No Picture

Ha acabat Rio+20

juny 28, 2012 simonjoan 0

Divendres dia 22 va acabar al Brasil (Rio de Janeiro) la Cimera Rio+20, que molts analistes han qualificat com a fracàs relatiu atesa la manca de compromisos efectius dels governs per introduir canvis significatius en la millora de la sostenibilitat del planeta i en la conservació de la biodiversitat. El Portal BioC recull enllaços al document final, al web institucional de Catalunya per a Rio+20 i a diverses opinions sobre el resultat de la cimera.

No Picture

Biodiversitat vegetal urbana de Beijing

juny 23, 2012 simonjoan 0

El nostre company Jordi López-Pujol, en col·laboració amb investigadors de Mèxic i de la Xina, acaba de publicar al volum de juny de Plant Ecology, l’article “Warm-temperate, immense, and sprawling: plant diversity drivers in urban Beijing, China”, on es dreça per primera vegada la flora urbana d’aquesta immensa urbs, amb més d’un 48% d’espècies al·lòctones. Al treball s’avalua la densitat i la distribució de les espècies a la llum de les profundes transformacions de la ciutat derivades de les obres d’arranjament de cara als Jocs Olímpics que s’hi van celebrar.

El catàleg, amb 551 espècies, es facilita en un apèndix al final de l’article

 

No Picture

Avenços en l’Estratègia catalana de conservació de flora

juny 23, 2012 simonjoan 0

ECCF

 

Coincidint amb una de les sessions de les III Jornades de Conservació de Flora que van tenir lloc a Lleida la setmana passada, es va celebrar el primer Taller de Treball de l’Estratègia Catalana de Conservació de Flora (ECCF), on es van acabar de conformar els Grups Promotors de cada àmbit així com els continguts dels diversos objectius i fites de que ha de constar l’estratègia. Els treballs es reprendran al setembre.

No Picture

El BioC, a les III Jornades de Flora

juny 15, 2012 simonjoan 0

Els membres del BioC han participat a les III Jornades de Conservació de Flora, que han tingut lloc del 14 al 16 de juny a Lleida, organitzades per la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Lleida, amb la presentació de diverses comunicacions que podeu consultar si seguiu llegint. Les contribucions han donat a conèixer la finalització dels treballs corresponents al projecte CGL 2007 del MEC, sobre diversitat genètica i biologia reproductiva dels endemismes d’àrea reduïda Silene sennenii i sobre Coritospermum huteri, de la col·laboració amb el Parc natural del Cap de Creus, sobre demografia de Seseli farrenyi i sobre l’inici de l’Estratègia Catalana de Conservació de Flora.

No Picture

III Jornades de Conservació de Flora, a Lleida

juny 13, 2012 simonjoan 0

La conferència inaugural va ser impartida pel Dr. Juli Caujapé-Castells

Han tingut lloc a Lleida les III Jornades de Conservació de Flora, entre el 14 i el 16 de juliol, organitzades per la Universitat de Lleida i el Departament d’Agricultura i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, amb l’assistència d’un centenar de participants de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra. A l’edició d’enguany s’ha dedicat una atenció especial a la conservació de criptògames, a la conservació de flora en espais agrícoles i a les tasques d’inici de l’Estratègia catalana de conservació de flora. El dissabte han tingut lloc les excursions, al Pantà d’Utxesa (observació de flora halòfila i dulciaqüícola) i a Serra Llarga (observació de flora gipsícola). Els membres del BioC també hi han tingut una participació important

No Picture

Èxit i fracàs del control d’invasores

juny 12, 2012 simonjoan 0

Extensió de P. setaceum prop de l’aeroport de Kailua-Kona, a Hawai (Foto E. Guinther, sota llicència CC)

Dues noves publicacions (provinents de Hawai, unes illes amb fort impacte de la flora invasora) discuteixen com la restauració de poblacions d’espècies silvestres autòctones pot influir en la invasibilitat de gramínies invasores de terra baixa (Megathyrsus maximus, Pennisetum setaceum).  Els dos estudis arriben a conclusions diferents, pràcticament oposades.

 

No Picture

2es Jornades de Prospecció Biològica

juny 8, 2012 simonjoan 0

Els dies 6, 7, i 8 de juny, tenen lloc les 2es Jornades de Prospecció biològica de Catalunya, organitzades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració de la ICHN i de la UB. Les jornades tenen l’objectiu de recopilar el màxim nombre de citacions biològiques en l’àmbit territorial de la comarca natural del Moianès i de l’espai natural protegit del Moianès i Riera de Muntanyola, recentment ampliat. Les cites recopilades permetran incrementar també, el coneixement general sobre la biodiversitat de Catalunya. L’elecció de la zona deriva de la identificació del dèficit relatiu de dades segons anàlisi del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya.

No Picture

S’acosta un canvi planetari a la biosfera

juny 7, 2012 simonjoan 0

Avui es publica a Nature un article, signat per una vintena d’investigadors europeus i nordamericans, entre els quals hi ha Jordi Bascompte (Estación Biológica de Doñana), que alerta sobre la proximitat que es produeixi un canvi irreversible en la funcionalitat de la biosfera que podria manifestar-se en un termini de deu anys. En vista de l’impacte de l’article als mitjans de comunicació, J. Bascompte ha concedit algunes entrevistes com la que publiquem aquí (enllaç a Vilaweb)