity.

Conservation Letters complements Conservation Biology by emphasizing (1) the policy and implementation implications of all research accepted for publication, (2) interdisciplinary and intradisciplinary approaches to conservation problems, (3) articles emanating from social science disciplines that illuminate social, political, and economic aspects of conservation interventions, and (4) relatively short articles (maximum 3000 words). Conservation Letters will publish three types of articles.

— Letters: novel findings with high relevance for conservation practice or policy

— Mini-Reviews: overviews of emerging subjects that merit urgent coverage, or succinct syntheses of important topics that rarely are encountered in the mainstream literature

— Policy Perspectives: brief essays for a general audience on issues related to conservation and society

The journal welcomes submissions across the biological and social sciences — especially interdisciplinary submissions — that advance pragmatic conservation goals as well as scientific understanding. Conservation Letters seeks manuscripts in all biomes (marine, terrestrial, and freshwater), ecosystems, and cultural settings, and will strive for balanced coverage of each. Manuscripts will be published on a rapid communications schedule and therefore should be current and topical. Research articles should clearly articulate the significance of their findings for conservation policy and practice. This new journal will be free to SCB members in good standing.

 • Etnobotànica de Gallecs

Acaba d'aparèixer: 

Etnobotànica de Gallecs. Plantes i cultura popular al Baix Vallès
M.A. Bonet, M. Roldàn, J. Camprubí i J. Vallès
Ajuntament de Mollet del Vallès, juny de 2008
ISBN 978-84-931604-8-7
Accèssit a la V Beca de Recerca Vicenç Plantada de l’any 2003

L'obra és un catàleg de plantes conegudes, apreciades i utilitzades per la gent que viu a Gallecs, amb especificació dels seus noms i usos, que se suma als altres dos disponibles de la comarca, (la Vall del Tenes i el massís del Montseny). Parteix de 28 entrevistes i recull 272 espècies de plantes útils.