No Picture

Demà es lliuren els Premis IEC 2011

abril 27, 2011 simonjoan 0

Com cada any, pels voltants de Sant Jordi, es donen a conèixer els premis de l’IEC. Els Premis corresponents al LXXX Cartell de Premis de l’Institut d’Estudis Catalans de l’any 2011 seran lliurats en l’acte se celebrarà demà dijous, 28 d’abril, a les sis de la tarda, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC i serà presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. D’entre els guardons atorgats d’enguany destaquen el Premi de Medi Ambient, per a Jeroen van den Bergh (a la foto) i el Premi Pius Font i Quer de Botànica, que ha estat adjudicat a Montserrat Parada per l’ Estudi etnobotànic de l’Alt Empordà. A continuació, donem a conèixer els altres premiats en àmbits relacionats amb la BCP.

No Picture

Una equació indica les espècies “que no cal salvar”

abril 15, 2011 simonjoan 0

Scientific American, a la seva edició d’avui, publica que algunes espècies amenaçades que es troben al llindar de l’extinció no mereixen ser salvades, d’acord amb un nou algoritme matemàtic desenvolupat per investigadors de la Universitat d’Adelaida i de la James Cook University, ambdues a Austràlia i publicat a Frontiers in Ecology and the Environment.

 

No Picture

Nou mapa d’àrees crítiques de flora a Catalunya

abril 13, 2011 simonjoan 0

m

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya acaba de fer públic el nou Mapa d’Àrees d’Interès Faunístic i Florístic, disponible al web del departament en forma de base SIG i coordinat des de la Direcció General de Medi Ambient i Biodiversitat del DAAM.  Segons que informa la notícia, “és un mapa elaborat amb la suma de les àrees més crítiques de totes les espècies de fauna i flora amenaçades de les quals tenim una informació especialment detallada i més precisa que la publicada en els diferents llibres i atles de distribució de les espècies a tot el territori català. L’objectiu d’aquest mapa és facilitar la consulta i els procediments, ja que en un sol mapa es poden visionar (en color verd) totes les zones crítiques, de risc o d’interès per la fauna i flora amenaçada, i així tenir-les en compte per qualsevol actuació o gestió que s’hagi de fer al territori. Així mateix, cal dir que aquest mapa s’anirà actualitzant periòdicament a mida que es vagin tenint noves dades sobre la distribució de les espècies amenaçades.

No Picture

Els centres d’endemisme de la Xina

abril 9, 2011 simonjoan 0

jEl nostre company Jordi López Pujol acaba de publicar, en companyia d’altres autors de l’Acadèmia de Ciències de la Xina, l’article Centres of plant endemism in China: places for survival or for speciation? a la prestigiosa revista Journal of Biogeography.

Es tracta d’una contribució rellevant a l’estudi d’una de les flores més riques del món, on (i) per primera vegada es quantifiquen els endemismes d’aquell país i es delimiten amb una relativa fiabilitat els centres d’endemicitat de la Xina, (ii) aquesta eina indirecta permet la identificació dels refugis putatius de flora -el primer cop que es disposarà de dades per a la Xina- i (iii) s’estableix una nova classificació i diferenciació de les  àrees de paleoendemismes i neoendemismes

No Picture

Publicada la flora del PN de la Font Roja

abril 7, 2011 simonjoan 0

Acaba de publicar-se l’obra “Flora del Parc Natural de la Font Roja”, de la qual són autors Lluís Serra i Jaume X. Soler, editada per la CAM. Aquests dies tenen lloc diversos actes de presentació (Alcoi, València, etc.) d’aquesta novetat editorial, que aplega les dades recollides pels autors des de l’any 1984.