2011, Inici de la dècada per a la biodiversitat

2011, inici de la dècada per a la biodiversitat

Cèsar Blanché

Després del 2010, un any que havia d’esdevenir fita important en la conservació de la biodiversitat, el 2011, en un context de crisi, no ha pogut evitar encomanar-se d’un cert desencant, d’avenços molt més lents del que caldria esperar, però també de noves iniciatives, com ara la década per a la diversitat biológica (2011-2020).

Continua llegint «2011, Inici de la dècada per a la biodiversitat»

2011, inici de la dècada per a la biodiversitat

2011, inici de la dècada per a la biodiversitat

Cèsar Blanché

Després del 2010, un any que havia d’esdevenir fita important en la conservació de la biodiversitat, el 2011, en un context de crisi, no ha pogut evitar encomanar-se d’un cert desencant, d’avenços molt més lents del que caldria esperar, però també de noves iniciatives, com ara la década per a la diversitat biológica (2011-2020).

Continua llegint «2011, inici de la dècada per a la biodiversitat»

Novetats bibliogràfiques

Donem a conèixer diverses novetats bibliogràfiques aparegudes a la segona meitat de 2011: Las saladas de Monegros y su entorno (J.A. Conesa et al.), Boscos de Catalunya (M. Boada i F. Gómez) i dues obres sobre plantes medicinals, Remeis i plantes d’ús tradicional del Pirineu. Recull etnobotànic i etnomicològic de les Valls d’Andorra (M. Niell i A. Agelet) i Els caputxins i les herbes remeieres (V. Serra).

Des del Portal BioC, aprofitem l’ocasió per desitjar-vos Bon Nadal. I ara, que és temps de festes i d’obsequis, hi ha res millor que regalar llibres sobre plantes per estendre el coneixement de la flora i aproximar-lo al conjunt de la població?

 

Las saladas de Monegros y su entorno. Hábitats y paisaje vegetal

  • Autors: Josep Antoni Conesa Mor, Carmen Castañeda del Álamo i Joan Pedrol  Solanes
  • Any: 2011
  • Edita: Consejo de Protección de la Naturaleza de Aragón. Colección: Conservación nº 3.
  • Pàgines: 540 pp.
  • Il·lustracions: color
  • Mida: 28×22 cm
  • Enquadernació: cartoné
  • ISBN: 978-84-89862-76-0
  • Preu: 20 €

L’obra és un estudi actualitzat de la flora, els hàbitats i la cartografia detallada del conjunt del sistema de llacunes i salades dels Monegros, en el context de la documentació de base per a la gestió dels diversos espais que les integren i que han d’esdevenir ENP de la xarxa Natura 2000.

Recensió de l’obra i resum del contingut
– Web Jolube


 

Boscos de Catalunya

  • Autors: Martí Boada i  Francisco Javier Gómez
  • Any: 2011
  • Pàgines: 260 pp
  • ISBN: 978-84-9785-789-5
  • Mida: 28 x 28 cm.
  • Enquadernació: Tapa dura – cartoné
  • Preu: 39,50 €
  • Lunwerg Editores / Obra Social d’Unnim
  • Barcelona

Es tracta d’una obra divulgativa que descriu els tipus de boscos que hi ha a Catalunya des del punt de vista científic i des del punt de vista dels usos socials que se’n fan. Es parla també de la situació dels boscos a nivell mundial, tot explicant els perills a que s’enfronten avui dia. La publicació d’aquest llibre s’emmarca dins de l’Any Internacional dels Boscos, del qual Martí Boada, és comissari per designació de la Generalitat de Catalunya


Notícia 16/12/2011
– Presentació del llibre


 

Remeis i plantes d’ús tradicional del Pirineu. Recull etnobotànic i etnomicològic de les Valls d’Andorra

  • Autors: Manel Niell i Antoni Agelet
  • Any: 2011
  • Pàgines: 301pp
  • Edita: Cenma – Andorra
  • Lloc: Sant Julià de Lòria
  • Preu: 32 €

Fet a partir d’entrevistes a unes 70 persones grans de totes les parròquies andorranes sobre la utilització de les plantes i els bolets com a remeis i altres aplicacions casolanes.Llibre a la vegada científic i divulgatiu, amb els diferents noms populars que a cada parròquia reben les 170 plantes descrites, i amb glossaris i índexs. Il·lustrat en fitxes per a cada espècie tractada.

Web amb informació del llibre – Cenma
Adquisició del llibre – Llibreria La Puça

 


 


Els caputxins i les herbes remeieres

  • Autor: Fr. Valentí Serra de Manresa
  • Any: 2011
  • Editorial: Mediterrània
  • Lloc: Barcelona
  • Pàgines: 96 pp
  • ISBN: 978-84-9979-070-1
  • Preu: 15 €

Selecció de receptes pròpies de la tradició franciscano-caputxina, presentada juntament amb un recull de les herbes remeieres més sovintment emprades en la praxi quotidiana dels antics infermers caputxins, a partir de materials documentals dels arxius de la congregació.


Sinopsi de l’obra
– Universia

Els millors projectes LIFE de 2010

La UE ha aplegat en una publicació (Best LIFE Nature Projects 2010, December 2011) els millors projectes europeus en conservació de flora duts a terme sota l’empara de la convocatòria LIFE, que es pot descarregar en pdf, on s’han seleccionat 18 actuacions. Cal recordar que el projecte LIFE Basses de Menorca, coordinat per Pere Fraga va ser seleccionat per al guardó als 50 millors projectes LIFE de 2010 (vegeu Notícia Bioc).

La publicació agrupa 18 projectes en conservació de flora (mediterrània i macaronèsica) i en restauració d’hàbitats, que poden servir com a exemple per a futures sol·licituds en properes convocatòries. D’entre els projectes finançats i acabats relatius a la nostra flora, la pàg. 50 indica els següents (*: espècies prioritàries):

  • LIFE96 NAT/E/003096 Conservation of 13 endangered plant species in Aragon (Spain) – Androsace pyrenaica , Boleum asperum , Borderea chouardii*, Centaurea pinnata* , Cypripedium calceolus, Hamatocaulis vernicosus (moss) , Lythrum flexuosum*, Orthotrichum rogeri (moss) , Petrocoptis montsicciana , Petrocoptis pseudoviscosa, Puccinellia pungens , Riella helicophylla (moss) , Sideritis javalambrensis
  • LIFE99 NAT/E/006417 Conservation of priority habitats in the Valencian Community – Riella helicophylla (moss), Silene hifacensis*
  • LIFE00 NAT/E/007355 Conservation of areas with threatened species of flora on the island of Minorca – Anthyllis hystrix, Apium bermejoi*, Centaurea balearica*, Daphne rodriguezii*
  • LIFE03 NAT/E/0000064 Managing and adding value to three high-mountain Valencian habitats – Juniperus sabina, Pinus nigra subsp. salzmannii, Taxus baccata
  • LIFE03 NAT/E/000059 Integral management of the habitats of Northwest region of the Murcia Province- Pinus nigra subsp. salzmannii, Juniperus thurifera
  • LIFE04 NAT/E/0000044 Recovery of the littoral sand dunes with Juniper spp in Valencia     Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa


Més informació (accés al pdf)

 

 

Dues noves espècies per a la flora dels PPCC

Font: Brachypodium. org

La catalogació de la biodiversitat vegetal no és una tasca acabada, ni tan sols als països amb una flora relativament ben estudiada. Acaba de publicar-se en línia a Annals of Botany l’article Evolution and taxonomic split of the model grass Brachypodium distachyon, del qual són autors Pilar Catalán i un equip de col·laboradors que revisen el grup d’anuals de Brachypodium distachyon. Com a resultat del treball, destaca la descripció de dues noves espècies: B. stacei Catalán et al. i B. hybridum Catalan et al., presents a la flora dels Països Catalans, territori per al qual són, doncs, novetat. B. stacei és descrita de material tipus provinent de Formentera.

Pilar Catalán, Jochen Müller, Robert Hasterok, Glyn Jenkins, Luis A. J. Mur, Tim Langdon, Alexander Betekhtin, Dorota Siwinska, Manuel Pimentel & Diana López-Alvarez [2011, en línia]
Evolution and taxonomic split of the model grass Brachypodium distachyon
Annals of Botany, 21 pp
doi:10.1093/aob/mcr294, available online at www.aob.oxfordjournals.org

L’article és una completíssima revisió del complex de B. distachyon amb potents eines moleculars i d’anàlisi (també fenotípica, citogenètica i filogenètica), que desvetlla l’existència d’un complex poliploide (espècies amb 2n=10, 2n=20, 2n=30) amb intervenció d’encreuaments entre diploides a l’origen de l’al·lotetraploide B. hybridum.

L’equip d’autors és coordinat per Pilar Catalan, que dirigeix el grup Bioflora (enllaç al web), i constitueix un magnífic  exemple de la possibilitat d’aconseguir objectius científics ambiciosos a través d’aliances internacionals. En aquest cas, es tracta de Brachypodium Initiative (http://www.brachypodium.org/), que aplega els investigadors interessats en l’estudi d’aquest fenàs caracteritzat per la petita mida del genoma i que acaba de celebrar una conferència internacional a França (octubre de 2011)

Les espècies que es descriuen de nou a l’article són:

Brachypodium stacei Catalán, Joch. Müll., Mur & Langdon (descrita de Formentera), que difereix de Brachypodium distachyon pel nombre cromosòmic (2n=20) i les espiguetes i anteres més llargues. Aquesta nova espècie estaria distribuïda, segons el autors, tot i que rara,  per la regió mediterrània occidental (principalment en illes) i també a la Xina occidental, ocupant sòls sorrencs litorals i pastures efímeres.

Brachypodium hybridum Catalán, Joch. Müll., Hasterok & Jenkins (descrita de Lisboa), difereix de B. distachyon pel nombre cromosòmic (2n=30) i per les lemmes, espiguetes i glumes distals més llargues, i és pròpia d’indrets oberts i pertorbats. Originària de la regió mediterrània, aquesta espècie s’hauria naturalitzat a Amèrica, Àsia, Sudàfrica i Austràlia.

A més, al nostre territori, s’hi trobaria també Brachypodium distachyon (L.) P. Beauv. (s.str.) , diploide amb 2n=10

Més informació:

 

 

Medalla de la F de Farmàcia a J. Molero i A. Rovira

El Prof. J. Molero en el moment de rebre la medalla de la Facultat de Farmàcia, de mans del rector, Dídac Ramírez, del degà, Joan Esteva de Sagrera i del secretari, Carles Benedí (Foto: Premsa UB)

Avui, en el decurs de la festivitat patronal de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, els membres del BioC Julià Molero i Ana Rovira han rebut la Medalla de la Facultat de Farmàcia, en reconeixement a la seva tasca universitària en ocasió de la seva jubilació anticipada.


La condició de pre-jubilats, segons la normativa vigent, dispensa els professors de les activitats de gestió i de docència, però els permet continuar en tasques de recerca, per la qual cosa seguiran aquesta activitat col·laborant amb l’Equip de Biologia de la Conservació (BioC) sota la figura de professors emèrits, que la UB atorga als que s’acullen a aquesta modalitat.

 


La Prof. A. Rovira  en el moment de rebre la medalla de la Facultat de Farmàcia, durant l’acte acadèmic de la festivitat patronal de la Facultat de Farmàcia de la UB (Foto: Premsa UB)

Pagar per l’accés al bosc, a França

Aquests darrers dies es va escalfant la disputa entre propietaris forestals i recol·lectors de bolets nord-catalans que es desplacen fins al departament de l’Aude, en el que s’anomena ja “la guerre des champignons“. En ple debat a Catalunya sud sobre si cal pagar una taxa per accedir a propietats forestals privades per a la recol·lecció de bolets i de si cal una regulació per a aquesta activitat, diversos departaments francesos apliquen un carnet anual que autoritza a recol·leccions limitades. A l’Aude, un decret de la prefectura limita la collita a 3-5 kg/persona. Alguns nordcatalans del Vallespir ja han estat perseguits, a l’empara d’activitats de bandes que s’estima que poden arribar a arrabassar 800 kg.

Més informació

La recerca de Jordi López, article al SINC

El 29/11/2011 s’ha publicat al SINC (Servicio de Información y noticias científicas) l’article “Un botánico español busca los refugios de la flora prehistórica en China”, on es fa una recensió de la recerca del nostre company del BioC Jordi López-Pujol sobre la flora de Xina, i s’hi inclouen algunes declaracions de l’autor. L’article s’ha preparat a partir de dues publicacions recents, de l’any 2011.

Jordi López Pujol, Fu-Min Zhang, Hai-Qin Sun, Tsun-Shen Ying, Song Ge. Centres of plant endemism in China: places for survival or for speciation? Journal of Biogeography, 38, 1267–1280. 2011.

Jordi López Pujol, Fu-Min Zhang, Hai-Qin Sun, Tsun-Shen Ying, Song Ge. Mountains of Southern China as “Plant Museums” and “Plant Cradles”: Evolutionary and Conservation Insights. Mountain Research and Development, 31(3), 261-269. 2011.

 

Més informació

Noves dades genètiques al BDBC

Avui ha estat lliurat al BDBC (Banc de dades de Biodiversitat de Catalunya) el contingut els treballs de recopilació de dades genètiques de la flora catalana corresponents a l’any 2011, a càrrec dels membres del BioC  Elisabet Aguilar, Cèsar Blanché i Joan Simon, sota la direcció d’aquest darrer. El projecte del Banc de dades, coordinat per Xavier Font, fa part d’un conveni entre la Universitat de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, on els membres del BioC participen des de fa més de deu anys.

Les dades aportades sobre diversitat cromosòmica (mòdul CromoCat) atenyen ja els 51.439 registres, més de 7.000 corresponents a referències bibliogràfiques, 3.036 a la taula CroIn i 41.257, a la taula CroOut. En el seu estat actual, el mòdul cobreix informació citogenètica del 87 % dels tàxons de la flora catalana.

El mòdul GenoCat, que inclou les dades de diversitat genètica molecular, ha tingut un desenvolupament espectacular, havent incorporat enguany 1090 nous registres i 130 noves referències bibliogràfiques i atenyent ja el nombre de 1.989 tàxons de la flora catalana amb informació de diversitat genètica molecular. Dins d’aquest mòdul, durant el 2011 s’ha incorporat la prova pilot de la primera espècie del tesaure que té dipositat un compendi de diversitat genètica poblacional (Seseli farrenyi, 3867 genotips pertanyents a 14 loci de 277 individus) al sistema Demiurge, adoptat com a repositori i que, a partir de l’any vinent, començarà a incorporar de manera regular les dades poblacionals disponibles

Més informació