E-Flaixos en BCP, 20

E-Flaixos recull notícies curtes d’actualitat en temes de Biologia de la Conservació de Plantes (BCP), en format resumit que arriben al Portal BioC. En el vintè lliurament d’aquesta secció trobareu l’oferta de recerca participativa en orquídies del Ripollès, novetats de publicacions electròniques (Flora Montiberica, Bouteloua), l’anunci de cursos d’estiu sobre mutualismes a Jaca i plantes sagrades a la UB,  i l’accés a quatre vídeos emesos per televisió d’interès botànic.

Podeu accedir als E- Flaixos anteriors (1-19), fent clic aquí

  • Orquídies: recerca participativa

Les orquídies del Ripollès a l’abast de tothom (1/4/2011)

Dins el marc del programa de recerca participativa de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), enguany s’inicia un nou projecte d’estudi que se centrarà en el coneixement de les orquídies del Ripollès. Aquesta és una activitat oberta a la participació de qualsevol persona interessada en el coneixement d’aquest grup de plantes, sigui quin sigui el seu grau de coneixements o el temps de dedicació de que disposi, i inclou des de sortides de camp a diferents activitats de formació (reconeixement d’espècies, fotografia de la flora, bases de dades, etc.).
A partir de l’experiència de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN i conjuntament amb experts i entitats del Ripollès, es vol iniciar aquest projecte de recerca amb l’objectiu de contribuir a un millor coneixement del patrimoni natural del Ripollès mitjançant la participació de totes aquelles persones a les quals interessi treballar en favor de la natura.

El proper divendres 1 d’abril, a les 20 h, al Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses, se celebrarà una reunió oberta a tothom que estigui interessat a participar en l’estudi de les orquídies del Ripollès. Durant aquesta reunió s’exposarà la metodologia a aplicar i s’establirà un programa de treball en funció de les característiques de les persones que participin en aquest estudi.

  • Publicacions


Flora Montiberica 47 (2011)

Amb data 11 de gener s’ha publicat el volum 47 de la revista Flora Montiberica. El volum inclou la descripció de nous híbrids aragonesos de Sideritis (G. Mateo), d’una nova espècie descrita de Menorca (Polycarpon dunense Fraga & Rosselló, cf. notícia del BioC), una nova espècie detectada al País Valencià (Anarrhinum laxiflorum Boiss, per Güemes et al.) i  sengles articles d’Aragoneses et al. i de Ferrer & Guera amb dades corològiques valencianes.

Més informació, sumari i pdf – Web de Flora Montiberica

Bouteloua 7 i 8 (2011)

Amb data 27 de març s’han publicat els volums 7 i 8 de la revista Bouteloua, de la qual és ànima Daniel Guillot. Els continguts del sumari i els pdf corresponents es poden baixar gratuïtament des de

Més informació, sumari i pdf – Web de Flora Montiberica

  • Cursos d’estiu

Universidad de Zaragoza


zEntre el 1-3 de juliol, l’equip de Begoña Garcia ha organitzat un curs a Jaca sobre  “INTERACCIONES BIOTICAS EN MONTAÑA. SU PAPEL EN EL MANTENIMIENTO DE LA DIVERSIDAD FRENTE A CAMBIOS GLOBALES”.  S’hi tractaran temes relacionats amb conceptes i patrons generals, mètodes d’estudi, i casos pràctics i aplicats relacionats amb pol·linització, dispersió, herbivoria, facilitació, etc. Segons B. Garcia: El curso comprende 22 charlas en total, mas o menos la mitad impartidas por investigadores nacionales y la otra mitad extranjeros. Es una oportunidad de lujo poder juntarlos en un escenario tan estupendo como Pirineos a principios de verano.

Més informació

Web del curs – Universidad de Zaragoza

Universitat de Barcelona

 

jul

Des de temps ben remots, la humanitat ha tingut en els vegetals un dels recursos principals per a la seva subsistència. Però si bé els usos alimentaris, medicinals o tèxtils estan molt ben documentats, no ho està tant —o és menys conegut— el bagatge simbòlic, mític, màgic i religiós que han nodrit les plantes en pobles i cultures al llarg de la història. L’objectiu del curs és mostrar com diferents plantes han arrelat en l’imaginari col·lectiu i han passat a ser objecte de veneració, sovint associades a cultes divins i esdevenint motiu de reverència, admiració, atracció, misteri, avidesa i, fins i tot, terror. De caràcter interdisciplinari, el curs serà impartit per professorat provinent de diversos camps —la botànica, l’antropologia, la farmàcia, la història i la psicologia—, i combinarà coneixements propis de les ciències experimentals amb coneixements humanístics. El curs és coordinat per C. Benedí, C. Blanché i J. Simon.

 

Web del curs – Els Juliols, UB

 

 

  • Actualitat de televisió

Reportatge C33 Thalassa: El somni de Carl Faust

33

El 25/2/2011, C33 va emetre un reportatge dedicat a Carl Faust, fundador de Marimurtra: El somni de Carl Faust

Sumari:
Carl Faust va ser un empresari alemany establert a Catalunya a principis del segle XX que, un cop jubilat, va invertir tota la seva fortuna per fer realitat el seu somni vital: crear un jardí botànic a Blanes, que va batejar amb el nom de Marimurtra. Motivat per la seva fascinació per la Costa Brava i la seva passió per la ciència, va voler crear un espai on científics d’arreu del món poguessin dedicar-se a la investigació envoltats d’un ambient idíl•lic entre la naturalesa i el mar. El paper de Faust com a mecenes de joves científics va ser fonamental en els inicis de la biologia marina a les nostres costes.

Veure el vídeo: Enllaç al programa Thalassa – Canal 33

Les plantes són intel·ligents?

Reportatge del programa Redes (TVE2) emès el 16/1/2011
Redes – Las raíces de la inteligencia de las plantas

Sumari:
Stefano Mancuso, botànic, Universitat de Florència: “ Las plantas no tienen cerebro, las plantas no tienen ni una sola neurona… pero ahora sabemos que las plantas perciben lo que sucede a su alrededor, se defienden contra sus depredadores, engañan a sus presas, e incluso se comunican entre ellas. ¿Cómo lo hacen? ¿Tienen sentidos como nosotros? ¿Hablan entre ellas?” – Entrevista d’Eduard Punset amb Stefano Mancuso

Veure el vídeo – Web de RTVE (Redes)


Vídeos divulgatius

A través de la xarxa ECOFLOR, hem rebut del company L. Navarro el següent anunci dels vídeos de divulgació que han preparat

v

Estrategias adaptativas: Hipótesis de la “Alarma contra ladrones”

Realitzat en animació 3D, tracta d’explicar l’estratègia adaptativa que promou la bioluminiscència en algues dinoflagelades.

Veure el vídeo
– Vimeo

Invasiones biológicas: el caso del visón americano

Animació en Flash dirigida al públic infantil, que pretén mostrar algunes de les consequències que pot tenir la invasió dels nostres ecosistemes pel visó americà.

Veure el vídeo – Vimeo

S’inaugura el Museu Blau, a Barcelona

Ahir diumenge 27 de març va tenir lloc a Barcelona, a la zona del Fòrum, la inauguració de la nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (“Museu Blau”), de gairebé 9.000 metres quadrats. El Museu, que inclou també l’Institut Botànic i el Jardí Botànic, va obrir les portes a les 12:00 sota la denominació “NAT”.

Les sales del nou Museu inclouen l’arbre filogenètic de la vida, amb espais dedicats als microorganismes, les algues, les plantes i els fongs, amb materials dels museus municipals i d’altres recopilats especialment per a l’exposició permanent, a més d’un mòdul dedicat a la conservació de la flora.

El nou museu, ubicat a la zona Fòrum, va ser inaugurat per l’Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i la Directora del Museu, Anna Omedes i va comptar amb més de 6.000 vistants en el seu primer dia.

Més informació

LIFE-Basses, millor projecte de l’any 2010

lifeEl projecte LIFE Basses (Basses temporals de Menorca) ha estat seleccionat com un dels millors projectes de l’any 2010 (Best LIFE Nature projects), d’entre els 59 candidats proposats. El projecte, liderat pel nostre company Pere Fraga, rebrà la distinció el proper 25 de maig en un acte que tindrà lloc a Brusel·les, durant la celebració de  la Setmana Verda europea. Enhorabona a tot l’equip.

 

Més informació

Demà s’inaugura el nou Arboretum de Lleida

arbDemà, dia 16, tindrà lloc la inauguració del nou Arboretum-Jardí Botànic de Lleida que, promogut per la UdL, té caràcter d’equipament del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. La instal·lació té 7 hectàrees d’extensió i 1.700 arbres i 90.000 arbustos d’arreu del món. El nou jardí, la construcció del qual s’inicià el 2007, durà el nom del botànic i farmacèutic Pius Font i Quer, nascut a Lleida.

 

Foto: Lleida espai urbà

 

 

Més informació

Avaluació dels efectes del canvi climàtic sobre la flora

El proppassat dimecres va ser presentat institucionalment el llibre Impactos, Evaluación y Vulnerabilidad al Cambio Climático de la Biodiversidad Española. 1: Flora y Vegetación. L’obra, publicada pel MMARM i que en part ha utilitzat dades generades pel projecte AFA, seguint el costum adquirit de fa un temps pel ministeri, es troba disponible en pdf a la seva pàgina web:

 

En paraules de Ricardo Gómez, Cap del Servei de Vida Silvestre de la Subdirección General de Biodiversidad: “Como veréis, los resultados no son muy esperanzadores para nuestra flora amenazada, razón de más para que tratemos de redoblar esfuerzos. Espero que en un futuro próximo los medios económicos disponibles estén un poco más cerca de las necesidades reales para la conservación de la flora

El projecte també comprèn un lloc web específic en format wiki, amb accés a les dades arxivades, allotjat a la Universitat d’Extremadura i consultable fent clic aquí

 

S’amplia el debat sobre invasores i jardins

A la columna E-OPINIÓ del portal BioC ens fèiem ressò de l’article publicat per Hulme (2011) sobre el paper que poden haver jugat els jardins botànics en l’expansió d’espècies invasores. El tema, prou candent, ha encès un viu debat a la xarxa. Jordi López Pujol ha escrit una resposta a l’opinió que figura a continuació de l’article, amb informació sobre el seu coneixement de l’expansió d’al·lòctones a la Xina. També hi reproduïm les intervencions al debat de responsables de diversos jardins botànics del món, com ara Michael Kiehn, Arne Witt, Christopher P. Dunn o Peter Raven, trameses a través de la xarxa GPCIN.

Enllaç a la versió actualitazda del debat a E-OPINIÓ

Publicat el Pla de Recuperació del pinsapo

Pinsapo de las Escaleretas (Foto: Junta de Andalucía)

El Boletín oficial de la Junta de Andalucía (BOJA 25, 2011) ha publicat amb data 5/2/2011 l’Acord del Consell de Govern de la Junta que aprova el pla de recuperació de diverses espècies de fauna i del pinsapo (Abies pinsapo), que es troba a l’Annex V de l’acord.

 

 

El pla inclou una recopilació de les accions empreses fins al moment, els objectius, els indicadors i les accions de conservació, força extenses, així com els treballs d’investigació que hi han d’anar associats.

El pressupost i el programa d’execució detallat, tanmateix, no s’indiquen i només es preveu que estos planes serán ejecutados mediante programas de actuación que concretarán en el tiempo y el espacio las actuaciones necesarias para el desarrollo de las medidas previstas, los cuales serán aprobados por Orden.

L’Annex V, que conté el Pla de Recuperació del Pinsapo, fa també referència a l’avet de Masjoan, cultivar híbrid originat a Catalunya i considerat com a amenaça per a les poblacions naturals. Així, l’Art. 4.6. indica que la presencia del híbrido Abies x masjoanis (Abies alba x Abies pinsapo) que, procedente de producciones catalanas, está llegando a los viveros de la zona rondeña, es decir, justo en la zona de distribución natural del pinsapo. I, per tant, que Ello representa un peligro potencial de contaminación genética pues este nuevo híbrido produce piñas estériles y fértiles.

Més informació

Ha mort Juliette Contandriopoulos

Juliette Contandriopoulos (n. 1922), que havia estat professora de la Universitat de Marsella, ha mort fa pocs dies, el 27 de febrer de 2011, a l’edat de 89 anys.  El funeral tindrà lloc el proper dia 8 de març a les 10:30 h a la parròquia de Marsella Sud-Est de l’església reformada.

Contandriopoulos formà part de l’escola citobiogeogràfica de C. Favarger i treballà en flora mediterrània oriental. Tingué una relació especial amb el nostre país, col·laborant amb M. Àngels Cardona en la recerca sobre la flora de les illes balears i participant en un memorable curs de citogenètica vegetal celebrat a Barcelona l’any 1972, que hom pot considerar la introducció d’aquesta disciplina a la Botànica catalana.

Més informació

Plantes invasores: noves visions

Plantes invasores: noves visions

Cèsar Blanché

Les invasions per plantes al·lòctones són considerades, no sense detractors, com un dels factors d’amenaça importants per a la flora. Diversos articles recents aporten noves dades, també controvertides, que permeten matisar algunes “veritats” que semblaven ben establertes.

Continua llegint «Plantes invasores: noves visions»

E-Flaixos en BCP, 19

Informacions en format breu arribades al BioC sobre Biologia de la Conservació de Plantes (BCP) i referides a Ofertes de Treball, Congresos/Jornades, Notícies de publicacions i novetats legislatives.

Podeu consultar els E-Flaixos anteriors (1-18) fent clic aquí

BEQUES I PROJECTES

 

Beca predoctoral FCF/UAB

La Fundació Carl Faust col·laborarà amb el National Institute of Health, dels Estats Units, i amb la Universitat Autònoma de Barcelona en el projecte The Genetic basis of Natural Ionomic Variation per al qual es busca un becari.

Projectes de la Fundaciuó Hermès

Dos projectes de 100.000 euros  sota el lema “Biodiversity and local knowledge: Promoting innovation in producer/consumer interfaces”

Beca predoctoral en pol·linització i conservació (Suècia)

Projecte: “Mitigating decline of wild plant pollination in agricultural landscapes”
Center for Environmental and Climate Research at Lund University, Sweden.

Més informació: Ofertes de Treball BioC (Ref. 78) 

CONGRESSOS I JORNADES

International Conference Plants & Mediterranean Islands (Menorca)

Allargat el període d’inscripció fins al 31 de març

V Congreso de Biología de la Conservación de Plantas (Menorca)

Primera circular disponible


Activitats de la ICHN / Delegació del Bages_Sortides naturalistes guiades

Dissabte 12 de març. La ruta Jubierre i la llacuna de Sariñena (Monegros, Osca).


Jornada “Gestão e Conservação de Habitats e Flora Associada”


Tindrà lloc el 23/3/2011 organitzada pel Instituto Politécnico de Coimbra, Sociedade Portuguesa de Botânica, la Associação Lusitana de Fitossociologia, Naturlink i la Escola Superior Agrária de Coimbra,

 


PUBLICACIONS

Publicacions de la UICN

Species Survival Commission newsletter (Gener i Febrer 2011)

 

IUCN Science Bulletin – Febrer de 2011

The IUCN Science Bulletin is a quick summary of some of the vast amount of peer-reviewed literature that relates to IUCN’s Programme. This is not intended to be a complete overview but rather a sampler of what is being published.

Relict Species: Phylogeography and Conservation Biology

Phylogeography and Conservation Biology
Habel, Jan Christian; Assmann, Thorsten (Eds.)
2010, XV, 449 p. 91 illus., 10 in color., Hardcover

Springer-Verlag Berlin Heidelberg
ISBN: 978-3-540-92159-2

Nota de l’editor: This book provides an overview of the importance of research on relict species and presents conclusions and findings on the conservation of these species. There are relict species and populations from nearly all plant and animal groups and they contribute substantially to biodiversity across the globe. Current diversity patterns are influenced by both historic and recent ecological conditions. Relict species are of particular importance, as they usually suffer more severely from human activities than do non-relict populations; the situation is also potentially critical, as many relict species and populations have the potential to colonize large areas when the climate changes.

The more than 27 contributions in this book highlight the history and status of today’s relict species and populations and apply molecular genetics, morphometry, modelling and conservation biology to describe the past and present situations and to predict future trends of relict species’ distribution.NOVETAT LEGISLATIVA


Cymodocea nodosa
s’incorpora a la llista d’espècies protegides al Conveni de Barcelona

Entrada en vigor de les Enmiendas a las listas de los Anexos II y III del Protocolo sobre zonas especialmente protegidas y la diversidad biológica en el Mediterráneo (Boletín Oficial del Estado nº 302, de 18 de diciembre de 1999), adoptadas en Marrakech el 5 de noviembre de 2009 mediante Decisión IG.19/12

Més informació