No Picture

Ombres en restauració de zones humides

gener 28, 2012 simonjoan 0

Zona humida restaurada a l’Aragó (Foto: D. Moreno-Mateos / UC Berkeley)

La restauració de zones humides és una indústria de mil milions de dòlars als EEUU que té per objectiu crear ecosistemes similars als que han desaparegut durant el segle passat. Però una nova anàlisi dels projectes de restauració demostra que les zones humides restaurades rarament atenyen la qualitat d’una zona humida natural. “Una vegada s’ha degradat una zona humida, no recupera, en molts anys, el seu estol de plantes o les riques acumulacions edàfiques de carboni orgànic, que afecten els cicles naturals d’aigua i de nutrients”, afirma David Moreno-Mateos, un estudiant postdoctoral de l  University of California, Berkeley. “Fins i tot després de cent anys, la zona humida restaurada és encara diferent de com era abans i potser no es recuperarà mai”.

L’estudi, publicat a PLOS fa tres dies, s’origina en la tesi de D. Moreno-Mateos, que va estudiar la restauració hàbitats humits a Espanya i consta d’una metaanàlisi de 124 estudis de seguiment de zones humides en 621 indrets de tot el món, comparant-los amb zones humides naturals. Prop d’un 80% eren als EEUU i algunes havien estat restaurades fa més de 100 anys, en la creença que hom pot recrear els hàbitats destruïts amb facilitat. Aquesta idea també és àmpliament estesa a casa nostra.

No Picture

Nou mutualisme planta/insecte endèmics de Còrsega

gener 27, 2012 simonjoan 0

Els darrers dies de 2011 ha aparegut el volum 66 (2) de la revista Candollea, que publica el Conservatoire et Jardin Botaniques de Ginebra, que inclou un interessant article de Jaume Gamisans i col·laboradors, on es descriu una nova espècie de Còrsega, Hippocrepis conradiae Gamisans & Hugot. La particularitat de la nova espècie endèmica és que constitueix el lloc de posta i d’alimentació de Polyommatus coridon Poda, 1761, subsp. nufrellensis Schurian, 1977, un lepidòpter (Lycaenidae) també endèmic de l’illa de Còrsega. Com destaquen els autors, La coévolution de ces deux rares endémiques corses dont l’un des deux est étroitement lié à l’autre et qui ont perduré dans une aire d’extension si limitée est un phénomène extraordinaire qui mérite tous nos efforts de conservation.

 

No Picture

La UE duu Polònia als tribunals

gener 26, 2012 simonjoan 0

La UE acaba de donar a conèixer a través d’un comunicat de premsa, que la Comissió Europea ha acordat dur Polònia al Tribunal Europeu de Justícia a causa de l’ncompliment d’aquest país de la normativa de conservació de la biodiversitat vegetal, en particular sobre conservació de varietats tradicionals de llavors. La Directiva 2009/145/EC estableix que cal un procediment simplificat de comerç de llavors tradicionals que defensi aquest producte davant de les d’origen industrial o agronòmic a gran escala, a fi de mantenir-ne la producció i garantir que no es produeixen fenòmens d’erosió genètica a la biodiversitat autòctona europea.

No Picture

Noves dades cromosòmiques mediterrànies

gener 24, 2012 simonjoan 0

La revista Flora Mediterranea acaba de publicar el seu volum 21, on s’inclou la sèrie Mediterranean Chromosome Number Reports, que ja arriba al report núm. 1752 de dades cromosòmiques de plantes de la regió mediterrània. La sèrie és editada per G. Kamari, C. Blanché & S. Siljak-Yakovlev, en nom de la Comissió de Cariosistemàtica de la societat científica OPTIMA

No Picture

Estratègia d’adaptació al CC, als EEUU

gener 24, 2012 simonjoan 0

L’Administració Obama ha obert un període de participació, a través d’un sistema de “webinar” (seminari a través del web) a l’estratègia dels EEUU d’adaptació de fauna i flora al canvi climàtic (Fish, wildlife & plants climate adaptation strategy). A les portes de l’inici de les tasques per a la preparació d’una estratègia catalana de conservació de flora, és especialment pertinent conèixer el desenvolupament i el sistema de treball i de participació d’altres estratègies de conservació de la biodiversitat, així com de la incorporació possible d’accions d’adaptació al canvi climàtic en documents d’aquest tipus. L’estratègia europea de flora vigent (ESPC) ja inclou també epígrafs destinats a la lluita contra les conseqüències del canvi climàtic sobre la biodiversitat vegetal (pàg. 15 i ss).

No Picture

Nou volum de Collectanea Botanica

gener 23, 2012 simonjoan 0

Aquests dies s’està distribuint el darrer volum de la revista Collectanea Botanica (vol. 30), publicada durant els últims dies de 2011. Per la seva relació amb la BCP, en destaquem els articles sobre la descoberta d’un nou tàxon híbrid per la flora catalana (Teucrium x mailhoi nothosubsp. orientalis, Labiateae) i la detecció d’una nova espècie invasora, Rhaponticum repens (Compositae), al Gironès i al Vinalopó, amb dades genètiques que relacionen les noves poblacions amb plantes invasores d’Estats Units.

Per consultar el contingut del volum i obtenir els pdf dels articles, cliqueu seguir llegint:

 

No Picture

E-flaixos en BCP, 21

gener 17, 2012 simonjoan 0

E-Flaixos recull notícies curtes d’actualitat en temes de Biologia de la Conservació de Plantes (BCP), en format resumit que arriben al Portal BioC. En aquesta secció trobareu informació sobre l’exposició en record de Josep Cuatrecasas i diverses informacions aparegudes al butlletí de Notícies de la ICHN: el projecte Ophrys-Solsonès, el programa de cursos naturalistes del 2012, el curs de males herbes de la UdL d’enguany o la notícia de publicació de les actes de les II Jornades sobre el teix (Olot, 2008), així com les procedents del web de la SEBICOP (rellançament del projecte MEDUSA, publicació de la reunió d’Alcoi sobre estudis als parcs naturals, Font Roja, 2011), i de la publicació del monogràfic “Botànica estimada” de la revista Mètode.

Podeu accedir als E- Flaixos anteriors (1-20), fent clic aquí

No Picture

Recuperada la falguera mascle, extingida del Puig Major

gener 14, 2012 simonjoan 0

La falguera mascle (Dryopteris filix-mas) havia desaparegut de la zona culminal del Puig Major, a Mallorca, fa una vintena d’anys, com a conseqüència de la degradació del seu hàbitat (probablement per la pressió de ramats de cabres, la dessecació ambiental o la recol·lecció). A partir d’espores conservades en plecs d’herbari provinents de la localitat original (i, per tant, pertanyents a genotips localment adaptats), s’han pogut obtenir sis exemplars que han estat reintroduïts amb èxit en el marc del pla de recuperació de la flora del Puig Major que duu a terme la Conselleria de Medi Ambient de Balears.

No Picture

Buxbaumia viridis, retrobada al Montseny

gener 14, 2012 simonjoan 0

La raríssima molsa Buxbaumia viridis, descoberta per la Dra. Creu Casas al Montseny i que es donava per extingida en aquest massís dels de l’any 1985, ha estat retrobada per Llorenç Sàez, professor de Botànica de la UAB.  La troballa ha estat objecte d’un reportatge del programa “El Medi Ambient” de TV3, que podeu veure enllaçant des del Portal BioC.