Premi a l’activitat docent de membres del BioC

En el decurs del darrer Congrés EDUSFARM (Educació Superior en Ciències Farmacèutiques), celebrat a la Universitat de Granada, diversos investigadors del BioC, integrats al Grup d’Innovació Pedagògica GIBAF, que dirigeix Joan Simon, han estat guardonats amb el premi a la millor comunicació oral.

La comunicació, que duia per títol UNA EXPERIENCIA MÁS ALLÁ DE LA EVALUACIÓN CONTINUADA: PASEO VIRTUAL POR EL JARDÍN MEDIEVAL DE PLANTAS MEDICINALES DEL MONASTERIO DE PEDRALBES és obra de A.M. Rovira, C. Benedí, C. Blanché, M. Bosch, A. Castellano i J. Simon (enllaç al resum)

Més informació

Notícia 16/6/2010 – Web de la Facultat de Farmàcia (UB)
Notícia 21/6/2010 – Web de la Biblioteca de la Facultat de Farmàcia
Web del GIBAF (Grup d’Innovació Docent en Botànica Aplicada a les Ciències farmacèutiques)

Nova publicació de S. Massó

El nostre company del BioC Sergi Massó  acaba de publicar el treball corresponent a la seva estada semestral a Bèlgica (vegeu Notícia BioC) sobre la construcció d’un banc de dades sobre manglars a escala mundial, a la prestigiosa revista Plant Ecology and Evolution.

Massó, S., C. Bourgeois, W. Appeltans, B Vanhoorne, N. De Hauwere, P. Stoffelen, A. Heughebaert & F. Dahdouh-Guebas (2010) The ‘Mangrove Reference Database and Herbarium’ Plant Ecology and Evolution 143 (2): 1–8. doi:10.5091/plecevo.2010.439

El contingut el banc de dades de manglars ha estat comunicat en diversos congressos i, properament els membres del BioC informaran dels progressos dels bancs CromoCat i Genocat, al Col·loqui de Botànica pirenaico-cantàbrica que tindrà lloc a Andorra.

Nou “Llibre Roig” del País Valencià

Durant les sessions de les recentment celebrades II Jornades Catalanes de Conservació de Flora, el Dr.  Antoni Aguilella va presentar a Barcelona el nou Llibre Roig de flora amenaçada valenciana que actualitza els coneixements que havien estat publicats ens els tres catàlegs anteriors (de 1994 i 1998 i 2000).

Antoni Aguilella, durant la ponència en la qual va donar a conèixer la publicació del nou Llibre Roig valencià


El nou Llibre Roig és fruit de diversos anys de treball, sota els auspicis de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana i el Jardí Botànic de València, que s’han dut a terme en paral·lel a la redacció del decret valencià de flora amenaçada (més informació al Portal BioC).

El llibre, que duu per títol Catálogo Valenciano de Especies de Flora Amenazadas, ha estat coordinat per A. Aguilella, S. Fos i E. Laguna, amb la participació d’un total de 37 autors i va ser presentat oficialment a principis de maig a València per la directora general de Gestió del Medi Natural de la Generalitat Valenciana, M.A. Centeno.

Conté les fitxes completes (amb fotografia i mapa de distribució) dels 125 tàxons —42 en Perill d’extincio i 83 de Vulnerables— que consten al Catàleg de flora amenaçada valenciana. AL final del llibre, una extensa bibliografia recull de forma actualitzada les contribucions a l’estudi de la flora amenaçada valenciana. Al costat del Llibre vermell de les Illes Balears (2001) i del corresponent a Catalunya, de propera aparició, podem disposar finalment de l’avaluació actualitzada de l’estat de conservació de la flora vascular dels Països Catalans, com a eina bàsica per al desplegament de les corresponents mesures de conservació.


Títol: Catálogo Valenciano de Especies de Flora Amenazadas

Autors: Antoni Aguilella, Simon Fos & Emili Laguna (coord.)

Any de publicació: 2010

Edita: Generalitat Valenciana

Pàgines: 358

Lloc de publicació: València

ISBN: 978-84-482-5254-0

PVP: 15 €

 

Més informació

 

E-Flaixos en BCP, 16

En forma de flaixos breus, el Portal BioC informa de diverses novetats en Biologia de la Conservació de Plantes (BCP) referides a Congressos, digitalització de l’herbari de València, destrucció de poblacions d’Anthemis chrysantha, incorporacions al Patronat de la Fundació Carl Faust i l’anunci del Curs d’Estiu a Jaca.

Podeu consultar els E-Flaixos anteriors (1-15) fent clic aquí


Anunci del V Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes

Segons que va informar l’amic Joan Rita durant les II JCCF, ja es coneix la seu de la V edició del Congreso de la SEBCP, que tindrà lloc a Menorca el setembre de 2011 (la IV edició va tenir lloc a Almeria, al setembre de 2009: vegeu informació al Portal BioC)

Més informació

 


Actes i documentació del Congrés d’OPTIMA 2010

Durant el mes de març, va tenir lloc a Antalya (Turquia) el XIII Optima Meeting que va tractar un ampli ventall de temes botànics, incloent-hi una sessió sobre conservació de flora. Des de la secretaria del congrés anuncien que hi ha disponible via internet el volum d’actes amb els resums (pdf), així com els pòsters que s’hi van presentar (en pdf o fotografia). Si voleu estar informats del que s’hi va presentar:

Resums de les comunicacions del XIII Meeting OPTIMA – Web d’OPTIMA

Enllaç als pòsters del XIII Meeting OPTIMA – Web d’OPTIMA


Finalitza la informatització de l’Herbari del Jardí Botànic de València 

Aquest any s’ha donat per finalitzada la informatització de l’herbari de València, que totalitza uns 250.000 plecs, tasca dirigida per Jesús Riera, conservador de l’herbari, i que va començar al 2000, quan es va ubicar definitivament a l’edifici d’investigació del Botànic.

Més informació

  • Nota de premsa – Web del Jardí Botànic de la Universitat de València


Destrucció de poblacions d’Anthemis chrysantha

Segons que informa del Blog de la SEBCP, s’ha denunciat la destrucció de diverses poblacions de la zona d’Escombreras (Múrcia) d’aquest tàxon raríssim a la península Ibèrica, juntament amb diverses altres espècies i hàbitats d’interès comunitari, en una explotació d’àrids.

Més informació

 


Noves incorporacions al Patronat de la Fundacio Carl Faust

El Patronat de la Fundació Carl Faust ha aprovat, en la seva darrera reunió, per unanimitat, la incorporació de dos nous patrons, el Dr. Ramon M. Masalles, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona i el Dr. Xavier Duran, membre fundador de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i actualment director del programa “El Medi Ambient” de TV3. Els nous patrons ocupen els llocs vacants dels membres sortints que han acabat el seu mandat, el Sr. Francesc Sandalinas i el Dr. Cèsar Blanché, que, tanmateix segueix vinculat a la Comissió Assessora del Pla Director de la FCF.

En la mateixa reunió han estat reelegits per dos anys el president, Josep Nubiola, el vicepresident i el tresorer de la Fundació.


Curs d’Estiu a Jaca 2010

S’anuncia la celebració del tradicional curs d’estiu a Jaca, que enguany arriba a la quinzena edició. Coordinat per Lluís Villar, el XV Cursillo sobre Flora y Vegetacion del Pirineo, és organitzat per l’Institituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), en col·laboració amb l’Instituto de Estudios Altoaragoneses (Diputació d’Osca). Tindrà lloc a Jaca, del 19 al 23 de juliol de 2010.

Més informació

El BioC, present a les Jornades de Flora

Els membres del BioC han estat participants actius a les II Jornades Catalanes de Conservació de Flora, on han presentat un total de vuit comunicacions orals i en pòster, que detallem a continuació.

Barres, L.,  M.C. Martinell & J. López-Pujol, Assajos preliminars per a l’estudi de la diversitat genètica d’Euphorbia margalidiana (Euphorbiaceae) amb electroforesi d’isoenzims – P

Barriocanal, C.,  C. Blanché, J. Font, J. López-Pujol & M. Carabús, Seguiment d’Stachys maritima a la Costa Brava: període 2008-2010 – P

Blanché, C.,  M. Bosch, J. López-Pujol, M.C. Martinell, S. Massó, J. Molero, R. Orellana, A. Rovira & J. Simon, Aportacions de la Genètica de la Conservació a una futura Estratègia de conservació de la flora de Catalunya – O

López-Pujol,J.,  N. Garcia-Jacas, A. Susanna & R. Vilatersana, Diversitat genètica i hibridació en Centaurea podospermifolia, endemisme dels Ports de Tortosa-Beseit i la serra de Cardó – P

López-Vinyallonga, S., J. López-Pujol, M.C. Martinell, R. Jaén, J. Caujapé-Castells & C. Blanché, Diversitat genètica i estructura poblacional d’Aquilegia paui estimada amb marcadors hipervariables (microsatèl·lits) – O

Massó,S.,  C. Bourgeois, W. Appeltans, B. Vanhoorne, N. De Hauwere, P. Stoffelen, A. Heughebaert & F. Dahdouh-Guebas – Mangrove Reference Database and Herbarium – P

Membrives, N.,  M. Aixart, J. Font, X. Pujol, C. Blanché & R. Guàrdia, Estat actual de la conservació ex situ de les plantes amenaçades silvestres de Catalunya – O

Sáez, L.,  P. Aymerich & C. Blanché, El Llibre Vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya: Anàlisi de la situació actual i perspectives de futur en la conservació de la flora vascular – O

A més, altres membres del BioC han tingut una participació destacada a les II JCCF: J. Molero va actuar com a chairman i organitzador de la sessió extraordinària, a cura del GReBA taxonomic and phylogenetic assessment of Euphorbia worldwide and how many species are threatened and endangered?, a càrrec del Prof.  P.E. Berry i  J. López-Pujol ha tingut la responsabilitat d’assumir la Secretaria d’Organització del congrés.

J. Molero, durant la presentació de la sessió de P.E. Berry

Més informació

 

2ones Jornades de Conservació de Flora

Sessió inaugural de les II JCCF, presidida per I. Balliu i A. Susanna

El proppassat dilluns dia 7 es va obrir la celebració de les 2ones Jornades Catalanes de Conservació de Flora, que  han tingut lloc a l’Institut Botànic de Barcelona.

La organització de les Jornades ha anat a càrrec de l’Institut Botànic de Barcelona, el Jardí Botànic de Barcelona i el DMAH i al comité organitzador i al comitè científic hi participen diversos membres del BioC.

Aquesta és la segona edició d’aquestes jornades (les primeres van tenir lloc a Blanes el 2008) i han tractat d’aspectes de recerca científica però també de qüestions de caràcter tècnic i metodològic referents a la conservació de la diversitat vegetal entesa en el seu sentit més ampli (incloent-hi fongs i líquens): avaluació i diagnòstic de l’estat de conservació de la flora, amenaces i riscos per a les diverses espècies, estudis de biologia de la conservació, eines de seguiment de flora amenaçada i instruments de conservació in situ i ex situ, normativa jurídica, política ambiental, programes en curs de conservació, i projectes de futur, entre d’altres. Les Jornades s’han plantejat com un fòrum de debat i de comunicació obert a la participació de professionals de la botànica, de l’administració, d’organitzacions no governamentals, de tècnics de conservació i gestió, d’usuaris de la biodiversitat vegetal i de totes les persones i entitats compromeses en la preservació de la flora al nostre territori.

Atès que es tracta de la segona edició d’aquestes Jornades, un dels seus principals objectius ha estat avaluar els progressos experimentats en el camp de la conservació de flora a Catalunya durant els dos darrers anys. D’altra banda, les Segones Jornades pretenien consolidar la participació d’experts i professionals en el camp de la conservació de flora del País Valencià i de les Illes Balears, territoris amb els quals compartim notables afinitats florístiques i que alhora presenten problemàtiques de conservació de flora similars.

 

Llorenç Sàez, durant la ponència inaugural de presentació del Llibre Vermell de plantes endèmiques i amenaçades de Catalunya

Durant el primer dia de les II JCCF, es va presentar el contingut del Llibre Vermell de flora endèmica i amenaçada de Catalunya, ponència a càrrec de Llorenç Sàez,  les primeres propostes de llistes vermelles de fongs i de líquens (amb una vintena d’espècies cadascuna) i es va dedicar una sessió a la conservació ex-situ i una altra als estudis sobre biologia de la conservació, especialment dedicada a la diversitat genètica, amb una popnència de Josep A. Rosselló.

Antoni Aguilella, durant la presentació de la ponència sobre Estratègies de conservació de flora

El segon dia de les II JCCF van tenir lloc el gruix de les presentacions de participants del País Valencià (entre els quals, Antoni Aguilella, Antoni Marzo, Emili Laguna, Jaume Soler) i de les Illes Balears (com ara Eva Moragues, Pere Fraga o Joan Rita), així com les comunicacions corresponents a planificació i execució de mesures de conservació, amb presència destacada de membres del DMAH (entre els quals Jordi Ruiz, J.M. Dacosta, Núria Gàzquez) i de diversos parcs naturals de Catalunya.

Zona de pòsters situada a les vistes del Jardí Botànic de Barcelona

La sessió de pòsters va donar pas a la de cloenda, que va comptar amb la presència de la Directora General de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Núria Bonaventura. Es va acordar celebrar la propera (III) edició de les JCCF durant l’any 2012, en una de les diverses seus que es van oferir per organitzar-les; el Portal BioC anirà informant de les novetats que es produeixin.

Més informació, programa i resums