El premi BBVA, per a Lovejoy i Laurance

 Aquest matí s'ha retransmès en directe via internet el veredicte del  Premi Fronteras del Conocimiento en Ecología y Biología de la Conservación  que atorga la Fundación BBVA. Els guardonats ex aequo han estat els biòlegs nordamericans Thomas E. Lovejoy i William F. Laurance, per les seves contribucions al coneixement dels efectes dels canvis en l´ús del territori sobre la biodiversitat.

 

Font: Fundación BBVA

Les investigacions dels guardonats a l'Amazònia han permès mesurar les conseqüències de la fragmentació de l'hàbitat sobre la integritat de les selves tropicals i simular científicament l'evolució d'aquests ecosistemes en el futur. 

El jurat d'aquesa primera edició del Premi Fronteras del Conocimiento en Ecología y Biología de la Conservación ha estat presidit per Daniel Pauly,catedràtic del Centre de Pesqueres de la Universitat de Columbia Britànica (Canadá), i integrat per Joanna Burger (Universitat Rutgers, EEUU), Daniel P. Faith (Australian Museum, Austràlia), Ilkka Hanski (Universitat d'Hèlsinki, Finlàndia), Robert D. Holt (Universitat de Florida, EEUU), Gary Meffe (Editor de Conservation Biology, EEUU) i Pedro Jordano (Estación Biológica de Doñana, CSIC).

Més informació

Notícia 30.I.2009 – Web de la Fundació BBVA

Novetats bibliogràfiques

 Entre finals del 2008 i aquest principi de 2009 han aparegut diverses novetats bibliogràfiques, que agrupem en aquesta notícia. Inclouen la referència a un nou volum de Flora Iberica (vol. XIII, 2009), la disponiblitat via internet de la Lista Roja de Flora Vascular española de 2008 i l'accés als darrers volums de Flora Montiberica, Bouteloua, Lithodora i a la Memòria del DMAH.
 
 
 
 
 

 Publicat el volum XIII de Flora Iberica

 Amb data 14 de gener de 2009 ha estat publicat el vol. XIII, que conté els tàxons de Scrophulariaceae-Plantaginaceae. Són editors del volum C. Benedí, E. Rico, J. Güemes i A. Herrero i hi han col·laborat un total de 16 autors. S'hi descriuen 3 famílies, 36 gèneres, 240 espècies i 123 subspècies. Té un total de XLVIII + 678 pàgines, que inclouen 133 làmines.

 

 

 

 

Més informació

 • Adquisició i més informació sobre l'obra: enllaç amb Flora Iberica

La Lista Roja 2008, disponible a Internet

 Ens fèiem ressò fa uns dies de la publicació, a la darreria de 2008, de la nova Lista Roja  2008 de la Flora Vascular Española, que actualitza aquella antiga llista de l’any 2000, a conseqüència de l’augment en el coneixement de les espècies amenaçades de l’estat.

La Lista Roja del 2000 considerava 1149 espècies i subspècies amenaçades i 256 qualificades com a DD, mentre que l'edició del 2008 en tracta 1571 d'avaluades (no pas totes amenaçades, que en són 1196 sumant les qualificades CR+EN+VU).

Ara es troba disponible en versió pdf al web de la SEBCP. Hi ha participat com a autors i col•laboradors els membres del BioC, M.C. Martinell, M. Bosch i C. Blanché

 MORENO, J.C., coord. (2008).Lista Roja 2008 de la flora vascular española. Dirección General de Medio Natural y Política Forestal (Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino, y Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas), Madrid, 86 pp.

Enllaç al document (pdf) – Web de la SEBCP

Més informació:


Flora Montiberica

 
Acaba d'aparèixer el volum 41 de la revista Flora Montiberica (22.XII.2008)

 
 
Índex del contingut del volum 41
Descarregable en pdf – Web de Flora Montiberica

 

 

 

 


Nou volum de Bouteloua

 

Recent aparició (17-XI-2008) de la Monografia núm. 7 de Bouteloua: Flora alóctona suculenta valenciana: Aizoaceae y Portulacaceae, de  Daniel Guillot, Emili Laguna i Josep Antoni Rosselló  

 

 

Descarregable en pdf – Web de Flora Montiberica
 

 

 


Lithodora 2007

Ens comuniquen els bons amics de la Garrotxa que ja ha sortit el segon número de la revista Lithodora, novetats botàniques de la Garrotxa, corresponent a l'any 2007. Podeu consultar íntegrament el contingut de la revista (pdf) a la plana web de la Delegació de la Garrotxa de la Institució Catalana d'Història Natural
 
Hi trobareu els projectes de recerca que es van executar durant l'any i les persones que hi van participar, les publicacions que han aportat referències botàniques per a la comarca, les principals activitats que es varen dur a terme, un llistat comentat de les principals troballes fetes a la Garrotxa pel que fa a briòfits i flora vascular, una síntesi meteorològica de l'any 2007 i finalment uns indicadors sobre l'evolució de la recerca botànica a la comarca de la Garrotxa.
 
Per a més informació sobre les activitats i els projectes que desevolupa la Delegació de la Garrotxa de la ICHN podeu consultar la plana web: http://ichngarrotxa.iec.cat/ichngarrotxa/index.php


Memòria de l'any 2007 del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya

A la Memòria del 2007, s’hi recullen les actuacions més destacades de les diverses unitats orgàniques del Departament i de les empreses públiques adscrites.

Enllaç al pdf de les Memòries del DMAH – Web del DMAH

 

Un clàssic de J. Vigo, reeditat

 Amb data 30.12.2008 acaba de sortir de la impremta la segona edició del magnífic llibre "L'alta muntanya catalana. Flora i Vegetació", de la qual és autor el professor i membre de l'IEC, Josep Vigo i Bonada.

Era una notícia esperada perquè la primera edició (de 1976) era completament exhaurida de les llibreries. Llibre excel·lent en tots els aspectes (el contingut sistemàtic, rigorós i amè, les il·lustracions, el criteri de l'autor, la lectura deliciosa), ha estat reeditat pel mateix Centre Excursionista de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans. Compta amb un pròleg a la segona edició de J.M. Panareda.
 
 
 

Autor: Vigo i Bonada, Josep
Títol: L'Alta muntanya catalana : flora i vegetació
Data d'edició: 2008
Descripció física: 443 p. : il·l. algunes col.
Entitats: Institut d'Estudis Catalans. Secció de Ciències Biològiques
Centre Excursionista de Catalunya
ISBN: 978-84-92583-24-9
Edició: 2a ed., rev.
Editorial: IEC : [coedició amb] Centre Excursionista de Catalunya

La segona edició ha estat revisada per l'autor i l'ha dotat d'una nova introducció, l'actualització d'alguns textos i gràfics, així com un bon grapat de noves fotografies. En particular, és destacable la nova redacció del capítol 20 “El futur de la flora i la vegetació pirinenques”, on naturalment es reflecteixen el canvis ocorreguts en el territori en aquests anys  i on l'autor revisa les amenaces sobre la flora i la vegetació i la necessitat de conservació del patrimoni natural de l'alta muntanya.

El llibre té un preu de venda de 55 €  i és disponible a l'Institut d'Estudis Catalans, on es pot pot adquirir electrònicament

Enllaç al Portal de Publicacions – IEC

Nou conveni per al Delta del Llobregat

El conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat i president del Consorci per a la protecció i la gestió dels espais naturals del delta del Llobregat, Francesc Baltasar, i el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, van signar ahir un acord per col·laborar en la gestió de programes de preservació, millora i protecció del patrimoni natural d’aquests espais naturals del Baix Llobregat.
Font: Dossier de Premsa del DMAH
Aquesta  col·laboració permetrà realitzar l’avaluació dels valors dels tres hàbitats amenaçats i que es consideren de protecció prioritària. El delta del Llobregat compta amb la presència de 20 hàbitats naturals d’interès europeu, 3 dels quals d’interès prioritari per a la conservació: llacunes, pinedes i dunes

Més informació:

Congrés sobre basses temporals a Menorca

S'ha obert el període d'inscripcions al  Congrés Internacional sobre Basses Temporals Mediterrànies. Aquest congrés tindrà lloc a l’illa de Menorca els dies 6, 7 i 8 de maig de 2009, amb la voluntat que sigui un lloc de trobada d’experts i estudiosos d’arreu del món per compartir i difondre experiències, estudis i coneixements sobre les basses temporals i la seva conservació. El congrés internacional és organitzat perl Consell Insular de Menorca i el Govern de les Illes Balears

Conservació de plantes medicinals

Unes 15.000 espècies de plantes medicinals es troben amenaçades a escala mundial, principalment a causa de la pèrdua d’hàbitats i de la sobreexplotació. No es tracta només d’un problema de conservació de la biodiversitat, sinó també de problemes per a la salut i els mitjans de subsistència de la població.

Dues publicacions recents: Medicinal Plants in Conservation and Development (Plantlife, 2009) i International Standard for Sustainable Wild Collection of Medicinal and Aromatic Plants (ISSC-MAP, 2007,versió en espanyol, setembre de 2008) aporten principis i accions per a la conservació de plantes medicinals a través d’una aproximació basada en les comunitats humanes.

 

Plantlife International (2009)

Medicinal Plants in Conservation and Development: case studies and lessons learnt.

Recent dossier de Plantlife que recull exemples que han promogut, amb èxit, la conservació de plantes medicinals a partir del treball amb les comunitats usuàries, en programes duts a terme a Xina, Índia, Kènia, Nepal, Paquistan i Uganda. Inclou projectes de demostració que visualitzen les possibilitats reals de comercialització de productes naturals obtinguts de manera que conservació i desenvolupament són objectius complementaris i no excloents.


ISSC-MAP Secretariat (2008)
 

Estándar Internacional para la Recolección Silvestre Sostenible de Plantas Medicinales y Aromáticas (ISSC-MAP) Versión 1.0

Fa pocs mesos (setembre de 2008) que ha aparegut la traducció a l’espanyol del document original en anglès (2007) que és el resultat d’anys de treball i experiència del consorci format pel Grup d’Especialistes en plantes medicinals de la UICN en coordinació amb l’Agència Federal Alemana per a la Conservació de la Natura (Bundesamt für Naturschutz, BfN), MPSG/CSE/UICN, WWF Alemanya i TRAFFIC International.

Per primer cop, hom disposa d’uns estàndards de qualitat relacionats amb la conservació de la biodiversitat que poden ser incorporats als estàndards d’altre tipus (de contingut en principis actius, de màrqueting o de cost econòmic, per exemple) en els procediments de garantia de qualsevol producte medicinal a base de plantes. Ja són diverses les companyies que els han integrat a les seves rutines de procediments de qualitat en la producció i comercalització.

Més recursos audiovisuals al Portal BioC

Noves incorporacions a BioC TV (“Flora Amenazada de Aragón” i un documental sobre el botànic Pere Montserrat), així com noves produccions cinematogràfiques del recurs BioC Films.

 

El bon amic José Luis Benito (no deixeu de visitar el seu web, amb constant incorporació de recursos: http://www.floramontiberica.org/) ens comunica que hi ha disponible a Videos Google dos reportatges interessants, que ja hem enllaçat al Portal BioC:

 • Flora Amenazada de Aragón
  Guió: Ramón J. Antor, Begoña García & Julio Giral
  Direcció: Eugenio Monesma
  Producció:  Pyrene P.V. per al Govern d’Aragó (Departament de Medi Ambient)
  Durada: 25:44

Es tracta d’un resum dels treballs sobre flora vascular amenaçada d’Aragó, com a resultat del projecte LIFE de 2001 i compta amb interessants continguts sobre origen de la flora mediterrània i la necessitat de la seva conservació

Veure Video – Video Google


 • Pedro Montserrat, conversaciones ad petendam pluviam
  Guió i direcció: Coral Pastor
  Producció: PeriPlo producciones per a Diputació d’Osca – Ajuntament de Jaca
  Durada: 42:59

Repàs a la vida del botànic Pere Montserrat i Recoder, nascut el 1918, a través d’entrevistes i testimonis de col•legues, deixebles i familiars. S’hi inclouen referències a la infantesa, a la passió per la flora de muntanya, a l’IPE de Jaca, a les pastures i la conservació de la biodiversitat, així com divertides anècdotes de la seva vida

Veure Video – Video Google

Podeu veure més vídeos a la pestanya Bioc TV, que es va actualitzant regularment.


BioC Films

Hi ha noves incorporacions de títols cinematogràfics i les fitxes corresponents, a cura d’Eduard J. Chifré. Incorporats recentment:

 • Rapa Nui (1994)
 • Terra, la pel•lícula del nostre planeta (2007)
 • L’aldea maleïda (1930)
 • La selva esmeralda (1985)
 • Foc a l’Amazones (1993)
 • Casta invencible (1971)

Veure el contingut de la pestanya BioC Films.

Convocatòria BBVA per a Conservació

La Fundació BBVA acaba de publicar la V convocatòria de Premis i Ajuts a la Conservació de la Biodiversitat

 • Enllaç a Bases dels Premis  BBVA 
 • Enllaç a Bases dels Projectes de Recerca BBVA

 

Segons la convocatòria,
“La Fundación BBVA convoca sus Premios a la Conservación de la Biodiversidad 2008, cuyo objetivo es reconocer la labor de las organizaciones conservacionistas, las instituciones y los profesionales que contribuyen a proteger el patrimonio natural de la Humanidad. En esta cuarta edición de los Premios se galardonarán las actuaciones innovadoras para preservar la biodiversidad en España y en México, y la difusión del conocimiento sobre la importancia de la protección de la naturaleza. La convocatoria estará abierta hasta el 31 de marzo de 2009.”

Igualment, s’informa que
"La Fundación BBVA realiza su V Convocatoria de Ayudas a la Investigación en las áreas de Ecología y Biología de la Conservación. Se destinarán 3,6 millones de euros a la financiación de 18 proyectos de investigación, que tendrán una duración máxima de tres años. Plazo de solicitud hasta el 28 de febrero de 2009."

Llibres botànics per a Reis

 Si voleu que els Reis portin llibres de plantes, el Portal BioC us recomana dues novetats editorials aparegudes recentment, que poden guiar les excursions botàniques per l’alta muntanya pirinenca o bé ajudar en la confecció d’un primer herbari i conèixer les espècies més representatives del país : "Plantes alpines del Pirineus", de Josep Nuet i "L’Herbari. Mates, Herbes i Falgueres", de Jaume Llistosella i Antoni Sànchez-Cuxart.
 
 

 

 

 

 

PLANTES ALPINES DELS PIRINEUS
Nuet Badia, Josep

 Publicacions de l'Abadia de Montserrat | col•lecció Cavall Bernat | ISBN 978-84-9883-045-3 | 22 €
192 pàgines | Publicat 30/10/2008 | 14,5×21 cm. | Botànica | Català

Aquest llibre és una guia senzilla que pretén acompanyar les persones amants de la natura, i especialment de la flora, en els seus recorreguts i excursions pels Pirineus, a fi que puguin conèixer les plantes més comunes i abundants que viuen en els diferents hàbitats d’aquesta serralada. El lector trobarà informació general i les plantes més abundants i significatives dels boscos, les clarianes dels boscos, els matollars, els herbassars de megafòrbies, els prats de dall, els prats d’alta muntanya, les molleres, els estanys, les congesteres, les tarteres, les roques i les pletes i sestadors. Hi ha un total de tretze grans hàbitats representats i tres-centes seixanta-sis plantes diferents fotografiades. Aquest nombre pot representar, orientativament, una cinquena part de la flora d’alta muntanya dels Pirineus.


L'HERBARI -MATES HERBES I FALGUERES-
Llistosella, Jaume/Sànchez-Cuxart, Antoni
 

 Universitat de Barcelona | ISBN 978-84-475-3190-5 | 62 €
354 pàgines | Publicat 26/11/2008 | 24×31 cm. | Botànica | Català

L’herbari: mates, herbes i falgueres recull la reproducció de 305 espècies de plantes pertanyents a 241 gèneres diferents, repartits en 74 famílies, i que corresponen a les mates, herbes i falgueres més representatives del nostre país. Les il•lustracions de cada planta s’han realitzat mitjançant sistemes digitals, reproduint en cada cas la planta a manera de plec d’herbari. S’han seleccionat mostres ben representatives de cada planta i la reproducció s’ha fet a color, amb qualitat fotogràfica i en alta definició. Les imatges s’han aconseguit amb una gran profunditat de camp, fet que els dóna una important percepció de relleu dels elements reproduïts. A més, a les làmines s’ha respectat la mida original de la planta, cosa que fa senzilla la comparació amb la planta viva. Els sistemes digitals han permès també ampliar a escala, en alguns casos, els elements més característics i distintius per facilitar-ne l’observació, així com també reunir en una sola làmina diferents estadis fenològics de la mateixa planta (flors, fruits, etc.), elements que sovint només es poden observar en estacions de l’any diferents. Les imatges van acompanyades d’una breu fitxa descriptiva, amb els noms científics i populars, les principals característiques i l’hàbit de la planta, l’alçada i l’ambient on viu, i els mesos durant els quals floreix al nostre país. La gran càrrega gràfica i visual del llibre, com també las simplicitat amb què es tracten els continguts, les explicacions i els tecnicismes, fan que el llibre sigui molt fàcil d’utilitzar per les persones poc experimentades i el converteix en un òptim recurs pedagògic per a l’ensenyament (des del primari fins a l’universitari), així com també per als centres i escoles dedicades a les activitats relacionades amb la natura. Per les seves característiques, el llibre pot ser també una eina molt útil per a l’aprenentatge i el coneixement de la diversitat vegetal per a tots els amants de la natura. També publicat en versiò castellana.