Activitats d’Estiu 2011

S’anuncien diverses activitats (cursos, seminaris) amb inscripció oberta ara mateix que tindran lloc durant l’estiu de 2011, relacionades amb la Biologia de la Conservació de Plantes. Donem a conèixer el curs d’estiu sobre conservació d’interaccions i mutualismes de muntanya que es farà a Jaca, la reunió sobre conservació de diversitat genètica de flora que es farà a Canàries, el curs sobre plantes i usos sagrats, dins del marc dels “Juliols” de la Universitat de Barcelona i els cursos de flora de muntanya de Sierra Nevada i d’Ulldeter. Vegeu-ne els programes i fulls d’inscripció.


 

Interacciones Bióticas en montaña. Su papel en el mantenimiento de la diversidad frente a cambios globales Jaca (Osca)

 • Dates: 1-3 / 7 / 2011
 • Direcció:  Dra. M. Begoña García González (CSIC)
 • Organitza: Universidad de Verano de Zaragoza
 • Professorat, programa i inscripcions: web del curs

I Encuentro Nacional de Conservación Genética en Plantas (Gran Canaria)

 • Dates: 14-16 / 7 / 2011
 • Direcció: Dr. Pedro Sosa Henríquez (ULPGC)
 • Organitza: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, amb el suport de la SEBCP
 • Més informació, programa i inscripcions: web de la SEBCP

Plantes sagrades (Curs: Juliols UB)

 • Dates: 4-8 / 7 / 2011
 • Coordinació: Dr. C. Benedí, Dr. J.Simon, Dr. C. Blanché (UB)
 • Organitza: Universitat de Barcelona
 • Informació, programa i inscripcions: web del curs-UB

XXIV Curso de Flora y Vegetación de Sierra Nevada. Biodiversidad y Conservación

 • Dates: 12-16 / 7 /2011
 • Direcció: Dr. Manuel Casares (UG)
 • Organitza: Universidad de Granada
 • Informació, programa i inscripcions: web del curs


Curs de flora alpina al refugi d’Ulledeter

 • Dates: 4-8 / 7 / 2011
 • Direcció: Valentí Gonzàlez i Josep Nuet
 • Organitza: Centre Excursionista de Catalunya
 • Informació, programa i inscripcions: web del CEC


22 de maig: dia mundial de la biodiversitat

El diumenge 22 de maig se celebra el dia internacional de la biodiversitat que enguany serà dedicat a la biodiversitat forestal, en el context de la necessitat de conservació dels boscos, que és el tema de l’any internacional 2011 de biodiversitat.

Més informació

Publicat al BOE l’Inventario de Biodiversidad

NOVETAT LEGISLATIVA – La setmana passada (dimecres 11) es va publicar al BOE el Real Decreto 556/2011, de 20 de abril, para el desarrollo del Inventario Español del Patrimonio Natural y la Biodiversidad. Es tracta d’un dels elements de desplegament de la Llei de Biodiversitat de 2007 que regula els repositoris i l’accés a la informació sobre biodiversitat a l’estat i que inclou tots els catàlegs, llistats, registres i bases de dades que preveia la llei esmentada.

Més informació

Cens 2011 de l’esperó de Bolòs

Població del Priorat (Ulldemolins) on s’ha dut a terme el cens de 2011 (Foto: M. Bosch)

L‘esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) és motiu de seguiment continuat per l’equip del BioC des de l’any 2001. Cada any es duu a terme una visita a les poblacions i un cens, que en anys anteriors ha permès fer-ne l’avaluació segons el criteri E de la UICN (el primer cas a Catalunya) o detectar alteracions a les poblacions que han estat comunicades a les autoritats.

El cens de 2011 ha estat realitzat per Maria Bosch, Ana Rovira i Elisabet Aguilar i ha subministrat els resultats següents:

Rubió de Baix (Artesa de Segre, La Noguera)

 • Cens: 2414 individus en total
 • Taxa mitjana de reproductors: 21,75%
 • Nucli inferior: 1630 rosetes vegetatives i 444 amb vara florífera (21,40%)
 • Nucli superior: 259 rosetes vegetatives  i 81 amb vara florífera (23,82%)

Ulldemolins (Priorat)

 • Cens: 2600 individus en total
 • Taxa mitjana de reproductors: 13,92 %
 • Població superior: 1086 rosetes vegetatives i 123 amb vara florífera (10,17%)
 • Població inferior (riu): 1152 rosetes vegetatives i 239 amb vara florífera (17,18%)

 

Elisabet Aguilar durant el cens a Ulldemolins (foto: M. Bosch)

Els resultats obtinguts enguany són lleugerament superiors als de 2010 i s’inscriuen en les oscil·lacions detectades en l’estudi demogràfic de l’espècie (Bosch et al., 2009).

Més informació

 • Bosch, M. (2009): Fitxa de Delphinium bolosii – “Planta del Mes” del Portal BioC
 • Bosch, M., Orellana, M. R., López-Pujol, J., Rovira, A., Martinell, M. C., Blanché, C., Domínguez, F. & Albert, M. J. Delphinium bolosii C. Blanché & Molero. In: Poblaciones en Peligro: Viabilidad Demográfica de la Flora Vascular Amenazada de España (Iriondo, J. M., Albert, M. J., Jiménez-Benavides, L., Domínguez-Lozano, F. & Escudero, A. [eds.]. Dirección General de Medio Natural y Política Forestal (Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino), Madrid, 244 pág
 • Blanché, C., M.C. Martinell, A. Rovira, M. R, Orellana & M. Bosch. Efectos de la escalada en una población de Delphinium bolosii (Ranunculaceae), especie incluída en el C.N.E.A. III Congreso de Biología de la Conservación de Plantas. Puerto la Cruz (Tenerife) (Comunicació al congrés).

Ajuts de la UE per a biodiversitat i mercat laboral

La Comissió Europea ha publicat una convocatòria de propostes sobre els beneficis de la consecució dels objectius de biodiversitat de la UE en el mercat laboral i la identificació de deficiències en les qualificacions dels treballadors actuals per collir aquests beneficis i aconseguir aquests objectius.

L’estudi és part de la Iniciativa Global per aturar la pèrdua de la biodiversitat i la degradació dels serveis dels ecosistemes a la UE el 2020, i la seva restauració, en la mesura del possible. Per complir amb aquest nou repte i per proporcionar oportunitats d’ocupació per a tots i crear una economia més competitiva i sostenible, Europa necessita una mà d’obra qualificada capaç de treballar amb la natura. Això inclou els efectes sobre l’ocupació de la conservació, gestió i restauració del medi natural, en un intent de passar dels discursos teòrics a la inclusió de la biodiversitat en la presa de decisions de l’economia real.

Més informació

La UE signa el nou conveni sobre transgènics

Segons que informa un comunicat de premsa del CBD, ahir es va signar a la seu de Nacions Unides a Nova York el compromís de quinze països i de la Unió Europea d’adhesió al tractat conegut com a “complement” al protocol de Cartagena de Bioseguretat, que compromet els estats signataris a legislar per compensar els danys produïts per organismes vius modificats (LMO’s, Living Modified Organisms) i que va ser aprovat a Nagoya (Japó) durant la cimera del COP10 de finals de 2010.

Amb aquests, són ja 22 els països signataris i, tot i que l’estat espanyol no hi figura encara, sí que hi ha el compromís de la Unió Europea. Podeu veure la llista completa al comunicat, així com el text del tractat al web del CBD.

Més informació

En relació amb aquesta qüestió, ha estat publicat recentment (finals de 2010), el volum 61 de Treballs de la Societat Catalana de Biologia, editat per J.M. Casacuberta, que actualitza l’estat de la qüestió, des d’una òptica científica pluridisciplinar, sobre els organismes modificats genèticament i la problemàtica ambiental que genera el seu ús, a escala general i també al nostre país.

 

Accés a l’índex, resums i textos complets

TSCB 61 – Enllaç al web de la SCB

Indecisions de govern

Indecisions de govern

Cèsar Blanché

Passen els dies, les setmanes i els mesos i no s’acaba de tancar la reorganització de l’antic Departament de Medi Ambient i Habitatge, es fa marxa enrere en la creació de Talència i, a mitjans de maig, no sabem  encara quin serà el pressupost dels organismes públics de recerca, d’ensenyament o de conservació de la Natura de Catalunya per al 2011.

Continua llegint «Indecisions de govern»

Nou Butlletí del PN del Cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus acaba d’iniciar l’edició d’un butlletí (“El Butlletí del Parc”), amb el volum 1, corresponent a la primavera de 2011. A través d’aquest mitjà, el parc dona a conèixer les activitats de conservació de flora que s’hi duen a terme. En aquest número s’hi troba la ressenya de la finalització de la restauració del paratge de Tudela (antic ClubMed), que inclou l’extracció de flora exòtica invasora, la gestió de la runa produïda, la restauració d’hàbitats i el projecte d’ús públic; l’ambiciós projecte ha significat una inversió d’11 milions d’euros.

 

 

 

 

 

 

 

 

El Butlletí del Parc informa de la restauració de l’antic Club Mediterranée

El Butlletí també informa de la campanya de prospecció de varietats agronòmiques antigues que es conserven al PN del Cap de Creus, iniciada el 2010: de moment, s’hi han identificat una vintena de varietats hortícoles i un centenar de varietats de fruiters, entre els quals destaquen varietats de figueres o de raïm. Finalment, informa de l’execució de Punts de Gestió d’incendis forestals o d’activitats d’educació ambiental.

Més informació

Conservació de plantes, a Oryx

La revista científica Oryx, editada per Cambridge Journals i dedicada a la conservació de la biodiversitat, publica articles majoritàriament orientats a la conservació de fauna. El volum 45 (2) que acaba de veure la llum , però, ha agrupat diversos manuscrits de conservació de flora en una separata especial que ja és consultable online. Aquests articles van precedits d’un text introductori de S.D. Hopper, director del Jardí Botànic de Kew seguits pels cinc articles de diversa cobertura taxonòmica i geogràfica. Dels referits a flora mediterrània,  un és a càrrec d’investigadors del BioC (més detalls a Notícies BioC), sobre Aquilegia paui i un altre, de l’equip de Sardenya de Giannluigi Bachetta i col·laboradors, sobre Lamyropisis microcephala.

 

 

Contingut del monogràfic sobre conservació de flora ORYX, VOLUME 45 – ISSUE 02

Plant conservation at the crossroads
Stephen D. Hopper

Briefly

Conservation news

The processes that threaten Indonesian plants
Sugeng Budiharta, Didik Widyatmoko, Irawati Harry Wiriadinata , Rugayah Tukirin Partomihardjo, Ismail Tahan Uji, Ary Prihardhyanto Keim, Kerrie A. Wilson

Distribution, status and conservation of a Critically Endangered, extremely narrow endemic: Lamyropsis microcephala (Asteraceae) in Sardinia
Giuseppe Fenu, Efisio Mattana, Gianluigi Bacchetta

Conservation assessment of Aquilegia paui (Ranunculaceae): a case study of an extremely narrow endemic
M. Carmen Martinell, Jordi López-Pujol, Cèsar Blanché, Julián Molero, Llorenç Sàez

Areas of endemism of Cactaceae and the effectiveness of the protected area network in the Chihuahuan Desert
Héctor M. Hernández, Carlos Gómez-Hinostrosa

Assessing the effectiveness of Madagascar’s changing protected areas system: a case study of threatened Boraginales
James S. Miller and Holly A. Porter Morgan

Més informació

Nova publicació sobre el corniol dels Ports

La prestigiosa revista de Cambridge, Oryx, acaba de publicar un volum dedicat a la conservació de plantes que inclou un article d’investigadors del BioC, on s’avalua l’estat de conservació del corniol dels Ports (Aquilegia paui) i es proposen mesures per a la conservació d’endemismes de la Mediterrània Occidental. Aquesta espècie és estudiada en el marc del projecte de recerca finançat pel MEC actualment vigent [CGL2007-60475/BOS]. Aquest tàxon compta amb una fitxa de la “Planta del Mes”, que podeu consultar al Portal BioC fent clic aquí.

Aquilegia paui FQ (foto M.C. Martinell)

 • Enllaç a l’article:

Martinell, MC, López-Pujol, J., Blanché, C., Molero, J. & Sàez, L. (2011). Conservation assessment of Aquilegia paui (Ranunculaceae): a case study of an extremely narrow endemic. Oryx 45 (2): 187-190. DOI: 10.1017/S0030605310001754. Enllaç


Abstract

The extremely rare Aquilegia paui (Ranunculaceae) was described in 1920 but was not found again until 1999, when it was discovered in the Parc Natural dels Ports in Tarragona Province, Spain. This species had been confused with the widespread A. vulgaris and consequently its taxonomic and conservation status had been misinterpreted. Based on the limited range of A. paui and the level of disturbance of its habitat we recommend that it is categorized as Endangered on the IUCN Red List. We summarize the conservation actions available for such extremely narrow endemic plant species and make appropriate recommendations for the conservation of A. paui.