Demà es lliuren els Premis IEC 2011

Com cada any, pels voltants de Sant Jordi, es donen a conèixer els premis de l’IEC. Els Premis corresponents al LXXX Cartell de Premis de l’Institut d’Estudis Catalans de l’any 2011 seran lliurats en l’acte se celebrarà demà dijous, 28 d’abril, a les sis de la tarda, a la Sala Prat de la Riba de l’IEC i serà presidit per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. D’entre els guardons atorgats d’enguany destaquen el Premi de Medi Ambient, per a Jeroen van den Bergh (a la foto) i el Premi Pius Font i Quer de Botànica, que ha estat adjudicat a Montserrat Parada per l’ Estudi etnobotànic de l’Alt Empordà. A continuació, donem a conèixer els altres premiats en àmbits relacionats amb la BCP.

 

 • Premi de Medi Ambient (IEC – Obra Social Caixa Sabadell), per a Jeroen van den Bergh (enllaç a notícia IEC)

 

 • Premi Territori (Societat Catalana d’Ordenació del Territori)

Premiats: Observatori del Paisatge / Títol del projecte: Catàleg de paisatge de les comarques gironines

Accèssit: Consorci del Parc de Collserola, Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (grup de recerca FEM) i Projecte Rius – Associació Hàbitats / Títol del projecte: Restauració de l‟espai fluvial de la riera de Vallvidrera

 • Premis per a Estudiants

Concurs de Joves Sociòlegs. Accèssit: Sebastià Riutort Isern /Títol del treball: Espais de transformació social i innovació cap a una societat sostenible. El cas de les organitzacions de consum agroecològic de Barcelona

 • Borses d’estudi Països Catalans (En relació amb l’àmbit del País Valencià)

Premiada: Vanessa Martínez Francés (Alacant) / Títol del projecte: Caracterització cromatogràfica de l‟oli essencial i de diferents extractes de Dictamnus hispanicus Webb ex Willk., una rutàcia endèmica usada en la medicina tradicional de les terres catalanes

Premiada: Marina Requena Mora (València) / Títol del projecte: Representacions socials i discursos mediambientals. El Parc Natural de l‟Albufera i el Parc Natural del Delta de l‟Ebre: una mirada comparativa

Més informació

Relació de premiats – Web de l’IEC

Una equació indica les espècies “que no cal salvar”

Scientific American, a la seva edició d’avui, publica que algunes espècies amenaçades que es troben al llindar de l’extinció no mereixen ser salvades, d’acord amb un nou algoritme matemàtic desenvolupat per investigadors de la Universitat d’Adelaida i de la James Cook University, ambdues a Austràlia i publicat a Frontiers in Ecology and the Environment.

 

 

Anomenat SAFE (species’ ability to forestall extinction = capacitat de l’espècie per evitar l’extinció), aquest índex s’obté mitjançant una fórmula que té en compte la població actual i la mida poblacional mínima viable (=MVP) per determinar si és “massa” costós salvar una espècie en perill d’extinció. La investigació va ser publicada en línia el 30 de març a la revista Frontiers in Ecology and the Environment.

 

Més informació

Nou mapa d’àrees crítiques de flora a Catalunya

m

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya acaba de fer públic el nou Mapa d’Àrees d’Interès Faunístic i Florístic, disponible al web del departament en forma de base SIG i coordinat des de la Direcció General de Medi Ambient i Biodiversitat del DAAM.  Segons que informa la notícia, “és un mapa elaborat amb la suma de les àrees més crítiques de totes les espècies de fauna i flora amenaçades de les quals tenim una informació especialment detallada i més precisa que la publicada en els diferents llibres i atles de distribució de les espècies a tot el territori català. L’objectiu d’aquest mapa és facilitar la consulta i els procediments, ja que en un sol mapa es poden visionar (en color verd) totes les zones crítiques, de risc o d’interès per la fauna i flora amenaçada, i així tenir-les en compte per qualsevol actuació o gestió que s’hagi de fer al territori. Així mateix, cal dir que aquest mapa s’anirà actualitzant periòdicament a mida que es vagin tenint noves dades sobre la distribució de les espècies amenaçades.

La darrera entrada d’informació a la base que es fa pública és molt recent (febrer de 2011) i ja pot ser consultada abans de qualsevol actuació que pugui afectar el territori marcat, de manera que pot ser considerada una eina informativa i de conservació preventiva de gran utilitat. El mapa, en format Miramon es pot descarregar lliurement.

 

mf

El mapa, que permet obtenir detalls a escales molt detallades, indica, amb una taca de la capa de tàxons d’interès, les àrees afectades, sense indicar l’espècie (de fauna o de flora) de què es tracta. Això significa una alerta solvent per als promotors d’activitats sobre el territori sense revelar informació sensible d’espècies sota amenaça severa.

D’altres cartografies temàtiques disponibles al web de Medi Ambient inclouen els arbres monumentals, els camins ramaders o la cartografia d’hàbitats a diverses escales.

Més informació

Els centres d’endemisme de la Xina

jEl nostre company Jordi López Pujol acaba de publicar, en companyia d’altres autors de l’Acadèmia de Ciències de la Xina, l’article Centres of plant endemism in China: places for survival or for speciation? a la prestigiosa revista Journal of Biogeography.

Es tracta d’una contribució rellevant a l’estudi d’una de les flores més riques del món, on (i) per primera vegada es quantifiquen els endemismes d’aquell país i es delimiten amb una relativa fiabilitat els centres d’endemicitat de la Xina, (ii) aquesta eina indirecta permet la identificació dels refugis putatius de flora -el primer cop que es disposarà de dades per a la Xina- i (iii) s’estableix una nova classificació i diferenciació de les  àrees de paleoendemismes i neoendemismes

Referència bibliogràfica

López-Pujol, J., F-M. Zhang, H-Q. Sun, T-S. Ying & S. Ge (2011)
Centres of plant endemism in China: places for survival or for speciation? Journal of Biogeography .

Publicat on line el 8/4/2011. DOI: 10.1111/j.1365-2699.2011.02504.x

Enllaç a l’article – Web de Journal of Biogeography

Resum de l’article

Abstract

Aim
This study aimed to identify the ‘centres of endemism’ of the Chinese spermatophyte flora in order to indirectly detect the locations of past glacial refugia. The role of these areas as places for plant survival (‘plant museums’) and/or areas for plant evolution and speciation (‘plant cradles’) was also assessed.

Location China.

Methods Distribution patterns of 555 plant endemic taxa, taken as a representative sample of the Chinese endemic flora, were mapped on a 1° × 1° latitude/longitude grid. For each grid cell, species richness (total count of species) and weighted richness (down-weighting each species by the inverse of its range) were calculated. Grid cells within the top 5% of highest values of weighted richness were considered centres of endemism. Based on available information, all plant taxa included in this study were classified into palaeoendemics and neoendemics, and their distributional patterns were represented separately.

Results Twenty areas of endemism were identified in central and southern China, roughly corresponding to mountain ranges, including the Hengduan and Daxue Mountains, the Yungui Plateau, central China Mountains, the Nanling Mountains, eastern China Mountains, and Hainan and Taiwan. Although almost all centres of endemism contained both palaeoendemic and neoendemic taxa, considerable differences in their respective numbers were recorded, with the majority of neoendemics on the eastern fringe of the Tibetan Plateau (Hengduan Mountains sensu lato) but more palaeoendemics towards the east.

Main conclusions Owing to their varied topography, the mountainous regions of central and southern China have provided long-term stable habitats, which allowed palaeoendemics to persist and facilitated the process of speciation. Contrasting patterns between the palaeoendemics and neoendemics within refugia might be attributable to the geological and tectonic history of specific areas. The eastern fringe of the Tibetan Plateau clearly constitutes the ‘evolutionary front’ of China, probably as a result of the uninterrupted uplift of the plateau since the late Neogene. In contrast, the tectonic stability of central and southern China during the Tertiary may have facilitated the persistence of relict plant lineages.

Publicada la flora del PN de la Font Roja

Acaba de publicar-se l’obra “Flora del Parc Natural de la Font Roja”, de la qual són autors Lluís Serra i Jaume X. Soler, editada per la CAM. Aquests dies tenen lloc diversos actes de presentació (Alcoi, València, etc.) d’aquesta novetat editorial, que aplega les dades recollides pels autors des de l’any 1984.

 

El llibre s’inicia amb sengles textos introductoris a càrrec de G. Mateo i de M.B. Crespo i amb els capítols sobre característiques del Parc Natural de la Font Roja, a cavall de les localitats d’Ibi i d’Alcoi ,el clima, la vegetació i les comunitats vegetals, per arribar a la part nuclear de l’obra: el catàleg florístic, amb claus de determinació, una fitxa detallada per a cada espècie (que inclou dades sobre estatus de conservació i protecció legal si s’escau), el mapa de distribució al parc i un magnífic aplec de fotografies de les 922 espècies citades.

El llibre conclou amb guies de recorreguts, glossaris, índexs i altres ajudes que fan utilíssima i senzilla l’ús pràctic de l’obra. La “Flora de la Font Roja” va ser presentada pels seus autors recentment a Alcoi el dia 18 i a València el dia 24. Enhorabona als autors!

Fitxa bibliogràfica

 • Autors: Lluís Serra Laliga & Jaume X. Soler
 • Títol: Flora del Parc Natural de la Font Roja
 • Editat per: Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM)
 • Any de publicació: 2011
 • Pàgines: 592
 • ISBN: 978-84-614-6724-2
 • Dipòsit Legal: A-38-3011

El llibre es pot adquirir a les principals llibreries per un preu de 30€ i també per internet a través de

Més informació

Oberta la inscripció al congrés de BCP de Menorca

S’acaba de trametre el missatge del V Congrés de Biologia de la Conservació de Plantes que ha de tenir lloc a Menorca a finals de setembre de 2011, indicant que ja s’ha obert el termini d’inscripció.

Les inscripcions es poden fer a través del web del congrés, on també es penjaran properament les reserves d’allotjament. Igualment, hi ha oberta la possibilitat d’organitzar tallers, presentacions i altres activitats paral·leles.

Les novetats organitzatives es poden seguir també a través del facebook del congrés.

 

Més informació: