No Picture

Noves dades genètiques al BDBC

novembre 30, 2011 simonjoan 0

Avui ha estat lliurat al BDBC (Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya) el contingut els treballs de recopilació de dades genètiques de la flora catalana corresponents a l’any 2011, a càrrec dels membres del BioC  Elisabet Aguilar, Cèsar Blanché i Joan Simon, sota la direcció d’aquest darrer. El projecte del Banc de dades, coordinat per Xavier Font, fa part d’un conveni entre la Universitat de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, on els membres del BioC participen des de fa més de deu anys.

No Picture

A partir de l’1/1/2012 canvia el Codi de Nomenclatura

novembre 29, 2011 simonjoan 0
Acaba de publicar-se al Botanical Journal of the Linnean Society el resum dels principals canvis que el XVIII Congrés Internacional de Botànica (Melbourne) va introduir al Codi Internacional de Nomenclatura Botànica, que inclouen l’acceptació de publicacions electròniques com a mitjà de publicació vàlida de nous tàxons o l’admissió de l’anglès, en substitució del llatí, en les descripcions dels protòlegs. Els canvis entraran en vigor l’1 de gener de 2012.
No Picture

Ha mort Lynn Margulis

novembre 24, 2011 simonjoan 0

La mort de la biòloga Lynn Margulis, una de les principals figures de l’evolucionisme, ha causat un fort impacte en el món científic. El Laboratori […]

No Picture

Nova llista vermella d’Europa

novembre 23, 2011 simonjoan 0

Segons un comunicat de premsa difós ahir per la UICN, “el patrimoni natural d’Europa està mostrant una alarmant disminució, d’acord amb la nova Llista Vermella Europea, que forma part de la Llista Vermella de la UICN d’Espècies Amenaçades i que ha avaluat una porció considerable de la fauna i flora natives d’Europa, constatant que una gran proporció de mol·luscs, peixos d’aigua dolça i plantes vasculars estan catalogats com a amenaçats.”

L’avaluació de prop de 6,000 espècies revela que el 44% de tots els mol·luscs d’aigua dolça, el 37% dels peixos d’aigua dolça, el 23% dels amfibis, el 20% d’una selecció de mol·luscs terrestres, el 19% dels rèptils, el 15% dels mamífers i les libèl·lules, el 13% de les aus, l’11% d’una selecció d’escarabats saproxílics, el 9% de les papallones, i 467 espècies de plantes vasculars, estan amenaçades.

No Picture

Tesi de Noemí Montes sobre Phagnalon, a la UB

novembre 23, 2011 simonjoan 0

Aquest matí ha tingut lloc, a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la UB,  l’acte de defensa pública de la tesi doctoral de Noemí Montes, investigadora del Grup de Recerca en Biodiversitat i Biosistemàtica (GReB).  La tesi, que duu per títol Systematics and phylogeny of the genera Phagnalon Cass. and Aliella Qaiser & Lack (Asteraceae, Gnaphalieae) ha estat dirigida pels Drs. Carles Benedí (UB), Núria Garcia-Jacas (CSIC) i Llorenç Sàez (UAB) i ha obtingut la màxima qualificació, d’excel·lent cum laude.

 

 

 

 

L’autora de la tesi, N. Montes, durant una campanya a l’Atlas del Marroc, entre Netler Hut i Sidi Chamarouch  (Foto: N. Montes)

No Picture

Debat sobre la nova Llei de la Ciència, a la UB

novembre 18, 2011 simonjoan 0

Avui divendres 18 de novembre té lloc a l’Edifici Històric de la UB una jornada organitzada pels Serveis Jurídics de la Universitat de Barcelona per analitzar la Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació, de l’1 de juny d’enguany, a la qual assisteixen representants dels serveis jurídics de totes universitats públiques catalanes. Amb aquesta iniciativa es reprèn la tradició d’organitzar trobades periòdiques entre els professionals dels serveis jurídics universitaris.

No Picture

Es presenta l’inventari de boscos singulars de Catalunya

novembre 16, 2011 simonjoan 0

Ahir es va presentar a la seu de l’IEC, l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya, un recull de dos-cents noranta-dos boscos repartits pel territori que presenten uns valors únics, que servirà per a replantejar les estratègies de manteniment i millora dels espais forestals i serà un referent per als gestors del bosc, amb incidència directa sobre la conservació de la biodiversitat. El projecte, realitzat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), s’ha presentat en el marc de la Jornada «Boscos singulars: una riquesa del nostre territori», organitzada conjuntament pel CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filials de l’IEC.

No Picture

Experimentació amb micorrizes, al Marimurtra

novembre 14, 2011 simonjoan 0

Plantació de figueres inoculades amb micorrizes al Marimurtra (Foto: N. Membrives)

A principis d’aquest mes de novembre, el Jardí Botànic MariMurtra de Blanes, en el marc d’un projecte de col·laboració amb l’IRTA, va fer la plantació de 30 figueres, 30 magraners i 30 garrofers corresponents a plantes control i plantes inoculades amb 2 tipus de micorrizes.