No Picture

Neonicotinoides, causa del declivi de pol·linitzadors

març 30, 2012 simonjoan 0

Bombus hortorum pol·linitzant Delphinium montanum (Fotos: M. Bosch, vegeu Bosch, 2011, Esperó de muntanya, a la Planta del Mes del Portal BioC)

Segons que acaba de publicar la revista Science, investigadors de les universitats britàniques de Stirling i Lancaster i simultàniament, i de manera independent, també investigadors francesos de l’INRA i el CNRS, han identificat, a través d’estudis experimentals, els neonicotinoides com a component dels plaguicides que serien responsables de la disminució alarmant del nombre de borinots (Bombus terrestris), amb efectes letals sobre els serveis de la pol·linització, de manera paral·lela a l’efecte del declivi de les plantes sobre els propis pol·linitzadors. Per l’impacte de la notícia, ràpidament se n’han fet ressò els mitjans de comunicació, inclosos els més prestigiosos com ara la BBC.

No Picture

Eurovegas: col·lisió de drets?

març 28, 2012 simonjoan 0

 

Eurovegas: col·lisió de drets?

Cèsar Blanché

Aquestes darreres setmanes, els mitjans de comunicació van plens de notícies sobre el projecte de construcció d’Eurovegas, un macro-complex lúdic (joc, hostaleria, residencial) al delta del Llobregat. A més del vessant econòmic i social, mereix també una mirada des del punt de vista ambiental.

No Picture

Nou Seminari BioC

març 27, 2012 simonjoan 0

Avui ha tingut lloc a la Facultat de Farmàcia de la UB una nova sessió dels seminaris BioC. La sessió d’avui ha comptat amb la […]

No Picture

Monografia sobre Vella pseudocytisus subsp. paui

març 25, 2012 simonjoan 0

El Consejo de Protección de la Naturaleza de Aragón acaba de publicar la monografia Biología de la Conservación de Vella pseudocytisus subsp. paui, una planta amenazada de Aragón, editada per F. Domínguez, D. Guzmán i J.C. Moreno, que recull tota la informació acumulada, força voluminosa, sobre el “crujiente”, arbust endèmic de la zona de Terol, que té quatre localitats conegudes. L’obra conté nombroses informacions útils i pràctiques sobre metodologia de treball en biologia de la conservació d’espècies llenyoses mediterrànies.

 

 

 

 

No Picture

S’ampliarà el Parc Nacional d’Aigües Tortes

març 17, 2012 simonjoan 0

Segons declaracions d’ahir del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Lluís Recoder, el departament estudia d’ampliació del Parc Nacional de St. Maurici i Aigües Tortes.

El parc té una superfície de 14.000 ha i l’objectiu de la Generalitat és incrementar-la un mínim de 5.000 ha en aquelles zones on hi hagi  consens territorial. Amb aquest procés el Departament de TES busca no només protegir els valors naturals de la zona, sinó també respondre a les demandes del territori i reconèixer i donar impuls al paper de dinamització socioeconòmica dels parcs respecte els municipis de l’entorn.

No Picture

Foc a diversos ENP

març 11, 2012 simonjoan 0

Aquesta setmana s’han declarat diversos incendis forestals que han cremat alguns espais naturals del país. A hores d’ara continua cremant l’incendi de Castanesa, a la […]

No Picture

El MNHN, node del Pla de Museus

març 7, 2012 simonjoan 0

El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha presentat avui el nou Pla de Museus de Catalunya, que consta de quatre grans “constel·lacions” d’acord amb el seu àmbit: història de l’art, història de la societat, contemporaneïtat, i ciències naturals.

L’àmbit de Ciències Naturals és liderat pel Museu Nacional d’Història Natural que ha d’englobar els museus locals i les col·leccions (i, per tant, els herbaris, i els jardins botànics) i que preveu, fins i tot, la incorporació dels Espais Naturals Protegits, entesos com a “patrimoni”

No Picture

Atles de briòfits amenaçats, en línia

març 4, 2012 simonjoan 0

Ja es poden consultar a internet les primeres fitxes del llibre vermell de briòfits. L’Atlas y Libro Rojo de los Briófitos Amenazados de España (ABRa) es un projecte finançat per la Dirección General de Medio Natural y Política Forestal del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, coordinat des de la Universitat de València per Ricardo Garilleti. Hi participen equips científics de tot l’estat i té el suport de la Sociedad Española de Briología.

 

Microbryum fosbergii – VU (Foto: ABRa)