No Picture

Plans de Seguiment 2009

març 26, 2009 simonjoan 0

A l'inici de la campanya de camp de l'any 2009 es posen en marxa diversos programes de seguiment d'espècies de flora amenaçada, que es duran a terme durant tot el període fenològic que comença a la primavera i acabarà a finals de tardor. Des del Portal BioC anirem donant a conèixer aquelles activitats de seguiment i de conservació de què tinguem coneixement i agrairem als nostres lectors que ens facin arribar els seus programes de seguiment per poder donar-ne puntual informació.

De moment, podem informar de l'inici dels programes corresponents a:

Peucedanum schotti, Aquilegia paui, Silene sennenii, Limonium mansanetianum, Silene hifacensis, Naufraga balearica, Limonium boirae, Helianthemum caput-felis, Teucrium lepicephalum, Convolvulus valentinus subsp. valentinus, Odontites kaliformis, Orchis robusta, Chaenorrhinum rodriguezii, Dracocephalum austriacum, Bunium bulbocastanum i Stachys maritima

No Picture

Noves dades cromosòmiques mediterrànies

març 19, 2009 simonjoan 0

 Acaba de distribuir-se el volum 18 de la revista Flora Mediterranea , editada per la societat botànica mediterrània OPTIMA , corresponent a l’any 2008.

Aquest volum inclou un bon nombre de contribucions al coneixement de les plantes de la Mediterrània Oriental i de les illes majors, així com les notes necrològiques de Pierre Broussalis i Nickola Dicklic, recentment traspassats.

Com és habitual, hi apareix el número corresponent  (18) de la sèrie Mediterranean Chromosome Number Reports, editada a cura de G. Kamari, C. Blanché i S. Siljak-Yakovlev, sota els auspicis de la Comissió internacional de Cariosistemàtica i Sistemàtica molecular d’OPTIMA i que, en aquesta ocasió, aplega contribucions amb nova informació citogenètica de 43 tàxons, incloent-hi la descripció d’una nova espècie (Pimpinella nana Pimenov, del desert de Judea) que un cop més, demostra la vitalitat i la significació dels estudis cromsòmics en el conjunt de la recerca sobre biodiversitat vegetal mediterrània.

 

No Picture

Autoritzacions de recerca en flora amenaçada

març 12, 2009 simonjoan 0

En aplicació del Decret de Flora Amenaçada de Catalunya (Decret 172/2008, de 26 d'agost), es comencen a desplegar els instruments normatius corresponents. A finals de 2008 ja es va iniciar el procés de reconeixement de les col·leccions científiques que contenen plantes del catàleg. Recentment s'han publicat els nous models de sol·licitud de recolecció científica (cal recordar que el Decret la permet per a les espècies del catàleg, si s'obté l'autorització corresponent).

A partir d'avui es poden obtenir directament del web del DMAH, on s'especifiquen les passes a seguir i es facilita un model de sol·licitud d'autorització, de manera anàloga al que es va fent des de fa temps amb la fauna.

No Picture

Nou diccionari en línia de noms de plantes

març 3, 2009 simonjoan 0
 Noms de plantes és el nom del nou diccionari en línia publicat pel Centre de Terminologia (TERMCAT), una obra que ofereix unes 25.000 denominacions catalanes de plantes referides a uns 5.900 tàxons botànics. La iniciativa vol posar a l'abast dels usuaris la primera versió del projecte en curs Recull de noms catalans de plantes en què treballa actualment un equip format per botànics, filòlegs i terminòlegs, vinculats al Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la UB, la Institució Catalana d'Història Natural, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i el TERMCAT. Des d'ara és disponible també a través de la pestanya Recursos del web del BioC.