No Picture

2011, Inici de la dècada per a la biodiversitat

desembre 21, 2011 simonjoan 0

 

2011, inici de la dècada per a la biodiversitat

Cèsar Blanché

 

Després del 2010, un any que havia d’esdevenir fita important en la conservació de la biodiversitat, el 2011, en un context de crisi, no ha pogut evitar encomanar-se d’un cert desencant, d’avenços molt més lents del que caldria esperar, però també de noves iniciatives, com ara la década per a la diversitat biológica (2011-2020).

No Picture

Novetats bibliogràfiques

desembre 21, 2011 simonjoan 0

Donem a conèixer diverses novetats bibliogràfiques aparegudes a la segona meitat de 2011: Las saladas de Monegros y su entorno (J.A. Conesa et al.), Boscos de Catalunya (M. Boada i F. Gómez) i dues obres sobre plantes medicinals, Remeis i plantes d’ús tradicional del Pirineu. Recull etnobotànic i etnomicològic de les Valls d’Andorra (M. Niell i A. Agelet) i Els caputxins i les herbes remeieres (V. Serra).

Des del Portal BioC, aprofitem l’ocasió per desitjar-vos Bon Nadal. I ara, que és temps de festes i d’obsequis, hi ha res millor que regalar llibres sobre plantes per estendre el coneixement de la flora i aproximar-lo al conjunt de la població?

No Picture

Els millors projectes LIFE de 2010

desembre 20, 2011 simonjoan 0

La UE ha aplegat en una publicació (Best LIFE Nature Projects 2010, December 2011) els millors projectes europeus en conservació de flora duts a terme sota l’empara de la convocatòria LIFE, que es pot descarregar en pdf, on s’han seleccionat 18 actuacions. Cal recordar que el projecte LIFE Basses de Menorca, coordinat per Pere Fraga va ser seleccionat per al guardó als 50 millors projectes LIFE de 2010 (vegeu Notícia Bioc).

No Picture

Dues noves espècies per a la flora dels PPCC

desembre 14, 2011 simonjoan 0

Font: Brachypodium. org

La catalogació de la biodiversitat vegetal no és una tasca acabada, ni tan sols als països amb una flora relativament ben estudiada. Acaba de publicar-se en línia a Annals of Botany l’article Evolution and taxonomic split of the model grass Brachypodium distachyon, del qual són autors Pilar Catalán i un equip de col·laboradors que revisen el grup d’anuals de Brachypodium distachyon. Com a resultat del treball, destaca la descripció de dues noves espècies: B. stacei Catalán et al. i B. hybridum Catalan et al., presents a la flora dels Països Catalans, territori per al qual són, doncs, novetat. B. stacei és descrita de material tipus provinent de Formentera.

No Picture

La recerca de Jordi López, article al SINC

desembre 1, 2011 simonjoan 0

El 29/11/2011 s’ha publicat al SINC (Servicio de Información y noticias científicas) l’article “Un botánico español busca los refugios de la flora prehistórica en China”, on es fa una recensió de la recerca del nostre company del BioC Jordi López-Pujol sobre la flora de Xina, i s’hi inclouen algunes declaracions de l’autor. L’article s’ha preparat a partir de dues publicacions recents, de l’any 2011.