E-Flaixos en BCP, 10

Nous llocs webs enllaçats al Portal BioC, novetats a BioC Films, notícies i avançaments de congressos, novetats bibliogràfiques (Flora i vegetació de la bassa de Sanavastre (Cerdanya), de Josep Nuet i Valentí Gonzàlez) , l’informe de la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona i les novetats en aplicació de la Llei de Biodiversitat, són reportats en aquesta sèrie de notícies breus.

Veure E-Flaixos anteriors (1-9)


NOUS RECURSOS AL PORTAL BIOC

EBONE

 S'ha inaugurat el nou lloc web de EBONE, (European Biodiversity Observation Network), projecte del VII Programa Marc de Recerca de la UE, inclòs des d’avui al menú d’ Enllaços del Portal BioC

Enllaç al web de EBONE / European Biodiversity Observation Network

Enquesta sobre espècies invasores

La European Environment Agency (EEA), a la cerca d’avaluar un possible nou sistema d’alerta i d’informació sobre espècies invasores a Europa (Towards an early warning and information system for invasive alien species in Europe) té oberta una campanya d’enquestes que es poden respondre per Internet (c. 15 min)

 

Més BioC Films

Dues noves pel·lícules s'han incorporat als Bioc Films a cura d'Eduard J. Chifré: Rapa Nui i Quan rugeix la Marabunda


CONGRESSOS

IV Congreso de Biología de la Conservación de Plantas

 Segons que informa el blog de la SEBCP, ja es coneix la  data per al IV Congreso de Biología de la Conservación de Plantas: tindrà lloc del 15-18 de setembre de 2009 i serà organitzat per la Universidad de Almería

 

II Congreso Nacional de Biodiversidad (Blanes, febrer de 2009)

Darrers dies per inscriure’s al II Congreso Nacional de Biodiversidad,  organitzat pel Centre d'Estudis Avançats de Blanes-CSIC, sota els auspicis  del Comite Diversitas-España, la Fundacion Biodiversidad del Ministerio MARM i el MCINN.


NOVETATS BIBLIOGRÀFIQUES

Flora i vegetació de la bassa de Sanavastre (Cerdanya)
Josep Nuet i Valentí Gonzàlez

La bassa de Sanavastre, al municipi de Das (Cerdanya) és un petit estanyol en el fons d'un clot que correspon a una antiga mina de lignit a cel obert, abandonada fa uns anys. La prospecció detallada del clot ha permès dreçar un catàleg florístic de 228 tàxons vegetals, entre els quals destaquen Brassica barrelieri, tàxon nou per a la flora dels Països Catalans i altres 27 tàxons nous per a la flora de la Cerdanya, entre els quals el més important és Rorippa palustris, perquè és la segona vegada que es troba al territori del Principat de Catalunya.

Valentí González (1965) és biòleg i naturalista i Josep Nuet Badia (1946) és botànic, cartògraf i dissenyador gràfic. Tots dos són membres de la Institució Catalana d’història Natural i del Centre Excrusionista de Catalunya, on coordinen l’Equip de Recerca Botànica del Grup d’estudis botànics Ramon Pujol i Alsina enquadrat a la Secció de Geografia i Ciències Naturals.

Format del llibre :152×228 mm,
Pàgines: 138
Figures: 54 (mapes, perfils de vegetació i fotografies),
ISBN és 978-84-612-3533-9.
Es compra per internet a http://www.lulu.com/content/1345462
Preu: 15€ + tramesa.


REPORT 2007 DE LA FISCALIA DE MEDI AMBIENT

El fiscal coordinador de medi ambient i urbanisme de Catalunya, José Joaquín Pérez de Gregorio, ha censurat amb durs qualificatius la total passivitat de totes les administracions públiques en la persecució d’aquests delictes. La memòria de l’any 2007 fa referència a una situació que s’arrossega des de fa temps, però el to utilitzat en aquesta ocasió denota l’atipament del comportament dels poders públics, als quals acusa de mirar cap a una altra banda.

L’informe destaca que una part substancial de les denúncies presentades ha estat a càrrec del cos d'agents rurals, que depèn del DMAH.  Durant la celebració de les I Jornades Catalanes de Flora Amenaçada, els agents rurals ja van demostrar la seva solvència professional, també en el cas de les plantes legalment protegides (Soler & Sanjuan, 2008, cf. Resums de les I JCCF :66)

LEGISLACIÓ

Progressa el desenvolupament de la Llei de Biodiversitat

Un dels òrgans principals que ha de regir l'aplicació de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat té ja estructura definida: s'ha fixat la composició i les funcions de la Comisión Estatal para el Patrimonio Natural y la Biodiversidad A través del Real Decret 1424/2008, de 14 d'agost, publicat al Boletín Oficial del Estado 221 de 12 de setembre, se determina la composición y las funciones de la Comisión Estatal para el Patrimonio Natural y la Biodiversidad, y se dictan las normas que regulan su funcionamiento y se establecen los comités especializados adscritos a la misma. A part d'un representat de cada Comunitat Autònoma a la Comisión, el RD crea una sèrie de Comitès especialitzats (sis), que també tenen representant autonòmic.

 

Diccionari de Ciències Ambientals de l’IEC a Internet

 L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha posat en marxa el Diccionari de les Ciències Ambientals, una eina en línia i oberta a tothom que conté sis mil vuit-cents termes especialitzats en llengua catalana. L'han dut a terme les seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia de l'IEC, en el marc del programa de recerca del Diccionari de ciència i tecnologia, i vol omplir 'un buit en la lexicografia especialitzada, que fins ara només disposava de diccionaris sectorials'.

Des d'avui, l'enllaç es troba disponible a la pestanya de Recursos del Portal BioC.

Més informació:

Notícia 29/10/2008 – Vilaweb

Estada de M.C. Martinell a Israel

 La investigadora del BioC, M. Carmen Martinell comença dilluns vinent una estada predoctoral de tres mesos de durada, fins a finals de gener del 2009, a la Universitat de Haifa (Israel).

El motiu de l'estada és completar la seva formació en Biologia de la Pol·linització al laboratori d'uns dels experts més reconeguts del món en aquesta disciplina, el Prof. Amots Dafni.

Dafni, nascut el 1944, és Full Professor de l'Institute of Evolution de la Universitat de Haifa i autor de nombrosos articles científics de gran qualitat. És especialment conegut i valorat per la seva capacitat docent, a través dels molts cursos d'especialització realitzats per tot el món, els materials dels quals han estat publicats en forma de llibres considerats de text en Biologia de la Pol·linització, com ara:

Dafni, A. 1992. Pollination Ecology: The Practical Approach. Oxford University Press

Dafni, A. & P.G. Kevan. 2003. (Editors). Field Methods in Pollination Ecology. Ecoquest, Cambridge, Canada.

Més informació

 

El Fons Documental de la XCT, a Internet

 El Fons Documental de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) el qual és únic a Catalunya i l’Estat espanyol, facilita informació i dóna suport a les entitats de custòdia, professionals i estudiosos de la conservació del patrimoni natural i cultural del territori català. El Fons també funciona per Internet des del passat 1 d’octubre de 2008

 

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa acull, des de l'any passat, aquest Fons Documental de la Custòdia del Territori, donat per la Xarxa de Custòdia del Territori. El Centre de Documentació del Parc ha acollit el Fons i en fa la custòdia, el tractament normalitzat  i la gestió de l’accés a la informació.

Més informació

Valor econòmic de la pol•·linització: 153 kM€

 Un estudi dut a terme per científics francesos (INRA, CNRS) i alemanys (UFZ)  (Gallai et al., 2008) ha permès estimar el pes econòmic de l’activitat pol•linitzadora dels insectes en uns 153 mil milions d’euros anuals.

 

Foto: André Künzelmann/UFZ

 

 

La participació dels pol•linitzadors en la producció d’aliments (principalment conreus dels quals s’aprofiten els fruits) és ben coneguda i periòdicament s’avalua econòmicament el seu valor per tal de poder demostrar que la conservació dels insectes i de les xarxes de mutualisme tenen una importància estratègica en l’alimentació humana, argument al qual poden ser sensibles algunes persones que potser no ho serien a la conservació de les plantes silvestres, que també requereixen els mateixos serveis per part dels pol•linitzadors i que es troben sota amenaça (vegeu també a E-Opinió: Mutualismes amenaçats).

La xifra que Gallai et al (2008) ofereixen a Ecological Economics representa el 9,5% del valor total de la producció alimentària mundial i permet fer-se una idea proporcionada de la vulnerabilitat del sistema si hom no pot assegurar la conservació dels serveis dels insectes que són vectors de la pol•linització.

Enllaç a l’article

Nicola Gallai, Jean-Michel Salles, Josef Settele, Bernard E. Vaissière (2008)
Economic valuation of the vulnerability of world agriculture confronted with pollinator decline. Ecological Economics. doi:10.1016/j.ecolecon.2008.06.014.


Més informació:

Comencen els Seminaris BioC

Avui dijous, 23 d'octubre s'ha iniciat la celebració dels Seminaris del BioC, activitat de debat i d'anàlisi en profunditat de temes de recerca en BCP entre els membres de l'equip, que també són oberts a les persones interessades. La primera d'aquestes sessions de Seminari (Anàlisi del nou Decret de Flora Amenaçada de Catalunya) ha tingut lloc a la  Unitat de Botànica de Facultat de Farmàcia (UB, Barcelona). 

Els Seminaris tindran lloc periòdicament i s'aniran anunciant a l'Agenda del Portal del BioC oportunament. La propera sessió es centrarà en qüestions de demografia de poblacions de plantes

Projecte de regeneració de Posidonia, a Eivissa

 L'empresa eivissenca Active Generation participa en un projecte de regeneració de Posidonia oceanica  (ERPO), destinat a la recerca d'aquesta fanerògama marina mitjançant el desenvolupament al laboratori després de la recol·lecció de granes ("dàtils de mar") a les platges pitiüses.

 


Al projecte ERPO hi participen també l'Institut d'Estudis Avançats del Mediterrani (IMEDEA ), el Centro Internacional de Métodos Numéricos en Ingeniería, la Fundación Centre Pitiusa d'Estudis Avançats, Universitats de Catalunya i de Múrcia i el Centro Internacional de Investigación de los Recursos Costeros.

La iniciativa té una durada de tres anys i compta, per al 2008, amb un pressupost de 75.000 euros. La inversió global que preveu l'empresa, segons Diario de Ibiza,  s'acosta al milió i mig d'euros i pot esdevenir un bon exemple de joint venture d'una empresa privada (especialitzada en esports d'aventura) i d'iniciatives de conservació i regeneració.

Més informació:

EDITORIAL

Ara farà un any, l’octubre del 2007, entrava en ple funcionament aquest Portal de Biologia de la Conservació de Plantes, impulsat per l’Equip de Recerca del BioC, després d’un període de proves. Transcorregut aquest temps, estem satisfets de l’experiència i pensem que ha servit als objectius que ens havíem plantejat, d’una part com a portal de recursos, anuncis i notícies relacionades amb la Biologia de la Conservació de plantes i, de l’altra, com a plataforma per difondre les activitats del nostre equip de recerca, que pertany al GREB (Grup de Recerca Consolidat al Pla de Recerca de Catalunya)

Fites
Durant aquest any, el Portal BioC ha publicat més de 140 (ID) notícies i documents, 25 anuncis d’ofertes de treball en l’àmbit de la Biologia de la Conservació,  7 columnes d’opinió (amb més de 6.000 visites), quatre monografies d’espècies estudiades pel nostre equip (les “Plantes del Mes ”, que han rebut més de 4.000 visites) i ha mantingut actualitzats els anuncis d’actes (“Agenda”), congressos i d’altres activitats, així com els enllaços i recursos. Igualment, s’ha anat actualitzant la informació sobre producció científica i activitat de l’equip (“Notícies del BioC ”), al costat del resum de la nostra activitat (“Bioc, 10 anys”) que, amb més de 1.000 lectures ha permès donar a conèixer la nostra feina. Moltes gràcies als lectors!

Novetats
A més de potenciar la vitalitat del portal, incrementant el nombre i la qualitat de les notícies que hi apareixen, ens proposem millorar les prestacions del Portal BioC en el seu segon any de vida. D’una banda, ampliant els continguts amb més referències encreuades amb els altres portals i blocs de l’àmbit de la BCP que, en nombre creixent, van configurant la nova comunitat de comunicació temàtica a través de la xarxa o amb la incorporació de nous mòduls, com ara BioC-Films, que inclourà comentaris a produccions cinematogràfiques a càrrec d’Eduard J. Chifré, que puguin ser d’interès com a material complementari en projectes docents relacionats amb la biodiversitat, originat per suggeriment d’aquest lector i fent costat al ja existent “canal” de Bioc-TV
Igualment ens agradaria facilitar la comprensió en d’altres dominis lingüístics, mitjançant la incorporació de mòduls de traducció automàtica al castellà, l’anglès, l’italià, el portuguès, l’alemany o el francès, a través del Google Translator. I, encara, permetre la interrelació amb els lectors, a través de la inclusió de mòduls de comentaris, primerament als articles de E-Opinió, que s’aniran ampliant a d’altres seccions del Portal. També en aquest cas, es tracta de seguir el suggeriment d’un amable internauta.
No cal dir que restem oberts a les correccions, aportacions, notícies i suggeriments dels que vulgueu comunicar amb nosaltres i us recordem que, per tal de facilitar el seguiment de les novetats, no dubteu a subscriure-us al servei de notícies RSS que trobareu a baix a l’esquerra de la barra de menú. Esperem compartir amb vosaltres el nostre segon any de vida!

 

Confisquen 83 tones de pinya de pi pinyoner

 Els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya han confiscat 83 tones de pinya de pi pinyoner procedent de la recol·lecció il·legal. És el comís més important que s’ha fet mai a Catalunya.

Font: Nota de premsa DMAH de 13.10.08

Les pinyes eren en una empresa ubicada a Dosrius (Maresme), des d’on s’enviaven a Itàlia per al seu consum. Ni els recol·lectors ni l’empresa disposaven de les autoritzacions a què obliga la Llei forestal catalana i la pinya comissada es pagava als recol·lectors a 0,35 euros el quilo.

Font: Nota de premsa DMAH de 13.10.08

 

L'aplicació dels preceptes de la Llei forestal subministra instruments de conservació de la flora que es complementen amb les polítiques sobre espais naturals i amb la normativa específica d'espècies amenaçades, recentment reforçada a Catalunya a través del nou decret de 26 d'agost.

 

Més informació i imatges : Notícia (13 d'octubre) al web del DMAH 

Novetats bibliogràfiques

 Vegeu les següents notícies de publicació: Primera avaluació del sistema d'espais naturals protegits de Catalunya (Josep M. Mallarach (coord.) Treballs de la ICHN, 15 (2008); Catálogo de especies amenazadas en Aragón. Flora (Diversos Autors, 2008) i Revisió de l’estat de conservació de les espècies (2008), dins la col•lecció de llistes vermelles de la UICN, presentat al Congrés de Barcelona.
 
 
 


Protegits, de fet o de dret? Primera avaluació del sistema d'espais naturals protegits de Catalunya.Josep M. Mallarach (coordinador de l’obra)
 
Volum col•lectiu que constitueix un nou volum de Treballs de la ICHN (vol. 15, 2008) i que va ser presentat el proppassat 17 de setembre a a Barcelona.

 Coordinació: Josep M. Mallarach Carrera
Edició científica: Eulàlia Comas Lamarca
Autors: Josep M. Mallarach Carrera, Josep Germain Otzet, Xavier Sabaté Rotés, Xavier Basora Roca
Disseny gràfic: Joan Cruanyes i Ràfols
Compaginació de textos, taules, gràfics i cartografia: GEA, Tractament Geogràfic del Territori, SL
Impressió: Speed Digitals
Primera edició: setembre de 2008
ISBN: 978-84-7283-969-4
Dipòsit legal: B-39807-2008

 

 

  • Enllaç al contingut del llibre (ICHN). També hi ha exemplars disponibles a la seu de la ICHN.

 CATÁLOGO DE ESPECIES AMENAZADAS EN ARAGÓN. FLORA

Un dels dos volums del Catàleg d'espècies amenaçades d’Aragó (l’altre és el corresponent a la fauna), publicat recentment, en un format profusament il•lustrat

 Autors: Diversos autors
Enquadernació: Tapa tovaa
ISBN: 9788483800805
Primera Edició: Saragossa, 2008

  • Preu: 15 €

UICN – Revisió de l’estat de conservació de les espècies (2008)

 Amb motiu del Congrés Mundial de la Natura, que ha tingut lloc a Barcelona del 5 al 14 d’octubre, la UICN ha presentat les actualitzacions de les llistes vermelles disponibles a data d’octubre de 2008. A part dels documents que habitualment hom pot consultar al web de la UICN, han estat publicats dos fulletons monogràfics:

– Revisió de l’estat de conservació de les espècies (2008) (pdf )

– The IUCN Red List – a key conservation tool (2008)
Amb resums sobre què són les llistes vermelles, quin és el procediment de preparació de les llistes i quines espècies s’hi inclouen (versions descarregables)