Fòrum HUMANS IN BIOSPHERE, el 4-XI

El  Fòrum Científic “HUMANS IN BIOSPHERE: can we do better to avoid global collapse?”, tindrà lloc el  proper 4 de novembre de 10h a 13:30h a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia (UB) i s’inclou en el marc de les activitats del Premi Internacional d’Ecologia Ramon Margalef , 2009. Enguany el guardonat ha estat el Professor Paul R. Ehrlich (Bing Professor of Population Studies, President of  Center for Conservation Biology, Department of Biology Stanford University, USA).  Seguiu llegint per veure més detalls de l'acte i del guardonat.

El Prof. Dr. P.R. Ehrlich ha fet contribucions molt notables en el coneixement de l’ecologia, entre d’altres haver desenvolupat el concepte de coevolució d’espècies que interaccionen entre elles. El guardonat és autor de més de 45 llibres, alguns dels quals han despertat controvèrsia donat que feien referència a l’impacte negatiu ocasionat per l’explosió demogràfica humana sobre els ecosistemes i la biodiversitat. Sempre ha estat una persona molt compromesa, fent aportacions brillants en el camp de la economia ecològica, i argumentant la necessitat peremptòria de frenar el consum desmesurat de recursos, idees que xoquen frontalment amb el model socioeconòmic actual. Darrerament s’ha encarregat personalment d’una proposta d’agenda verda pel President Obama pels seus 100 primers dies de mandat.
 
L’acte també comptarà amb la participació de Dr. Josep Enric Llebot (Catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB, expert en Canvi Climàtic i Física Ambiental) i coordinador del informe del Grup d’Experts del Canvi Climàtic a Catalunya (GECCC), del Dr. Mariano Marzo (Catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli, UB) i especialista en l’estat dels recursos energètics fòssils i del Dr. Jordi Roca (Catedràtic de Teoria Econòmica, UB, expert en Economia Ecològica), aspecte que també tracta el guardonat.
 
El moderador de l’acte serà el Dr. Carles Gracia (professor del Departament d’Ecologia UB i Investigador del CREAF) i la benvinguda la farà el Magnífic Rector de la Universitat de Barcelona, Prof. Dr. Dídac Ramírez.


PROGRAMA

 • 10.00 h Institutional Welcome
  Rector Magnífic de la Universitat de Barcelona, Prof. Dr. Dídac Ramírez
 • 10.15 h Main Conference
  “Population, Climate, Recession, and the MAHB: some really inconvenient truths”
  Prof. Dr. Paul R. Ehrlich (Stanford University, USA). Awarded Ramon Margalef Prize in Ecology, 2009
 • 11.10 h Coffee Break
 • 11.30 h Round Table with Prof. Dr. P. R. Ehrlich and Guest-Speakers:
  Dr. Josep Enric Llebot (Catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB, expert en Canvi Climàtic i Física Ambiental), Dr. Mariano Marzo (Catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli, UB), Dr. Jordi Roca (Catedràtic de Teoria Econòmica, UB, expert en Economia Ecològica)
 • 12.30 h General Discussion
  Chairman: Dr. Carles A. Gracia (Professor del Departament d’Ecologia, UB)

Nova sessió de Seminaris BioC

Com a continuació de la sèrie Seminaris BioC que organitza el nostre equip de recerca, el passat dimecres, dia 28 d'octubre, va tenir lloc el seminari "Biodiversitat de grans altituds: Tibet i Nepal", a càrrec de Joan Simon.

El seminari va repassar, a partir de la projecció fotogràfica, l'expedició realitada durant l'estiu per J. Simon, complementada per les observacions de J. López-Pujol en expedicions anteriors, sobre la diversitat del paisatge vegetal, la flora i els hàbitats de les altes terres dels Himàlaias i va comptar amb un debat obert amb els assistents.

La sessió va tenir lloc a la Sala de Reunions de la Unitat de Botànica (Facultat de Farmàcia). Ben aviat hi haurà nous seminaris que seran anunciats oportunament a través d'aquest Portal BioC, en sessions obertes a la participació de les persones interessades.

JOLUBE: Fonts bibliogràfiques a Internet

Des del bloc de l'amic José Luís Benito (Blog JOLUBE Consultoría Ambiental) es pot accedir a la descàrrega de diversos materials bibliogràfics valuosos, tant obres antigues difícils de localitzar com obres noves disponibles en pdf. Us n'indiquem els enllaços:

Braun-Blanquet, Josias (1948).

La végétation alpine des Pyrénées Orientales. 306 pp. Monografías de la Estación de Estudios Pirenaicos y del Instituto Español de Edafología, Ecología y Fisiología Vegetal, 9 (Bot. 1). Barcelona.


Romero Buján, María Inmaculada (2008).

Catálogo da Flora de Galicia. Monografías do IBADER, 1. Instituto de de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural. Universidade de Santiago de Compostela. Lugo, 2008. ISSN edición impresa: 1888-5810.


Valdés Castrillón, Benito; Talavera Lozano, Salvador & Fernández-Galiano Fernández, Emilio (eds.) (1987).

Flora vascular de Andalucía Occidental, 3 volúmenes. Ketres Editora S.A. Barcelona


Blanca G., Cabezudo B., Cueto M., Fernández López C. & Morales Torres C. (2009, eds.).

Flora Vascular de Andalucía Oriental, 4 vols. Consejería de Medio Ambiente, Junta de Andalucía, Sevilla. ISBN obra completa: 978–84–92807–12–3 (NOVETAT)


Boletín de la Asociación de Herbarios Ibero-Macaronésicos (vol. 11, 2009)


Flora Montiberica (vol. 43, 2009)


Guzmán, D. (2009)

Conservación de flora rupícola en Aragón – Natural de Aragón, 35: 30-31


Blanca, G.  (2001)

Flora amenazada y endémica de Sierra Nevada. Col·laboradors: María Rosa López Onieva, Juan Lorite, María José Martínez Lirola, Joaquín Molero Mesa, Susana Quintas, Mario Ruiz Girela, María de los Ángeles Varo, Santiago Vidal. Editado por la Consejería de Medio Ambiente de la Junta de Andalucía y la Universidad de Granada. I.S.B.N.: 84-338-2713-8.

 

 

 

 

 

Prioritats de recerca

Prioritats de recerca

Cèsar Blanché

Ha estat publicat recentment a Conservation Biology (2009) el dossier sobre prioritats de recerca en Biologia de la Conservació que duu per títol Priorities for Policy-Relevant Conservation Research: a View from SCB Regional Sections. Una lectura del seu contingut pot oferir-nos algunes orientacions sobre el futur desenvolupament de la ciència de la conservació a casa nostra.

Continua llegint «Prioritats de recerca»

Tesi doctoral sobre Arctium, a la UB

 El divendres dia 23 al matí va tenir lloc a la Facultat de Geologia de la UB l'acte de defensa de la tesi doctoral de Sara López Vinyallonga, que duu per títol "Evolució, filogènia i sistemàtica del complex Arctium-Cousinia", dirigida per Núria Garcia-Jacas, i Alfonso Susanna, de l'Institut Botànic de Barcelona i membres del GReB . N'ha estat tutor el professor de la UB Ramon M. Masalles.

El treball avalua la validesa de certes regions ITS per a la resolució de problemes sistemàtics d'aquest complex de les Cardueae (Compositae) i presenta una proposta de filogènia del grup, amb aproximacions a l'ús del rellotge molecular.  A escala microevolutiva, s'han identificat microsatèl·lits per a l'anàlisi de l'estructura poblacional d'Arctium minus, la variabilitat a la seva àrea de distribució, així com per a l'estudi dels patrons de colonització d' Amèrica. La tesi doctoral ha obtingut la màxima qualificació (Excel·lent cum laude)

Sara López és contractada com a investigadora del BioC durant els propers sis mesos per dur a terme l'anàilsi de variabilitat genètica (microsatèl·lits) d'Aquilegia paui i de Silene sennenii.

 

Sara López Vinyallonga estudiant un robust exemplar de llapassa (Arctium)

 

Acte Inaugural de l’IrBio, a la UB

Ahir, dijous dia 22 d'octubre, va tenir lloc a l'Aula Magna de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona l'acte d'inauguració del nou Institut de Recerca de la Biodiversitat (IrBio).

L'acte, que va ser presidit per Dídac Ramírez, rector de la UB, va comptar amb diversos conferenciants invitats, com ara Jacques Blondel, del CNRS de Montpeller, Terry L. Erwin de l'Smithsonian Institution de Washington i Diego Azqueta, de la Unversidad de Alcalá.

L'IrBio neix amb la vocació d'esdevenir el centre de referència al país per a l'estudi, la gestió i la difusió de la biodiversitat. L'IrBio potenciarà la recerca bàsica de qualitat en el camp del coneixement i l'avaluació de la Biodiversitat, en la comprensió del seus orígens i la seva evolució, incloent-hi tots els nivells d'organització, així com la recerca aplicada a la utilització i gestió dels recursos naturals i a la conservació del patrimoni natural. Els membres del BioC investigadors de la UB, són també membres de l'IrBiO.

Més informació

Orquídies de França amenaçades

Una de cada sis espècies d’orquídies franceses es troba amenaçades de desaparició. Així es desprèn de la publicació de la primera llista vermella d’orquídies de la França metropolitana. Segons que informa Tela Botanica , la xarxa de botànics francòfons, la primera anàlisi duta a terme sobre les 160 orquidies franceses demostra que 27 espècies són amenaçades de desaparèixer del territori i que unes altres 36 ho seran ben aviat sense una atenció particular a llur situació.

Més informació

Ajut català a la conservació del cacau crioll

Segons que informa el diari AVUI, l’entitat Kab K’uh, amb el suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament  (ACCD), participa en el projecte de recuperació de la varietat autòctona del cacau a Rancho Grande (Nicaragua), municipi durament castigat per la crisi cafetera i l’èxode rural. La millora de la qualitat comercial, de la producció i de la comercialització d’aquesta varietat de cacau beneficia fins a 45 productors locals, així com els projectes de reforestació i de conservació dels sòls.

Més informació

 

2010: Any Internacional de la Biodiversitat

2010 ha estat reconegut com a l’Any Internacional de la Biodiversitat pel Conveni sobre Diversitat Biològica de les Nacions Unides. Es tracta d’una oportunitat a escala mundial per reconèixer la importància de la biodiversitat per a tota la vida a la Terra (inclosa la nostra!), per reflectir tot el que hem aconseguit per la salvaguarda de la biodiversitat i per reclamar atenció per als urgents reptes de futur encara pendents, que són molts.

Amb aquest motiu s’espera la celebració de tota mena d’actes a tot el món, a totes les escales i a tots els àmbits, unificats pel lema de l’Any Internacional "La Biodiversitat és Vida. La Biodiversitat és la nostra Vida", i pel nou logotip de l’any, que va ser presentat ahir a la reunió de les parts (COP10) que va tenir lloc al Japó i que presentem des del Portal BioC:

 

 

Tokyo, 13/10/2009 – Segons un comunicat de premsa del CBD, amb el llançament del logo i l’eslògan de la COP10, s’ha donat des del Japó el tret de sortida del compte enrere d’un any exacte cap a la celebració de la desena conferència de les parts (COP10) del Conveni de la Diversitat Biològica (CBD) que ha de tenir llc a Nagoya (Japó), l’octubre de 2010. El logo COP10 va ser presentat juntament amb el nou logotip de 2010, Any Internacional de la Biodiversitat, que pretén fer de l’any vinent una fita mundial en la preservació de la diversitat biològica.

Més informació

Dues noves incorporacions al BioC

A l'inici del nou curs acadèmic 2009-2010 s'han incorporat dos nous membres al BioC, Marc Enríquez i Sara López Vinyallonga, als quals donem la benvinguda.

 

Marc Enríquez es estudiant de Farmàcia i està preparant, durant el primer semestre, un Treball Dirigit sobre l'Atlas de diversitat cromosòmica dels Països Catalans, sota la direcció de Joan Simon i de Cèsar Blanché i també col·labora en la informatització de dades de diversitat genètica destinades als mòduls CROMOCAT i GENOCAT del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BioCat).

 

Sara López, investigadora de l'Institut Botànic de Barcelona, ha estat contractada a càrrec del projecte CGL2007-60475/BOS , d'octubre de 2009 a l'abril del 2010, per dur a terme la continuació del treball en microsatèl·lits sobre Aquilegia paui i Silene sennenii que pretenen establir els nivells de diversitat genètica poblacionals. Durà a terme la seva recerca als laboratoris de l'Institut Botànic (CSIC), sota la supervisió de Jordi López-Pujol, en el marc dels acords amb l'equip de la Facultat de Farmàcia que s'organitzen al si del grup de recerca consolidat GReB.