Els europeus, poc informats sobre biodiversitat

La Comissió Europea ha publicat recentment enquesta de l’Eurobaròmetre (abril de 2010), que mostra com molts europeus no comprenen el que s’entén per diversitat biològica i que no se senten ben informats sobre la pèrdua de biodiversitat.Per això, la Comissió té en marxa una campanya destinada a informar el públic sobre la pèrdua de la biodiversitat a la UE.

Segons la notícia, publicada per Portugal News Online, el Comissari de Medi Ambient, Janez Potosnik va afirmar que “La biodiversitat és el motor natural per al nostre futur, i hem d’aprendre a tractar-la amb cura. Espero que aquesta campanya ajudarà a fer això, i a crear consciència sobre la necessitat de ser més amable amb el món natural del qual depenem. “

L’enquesta “Actituds cap a la diversitat biològica”  revela que només el 38% dels europeus coneixen el significat del terme “biodiversitat”, encara que un altre 28% n’ha  sentit a parlar, però no en sap el significat.

La majoria sent que la pèrdua de la biodiversitat és un problema greu, encara que no creuen que hagin de ser personalment afectats pel descens, amb només el 17% dels enquestats que es mostren d’acord en que ja estan afectats.

Quan es va preguntar sobre les amenaces més importants per a la biodiversitat, el 27% van prioritzar la contaminació i el 26% va culpar els desastres provocats per l’home. La raó principal adduïda pels ciutadans per la seva falta d’acció per tal d’aturar la pèrdua de la diversitat biològica era l’escassa consciència del que es pot fer.

 

Més informació

Sant Jordi 2010: novetats editorials

Amb motiu de la diada de St. Jordi, donem a conèixer diverses novetats de publicacions aparegudes en les darreres setmanes i que han arribat a coneixement del BioC, on destaca la finalització de l’obra Plantes del Port, del Grup de Recerca Terres de l’Ebre i el volum monogràfic del Projecte Life sobre basses temporals de Menorca, a cura de l’Institut Menorquí d’Estudis i coordinat per Pere Fraga. A més es donen a conèixer els darrers volums publicats de Brolla i del Butlletí de la ICHN.

El Bioc us desitja una bona diada de Sant Jordi

 

  • Plantes del Port – Volum III (2010)

Ha estat completada la publicació en tres volums de l’obra Plantes del Port, que va ser presentada a l’auditori Felip Pedrell de Tortosa el passat dia 25 de març. Els autors del llibre, i alhora membres del Grup de Recerca Terres del l’Ebre, són Álvaro Arasa, Manolo Arrufat, Jordi Beltran, Salvador Cardero, Rafel Curto, Ferran Royo i Lluís de Torres. L’acte va comptar, a banda de representants polítics i institucionals, amb la presència de Xavier Duran (escriptor científic i director del programa El Medi Ambient de TV3), d’Emili Laguna (botànic expert en conservació de flora i premi Silver Leaf Europa), i de Fèlix Tena (periodista i coordinador del programa Medi Ambient de Punt 2 de RTVV).

Una de les particularitats de l’obra és la doble edició dels llibres, en rústica i amb anelles. Des d’un primer moment es va voler que l’obra tingués una utilització pràctica, especialment quan l’usuari volgués fer-la servir com a guia de camp. A més, amb aquest últim volum, s’ha posat a disposició de l’aficionat un estoig  per a aplegar els 3 volums. L’obra té 1.290 pàgines impreses a tot color, amb més 370 figures i dibuixos i unes 3.000 fotografies. El recompte d’espècies frega les 1.400, mentre que el de tàxons s’atansa als 1.600.

 

Més informació

   • Basses temporals mediterrànies. LIFE BASSES: gestió i conservació a Menorca (2010)

Com a fruit on es recullen les diverses aportacions dels treballs del projecte LIFE, acaba de veure la llum fa unes setmanes aquest volum monogràfic, editat per l’Institut Menorquí d’Estudis, a cura de Pere Fraga, Irene Estaún i Eva Cardona. El llibre, amb 679 pàgines, consta de quatre parts, una amb aspectes introductoris, una segona amb la descripció del medi físic i dues més amb les contribucions nuclears del projecte: medi biòtic i conservació i gestió. En destaquem els capítols sobre caròfits de les basses (S. Cirujano, pp. 149-ss), briòfits (J. Pericàs, P. Fraga, J. Mascaró i J.A. Rosselló, pp. 169-ss), flora vascular (P. Fraga, J. Mascaró, E. Cardona, I. Estaún i E. Torres, pp. 197-ss) i l’estudi integrat de les basses com a metacomunitat (J.M. Iriondo, E. Cardona, I. Estaún, E. Torres i P. Fraga, pp. 413-ss)

El llibre inclou també el DVD amb l’informe divulgatiu del projecte LIFE BASSES (Layman’s report). Es tracta d’un nou volum de la col•lecció ”Quaderns de la Reserva de Biosfera de Menorca”, del qual s’han editat 20.000 còpies, en català, castellà i anglès. El podeu descarregar en pdf a través d’aquest enllaç.

Més informació

 


Publicacions periòdiques

Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, 75 (2007-2009)

Amb un cert retard, s’està distribuint actualment el volum 75 del Butlletí de la ICHN que inclou diversos articles sobre flora. En destaca la revisió de J. Vigo (“La botànica a l’Institut d’Estudis Catalans”, pp. 11-ss)  i diversos articles sobre flora pirinenca, amb dades rellevants sobre plantes rares o amenaçades, com ara Vicia argentea (Guardiola et al.: 31-40) o Woodsia alpina (Guardiola et al.: 41-48). La secció de notes breus aporta novetats remarcables, com ara la confirmació de presència de Scilla bifolia als Pirineus catalans (Recasens & Mallorques: 136-137), la revisió de la presència de Potentilla cinerea a la Catalunya central (Aymerich: 138-143) o les aportacions a la flora de la Garrotxa (X. Oliver i l’equip de la ICHN-Garrotxa: 146-152)

Més informació

 

Brolla – Butlletí informatiu núm. 21 – Març de 2010

Publicada pel Jardí Botànic de Barcelona i l’Associació d’Amics del Jardí Botànic, inclou articles sobre els sòls del jardí, la guia del Jardí Botànic Històric, una entrevista amb Anna Homedes (que lidera el nou Museu de Ciències Naturals de Barcelona) o informació sobre la nova xarxa GENMEDA, que és continuïtat de GENMEDOC i SEMCLIMED, constituïda a Càller (Sardenya) i finançada amb fons europeus (més informació a : http://genmeda.blogspot.com/)

Més informació

Parada de llibres de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans)

L’IEC tindrà una parada de llibres el dia de Sant Jordi a La Rambla de Barcelona de 9.00 a 21.00 hores. Hi trobareu una mostra de les darreres obres editades per l’IEC, així com el Diccionari de la llengua catalana i una mostra representativa de les Publicacions de la Universitat de València. La parada estarà instal•lada davant del mercat de la Boqueria. Durant tot el dia l’edifici de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC, romandrà obert als visitants de 9:00 a 18.00 hores, on hi haurà una parada de llibres.

D’altra banda, la tradicional sessió de lliurament de premis científics de l’IEC tindrà lloc el dijous dia 22 a les 18 h a la seu de l’IEC

Més informació

 

Conservació de flores insulars

El Jardín Botánico Canario “Viera y Clavijo” del Cabildo de Gran Canaria ha liderat una recerca pionera sobre conservació de les flores insulars del món, coordinat pel Dr. Juli Caujapé Castells, investigador del  propi Jardín Canario, amb la col·laboració d’onze destacats investigadors internacionals.  La recerca recopila i contrasta dades sobre la biodiversitat terrestre de 53 arxipèlags del món, que contenen unes 10.000 plantes endèmiques.

Les conclusions d’aquesta anàlisi han estat publicades a principis d’abril en un volum especial de la prestigiosa revista científica Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics i es resumeixen  continuació en un comunicat de premsa del Jardí “Viera y Clavijo”

Extracte de la nota de premsa del Cabildo de Gran Canaria-Jardín Botánico “Viera y Clavijo”

Los resultados son alarmantes: puede haber entre 3.500 y 6.800 especies de plantas insulares amenazadas, de las cuales entre 2.000 y 2.800 estarían al borde de la extinción. Además, los autores evalúan muy detalladamente el impacto de 13 factores de amenaza en diez archipiélagos (entre ellos Canarias), y revisan críticamente la literatura científica más relevante sobre diferentes aspectos de la conservación de plantas insulares.

Según los análisis, la situación de conservación de las plantas endémicas insulares es grave. Los medios con los que contamos para mitigar las amenazas son, en general, escasos, y existen nuevas variables que están rápidamente constituyéndose en importantes factores de riesgo globales, pero en especial en las islas más pequeñas.

En cuanto a Canarias, se prevé que los impactos del cambio climático serán muy considerables, pero son también difíciles de cuantificar con los datos de los que disponemos hoy. Según la citada investigación, los mayores riesgos actuales para la supervivencia de la flora endémica Canaria son los vertebrados introducidos, las especies de plantas invasoras, y la destrucción del hábitat provocada por el crecimiento demográfico y económico de las islas, en muchos casos asociado al desarrollo insostenible.

Esta investigación también concluye la necesidad urgente de crear una red planetaria de colaboración científica para compartir conocimientos y experiencias, discutir retos comunes, y formular objetivos y políticas de conservación multi-disciplinarios. La creación de esta red contará con el apoyo de la BGCI (Botanic Gardens Conservation International), y va a discutirse en el “Symposium on oceanic island plant conservation”, organizado por el Dr. Christoph Kueffer, el Dr. Juli Caujapé y la Dra. Noeleen Smyth dentro del IV Congreso Mundial de Jardines Botánicos, que se celebrará en Dublín el próximo mes de Junio (http://www.4gbgc.com/).

Cicle “Mediterrània i Biodiversitat”, a l’IRBio

En el marc de la commemoració del 2010 com a Any Internacional de la Biodiversitat, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) i la Facultat de Biologia de la UB han organitzat el cicle de conferències Mediterrània i Biodiversitat, una proposta amb què es vol aportar una visió globalitzadora dels recursos naturals i ecològics a la Mediterrània —un dels 25 punts calents excepcionals de la biodiversitat del planeta—, tant pel que fa als principals grups d’organismes de la regió i d’ecosistemes terrestres i aquàtics, com pel que fa als reptes que planteja la conservació.

Les xerrades, obertes a tothom que estigui interessat en la temàtica mediambiental, començaran a l’abril i se’n farà una al mes fins a final d’any (excloent-ne els mesos d’estiu). La cita serà sempre a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia, a les 12 h, i la primera conferència del programa serà  «Explorant la biosfera dels bacteris extremadament rars», a càrrec de Carles Pedrós-Alió, de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC (16 d’abril)

Més informació

Projectes per a espècies amb menys de 250 individus

El  Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund té oberta una convocatòria per a projectes de conservació d’espècies en situació demogràfica límit i que tinguin menys de 250 individus.

El missatge que hem rebut per a difusió indica, textualment:

As part of the 2010 International Year of Biodiversity the Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund ( http://www.mbzspeciesconservation.org) is encouraging applications for threatened species with fewer than 250 wild individuals. Please consider submitting a proposal for a plant conservation project that focuses on a “last gasp” species. We are getting too few plant proposals for the fund !!!

I hope that you wiil take this opportunity to submit a plant conservation project, through the MIPSG or directly (if so, please send me a copy of the proposal).

Sincerely yours
Bertrand

Més informació