E-Flaixos en BCP, 11

Novetats de recerca en Biologia de la Conservació de Plantes en format breu, referides a Stachys maritima, a accions d’erradicació d’espècies invasores a l’Empordà i a conservació de pastures, així com noves publicacions (IEE, SCB Newsletter, Butlletí de l’ACCPAM)

Veure E- Flaixos anteriors (1-10)

Creix el cens de Stachys maritima al Baix Llobregat

Fruit dels treballs realitzats per al Consorci del Delta del Llobregat per un equip format per membres del Jardí Botànic Marimurtra i el BioC del GReB, s’ha pogut constatar que el nucli poblacional redescobert a la Platja del Prat i que constava d’un únic individu, té, a finals del 2008, un total d’onze individus. El cens forma part de l’estudi genètic realitzat pel BioC i la producció d’individus és duta a terme al Jardí de Blanes.

  • Més informació:

Notícia 5/12/2008 – Web del BioC


Noves accions de conservació a Cala Pedrosa

Aquesta tardor s’ha iniciat la segona fase d’actuació de control de la flora invasora al camí d’accés de Cala Pedrosa (Tamariu), espai inclòs dins la Xarxa Natura 2000 i a l’espai d’interès natural de muntanyes de Begur. L’acció és coordinada per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà).

  • Més informació:

Notícia 10/12/2008 – Vilaweb


Conservació de Pastures

Com a resultat del Dry Grassland Meeting que tingué lloc a Kiel l’agost de 2008, el grup alemany "Arbeitsgruppe Trockenrasen" i el  "Working Group on Dry Grasslands in the Nordic and Baltic Region", han unit esforços per a crear un grup informal paneuropeu per a la recerca i la conservació de pastures seques, el European Dry Grassland Group (EDGG). De moment, han desenvolupat tres eines principals: 1) la celebració de congressos anuals (European Dry Grassland Meetings); 2) Una nova revista electrònica (Bulletin of the EDGG ) i (3) un nou lloc web (www.edgg.org ) que ha estat ja incorporat als servei d’enllaços del portal del BioC. Finalment, s’anuncia la celebració del 6th European Dry Grassland Meeting, que tindrà lloc a Alemanya, a l’ Institute of Geobotany /University of Halle (31/08 a 2/09 del 2009), sota el tema:  "Dry grasslands – species interaction and distribution".

 
Publicacions

NOVA PUBLICACIÓ: IDEAS IN ECOLOGY AND EVOLUTION

Hem rebut la notícia de l'aparició de IDEAS IN ECOLOGY AND EVOLUTION, una nova revista que segueix el model open-access, dedicada a temes creatius d'ecologia i evolució, de publicació ràpida i amb el sistema de peer-review. Segons la pròpia revista:

IEE publishes only short forum-style articles that develop new ideas or that involve original commentaries dealing with any topic in the broad domains of ecology and evolution. Articles may have an applied or fundamental focus, they may encompass any level of biological organization, and may involve any taxa, including humans. Articles may address specialized audiences within particular recognized sub-disciplines of ecology or evolution, or they may be broadly pitched to a more general audience, including articles that aim to inform fields of study outside of biology. All articles will share conceptual foundation in the core principles of ecology and evolution studied by biologists.

IEE provides a rapidly published repository for cutting-edge novel thinking and opinion-pieces, combining the speed of blog-style communication with formal peer-review credit. As a reliable source of inspiration, the journal aims to play a leading role in guiding the direction and progress of both future research and public awareness in ecology and evolution.


BUTLLETÍ DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE PRODUCTORS DE PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS, vol 12 (2008)

Segons que ens informa Eva Moré (del CTFC de Solsona), ha aparegut el volum 12, dedicat al sector dels olis essencials.

Accés al  BUTLLETÍ ACPPAM NÚM 12

 

SOCIETY FOR CONSERVATION BIOLOGY NEWSLETTER
SCB Newsletter – Vol 15 (Novembre de 2008)

  • Enllaç a la versió electrònica (web i pdf descarregable)

 

Conservació i política

Conservació i política
 
Cèsar Blanché En els últims anys s’ha anat incrementant l’atenció dels biòlegs de la conservació cap a la política, com a mitjà a través del qual es poden posar en pràctica les mesures de gestió derivades de la recerca que duem a terme. Es tracta d’un terreny certament relliscós, amb paranys com ara la tova supeditació a les directrius (i les subvencions!) de l’administració, la crítica irracional i/o ressentida o l’aïllament dels científics en torres d’ivori (ben inútils, per cert, per a la conservació efectiva de les espècies amenaçades). El proppassat 11 de desembre, la Societat per a la Biologia de la Conservació (SCB) presentava les seves recomanacions als membres de l’Equip Presidencial de Transició del president electe nordamericà Barack Obama. Com en tantes altres coses, els Estats Units obren camí…

Continua llegint «Conservació i política»

Bon Nadal

 Des del Portal de Biologia de la Conservació de Plantes, els membres de l'Equip de Recerca del BioC us desitgen un Bon Nadal i un feliç Any Nou. Aprofitant les les festes, us recomanem la lectura de la E-Opinió De molsa blanca i de pessebres, referida a la conservació d'aquest grup de líquens.
 
El boix grèvol (Ilex aquifolium) es troba protegit per l'ordre de 28 d'octubre de 1986 que regula el verd ornamental nadalenc.

Pius Font Quer al Canal 33

Ahir es va emetre per Canal 33 el documental de televisió Herbolarium que inclou dues històries paral·leles. D'una banda, la de les trementinaires i remeieres tradicionals de la vall de Vansa, a l'Alt Urgell. De l'altra, i la del botànic, professor de la Facultat de Farmàcia, iinvestigador i fundador de l'Institut Botànic de Barcelona, Pius Font Quer, que descobreix detalls biogràfics i imatges dels arxius de la família Font i de l'Institut Botànic que es poden veure per primera vegada.
 
El reportatge té una durada de 50 minuts i des d'avui és disponible a la pestanya BioC TV d'aquest portal.
 
Veure vídeo (TV3 a la carta)
 

Nova amenaça als prats de Posidonia

Segons que informa el diari AVUI, a les costes de Vilanova i la Geltrú (Garraf) ha estat detectada la presència de l'alga verda Caulerpa racemosa, confirmada per l'equip que dirigeix Enric Ballesteros, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Aquesta espècie algal exòtica es troba en expansió al Mediterrani des de fa gairebé vint anys i pot afectar les praderies de la fanerògama marina Posidonia oceanica, per la qual cosa és objecte d'un seguiment continuat per l'equip del CEAB.

  • Més informació

Notícia 23/12/2008 – Diari AVUI

Finalitza l’estudi sobre Stachys maritima

Ahir divendres es van presentar a les Cases d'en Puig del Prat del Llobregat els resultats del treball Estudi de la diversitat genètica de la població de Stachys maritima Gouan al Prat del Llobregat, encarregat pel Consorci de Protecció del Delta del Llobregat a la Fundació Carl Faust.

Estudi de l'únic individu retrobat (l'any 2006) de Stachys maritima al Delta del Llobregat (D'esquerra a dreta: Josep M. Seguí, Enric de Roa, Xavier Santaeufèmia, Núria Gàzquez i Cèsar Blanché) . En l'actualitat es coneix un total d'onze individus.

 

El treball, realitzat pels membres del BioC Jordi López-Pujol, M. Carmen Martinell i Cèsar Blanché, ha consistit en el rastreig intensiu per la zona, que ha permès identificar un total d'onze individus, i el corresponent estudi isoenzimàtic (que ha abastat, a més de l'única població del Delta, la comparació amb la totalitat de les poblacions catalanes -i ibèriques- conegudes). Això ha permès identificar la variabilitat de la població del Baix Llobregat (dos genotips isoenzimàtics) i analitzar la seva singularitat en el conjunt de Catalunya (anàlisi de distribució d'al·lels), a més de derivar-ne diverses estratègies de conservació a emprendre en un futur. En paral·lel, Núria Membrives, del Jardí Botànic MariMurtra de Blanes ha dut a terme els treballs de producció de nous individus, estudis de germinació i de propagació.

En conjunt, les dades aportades i les ja conegudes i presentades a les I JCCF, confirmen la situació de risc de S. maritima, conformen un nucli bàsic de coneixements acumulats prou respectable i fan d'aquesta espècie una candidata a ser inclosa en alguns dels Plans de Recuperació previstos pel Decret de Flora Amenaçada de Catalunya de manera immediata, atès que es troba inclosa a l'Annex I del decret (en perill d'extinció)

Acaben CromoCat i GenoCat 2008

 L’equip d’autors responsables de la captura i introducció de dades dels mòduls CromoCat i GenoCat del BDBC (Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya), format per Albert Armengol, Sergi Massó, Cèsar Blanché i Joan Simon, sota la coordinació d’aquest darrer,  ha finalitzat els treballs de l’any 2008, que van ser presentats ahir al coordinador del BDBC, Dr. Xavier Font.

 

 

Els dos mòduls presentats inclouen, en conjunt, les dades de diversitat genètica de plantes aportades al Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya durant l’any 2008.

CromoCat

Al llarg del l’any 2008 s’ha pogut superar la xifra global de 50.000 referències incorporades al mòdul de diversitat comosòmica.  D’aquestes, 3.003 corresponen a recomptes i dades cromosòmiques de la taula CRO-IN (poblacions de tàxons de flora vascular del territori català); 40.047 corresponen a la taula CRO-OUT (poblacions externes de plantes de la flora catalana) i 7.051 corresponen a referències bibliogràfiques. Aquest volum del mòdul permet considerar CromoCat com al banc de dades cromosòmiques funcional més gran de la regió mediterrània i agrupa ja una quantitat d’informació que és referent internacional.

GenoCat

El mòdul GenoCat agrupa les dades de diversitat genètica molecular, que constitueixen l’altre gran pilar de la diversitat infraespecífica. Aquest mòdul es va iniciar l’any 2006, incorporat al nou conveni amb el DMAH per al Banc de Dades de Biodiversitat, i ha permès la introducció durant el 2008  d’un nombre molt elevat de noves informacions, tant bibliogràfiques, (728)  com de referències a dades moleculars de tàxons (777). Pel que fa a l’estratègia de cerca, enguany s’han prioritzat les referències de marcadors de diversitat poblacional (articles que empren DNA i isoenzims) i de seqüències de nucleòtids (articles de filogènia), per damunt de les dades de quantitat total de DNA, que es mantenen als nivells de l’any anterior.

 Consultes

Tota aquesta informació constitueix el document-memòria de 2008 i serà consultable en la seva totalitat quan s’hagi actualitzat al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. La pestanya que contenia la informació “fitxa biològica” de cada tàxon de flora vascular ha anat incorporant progressivament més dades, imatges, etc. i, d’acord amb el Dr. X. Font, coordinador general del banc de dades, s’ha creat una nova pestanya (“Genètica”) que, des d’ara, permet la consulta en bloc de tots dos mòduls sota l’epígraf de diversitat genètica, tot i que amb la mateixa iconografia que en les versions anteriors.

Consulta a Internet:: http://biodiver.bio.ub.es/biocat/homepage.html