Esborrany de drets d’accés als recursos genètics

Reunits a Cali, Colòmbia, la setmana passada, més de 500 assistents de governs, comunitats indígenes i locals, la societat civil, instituts de recerca i empreses van abordar qüestions relacionades amb la utilització dels recursos genètics per a fins tant comercials com no comercials.

Els participants a la reunió, auspiciada per les Nacions Unides per parlar dels recursos genètics ,van acordar un esborrany del protocol d’accés als recursos genètics i de participació justa i equitativa en els beneficis derivats de la seva utilització, que serà la base de posteriors negociacions, preparant així el terreny per a la seva adopció a la Cimera de la Diversitat Biològica que se celebrarà a Nagoya, Japó, l’octubre de 2010.

Més informació

Majoria d’edat de “El Medi Ambient”


Dimarts vinent, dia 23 de març, es compleixen 18 anys justos des de la primera emissió del programa de TV3 “El Medi Ambient”. En aquest 18 anys,  el programa ha  produït més de 4.200 reportatges que han contribuït a l’educació ambiental i al coneixement de la biodiversitat, també d’espècies de flora amenaçada, en els quals el BioC ha tingut ocasió de participar (vegeu pestanya Media).

Precisament el dia 23 s’emet un reportatge sobre Eliminació de la flora exòtica a l’antic Club Med

Sinopsi del capítol: No fa gaires mesos, aquí es podien veure les 400 petites cases i els equipaments de l’antic centre de vacances Club Med. Si pràcticament s’han eliminat tots els edificis, per recuperar aquesta zona situada dins del Parc Natural del Cap de Creus també ha calgut treure la flora exòtica.

El logo de 2010 IYB, a l’Airbus

 

El fabricant d’avions Airbus, ha acordat donar suport a la campanya de 2010, Any Internacional de la Biodiversitat, integrant el logotip a la seva aeronau més grossa, l’Airbus A380, segons un conveni signat amb el CBD (Conveni per la diversitat biològica), per al patrocini d’activitats d’educació ambiental en joves i nens. És un nou exemple d’ús de tots els canals possibles per fer arribar el missatge de la necessitat de preservar la biodiversitat del planeta.

Més informació

Wollemia nobilis, a Barcelona


Cons masculins de Wollemia nobilis (Foto: Australian National Botanic Gardens)


Wollemia nobilis (Araucariaceae), conífera emblemàtica de la conservació de flora a escala mundial, ja es troba a Barcelona. L’espècie australiana, de la qual es coneixen a la natura poc més d’una cinquantena d’individus (avaluada com a CR amb criteris UICN 2001), ha estat objecte de diverses campanyes de multiplicació in vitro que, en part, han trascendit de l’estratègia de conservació per passar a ser comercialitzats com a materials de jardineria (i venuts en subhastes internacionals). Un d’aquests individus ha estat plantat recentment als jardins de la Tamarita, a Barcelona, en una acció d’educació ambiental.

Els arbres, decoberts i descrits el 1994 de Nova Gal·les del Sud, atenyen fins a 40 m i són idèntics a fòssils datats de c. 200 milions d’anys. Es tracta d’un exemple d’espècie amenaçada d’alt rendiment econòmic, atès que genera visites (pagades) a les localitats naturals (amb uns protocols sensacionals de desinfecció de calçat, ulls embenats durant part del recorregut, etc.) i que la venda d’exemplars clònics a tot el món generen recursos dedicats a la pròpia conservació de l’espècie.

Més informació:

Oberta la inscripció a les Jornades de Flora

Ja s’ha obert el període d’inscripció a les II Jornades catalanes de Conservació de Flora, organitzades per l’Institut Botànic de Barcelona, el Jardí Botànic de Barcelona i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, que tindran lloc del 7 al 9 de juny de 2010, a Barcelona. Hi ha oberta una pàgina web de les Jornades, on hi podreu trobar la primera circular i el formulari d’inscripció (fins el 30 d’abril). Des del Portal BioC anirem donant les successives informacions relatives a les Jornades, que compten amb el suport del GReB i amb la participació del membre del BioC, Jordi López-Pujol, com a Secretari d’Organització de les Jornades.

Més informació

Efectes de la nevada al Marimurtra

La neu caiguda durant el passat dilluns dia 8 ha tingut també efectes sobre la vegetació de tot el país i sobre instal·lacions diverses i jardins. A la comarca de la Selva, prop del litoral, els efectes de la nevada combinats amb les fortes ventades han produït diversos desperfectes al Jardí Botànic Marimurtra, a Blanes.

Efecte de la neu del 8 de març de 2010 al Jardí Botànic Marimurtra (Foto: J. Nubiola)

 

Diverses espècies, branques i arbres del jardí, tanques, hivernacles, han estat afectats. El JBMiM ha actuat retirant tots els elements caiguts i està avaluant els desperfectes. Malgrat tot, ha deixat imatges impressionants com la que publiquem, a les escales de Goethe baixant cap al templet, amb el temporal marítim al fons.

II Jornades Catalanes de Conservació de Flora

Avui dijous s’ha constituït el Comitè Científic de les II Jornades Catalanes de Conservació de Flora, que tindran lloc els dies 7 al 9 de juny de 2010. Es tracta de la segona edició de les que es van celebrar l’any 2008 a Blanes (vegeu Notícia BioC de 2 de juny de 2008) i són el punt de trobada de referència en conservació de flora a Catalunya. En aquesta ocasió, l’organització corre a càrrec de l’Institut Botànic de Barcelona, el Jardí Botànic de Barcelona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Les sessions es duran a terme a l’Institut Botànic de Barcelona (Parc de Montjuïc) i es preveu l’assistència de participants de tots els territoris de parla catalana. Des del portal BioC anirem informant del contingut, les inscripcions, etc., a mesura que es coneguin.

Novetats bibliogràfiques

Donem a conèixer dues novetats aparegudes durant les darreres setmanes. Es tracta del volum 28 de la revista Collectanea Botanica (2009), i de l’Atles d’espècies llenyoses dels boscos de Catalunya

 

Collectanea Botanica. Volum 28 (2009)

Conté diversos articles sobre flora amenaçada i espècies introduïdes

Més informació

  • Índex i contingut descarregable en pdf, a través de l’enllaç al web de la revista

 


 

Lloret F, A Soler, Vayreda J, Estevan H, Terradas J (2009) Atles de les plantes llenyoses dels boscos de Catalunya. Ed. Lynx, Barcelona, 192 pp.

Més informació

 

 

El BioC, al Seminari de la Garrotxa

Dissatbe passat, dia 27 de febrer, va tenir lloc a Olot el IV Seminari sobre Patrimoni Natural de la Comarca de la Garrotxa, en el qual van prendre part els membres del BioC Jordi López-Pujol, Mane Martinell i Sergi Massó, amb la presentació d’una comunicació sobre diversitat genètica de Dichoropetalum schottii, que té a la Garrotxa (a la Mare de Déu del Mont) l’única localitat ibèrica.

El treball presentat, que forma part de les recerques del projecte CGL2007-60475/BOS ha dut per títol “Anàlisi de la diversitat genètica de la població garrotxina de Dichoropetalum schottii. Significació biogeogràfica” i ofereix els resultats dels estudis de diversitat al·loenzimàtica a tres escales: i) distribució i nivells de diversitat a la població del Mont;  ii) relació d’aquesta població amb les altres dels Pirineus i iii) significació i singularitat de la població garrotxina en el context biogeogràfic de tota l’àrea de distribució, fins a les serres del Pindus, a Grècia. En són autors M.C. Martinell, J. López-Pujol, M. Soto, A. Rovira, J. Simon, M. Bosch, M. i C. Blanché.

RESUM DE LA COMUNICACIÓ:

En el marc del projecte CGL2007-60475/BOS, s’han estudiat els nivells de diversitat al·loenzimàtica de l’única població ibèrica de Dichoropetalum (=Holandrea = Peucedanum)  schottii, situada a la Mare de Déu del Mont (La Garrotxa), de mida poblacional reduïda (c. 250 individus) i qualificada com a CR segons les categories UICN (2001) i es comparen amb els obtinguts de 3 altres poblacions pirinenques.

D’entre tots els individus estudiats, s’ha identificat un total de 8 genotips diferents, que han estat cartografiats a escala individual i s’ha analitzat la seva distribució local.  Els paràmetres de variació genètica (P99, A, He) per a 8 loci, indiquen valors més baixos a la població garrotxina (25,0; 1,37; 0,100, respectivament) que no pas a la resta de poblacions dels Pirineus (37,5-50; 1,50; 0,112-0,134), congruents amb la més petita mida poblacional i amb la situació marginal excèntrica respecte a una àrea de distribució d’afinitats montanes mediterraneo-orientals.

A partir de l’estudi de l’estructuració de la diversitat a poblacions de tota l’àrea de distribució (incloent-hi poblacions dels Alps marítims, de la regió del Carst a Itàlia/Eslovènia i de la serra del Pindus, al N de Grècia) es conclou que el nucli pirinenc en conjunt pot ser distingit com una fracció significativa de la variació genètica, amb presència d’al·lels privats i d’origen relativament recent, a partir d’una estirp procedent de les muntanyes mediterrànies orientals.

Es conclou la pertinença de la població garrotxina a una unitat funcional de conservació constituïda pel conjunt de poblacions occidentals pirinenques del qual significa un nucli extrem empobrit, al límit dels llindars mínims de mida poblacional i es proposen mesures de conservació, tant in situ com ex-situ.

Més informació
La resta de comunicacions presentades, pot consultar-se l’enllaç amb el pdf de la Jornada.