No Picture

Activitats d’Estiu 2011

maig 31, 2011 simonjoan 0

S’anuncien diverses activitats (cursos, seminaris) amb inscripció oberta ara mateix que tindran lloc durant l’estiu de 2011, relacionades amb la Biologia de la Conservació de Plantes. Donem a conèixer el curs d’estiu sobre conservació d’interaccions i mutualismes de muntanya que es farà a Jaca, la reunió sobre conservació de diversitat genètica de flora que es farà a Canàries, el curs sobre plantes i usos sagrats, dins del marc dels “Juliols” de la Universitat de Barcelona i els cursos de flora de muntanya de Sierra Nevada i d’Ulldeter. Vegeu-ne els programes i fulls d’inscripció.

No Picture

Cens 2011 de l’esperó de Bolòs

maig 16, 2011 simonjoan 0

Població del Priorat (Ulldemolins) on s’ha dut a terme el cens de 2011 (Foto: M. Bosch)

L‘esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) és motiu de seguiment continuat per l’equip del BioC des de l’any 2001. Cada any es duu a terme una visita a les poblacions i un cens, que en anys anteriors ha permès fer-ne l’avaluació segons el criteri E de la UICN (el primer cas a Catalunya) o detectar alteracions a les poblacions que han estat comunicades a les autoritats.

El cens de 2011 ha estat realitzat per Maria Bosch, Ana Rovira i Elisabet Aguilar i ha subministrat els resultats següents:

No Picture

La UE signa el nou conveni sobre transgènics

maig 13, 2011 simonjoan 0

Segons que informa un comunicat de premsa del CBD, ahir es va signar a la seu de Nacions Unides a Nova York el compromís de quinze països i de la Unió Europea d’adhesió al tractat conegut com a “complement” al protocol de Cartagena de Bioseguretat, que compromet els estats signataris a legislar per compensar els danys produïts per organismes vius modificats (LMO’s, Living Modified Organisms) i que va ser aprovat a Nagoya (Japó) durant la cimera del COP10 de finals de 2010.

No Picture

Indecisions de govern

maig 11, 2011 simonjoan 0

 

Indecisions de govern

Cèsar Blanché

Passen els dies, les setmanes i els mesos i no s’acaba de tancar la reorganització de l’antic Departament de Medi Ambient i Habitatge, es fa marxa enrere en la creació de Talència i, a mitjans de maig, no sabem  encara quin serà el pressupost dels organismes públics de recerca, d’ensenyament o de conservació de la Natura de Catalunya per al 2011.

No Picture

Nou Butlletí del PN del Cap de Creus

maig 6, 2011 simonjoan 0

El Parc Natural del Cap de Creus acaba d’iniciar l’edició d’un butlletí (“El Butlletí del Parc”), amb el volum 1, corresponent a la primavera de 2011. A través d’aquest mitjà, el parc dona a conèixer les activitats de conservació de flora que s’hi duen a terme. En aquest número s’hi troba la ressenya de la finalització de la restauració del paratge de Tudela (antic ClubMed), que inclou l’extracció de flora exòtica invasora, la gestió de la runa produïda, la restauració d’hàbitats i el projecte d’ús públic; l’ambiciós projecte ha significat una inversió d’11 milions d’euros.

 

 

 

 

 

 

 

 

El Butlletí del Parc informa de la restauració de l’antic Club Mediterranée

No Picture

Conservació de plantes, a Oryx

maig 6, 2011 simonjoan 0

La revista científica Oryx, editada per Cambridge Journals i dedicada a la conservació de la biodiversitat, publica articles majoritàriament orientats a la conservació de fauna. El volum 45 (2) que acaba de veure la llum , però, ha agrupat diversos manuscrits de conservació de flora en una separata especial que ja és consultable online. Aquests articles van precedits d’un text introductori de S.D. Hopper, director del Jardí Botànic de Kew seguits pels cinc articles de diversa cobertura taxonòmica i geogràfica. Dels referits a flora mediterrània,  un és a càrrec d’investigadors del BioC (més detalls a Notícies BioC), sobre Aquilegia paui i un altre, de l’equip de Sardenya de Giannluigi Bachetta i col·laboradors, sobre Lamyropisis microcephala.

 

No Picture

Nova publicació sobre el corniol dels Ports

maig 6, 2011 simonjoan 0

La prestigiosa revista de Cambridge, Oryx, acaba de publicar un volum dedicat a la conservació de plantes que inclou un article d’investigadors del BioC, on s’avalua l’estat de conservació del corniol dels Ports (Aquilegia paui) i es proposen mesures per a la conservació d’endemismes de la Mediterrània Occidental. Aquesta espècie és estudiada en el marc del projecte de recerca finançat pel MEC actualment vigent [CGL2007-60475/BOS]. Aquest tàxon compta amb una fitxa de la “Planta del Mes”, que podeu consultar al Portal BioC fent clic aquí.

Aquilegia paui FQ (foto M.C. Martinell)

  • Enllaç a l’article:

Martinell, MC, López-Pujol, J., Blanché, C., Molero, J. & Sàez, L. (2011). Conservation assessment of Aquilegia paui (Ranunculaceae): a case study of an extremely narrow endemic. Oryx 45 (2): 187-190. DOI: 10.1017/S0030605310001754. Enllaç