Seminari BioC, a Manresa

El proppassat dimarts dia 23 de febrer, va tenir lloc la primera sessió dels Seminaris BioC corresponents a l’any 2010, que va consistir en la visita a les instal·lacions de L’ERA (Espai de Recursos Agroecològics), prop de Manresa, on es duu a terme el projecte ESPORUS. Aquest projecte té per objectiu la recol·lecció de llavors de varietats agrícoles tradicionals i la seva conservació activa (tant en banc de germoplasma com mitjançant la producció de nova llavor cada any). L’equip de Manresa també coordina l’elaboració d’un model unificat de banc de dades sobre aquesta matèria que pugui servir a les desenes d’entitats amb activitats similars, a través d’un projecte finançat per la Fundación Biodiversidad.

Més informació

Noves dades cromosòmiques mediterrànies

Acaba de distribuir-se el volum 19 de la revista Flora Mediterranea , editada per la societat botànica mediterrània OPTIMA , corresponent a l’any 2009.

Aquest volum inclou un bon nombre de contribucions al coneixement de les plantes de la Mediterrània  així com les notes necrològiques de César Gómez Campo, Santiago Castroviejo, Joao Amaral Franco, Armen Takthajan i Andrea Di Martino, recentment traspassats.

Com és habitual, hi apareix el número corresponent  (19) de la sèrie Mediterranean Chromosome Number Reports, editada a cura de G. Kamari, C. Blanché i S. Siljak-Yakovlev, sota els auspicis de la Comissió internacional de Cariosistemàtica i Sistemàtica molecular d’OPTIMA i que, en aquesta ocasió, aplega contribucions amb nova informació citogenètica de 21 tàxons, incloent-hi diverses poblacions catalanes que un cop més, demostra la vitalitat i la significació dels estudis cromsòmics en el conjunt de la recerca sobre biodiversitat vegetal mediterrània.

Precisament, una de les activitats de recerca del BioC consisteix en la catalogació i sistematització de la informació sobre diversitat genètica cromosòmica a través de la producció de dades pròpies, de  l’edició de contribucions com les citades de Flora Mediterranea i, finalment, de la construcció d’instruments de consulta i de metaanàlisi, a través del banc de dades CROMOCAT, integrat al Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya.

Més informació:

Taula de continguts del volum 19 de Flora Mediterranea

Nou portal UICN-Mediterrani

Avui ha estat publicat el nou portal específic de la UICN per al Mediterrani que, entre d’altres, recull i fa pública la nova Iniciativa per a la Llista Vermella de la Regió Mediterrània. Aquesta aplicacio permet consultar on line la Llista Vermella regional, en l’actualitat amb més de 2.000 espècies.

El web publica a més el nou vídeo promocional de la campanya 2010, Any Internacional de la Biodiversitat, penjat a You Tube

Segons que informa la UICN, els grups taxonòmics completats fins a la data per a la Llista Vermella mediterrània inclouen mamífers, amfibis, rèptils, peixos endèmics d’aigües continentals, peixos marins cartilaginosos, cetacis i libèl·lules. Les avaluacions en curs inclouen peixos marins, mol·luscs i plantes aquàtiques. Aquesta iniciativa subratlla les espècies amenaçades d’extinció a escala mediterrània, de manera que les accions de conservació necessàries per a millorar-ne l’estatus puguin ser preses regionalment o localment.

Més informació

Mediterranean Red List On Line – Web de la UICN (Notícia de 22 de febrer de 2010)
Mediterranean Red List Initiative – Web de la UICN (Nou Portal)
Veure el vídeo 2010 IYB

La biodiversitat dels PPCC, a Òmnium Cultural

El proper dia 4 de març tindrà lloc a Òmnium Cultural, a Barcelona, la taula rodona La biodiversitat dels Països Catalans. La natura també és cultura. Com podem protegir-la els catalans?, una sessió que significa el reconeixement de l’estudi de la biodiversitat com a part de la cultura, i del patrimoni natural, com a part del patrimoni cultural i nacional d’un país.

L’acte comptarà amb la participació de Jordi Pigem, doctor en filosofia; Puri Canals, presidenta de Depana; Xavier Font, investigador de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB i de Ferran Rodà, ecòleg del CRAF i membre de la Institució Catalana d’Història Natural i s’insereix en el conjunt d’actes que tenen lloc durant la celebració del 2010 com a Any Internacional de la Biodiversitat.

 

La rellevància de l’acte ha fet que alguns mitjans de comunicació se n’hagin fet ressò, com ara l’article de Joaquim Elcacho, que publica el diari AVUI, que destaca que “la novetat d’aquesta mateixa setmana del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC) és la publicació del primer resum numèric d’espècies catalogades. Així, podem saber que Catalunya té registrades un total de 25.176 espècies . El professor Xavier Font, director del BDBC, explica que en alguns grups, “com les plantes, es pot considerar que la xifra del banc de dades s’acosta força a la realitat”. En canvi, en altres grups menys estudiats, com els artròpodes, la xifra d’espècies registrades encara es queda molt curta”

 

Més informació

Evolució i política de conservació: E-Congrés

S’ha anunciat la propera obertura del congrés electrònic (E-conference) sobre “Evolució i Biodiversitat” que tindrà lloc del 1 al 19 de març. Us animem a que us hi inscriviu perquè les conclusions seran elevades a recomanacions per a la Recerca en Biodiversitat a nivells estatal i europeu, aprofitant les reunions sectorials ara que Espanya presideix la UE per torn rotatiu.

A continuació transcrivim directament l’anunci de l’E-congrés:

Electronic conference announcement:
“Evolution and Biodiversity: The evolutionary basis of biodiversity and its potential for adaptation to global change” 1st – 19th March 2010

The organisers of the Spanish meeting of the European Platform for Biodiversity Research Strategy (EPBRS) and the BioStrat project coordinators invite you to participate in the electronic conference “Evolution and Biodiversity: The evolutionary basis of biodiversity and its potential for adaptation to global change”. The results of the e-conference will be presented and discussed at the EPBRS delegates meeting in Mallorca, Spain on the 12th – 15th April 2010.
Evolutionary processes are ultimately responsible for the generation and maintenance of biodiversity. However, they are rarely considered in management actions and policies aimed at preserving it and making use of the resources and services it provides. Forthcoming policies aimed at reducing the current loss of biodiversity and facing the challenges posed by its interaction with climate change, food security or health security would benefit considerably from an explicit incorporation of current knowledge on evolutionary processes. From a
proactive stand, the identification of existing knowledge gaps and sources of uncertainty that limit the incorporation of evolutionary knowledge to biodiversity and global change policies, and addressing them through targeted research programs, would enhance the potential success of such policies.

The e-conference will address three topics, one per week of the conference:
1. The evolutionary basis of biodiversity: strategies to manage and preserve evolutionary processes, and their likely impact on biodiversity
2. Evolutionary responses to anthropogenic pressures, including global change
3. Evolution in complex systems and co-evolutionary networks: managing complexity in the face of uncertainty

You are kindly invited to subscribe to the electronic conference by filling in the subscription form available at: http://www.nbu.ac.uk/biota/e-conference.htm or directly on the WebBoard on: http://forums.ceh.ac.uk:8080/~BioStrat/login. In case of any difficulty subscribing, please e-mail Fiona Grant on fian@ceh.ac.uk. Information on BioStrat e-conferences and how they
function can be found by following the ‘e-conference’ link on the BioStrat website (http://www.biostrat.org/).
Note that there is no need to subscribe if you subscribed to previous BioStrat or BioPlatform e-conferences – you will automatically have access to this e-conference. If you not longer wish to be subscribed to this forum please email fian@ceh.ac.uk as soon as possible.

Further information on the e-conference will soon be made available on the following websites:
– BIOTA Cluster: http://www.nbu.ac.uk/biota/e-conference.htm
– EPBRS: http://www.epbrs.org/
– BioStrat: http://www.biostrat.org/

We would greatly appreciate your help in forwarding this announcement to anyone who might be interested.
Best regards,
Joachim Mergeay, E-conference chair, INBO, Belgium
Luis Santamaria, Spanish EPBRS meeting organiser, CSIC-UIB
Fiona Grant, Juliette Young and Allan Watt, E-conference management, CEH Edinburgh, UK

Dia Internacional de les Zones Humides

Coincidint amb la celebració, avui, del Dia Mundial de les Zones Humides, l’organització ecologista Depana ha elaborat un informe en què demana la protecció de 17 zones humides d’especial interès natural de Catalunya.

 

Segons que informa el diari AVUI, la proposta de Depana demana la incorporació a aquesta xarxa de 23.000 hectàrees repartides en 17 espais naturals, entre els quals destaquen els aiguabarrejos del riu Segre amb el Cinca, la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, els aiguamolls del Baix Empordà, el delta del Llobregat, la desembocadura del Gaià i els estanys de Montcortès, Sils, Basturs, la Jonquera-Cantallops, Vila-Sana i Ivars d’Urgell.

Més informació