No Picture

Andalusia aprova noves mesures de conservació de flora

maig 31, 2012 simonjoan 0

Segons que informa el darrer butlletí de Geodiversitat i Biodiversitat de la Junta d’Andalusia (Geobio, 21), s’han aprovat una sèrie de noves mesures de conservació darrerament. Pel que fa a la flora,destaca el Pla de Recuperació de falgueres (multiespecífic), que se suma al que l’any passat es va aprovar sobre el pinsapo (Abies pinsapo), així com un Pla de Conservació de les “Altas Cumbres“, relatiu principalment a la flora de Sierra Nevada i un altre, per a flora litoral (Dunas, Arenales y Acantilados Costeros), que abasta més de 1100 km de la línia costanera andalusa. Els plans aprovats són demostratius d’una aplicació pràctica de les previsions sobre plans multiespecífics contingudes a la Ley de Biodiversidad (42/2007).

No Picture

Comença l’Estratègia catalana de conservació de flora

maig 22, 2012 simonjoan 0

Coincidint amb la celebració del dia mundial de la biodiversitat, ha tingut lloc avui a la Universitat de Barcelona la constitució del grup promotor de l’Estratègia catalana per a la conservació de flora (ECCF). Aquest projecte va ser acordat a les conclusions de les II Jornades de Conservació de Flora com a eina de base de planificació estratègica del conjunt d’accions de conservació de plantes a Catalunya i s’inscriu en les directrius de l’ESPC (European Strategy for Plant Conservation). La presentació dels treballs de l’Estratègia tindrà lloc en les III Jornades de Conservació de Flora, que tindran lloc del 14 al 16 de juny a Lleida, on es faran públics els procediments de participació dels interessats.

No Picture

El 90% de les posidònies poden desaparèixer en 40 anys

maig 21, 2012 simonjoan 0

La revista Nature Climate Change publicava ahir l’article dels investigadors de l’IMEDEA Gabriel Jordà, Núria Marbà i Carlos Duarte Mediterranean seagrass vulnerable to regional climate warming on es projecten les actuals condicions de variació de la temperatura del mar al Mediterrani, i on es conclou que l’any 2050 es preveu l’extinció del 90% dels actuals alguers de Posidonia oceanica.

No Picture

Descoberta la pol·linització més antiga: 110 MA

maig 21, 2012 simonjoan 0

Reconstrucció d’un exemplar de Gymnopollisthrips sobre un òrgan ovulífer d’un gingko extingit (Foto: Enrique Peñalver/UB)

Fa 110 milions d’anys, en plena era dels dinosaures, un grup d’insectes que transportaven pol·len van quedar atrapats en gotes de resina. Eren quatre femelles de tisanòpters —o trips—, amb el cos recobert de grans de pol·len, que s’han conservat fins a l’actualitat en una peça d’ambre trobada a Àlaba. Es tracta de l’evidència de pol·linització més antiga coneguda fins ara —i l’única del mesozoic— que es recull en un article publicat per la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) i que signen els experts Enrique Peñalver i Eduardo Barrón (Institut Geològic i Miner d’Espanya, IGME); Xavier Delclòs (Departament d’Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines de la UB), i Carmen Soriano (Laboratori Europeu de Radiació Sincrotró), entre d’altres.

El fòssil principal es va digitalitzar amb holotomografia de sincrotró a Grenoble per conèixer millor la distribució dels grans de pol·len, de manera que es va generar una pel·lícula que permetia apreciar en tres dimensions aquest fòssil diminut i el pol·len que transportava.

No Picture

Nou Pla especial del Parc del Foix

maig 21, 2012 simonjoan 0

Castellet, al Parc del Foix (Foto: Ddb)

La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona ha aprovat definitivament el Pla especial del Parc del Foix, de Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos i Olèrdola , promogut per la Diputació de Barcelona i tramès pels Ajuntaments esmentats. El nou pla és vigent des de la seva publicació al DOGC, el 27 d’abril. Ara, la superfície protegida és de 3.150 hectàrees de superfície.

No Picture

Frugivoria i dispersió a llarga distància

maig 21, 2012 simonjoan 0

Un equip de recerca coordinat per Anna Traveset (IMEDEA) i Pablo Vargas (CSIC) acaben de publicar un conjunt de tres articles relacionats amb la frugivoria i la dispersió a llarga distància (DLD= LDD) a les Illes Galàpagos. Un primer article (Heleno et al. 2011) és una revisió de la informació sobre les interaccions de frugivoria animal-planta a les Galàpagos. El segon (Vargas et al., 2012) i el tercer (Nogales et al., 2012) articles sintetitzen informació sobre com les plantes van arribar a les illes (mecanismes de dispersió a llarga distància de colonització de les galàpagos des dels continents). Les lliçons derivades del coneixement del cas d’aquestes illes permeten disposar d’idees per interpretar les relacions entre poblacions d’espècies amenaçades del nostre territori, en les quals intervenen fenòmens de DLD, com ara els vols d’aus migratòries que interconnecten basses i àrees humides amb un patró de dispersió de granes o propàguls particular.

No Picture

Filogeografia del faig xinès

maig 21, 2012 simonjoan 0

 

Acaba de publicar-se en línia (9/5/2012) un nou article del nostre company Jordi López-Pujol , en col·laboració amb diversos col·legues de centres de recerca xinesos, sobre filogeografia d’espècies de la flora d’aquell país, a la revista TGG (Tree Genetics & Genomes), referida al faig xinès, Fagus engleriana.

No Picture

Greu incendi a la Ribera d’Ebre

maig 16, 2012 simonjoan 0

Font: Generalitat de Catalunya

Actualització 17/5/2012 – Segons les dades provisionals facilitades pel Cos d’Agents Rurals ahir al vespre, el foc que crema a la Ribera d’Ebre ja ha afectat 3.081,59 Ha, dels termes municipals de Rasquera (1.370,57 Ha), el Perelló (1.248,79 Ha), Tivenys (462,12 Ha) i Benifallet (0,1 Ha). Segons els termes emprats per l’administració d’emergències i d’ocupació del sòl,  d’aquesta superfície 2.350,52 Ha (el 76,28% del total) són de matollar, 212,94 Ha són de massa arbrada i 204,85 de pastures. D’altra banda, 203,39 Ha són de terrenys improductius, 108, 38 Ha pertanyen a conreus i 1,51 Ha a vegetació urbana.

No Picture

L’abundància no és garantia contra l’extinció

maig 15, 2012 simonjoan 0

Platystrophia ponderosa, braquiòpode (Ordovicià superior) provinent d’Indiana (EEUU) (Font: Wikipedia)

Un equip d’investigadors de la Universitat de Georgia, als EEUU, ha analitzat més de 46.000 fòssils de 52 jaciments i ha trobat que el nombre elevat d’individus va ajudar els braquiòpodes a sobreviure a l’extinció ordoviciana, que va produir la mort d’aproximadament la meitat de formes de vida de la Terra, fa uns 444 milions d’anys. Sorprenentment, però, l’abundància no va ajudar aquestes espècies a persistir períodes llargs fora de l’esdeveniment d’extinció. La investigació, publicada recentment a la revista Paleobiology per A. Zaffos & S.M. Holland (2012) permet analitzar la dinàmica de les extincions, fenomen que no és fàcil d’abordar amb dades empíriques des de la Biologia de la conservació.