10 anys de microreserves al País Valencià

El proppassat 16 de novembre es van complir deu anys de l’aprovació de la primera ordre per la qual es creaven Microreserves de Flora al País Valencià. Aquella norma declarava 14 microreserves a la demarcació de Castelló, la primera de les quals fou l’Illa Ferrera, que fa part de l’arxipèlag de les Illes Columbrets i on viuen, entre d’altres, Medicago citrina o Lobularia maritima subsp. columbretensis. Des d’aleshores s’han anat succeint fins a 16 ordres de declaració, que han permès la protecció de 273 microreserves botàniques.

La llista actualitzada de microreserves es pot consultar a:
http://es.geocities.com/microreserves

Per molts anys a tots els companys que han estat impulsant les microreserves!

Més informació

Publicada la “Lista Roja” 2008

 Acaba de publicar-se la segona edició de la Lista Roja de la Flora Vascular española, amb data de 2008, editada pel Ministeri de Medi Ambient, amb la col·laboració de la SEBCP i el suport tècnic de TRAGSA.

La llista, que es trobava en fase molt avançada després dels treballs del III Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes celebrat a Tenerife, és l'actualització de la primera Lista Roja apareguda l'any 2000, després de la publicació de l'Atlas y Libro Rojo, els llibres vermells de diversos territoris (com ara Andalusia o Balears) i les successives addendes i actualitzacions de coneixements. Se n'ha fet una edició enguany i es preveu una nova impressió amb data de 2009.

Igualment, la SEBCP anuncia que per al 2009 es preveu la publicació de l'Addenda 2007 a l'Atlas y Libro Rojo i el manual de demografia anunciats, així com l'inici de la Fase IV del projecte AFA. N'informarem des del Portal del BioC.

Més informació:

2009, Any Darwin

 L’any 2009 ja ha estat batejat com l’Any Darwin, amb motiu dels 200 anys del naixement del pare de l’evolució.
 
Es preparen tot un seguit d’activitats commemoratives que anirem donant a conèixer des del Portal del BioC, començant per les activitats organitzades per l’Institut d’Estudis Catalans i la celebració d’un congrés de la Sociedad Española de Biología Evolutiva, que tindrà lloc a València.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Font: Web de l'IEC
 
 
 
 
 
 
 

  • Any Darwin a l’IEC

 L’Institut d'Estudis Catalans (IEC) se suma a la commemoració dels 200 anys del naixement del naturalista anglès Charles Darwin i als 150 de la publicació de L’origen de les espècies amb un cicle de conferències, jornades de portes obertes, l’edició il•lustrada de la seva obra cabdal i una exposició.

 

Més informació
Web de l’IEC

 

 

Font: web de l’IEC


  • Congrés de SESBE (València, Novembre de 2009) i publicació

Hem rebut el següent comunicat, que reproduïm

Con el objetivo de generar un producto propio que haga referencia al año Darwin, la Sociedad Española de Biología Evolutiva invita a todos aquellos interesados (socios y aun no socios) a colaborar en la publicación de una serie de artículos incluidos bajo el título (provisorio por el momento): "Evolución y Adaptación 150 años después del Origen de las Especies".

El objetivo es colectar diferentes ensayos en temas de Adaptación y Evolución provenientes de la comunidad de investigadores cercanos a esta Sociedad. Dado el número mayoritario de investigadores nacionales en la SESBE este ensayo sin duda contendrá no obstante las principales lineas de investigación de la Biología Evolutiva Española. No se trata de hacer público resultados originales. Por el contrario, se trata más bien de desarrollar un resumen lo más didáctico posible de los resultados más relevantes ya publicados de vuestro tabajo en no mas de 6 páginas en español o inglés del tema seleccionado, planteando las preguntas principales, documentando las principales evidencias y enfatizando las conclusiones.

Todos los trabajos serán evaluados de acuerdo a criterios de "peer review". Rogamos a los autores que tengan en cuenta el carácter divulgativo de esta obra al momento de escribir los textos que se quieran incluir.

Esperamos poder ofrecer una edición impresa para el segundo congreso de la SESBE en Valencia en noviembre de 2009. Esperamos colectar ensayos que van desde la genética de poblaciones a la macroevolución y desde la evolución molecular hasta la ecología evolutiva y a paleontología, con ejemplos desde virus hasta los ecosistemas.

Esta publicación de la SESBE será editada por: Hernán Dopazo (actual secretario) y Arcadi Navarro (investigador ICREA de la Universitat Pompeu Fabra).

 
Aquellos interesados en participar solicitamos envien sus propuestas con un título provisorio y 5 palabras claves a través del siguiente formulario: http://www.sesbe.org/formulario_adapt_evol

La fecha límite para la entrega de estas propuestas es el 1 de diciembre de 2008.

La fecha límite para la entrega de los artículos es el 15 de marzo de 2009.


…………………………………………………
Hernán J. Dopazo, PhD
Comparative Genomics Unit,
Bioinformatics & Genomics Department,
Centro de Investigación Príncipe Felipe
c/ ep Avda. Autopista del Saler 16 (Junto al Oceanográfico),
46012, Valencia, España.
Tfn: (34) 96 328 96 80 ext: 1008
Fax: (34) 96 328 97 01
hdopazo@cipf.es
http://hdopazo.bioinfo.cipf.es/
…………………………………………………

 

Nous recursos al Portal BioC

Presentem nous serveis del Portal del BioC, en forma d'enllaços a publicacions (Political Ecology, Sostenible, Silvicultura, Rutes de Flora i Fauna) i a webs de grups de recerca (Bioflora), així com un nou recurs que permet veure videoconferències.


NOVES PUBLICACIONS ENLLAÇADES DES DEL PORTAL BIOC

Les trobareu des d'avui a la pestanya d' Enllaços del portal. 

  • Political Ecology

Des de novembre del 2006 fins a març del 2008, Political Ecology va ser publicada com a E-Revista sota el nom de Enviromentality. Des de llavors ha pres un format de bloc, amb arxiu de contribucions cercable a la barra lateral. 

Enllaç a la revista

Exemple d'un article:
ECONOMIC VALUATION OF BIODIVERSITY CONSERVATION: THE MEANING OF NUMBERS


  • Sostenible

 "Sostenible" és el portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que compta amb l'impuls de la Diputació de Barcelona, i és 'online' des del 2001. La direcció corre a càrrec de Domènec Cucurull, i la direcció científica a càrrec Ramon Folch, l'estudi del qual s'encarrega de la producció de la publicació, amb la supervisió d’un consell editorial format per representants de la Diputació de Barcelona i altres professionals. Jordi Flamarich és el cap de redacció.

Font: web de Sostenible

Enllaç a la revista


 

  • Silvicultura

 "Silvicultura" és una revista trimestral, editada pel Centre de la Propietat Forestal i de difusió gratuïta. El darrer volum (57, 2008) inclou una anàlisi del decret de flora amenaçada de Catalunya. Es pot descarregar en pdf des del web del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

Font: web del DMAH

 

Enllaç a la revista


  • Rutes de flora i fauna
 La Diputació de Barcelona ha editat la guia Rutes de flora i fauna de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona per difondre la diversitat de la fauna i la flora de la Xarxa de Parcs Naturals. Amb 128 pàgines en color, conté 22 itineraris per a fer a peu.
La nova guia de recull una introducció a cada parc natural i entre 1 i 4 rutes per parc, depenent de cadascun d'ells. Cada ruta disposa de la seva explicació, un mapa orientatiu, una fitxa d'algun element de flora i fauna i una bibliografia recomanada. Es tracta d'itineraris que es poden fer a peu i que, en alguns casos, fins i tot estan adaptats per ser accessibles a les persones que tenen alguna discapacitat.
La guia conté fotografies de gran qualitat, una il•lustració homogènia i un grafisme acurat. Se n'ha fet una edició de 800.000 exemplars. que el diumenge 16 de novembre, va ser encartada als principals diaris. També es pot aconseguir, de manera gratuïta als centres d'informació dels parcs.
Web de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona

WEBS DE GRUPS DE RECERCA

  • Bioflora

A la pestanya d'Enllaços del Portal del BioC hi  trobareu des d'avui el web del Grup de Recerca Bioflora, creat el 1998 i constituït per membres de la Universitat de Saragossa i de l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE, CSIC). Les línies de recerca de Bioflora s’orienten a Sistemàtica i Evolució vegetals, Genètica de poblacions i conservació de plantes amenaçades i Flora i Vegetació dels Pirineus i de la Península Ibèrica.

Enllaç al web de Bioflora


VIDEOCONFERÈNCIES

Cada cop és més frequent que algunes classes magistrals o conferències siguin retransmeses directament via internet i, posteriorment, resten disponibles a la xarxa des de diverses aplicacions informàtiques, una de les quals forma part del paquet de Google (anomenada Google Teach Talks).

A la pestanya BioC TV hi haurà des d’ara també un enllaç a Videoconferències que iniciem amb el que segueix:

  • International Barcode of Life: creating a searchable index of every species

Google Teach Talks allotja una conferència presentada pels Drs. Paul Hebert i Dan Janzen, que presenten i discuteixen el projecte International Barcode of Life (www.dnabarcoding.org). Té una durada aproximada d’una hora i molt bona resolució i permet conèixer el sistema de codi de barres de DNA.

 

Anàlisi del decret de flora amenaçada

 Acaba de publicar-se el volum 57 de la revista Silvicultura, que edita el Centre de la Propietat Forestal, que inclou l'article següent

Sàez, L., C. Blanché & P. Aymerich (2008). El nou catàleg de flora amenaçada de Catalunya: valoració des d’una perspectiva conservacionista. Silvicultura, 57: 14-16

que analitza el contingut del recentment publicat decret de flora amenaçada de Catalunya.

Més informació

Enllaç a la publicació

Més informació al Portal Bioc

 

 

Font: DMAH

Pla de protecció de 3000 km de rius

Segons que informa el diari El País, el govern de l’estat estudia la protecció de 2.927 km de trams fluvials en bon estat de conservació. Arran de la reforma del Pla Hidrològic de l’any 2005 (i a conseqüència d’unes esmenes de grups com ara Ecologistas en Acción), es va idear un Catálogo Nacional de Reservas Naturales Fluviales i es va encarregar un informe al CEDEX, que ara ha estat fet públic.
 
El CEDEX (Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas), que depèn del Ministeri de Foment, identifica 357 trams fluvials a l’informe (presentat el mes de març i fet públic ahir) que constituirien una xarxa de corredors biològics i de zones protegides enorme. La conca que aportaria més longitud a aquesta xarxa seria la de l’Ebre (més de 1500 km), principalment a les capçaleres pirinenques.

Després de la cessió dels Parcs Nacionals a les Comunitats Autònomes, El País destaca aquesta xarxa com “el mayor espacio protegido en manos del Gobierno” i que la tramitació suposa, primerament l’informe de les confederacions hidrogràfiques i, després, les audiències a les CC.AA.

A manca de llegir l’informe directament, desconeixem l’encaix d’aquesta xarxa a les previsions de la Llei de Biodiversitat, a la xarxa Natura 2000 i a les estratègies de planificació i de conservació de les comunitats autònomes.

Més informació: