Exposició pública de canvis al Catàleg de Flora amenaçada

ÚLTIMA HORA – S’ha obert el temini per presentar al·legacions a la modificació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, que segons el propi decret 172/2008, inclou la possibilitat d’ampliar la llista d’espècies dels annexos, canviar-ne la categoria o eliminar-les del llistat. Es pot accedir al procediment de l’exposició pública des del web del Departament d’Agricultura i Medi Natural.

Més informació

Noves dades de flora amenaçada de Catalunya i Andorra

Aquests dies s’està distribuint el nou volum (53) de la revista Acta Botanica Barcinonensia (2010-2011), editada per la Universitat de Barcelona i que duu data de publicació de febrer 2012, que inclou diversos articles amb dades sobre conservació de flora, principalment de la regió pirinenca.

Destaquem els dos articles següents:

Domènech, M. & M. Niell (2012)
Noves dades per la llista vermella de la flora d’Andorra, I
Acta Bot. Barc. 53: 1- 10

Inclou noves localitats per a diverses espècies de la llista vermella andorrana, la precisió de la localització de poblacions i una nova citació absoluta per a la flora d’Andorra Telephium imperati).

Aymerich, P., B. Tenas & J. Vigo (2012)
Notes florístiques del Ripollès (Pirineus orientals)
Acta Bot. Barc. 53: 11-26

Amb nova informació o revisió de dades sobre set espècies incloses al Llibre Vermell de flora vascular catalana i diverses novetats taxonòmiques o corològiques, entre les quals, vuit de noves per a la comarca

Més informació

 

Portada del volum 53 (2010-2011)

Sergi Massó, a la Jornada de Recerca

Durant el dia d’ahir, va tenir lloc a la Facultat de Farmàcia de la UB, la V edició de la Jornada de Recerca, que té per objectiu donar a conèixer les línies de recerca dels diversos departaments entre els membres de la universitat. En el marc de la Jornada, el nostre company Sergi Massó va presentar la comunicació De l’Empordà al viver: Cultiu ex-situ de Silene sennenii, amb les dades més rellevants del seu treball de Màster Experimental en Ciències farmacèutiques.

Més informació

Tesi sobre conservació d’endemismes balears

Avui ha tingut lloc a la Universitat de les Illes Balears la lectura i defensa de la tesi doctoral de Joana Cursach, sota el títol de “Biologia de la conservació de plantes endèmiques amenaçades de les Illes Balears. El cas d’Apium bermejoi, Naufraga balearica i Ranunculus weyleri”. La tesi ha estat dirigida pel Dr. Joan Rita, professor d’aquesta universitat ii ha rebut la màxima qualificació.

El treball, que s’ha dut a terme amb finançament de l’administració autònoma de les Balears, és una aprofundiment en els aspectes demogràfics, de biologia reproductiva i de gestió de dues espècies que són objecte d’un pla de recuperació (Apium bermejoi) i de mesures de seguiment (Naufraga balearica), i d’una altra (Ranunculus weyleri) del qual es deconeixien pràcticament totes les dades reproductives.

A la tesi s’identifiquen els punts reproductius crítics (supervivència de plàntules), la dependència de factors extrínsecs (règims de pluja/sequera) i el paper clau jugat per formigues en la pol·linització d’umbell·íferes de petita mida i poca separació del sòl. Les principals amenaces provenen de la reduïda mida poblacional (A. bermejoi), de l’efecte de l’excessiva presència d’herbívors (cabres) i d’una dinàmica de declivi després de 12 anys de seguiment (N. balearica). De les publicacions científiques a les quals ha donat lloc la tesi, ja es pot conèixer la part següent:

  • Cursach, J. & Rita, J. (2012) – Implications of the reproductive biology of the narrow endemic Naufraga balearica (Apiaceae) for its conservation status – Plant Systematics and Evolution 298 (3): 581-596 – Enllaç al resum i a la revista

 

Portada de la tesi doctoral de Joana Cursach, llegida ahir a la UIB

Retallades als espais naturals de Catalunya

Segons que informa avui La Vanguardia, el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya ha reduït aquest any un 47% les partides per als consorcis que gestionen espais naturals de protecció bàsica. Amb aquesta mesura, es queden desatesos en major o menor grau 17 organismes encarregats de protegir altres tants llocs valuosos inclosos en el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya. La interrupció d’ajudes ha provocat acomiadaments, reducció de projectes i una enorme preocupació entre els experts en protecció de la Natura.

Gairebé simultàniament, s’ha conegut la proposta de venda d’una part del territori del parc dels Aiguamolls de l’Empordà. IAEDEN-Salvem l’Empordà denuncia que l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha posat a la venda una finca de més de 90 hectàrees i les seves edificacions, coneguda com a La Torre d’en Mornau, inclosa al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Els terrenys estan ubicats als termes municipals de Castelló d’Empúries, Pau i Peralada, a la comarca de l’Alt Empordà. L’INCASÒl va publiar la seva sortida al mercat en un anunci publicat el 16 de març passat. Es dóna la circumstància que, en paral·lel, s’està endegant una proposta de declaració de l’Empordà com a Reserva de la Biosfera de la UNESCO

Més informació

 

Darrers dies d’inscripció a les Jornades de Lleida

Des de l’organització de les III Jornades de Conservació de Flora, que han de tenir lloc els propers 14-16 de juny, ens recorden que entrem en els darrers quinze dies per a la submissió de propostes de ponències, comunicacions orals i pòsters. El termini d’inscripció finalitza el dia 1/6/2012, però la data límit per a la presentació de resums de comunicacions és el dia 30 d’abril.

Més informació

Es Trenc-La Ràpita: via lliure al macrohotel

Segons que informa Vilaweb, el Consell de Mallorca ha aprovat, amb els vots en contra de l’oposició, el pla territorial que permetrà construir un macro-hotel a la zona de la Ràpita, a pocs metres de l’arenal del qual forma part la platja verge del Trenc. De manera sorprenent, el grup del govern (PP) ha tirat endavant la proposta corregint “un error material”, de manera que el sòl urbanitzable passa de dues hectàrees a vint-i-una.

 

Mauricio Rovira, a la dreta, Conseller d’Urbanisme i Territori (Foto: Consell de Mallorca)

Més informació

Terres de l’Ebre: proposta per a Reserva de la biosfera

El conjunt de les terres de l’Ebre (incloent-hi el Delta, els Ports, Cardó, etc.) es troba a la recta final del procés de preparació de la candidatura a esdevenir Reserva de la Biosfera, dintre del programa MAB (Man and Biosphere). Compta amb el vist-i-plau del Ministeri de Medi Ambient, que ja ha presentat la documentació. La UNESCO té prevista la resolució de la petició el proper mes de juny.

En el cas de l’Ebre, la candidatura inclou les quatre comarques i diferencia una zona del nucli, de 73.530 hectàrees; una zona tampó, de 79.297 hectàrees; i una zona exterior, de 216.072 hectàrees. La zona del nucli inclou els dos parcs naturals, del Delta i els Ports, el PEIN de la serra de Cardó i la zona marítima protegida. Aquesta zona de màxima protecció queda envoltada per la zona tampó, on es poden desenvolupar activitats econòmiques que siguin compatibles amb els objectius de conservació.

Més informació

La Biodiversitat en època romana, a Tàrraco

Dissabte passat es va inaugurar a Tarragona l’exposició ParadisusJardins i plantes medicinals de Tàrraco a Orléans., que es pot visitar fins a l’estiu al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Es tracta de la darrera de les realitzacions portades a terme dins del projecte “Comenius Regio Tarragona-Orléans 2010-2012. Biodiversitat: Jardins romans i Jardins del Loira”, coordinat pels ajuntaments d’ambdues ciutats. L’exposició ha estat realitzada conjuntament pel Muséum d’Orléans i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona en col·laboració amb la resta de participants del projecte.

  • Més informació