2010: Balanç d’un any

2010: Balanç d’un any

Cèsar Blanché

L’any 2010 va iniciar-se com l’any internacional de la diversitat biològica, com a punt d’inflexió en el context del “Compte enrere 2010”,  amb l’objectiu de deturar la pèrdua de biodiversitat a escala mundial. Si bé s’han aconseguit progressos significatius, propiciats per l’efemèride, encara som lluny d’haver revertit la situació de manera satisfactòria.

Continua llegint «2010: Balanç d’un any»

Primera llista mundial d’espècies


The Plant List, la primera llista mundial d’espècies de plantes, ha estat presentada els darrers dies del 2010. Es tracta d’una llista activa, consultable a través d’internet de totes les espècies de plantes conegudes. En la seva versió 1.0, vol ser la relació completa de totes les espècies de plantes vasculars i de briòfits, objectiu que la ciència botànica persegueix des dels temps de Carl Linné. El recull és fruit de la col·laboració entre entitats de tanta rellevància com els Royal Botanic Gardens, Kew i el Missouri Botanical Garden, combinant els múltiples paquets de dades que contenen els seus llistats i la participació de nombrosos col·laboradors. És una excel·lent notícia per tancar l’any internacional de la biodiversitat.

The Plant List forneix el nom llatí acceptat per a la majoria d’espècies, que s’enllaça a tots els sinònims coneguts per a cada espècie. També inclou els noms no resolts, per als quals les fonts emprades no contenen dades suficients per decidir si es tracta de noms acceptats o de sinònims.

The Plant List inclou 1.040.426 noms científics de plantes de rang específic. D’aquests, 298.900 (28,7%) són noms acceptats,  477.601 (45,9%) són sinònims i 269.295 ( 25,4%) són noms no resolts, la qual cosa indica el volum de la tasca que resta per fer. La llista conté 620 famílies de plantes i 16.167 gèneres.

Més informació

Novetats bibliogràfiques 2010

Abans d’acabar l’any, el Portal BioC us ofereix algunes novetats bibliogràfiques aparegudes recentment entre les quals “Ecologia viscuda” de Jaume Terradas, el document sobre conservació de la biodiversitat de la XCT, el nou catàleg de flora amenaçada d’Extremadura, l’estudi sobre els jardins botànics a la Barcelona del 1700 i el segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya.

 

Jaume Terradas

Ecologia viscuda

Publicacions de la Universitat de València, 2010


Xarxa de Custòdia del Territori i Departament de Medi Ambient

Reforçar la Custòdia del Territori per millorar la biodiversitat

XCT-DMAH, 2010

 


 

Junta de Extremadura

Catálogo Regional de Especies Vegetales Amenazadas de Extremadura

Consejería de Industria, Energía y Medio Ambiente. Junta de Extremadura, 2010

 


 

Albert Garcia Espuche, Montse Rivero, Josep M. Montserrat i Neus Ibàñez

Jardins, jardineria i botànica. Barcelona, 1700

Museu d’Història de la Ciutat, Barcelona, 2009

Més informació:


J. Enric Llevot (Coord)

Segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya

Consell Assessor sobre el Desenvolupament Sostenible, Generalitat de Catalunya-IEC

Cursos de conservació, a l’Smithsonian

La Smithsonian Institution (Washington) ha preparat per al 2011 un programa de cursos sobre conservació de la biodiversitat adreçats a diversos nivells de professionals, amb l’emissió dels certificats de graduació corresponents. Vegeu Programa:

 

 

Programa de cursos de conservació 2011
Smithsonian Institution, Washington

Smithsonian-Mason Global Conservation Studies Program 2011
(NZP-SCBI Training)

Graduate/Professional Training Courses

Smithsonian-Mason Global Conservation Studies Program, Front Royal, VA

For more information, visit http://conservationtraining.si.edu

or e-mail SCBItraining@si.edu

Conservation Conflict Resolution
January 10-19, 2011
Designed and led by the Human-Wildlife Conflict Collaboration (HWCC), this course teaches proven skills, strategies and processes for effectively addressing conservation-related conflict. By analyzing conflicts to determine root causes and facilitate appropriate resolution processes, we foster trust among stakeholders and ensure sustainable solutions.
http://nationalzoo.si.edu/SCBI/MAB/GMU/consconflict.cfm

Statistics for Ecology and Conservation Biology
February 7-18, 2011
Gain in-depth knowledge of analysis techniques for cutting-edge ecological research, employing R, including: classical regression models; mixed models; generalized linear models; generalized additive models; and conservation-specific approaches, e.g. distance sampling and species distribution modeling. The course emphasizes real-world analysis and how to deal with the limitations of real datasets.
http://nationalzoo.si.edu/SCBI/MAB/GMU/statsecology.cfm

Spatial Ecology, Geospatial Analysis & Remote Sensing
March 14-25, 2011
Learn to use GIS tools to address conservation research problems, quantifying effects of human-induced global change on wildlife and biodiversity. Hands-on lab exercises (e.g. land cover mapping; home range analysis; modeling habitat selection; mapping species distributions) use remote sensing data and SCBI field surveys to monitor global changes, assess impacts on wildlife, and develop mitigating strategies.
http://nationalzoo.si.edu/SCBI/MAB/GMU/spatial.cfm

Species Monitoring & Conservation: Terrestrial Mammals

April 18-29, 2011
Explore current techniques in assessment and monitoring of wild mammal populations, including bats. Participants learn principles of study design; current field assessment methods; data analysis techniques including MARK and DISTANCE software; application of monitoring data to decision-making and population management; and collection and preparation of museum voucher specimens.
http://nationalzoo.si.edu/SCBI/MAB/GMU/terremammals.cfm

Effective Conservation Leadership

May 3-13, 2011
What makes for a successful conservation leader? Conservation professionals need to know more than science to lead effectively. Employing real-life environmental and conservation case studies, this course addresses key conservation leadership skills, including cross-cultural learning, team-building and support, project management, applied conservation ethics, effective communication, and conflict resolution.
http://nationalzoo.si.edu/SCBI/MAB/GMU/leadership.cfm

For information on the Applied Conservation Science Graduate Certificate see:
mccs.gmu.edu/courses/
Smithsonian

Tesi doctoral de David Draper

Ahir va tenir lloc a la Universidad Rey Juan Carlos, de Madrid, la lectura de la tesi doctoral de David Draper Munt, que duia per títol Assessment of environmental and human factors that affect the current distribution of rare plant species in the Iberian Peninsula, dirigida pels Drs. José M. Iriondo i Cecília Sérgio. La tesi, amb menció europea, va obtenir la màxima qualificació, d’excel·lent cum laude.

David Draper, que va començar els seus estudis a la Universitat de Barcelona, ha estudiat l’aplicació de les tècniques d’anàlisi geogràfica (GIS) a diverses escales, com a instrument de suport a la conservació de flora, en diversos projectes on ha participat, a Portugal, a Madrid i a Menorca. La tesi s’estructura en 6 capítols. En el primer, s’aborda el problema de l’escala d’aplicació en la definició d’àrees protegides, (briòfits) models d’invasió en illes i estratègies de recol·lecció de germoplasma. Al capítol II ,s’estudia, a una escala molt fina (d’individus en poblacions) la relació entre característiques ambientals locals i estratègia reproductiva (clonal vs. sexual) en Marsilea strigosa en basses menorquines. Al tercer capítol es valora l’efecte de l’escala de mostratge i la disponibilitat de microhàbitats en Erodium paularense. El capítol IV analitza la modelització de la distribució de Carpobrotus invasors a Menorca i l’efecte sobre espècies endèmiques i amenaçades, amb la proposta de nous paràmetres de mesura de vulnerabilitat i de priorització d’actuacions. Al capítol V s’aborda la millora de les eines de mesura de l’extensió de presència (EEO), paràmetre que la UICN exigeix per a l’avaluació del grau d’amenaça, a través de models predictius que milloren l’eficàcia del mètode del mínim polígon convex. Finalment, el capítol VI tracta de l’aplicació d’eines d’anàlisi geogràfica aplicats a la translocació de Narcissus cavanillesii en el rescat de la població afectada per la construcció d’una presa a Portugal.

En conjunt, la tesi aporta el desenvolupament i la millora d’eines basades en GIS d’aplicació en gestió real, essent una destacada contribució des de la biologia de la conservació als responsables de l’excució de mesures de protecció amb base científico-tècnica contrastada.

Noves dades del BioC al BDB

Fa pocs dies ha estat lliurat al BDBC (Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya) el contingut els treballs de recopilació de dades genètiques de la flora catalana corresponents a l’any 2010, a càrrec de S. Massó, C. Blanché i J. Simon, sota la direcció d’aquest darrer.

Les dades aportades sobre diversitat cromosòmica (mòdul CromoCat) atenyen ja els 51.098 registres, més de 7.000 corresponents a referències bibliogràfiques, 3.032 a la taula CroIn i 40.951, a la taula CroOut. En el seu estat actual, el mòdul cobreix informació citogenètica del 86,9% dels tàxons de la flora catalana.

El mòdul GenoCat, que inclou les dades de diversitat genètica molecular, ha tingut un desenvolupament espectacular, de manera que, funionant només des de l’any 2006, ha atès la cobertura del 63% de la flora vascular catalana, havent incorporat enguany 1294 nous registres i 421 noves cites bibliogràfiques.

Més informació

S. Massó inicia un nou treball de recerca

Sergi Massó inicia el treball corresponent al mòdul de recerca del Màster de Biodiversitat de la UB que duu per títol “Estudis de diversitat genètica en espècies endèmiques litorals a la Mediterrània Occidental”, sota la direcció de Jordi López-Pujol. El treball es durà a terme a l’Institut Botànic de Barcelona a partir de l’1 de gener i té C. Blanché com a tutor a la UB.

Es presenta el Llibre Vermell de Catalunya

L’acte de presentació ha tingut lloc a la Pedrera (Foto: Martí Blanché)

Aquest vespre s’ha presentat a la Pedrera de Barcelona, seu de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, el Llibre Vermell de plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, recentment publicat (vegeu notícia BioC).

En el decurs de l’acte han intervingut Josep M.Ninot, president de la Institució Catalana d’Història Natural, Jordi Ruiz Olmo, Cap del Servei de Protecció de Fauna i Flora del DMAH de la Generalitat de Catalunya, Jaume Gamisans, patró i en representació de la Fundació Carl Faust, Alfonso Susanna, director de l’Institut Botànic de Barcelona, Josep Vigo, en representació de l’Institut d’Estudis Catalans i autor del pròleg del llibre i Llorenç Sàez, en nom dels autors.

 

D’esquerra a dreta: Alfonso Susanna, Jordi Ruiz, Jaume Gamisans, Josep M. Ninot, Josep Vigo i Llorenç Sàez (Foto: Martí Blanché)

 

Més informació

Notícia 14/12/2010 – Blog de la SEBIOCP

Notícia 14/12/2010 – Web de la UB

Notícia 14/12/2010 – Web de la Generalitat de Catalunya

Notícia 14/12/2010 – EcoDiari

Notícia 15/12/2010 – Diari AVUI / El Punt

Notícia 15/12/2010 i vídeo – 3/24. cat

Notícia 17/12/2010 – La Vanguardia

Notícia 10/1/2011 – Portal Universia

Reportage 18/1/2011 – Revista El Temps

Reportatge 1/2/2011 – Hora Nova

Reportatge 1/3/2011 – Revista Metropolitan

Article maig 2011 – Revista Talaia 300: 26-29 (AE Talaia)

Entrevista 8/7/2011 – Web de COM Ràdio

Els Agents Rurals intervenen 165 caixes de molsa

Imatge del decomís (Foto: DMAH)

Segons que acaba d’informar el DMAH, efectius del Cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge i de la Policia Local de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) van intervenir, dissabte passat, 165 caixes de molsa recol·lectada de forma il·legal en els boscos del Montnegre, a la serralada Litoral, i que anava destinada a mercats i fires de productes nadalencs.La molsa és de l’espècie Pseudoscleropodium purum, la molsa típica dels pessebres nadalencs, i la quantitat intervinguda equival a una superfície d’uns 180 m2, amb un valor de mercat de 1.650 euros.

D’acord amb la Llei forestal de Catalunya per recol·lectar, per a la posterior venda al consumidor, grans quantitats de molsa cal disposar de l’autorització del propietari del terreny i d’una llicència del Departament de Medi Ambient i Habitatge que marca els criteris tècnics que cal seguir per compatibilitzar aquesta activitat amb la sostenibilitat de l’ecosistema.

La recol·lecció de molses i altres productes de verd ornamental nadalenc en grans quantitats sense disposar de llicència del Departament de Medi Ambient i Habitatge, pot donar lloc a la imposició de sancions administratives, tant al recol·lector com a qui el comercialitza, que en funció de la seva gravetat poden arribar a multes de 3.005,06 euros.
Més informació
Notícia 13/12/2010 – Web del DMAH

Nou volum de Ciberespecies

S’acaba d’editar un nou exemplar del butlletí electrònic del Servei de Protecció d’Espècies del Govern Balear, amb les darreres novetats sobre el que s’ha fet en matèria de conservació de la biodiversitat a les Illes Balears. Aquest butlletí es coneix amb el nom de “Ciberespècies” i correspon al volum 24.

Més informació