E-Flaixos en BCP, 11

Novetats de recerca en Biologia de la Conservació de Plantes en format breu, referides a Stachys maritima, a accions d’erradicació d’espècies invasores a l’Empordà i a conservació de pastures, així com noves publicacions (IEE, SCB Newsletter, Butlletí de l’ACCPAM)

Veure E- Flaixos anteriors (1-10)

Creix el cens de Stachys maritima al Baix Llobregat

Fruit dels treballs realitzats per al Consorci del Delta del Llobregat per un equip format per membres del Jardí Botànic Marimurtra i el BioC del GReB, s’ha pogut constatar que el nucli poblacional redescobert a la Platja del Prat i que constava d’un únic individu, té, a finals del 2008, un total d’onze individus. El cens forma part de l’estudi genètic realitzat pel BioC i la producció d’individus és duta a terme al Jardí de Blanes.

  • Més informació:

Notícia 5/12/2008 – Web del BioC


Noves accions de conservació a Cala Pedrosa

Aquesta tardor s’ha iniciat la segona fase d’actuació de control de la flora invasora al camí d’accés de Cala Pedrosa (Tamariu), espai inclòs dins la Xarxa Natura 2000 i a l’espai d’interès natural de muntanyes de Begur. L’acció és coordinada per l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà).

  • Més informació:

Notícia 10/12/2008 – Vilaweb


Conservació de Pastures

Com a resultat del Dry Grassland Meeting que tingué lloc a Kiel l’agost de 2008, el grup alemany "Arbeitsgruppe Trockenrasen" i el  "Working Group on Dry Grasslands in the Nordic and Baltic Region", han unit esforços per a crear un grup informal paneuropeu per a la recerca i la conservació de pastures seques, el European Dry Grassland Group (EDGG). De moment, han desenvolupat tres eines principals: 1) la celebració de congressos anuals (European Dry Grassland Meetings); 2) Una nova revista electrònica (Bulletin of the EDGG ) i (3) un nou lloc web (www.edgg.org ) que ha estat ja incorporat als servei d’enllaços del portal del BioC. Finalment, s’anuncia la celebració del 6th European Dry Grassland Meeting, que tindrà lloc a Alemanya, a l’ Institute of Geobotany /University of Halle (31/08 a 2/09 del 2009), sota el tema:  "Dry grasslands – species interaction and distribution".

 
Publicacions

NOVA PUBLICACIÓ: IDEAS IN ECOLOGY AND EVOLUTION

Hem rebut la notícia de l'aparició de IDEAS IN ECOLOGY AND EVOLUTION, una nova revista que segueix el model open-access, dedicada a temes creatius d'ecologia i evolució, de publicació ràpida i amb el sistema de peer-review. Segons la pròpia revista:

IEE publishes only short forum-style articles that develop new ideas or that involve original commentaries dealing with any topic in the broad domains of ecology and evolution. Articles may have an applied or fundamental focus, they may encompass any level of biological organization, and may involve any taxa, including humans. Articles may address specialized audiences within particular recognized sub-disciplines of ecology or evolution, or they may be broadly pitched to a more general audience, including articles that aim to inform fields of study outside of biology. All articles will share conceptual foundation in the core principles of ecology and evolution studied by biologists.

IEE provides a rapidly published repository for cutting-edge novel thinking and opinion-pieces, combining the speed of blog-style communication with formal peer-review credit. As a reliable source of inspiration, the journal aims to play a leading role in guiding the direction and progress of both future research and public awareness in ecology and evolution.


BUTLLETÍ DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE PRODUCTORS DE PLANTES AROMÀTIQUES I MEDICINALS, vol 12 (2008)

Segons que ens informa Eva Moré (del CTFC de Solsona), ha aparegut el volum 12, dedicat al sector dels olis essencials.

Accés al  BUTLLETÍ ACPPAM NÚM 12

 

SOCIETY FOR CONSERVATION BIOLOGY NEWSLETTER
SCB Newsletter – Vol 15 (Novembre de 2008)

  • Enllaç a la versió electrònica (web i pdf descarregable)

 

Conservació i política

Conservació i política
 
Cèsar Blanché En els últims anys s’ha anat incrementant l’atenció dels biòlegs de la conservació cap a la política, com a mitjà a través del qual es poden posar en pràctica les mesures de gestió derivades de la recerca que duem a terme. Es tracta d’un terreny certament relliscós, amb paranys com ara la tova supeditació a les directrius (i les subvencions!) de l’administració, la crítica irracional i/o ressentida o l’aïllament dels científics en torres d’ivori (ben inútils, per cert, per a la conservació efectiva de les espècies amenaçades). El proppassat 11 de desembre, la Societat per a la Biologia de la Conservació (SCB) presentava les seves recomanacions als membres de l’Equip Presidencial de Transició del president electe nordamericà Barack Obama. Com en tantes altres coses, els Estats Units obren camí…

Continua llegint «Conservació i política»

Bon Nadal

 Des del Portal de Biologia de la Conservació de Plantes, els membres de l'Equip de Recerca del BioC us desitgen un Bon Nadal i un feliç Any Nou. Aprofitant les les festes, us recomanem la lectura de la E-Opinió De molsa blanca i de pessebres, referida a la conservació d'aquest grup de líquens.
 
El boix grèvol (Ilex aquifolium) es troba protegit per l'ordre de 28 d'octubre de 1986 que regula el verd ornamental nadalenc.

Pius Font Quer al Canal 33

Ahir es va emetre per Canal 33 el documental de televisió Herbolarium que inclou dues històries paral·leles. D'una banda, la de les trementinaires i remeieres tradicionals de la vall de Vansa, a l'Alt Urgell. De l'altra, i la del botànic, professor de la Facultat de Farmàcia, iinvestigador i fundador de l'Institut Botànic de Barcelona, Pius Font Quer, que descobreix detalls biogràfics i imatges dels arxius de la família Font i de l'Institut Botànic que es poden veure per primera vegada.
 
El reportatge té una durada de 50 minuts i des d'avui és disponible a la pestanya BioC TV d'aquest portal.
 
Veure vídeo (TV3 a la carta)
 

Nova amenaça als prats de Posidonia

Segons que informa el diari AVUI, a les costes de Vilanova i la Geltrú (Garraf) ha estat detectada la presència de l'alga verda Caulerpa racemosa, confirmada per l'equip que dirigeix Enric Ballesteros, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Aquesta espècie algal exòtica es troba en expansió al Mediterrani des de fa gairebé vint anys i pot afectar les praderies de la fanerògama marina Posidonia oceanica, per la qual cosa és objecte d'un seguiment continuat per l'equip del CEAB.

  • Més informació

Notícia 23/12/2008 – Diari AVUI

Finalitza l’estudi sobre Stachys maritima

Ahir divendres es van presentar a les Cases d'en Puig del Prat del Llobregat els resultats del treball Estudi de la diversitat genètica de la població de Stachys maritima Gouan al Prat del Llobregat, encarregat pel Consorci de Protecció del Delta del Llobregat a la Fundació Carl Faust.

Estudi de l'únic individu retrobat (l'any 2006) de Stachys maritima al Delta del Llobregat (D'esquerra a dreta: Josep M. Seguí, Enric de Roa, Xavier Santaeufèmia, Núria Gàzquez i Cèsar Blanché) . En l'actualitat es coneix un total d'onze individus.

 

El treball, realitzat pels membres del BioC Jordi López-Pujol, M. Carmen Martinell i Cèsar Blanché, ha consistit en el rastreig intensiu per la zona, que ha permès identificar un total d'onze individus, i el corresponent estudi isoenzimàtic (que ha abastat, a més de l'única població del Delta, la comparació amb la totalitat de les poblacions catalanes -i ibèriques- conegudes). Això ha permès identificar la variabilitat de la població del Baix Llobregat (dos genotips isoenzimàtics) i analitzar la seva singularitat en el conjunt de Catalunya (anàlisi de distribució d'al·lels), a més de derivar-ne diverses estratègies de conservació a emprendre en un futur. En paral·lel, Núria Membrives, del Jardí Botànic MariMurtra de Blanes ha dut a terme els treballs de producció de nous individus, estudis de germinació i de propagació.

En conjunt, les dades aportades i les ja conegudes i presentades a les I JCCF, confirmen la situació de risc de S. maritima, conformen un nucli bàsic de coneixements acumulats prou respectable i fan d'aquesta espècie una candidata a ser inclosa en alguns dels Plans de Recuperació previstos pel Decret de Flora Amenaçada de Catalunya de manera immediata, atès que es troba inclosa a l'Annex I del decret (en perill d'extinció)

Acaben CromoCat i GenoCat 2008

 L’equip d’autors responsables de la captura i introducció de dades dels mòduls CromoCat i GenoCat del BDBC (Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya), format per Albert Armengol, Sergi Massó, Cèsar Blanché i Joan Simon, sota la coordinació d’aquest darrer,  ha finalitzat els treballs de l’any 2008, que van ser presentats ahir al coordinador del BDBC, Dr. Xavier Font.

 

 

Els dos mòduls presentats inclouen, en conjunt, les dades de diversitat genètica de plantes aportades al Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya durant l’any 2008.

CromoCat

Al llarg del l’any 2008 s’ha pogut superar la xifra global de 50.000 referències incorporades al mòdul de diversitat comosòmica.  D’aquestes, 3.003 corresponen a recomptes i dades cromosòmiques de la taula CRO-IN (poblacions de tàxons de flora vascular del territori català); 40.047 corresponen a la taula CRO-OUT (poblacions externes de plantes de la flora catalana) i 7.051 corresponen a referències bibliogràfiques. Aquest volum del mòdul permet considerar CromoCat com al banc de dades cromosòmiques funcional més gran de la regió mediterrània i agrupa ja una quantitat d’informació que és referent internacional.

GenoCat

El mòdul GenoCat agrupa les dades de diversitat genètica molecular, que constitueixen l’altre gran pilar de la diversitat infraespecífica. Aquest mòdul es va iniciar l’any 2006, incorporat al nou conveni amb el DMAH per al Banc de Dades de Biodiversitat, i ha permès la introducció durant el 2008  d’un nombre molt elevat de noves informacions, tant bibliogràfiques, (728)  com de referències a dades moleculars de tàxons (777). Pel que fa a l’estratègia de cerca, enguany s’han prioritzat les referències de marcadors de diversitat poblacional (articles que empren DNA i isoenzims) i de seqüències de nucleòtids (articles de filogènia), per damunt de les dades de quantitat total de DNA, que es mantenen als nivells de l’any anterior.

 Consultes

Tota aquesta informació constitueix el document-memòria de 2008 i serà consultable en la seva totalitat quan s’hagi actualitzat al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya. La pestanya que contenia la informació “fitxa biològica” de cada tàxon de flora vascular ha anat incorporant progressivament més dades, imatges, etc. i, d’acord amb el Dr. X. Font, coordinador general del banc de dades, s’ha creat una nova pestanya (“Genètica”) que, des d’ara, permet la consulta en bloc de tots dos mòduls sota l’epígraf de diversitat genètica, tot i que amb la mateixa iconografia que en les versions anteriors.

Consulta a Internet:: http://biodiver.bio.ub.es/biocat/homepage.html

10 anys de microreserves al País Valencià

El proppassat 16 de novembre es van complir deu anys de l’aprovació de la primera ordre per la qual es creaven Microreserves de Flora al País Valencià. Aquella norma declarava 14 microreserves a la demarcació de Castelló, la primera de les quals fou l’Illa Ferrera, que fa part de l’arxipèlag de les Illes Columbrets i on viuen, entre d’altres, Medicago citrina o Lobularia maritima subsp. columbretensis. Des d’aleshores s’han anat succeint fins a 16 ordres de declaració, que han permès la protecció de 273 microreserves botàniques.

La llista actualitzada de microreserves es pot consultar a:
http://es.geocities.com/microreserves

Per molts anys a tots els companys que han estat impulsant les microreserves!

Més informació

Publicada la “Lista Roja” 2008

 Acaba de publicar-se la segona edició de la Lista Roja de la Flora Vascular española, amb data de 2008, editada pel Ministeri de Medi Ambient, amb la col·laboració de la SEBCP i el suport tècnic de TRAGSA.

La llista, que es trobava en fase molt avançada després dels treballs del III Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes celebrat a Tenerife, és l'actualització de la primera Lista Roja apareguda l'any 2000, després de la publicació de l'Atlas y Libro Rojo, els llibres vermells de diversos territoris (com ara Andalusia o Balears) i les successives addendes i actualitzacions de coneixements. Se n'ha fet una edició enguany i es preveu una nova impressió amb data de 2009.

Igualment, la SEBCP anuncia que per al 2009 es preveu la publicació de l'Addenda 2007 a l'Atlas y Libro Rojo i el manual de demografia anunciats, així com l'inici de la Fase IV del projecte AFA. N'informarem des del Portal del BioC.

Més informació:

2009, Any Darwin

 L’any 2009 ja ha estat batejat com l’Any Darwin, amb motiu dels 200 anys del naixement del pare de l’evolució.
 
Es preparen tot un seguit d’activitats commemoratives que anirem donant a conèixer des del Portal del BioC, començant per les activitats organitzades per l’Institut d’Estudis Catalans i la celebració d’un congrés de la Sociedad Española de Biología Evolutiva, que tindrà lloc a València.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Font: Web de l'IEC
 
 
 
 
 
 
 

  • Any Darwin a l’IEC

 L’Institut d'Estudis Catalans (IEC) se suma a la commemoració dels 200 anys del naixement del naturalista anglès Charles Darwin i als 150 de la publicació de L’origen de les espècies amb un cicle de conferències, jornades de portes obertes, l’edició il•lustrada de la seva obra cabdal i una exposició.

 

Més informació
Web de l’IEC

 

 

Font: web de l’IEC


  • Congrés de SESBE (València, Novembre de 2009) i publicació

Hem rebut el següent comunicat, que reproduïm

Con el objetivo de generar un producto propio que haga referencia al año Darwin, la Sociedad Española de Biología Evolutiva invita a todos aquellos interesados (socios y aun no socios) a colaborar en la publicación de una serie de artículos incluidos bajo el título (provisorio por el momento): "Evolución y Adaptación 150 años después del Origen de las Especies".

El objetivo es colectar diferentes ensayos en temas de Adaptación y Evolución provenientes de la comunidad de investigadores cercanos a esta Sociedad. Dado el número mayoritario de investigadores nacionales en la SESBE este ensayo sin duda contendrá no obstante las principales lineas de investigación de la Biología Evolutiva Española. No se trata de hacer público resultados originales. Por el contrario, se trata más bien de desarrollar un resumen lo más didáctico posible de los resultados más relevantes ya publicados de vuestro tabajo en no mas de 6 páginas en español o inglés del tema seleccionado, planteando las preguntas principales, documentando las principales evidencias y enfatizando las conclusiones.

Todos los trabajos serán evaluados de acuerdo a criterios de "peer review". Rogamos a los autores que tengan en cuenta el carácter divulgativo de esta obra al momento de escribir los textos que se quieran incluir.

Esperamos poder ofrecer una edición impresa para el segundo congreso de la SESBE en Valencia en noviembre de 2009. Esperamos colectar ensayos que van desde la genética de poblaciones a la macroevolución y desde la evolución molecular hasta la ecología evolutiva y a paleontología, con ejemplos desde virus hasta los ecosistemas.

Esta publicación de la SESBE será editada por: Hernán Dopazo (actual secretario) y Arcadi Navarro (investigador ICREA de la Universitat Pompeu Fabra).

 
Aquellos interesados en participar solicitamos envien sus propuestas con un título provisorio y 5 palabras claves a través del siguiente formulario: http://www.sesbe.org/formulario_adapt_evol

La fecha límite para la entrega de estas propuestas es el 1 de diciembre de 2008.

La fecha límite para la entrega de los artículos es el 15 de marzo de 2009.


…………………………………………………
Hernán J. Dopazo, PhD
Comparative Genomics Unit,
Bioinformatics & Genomics Department,
Centro de Investigación Príncipe Felipe
c/ ep Avda. Autopista del Saler 16 (Junto al Oceanográfico),
46012, Valencia, España.
Tfn: (34) 96 328 96 80 ext: 1008
Fax: (34) 96 328 97 01
hdopazo@cipf.es
http://hdopazo.bioinfo.cipf.es/
…………………………………………………