No Picture

El premi BBVA, per a Lovejoy i Laurance

gener 30, 2009 simonjoan 0

 Aquest matí s'ha retransmès en directe via internet el veredicte del  Premi Fronteras del Conocimiento en Ecología y Biología de la Conservación  que atorga la Fundación BBVA. Els guardonats ex aequo han estat els biòlegs nordamericans Thomas E. Lovejoy i William F. Laurance, per les seves contribucions al coneixement dels efectes dels canvis en l´ús del territori sobre la biodiversitat.

 

Font: Fundación BBVA

Les investigacions dels guardonats a l'Amazònia han permès mesurar les conseqüències de la fragmentació de l'hàbitat sobre la integritat de les selves tropicals i simular científicament l'evolució d'aquests ecosistemes en el futur. 

No Picture

Novetats bibliogràfiques

gener 23, 2009 simonjoan 0
  Entre finals del 2008 i aquest principi de 2009 han aparegut diverses novetats bibliogràfiques, que agrupem en aquesta notícia. Inclouen la referència a un nou volum de Flora Iberica (vol. XIII, 2009), la disponiblitat via internet de la Lista Roja de Flora Vascular española de 2008 i l'accés als darrers volums de Flora Montiberica, Bouteloua, Lithodora i a la Memòria del DMAH.
 
 
 
 
 
No Picture

Un clàssic de J. Vigo, reeditat

gener 22, 2009 simonjoan 0

 Amb data 30.12.2008 acaba de sortir de la impremta la segona edició del magnífic llibre "L'alta muntanya catalana. Flora i Vegetació", de la qual és autor el professor i membre de l'IEC, Josep Vigo i Bonada.

Era una notícia esperada perquè la primera edició (de 1976) era completament exhaurida de les llibreries. Llibre excel·lent en tots els aspectes (el contingut sistemàtic, rigorós i amè, les il·lustracions, el criteri de l'autor, la lectura deliciosa), ha estat reeditat pel mateix Centre Excursionista de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans. Compta amb un pròleg a la segona edició de J.M. Panareda.
 
 
 
No Picture

Conservació de plantes medicinals

gener 13, 2009 simonjoan 0

Unes 15.000 espècies de plantes medicinals es troben amenaçades a escala mundial, principalment a causa de la pèrdua d’hàbitats i de la sobreexplotació. No es tracta només d’un problema de conservació de la biodiversitat, sinó també de problemes per a la salut i els mitjans de subsistència de la població.

Dues publicacions recents: Medicinal Plants in Conservation and Development (Plantlife, 2009) i International Standard for Sustainable Wild Collection of Medicinal and Aromatic Plants (ISSC-MAP, 2007,versió en espanyol, setembre de 2008) aporten principis i accions per a la conservació de plantes medicinals a través d’una aproximació basada en les comunitats humanes.

 

No Picture

Llibres botànics per a Reis

gener 3, 2009 simonjoan 0
  Si voleu que els Reis portin llibres de plantes, el Portal BioC us recomana dues novetats editorials aparegudes recentment, que poden guiar les excursions botàniques per l’alta muntanya pirinenca o bé ajudar en la confecció d’un primer herbari i conèixer les espècies més representatives del país : "Plantes alpines del Pirineus", de Josep Nuet i "L’Herbari. Mates, Herbes i Falgueres", de Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart.