No Picture

Primera llista mundial d’espècies

desembre 30, 2010 simonjoan 0


The Plant List, la primera llista mundial d’espècies de plantes, ha estat presentada els darrers dies del 2010. Es tracta d’una llista activa, consultable a través d’internet de totes les espècies de plantes conegudes. En la seva versió 1.0, vol ser la relació completa de totes les espècies de plantes vasculars i de briòfits, objectiu que la ciència botànica persegueix des dels temps de Carl Linné. El recull és fruit de la col·laboració entre entitats de tanta rellevància com els Royal Botanic Gardens, Kew i el Missouri Botanical Garden, combinant els múltiples paquets de dades que contenen els seus llistats i la participació de nombrosos col·laboradors. És una excel·lent notícia per tancar l’any internacional de la biodiversitat.

No Picture

2010: Balanç d’un any

desembre 30, 2010 simonjoan 0

2010: Balanç d’un any

Cèsar Blanché


L’any 2010 va iniciar-se com l’any internacional de la diversitat biològica, com a punt d’inflexió en el context del “Compte enrere 2010”,  amb l’objectiu de deturar la pèrdua de biodiversitat a escala mundial. Si bé s’han aconseguit progressos significatius, propiciats per l’efemèride, encara som lluny d’haver revertit la situació de manera satisfactòria.

No Picture

Novetats bibliogràfiques 2010

desembre 29, 2010 simonjoan 0

Abans d’acabar l’any, el Portal BioC us ofereix algunes novetats bibliogràfiques aparegudes recentment entre les quals “Ecologia viscuda” de Jaume Terradas, el document sobre conservació de la biodiversitat de la XCT, el nou catàleg de flora amenaçada d’Extremadura, l’estudi sobre els jardins botànics a la Barcelona del 1700 i el segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya.

No Picture

Cursos de conservació, a l’Smithsonian

desembre 29, 2010 simonjoan 0

La Smithsonian Institution (Washington) ha preparat per al 2011 un programa de cursos sobre conservació de la biodiversitat adreçats a diversos nivells de professionals, amb l’emissió dels certificats de graduació corresponents. Vegeu Programa:

 

No Picture

Tesi doctoral de David Draper

desembre 23, 2010 simonjoan 0

Ahir va tenir lloc a la Universidad Rey Juan Carlos, de Madrid, la lectura de la tesi doctoral de David Draper Munt, que duia per títol Assessment of environmental and human factors that affect the current distribution of rare plant species in the Iberian Peninsula, dirigida pels Drs. José M. Iriondo i Cecília Sérgio. La tesi, amb menció europea, va obtenir la màxima qualificació, d’excel·lent cum laude.

No Picture

Noves dades del BioC al BDB

desembre 17, 2010 simonjoan 0

Fa pocs dies ha estat lliurat al BDBC (Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya) el contingut els treballs de recopilació de dades genètiques de la flora catalana corresponents a l’any 2010, a càrrec de S. Massó, C. Blanché i J. Simon, sota la direcció d’aquest darrer.

No Picture

Es presenta el Llibre Vermell de Catalunya

desembre 15, 2010 simonjoan 0

L’acte de presentació ha tingut lloc a la Pedrera (Foto: Martí Blanché)

Aquest vespre s’ha presentat a la Pedrera de Barcelona, seu de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, el Llibre Vermell de plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, recentment publicat (vegeu notícia BioC).

En el decurs de l’acte han intervingut Josep M.Ninot, president de la Institució Catalana d’Història Natural, Jordi Ruiz Olmo, Cap del Servei de Protecció de Fauna i Flora del DMAH de la Generalitat de Catalunya, Jaume Gamisans, patró i en representació de la Fundació Carl Faust, Alfonso Susanna, director de l’Institut Botànic de Barcelona, Josep Vigo, en representació de l’Institut d’Estudis Catalans i autor del pròleg del llibre i Llorenç Sàez, en nom dels autors.

No Picture

Els Agents Rurals intervenen 165 caixes de molsa

desembre 13, 2010 simonjoan 0

Imatge del decomís (Foto: DMAH)

Segons que acaba d’informar el DMAH, efectius del Cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge i de la Policia Local de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) van intervenir, dissabte passat, 165 caixes de molsa recol·lectada de forma il·legal en els boscos del Montnegre, a la serralada Litoral, i que anava destinada a mercats i fires de productes nadalencs.La molsa és de l’espècie Pseudoscleropodium purum, la molsa típica dels pessebres nadalencs, i la quantitat intervinguda equival a una superfície d’uns 180 m2, amb un valor de mercat de 1.650 euros.

No Picture

Nou volum de Ciberespecies

desembre 12, 2010 simonjoan 0

S’acaba d’editar un nou exemplar del butlletí electrònic del Servei de Protecció d’Espècies del Govern Balear, amb les darreres novetats sobre el que s’ha fet […]