La poliploïdia va evitar l’extinció del tomàquet

El tomàquet va aconseguir superar el risc d’extinció a través de la poliploïdia. Es tracta d’una investigació d’un consorci internacional de més de 300 científics de tretze països, entre ells investigadors catalans, del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i del CSIC a València. Els resultats d’aquest treball es van publicar al maig a Nature i descriu les principals característiques del genoma del tomàquet domèstic (Solanum lycopersicum) en comparació del silvestre (Solanum pimpinellifolium) i la patata (Solanum tuberosum).

 

Font: Wiquipedia

 

Segons que publica el diari ARA, l’’estudi conclou que els gens repetits que presenta el tomàquet indica que aquest va patir diverses triplicacions consecutives fa uns 60 milions d’anys i explicarien algunes de les característiques d’aquest fruit i el seu èxit evolutiu. Segons explica l’investigador Antoni Granell, de l’Institut de Biologia Molecular i Cel · lular de Plantes Primo Yúfera (Centre del CSIC de la Universitat de València), que ha dirigit la part espanyola de la investigació, aquesta triplicació va fer que l’espècie sobrevisqués.

Més informació

13.000 ha cremen a l’Alt Empordà

El foc avança amb virulència empès per la tramuntana (Foto 3.24 cat)

Després dels diversos focs forestals dels darrers mesos, cal afegir que des d’ahir crema un gran incendi a la zona de l’Alt Empordà, propagat des de la Jonquera, amb un focus secundari -ja controlat- a Portbou. De moment, cal lamentar quatre víctimes mortals i més de 13.000 ha afectades, de 17 municipis i 63 km de perímetre, amb un foc empès per una forta tramuntana.

Més informació

S’ampliarà el PN de l’Alt Pirineu

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder va informar a Tremp (Pallars Jussà) que comença el procés de treball per ampliar la superfície del Parc Natural de l’Alt Pirineu, després d’haver obtingut el vist-i-plau de la Junta Rectora del Parc. El procés s’iniciarà després d’haver rebut les propostes de quatre municipis integrants del Parc interessats en aquesta ampliació. Ara s’obrirà un termini de dos mesos perquè la resta d’ajuntaments pugui fer també d’altres suggeriments, que es tindran en compte abans de plantejar qualsevol modificació. A banda, la Generalitat podrà suggerir també altres propostes. Segons el conseller, l’ampliació es farà sempre comptant amb el consens del territori.

La nota de premsa indica que aquest procés d’ampliació s’inicia just nou anys després de la creació del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més gran de Catalunya, amb gairebé 70.000 hectàrees de superfície, i situat entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Algunes de les zones que es volen incloure en la nova delimitació ja estan protegides, ja que formen part de la Xarxa Natura 2000, aprovada després de la creació del Parc. La gestió que s’ha fet del Parc Natural en aquest temps ha animat els ajuntaments a proposar la inclusió de noves àrees.
 
El Parc Natural de l’Alt Pirineu està conformat pels municipis d’Alins, Alt Àneu, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, La Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llavorsí, Montferrer i Castellbò, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia, Vall de Cardós i Les Valls de Valira.

Més informació

Projecte Atles florístic dels Pirineus

Imatge de la serralada pirinenca (Foto: NASA)

Aquests dies s’està distribuint el volum 26 del butlletí Brolla, que edita el Jardí Botànic de Barcelona i que inclou diverses notícies i reportatges d’interès, com ara l’entrevista a Montserrat Vall-llosera, vídua de P. Duran Farell, impulsor de tantes iniciatives com ara el propi jardí. D’entre les informacions d’aquest número, destaquem el reportatge sobre l’inici del projecte Atles florístic dels Pirineus, en reunió tinguda a Jaca el passat mes de març.

Aquest projecte és englobat en el marc de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), finançat per la UE a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus, en tant que xarxa de seguiment d’espècies i poblacions dels Pirineus per detectar l’impacte del canvi climàtic i elaborar mesures de control. La primera part de la tasca és d’inventariació en dos anys, a través del sistema de quadrats UTM de 10 x 10 km, amb participació d’investigadors de Navarra, País Basc, Aragó, Catalunya, Andorra i França i inspirat en el sistema del web de l’Atles de la Flora d’Aragó

A aquesta reunió fundacional a Jaca en va seguir una altra, a l’abril a Barcelona, amb els membres catalans del projecte.

Més informació

Diversitat i conservació de Centaurea podospermifolia

Jordi López-Pujol acaba de publicar amb un equip de co-autors de l’Institut Botànic de Barcelona l’article “Should we conserve pure species or hybrid species? Delimiting hybridization and introgression in the Iberian endemic Centaurea podospermifolia” a la prestigiosa revista de conservació Biological Conservation , on s’aborda l’estudi de la diversitat genètica de les poblacions d’aquesta espècie en presència d’altres Centaurea. Les conclusions de l’article permeten emetre recomanacions pràctiques de gestió.

Més informació

Com cal conservar espècies híbrides o pures?

Com cal abordar la conservació d’una espècie que presenta fenòmens d’hibridació? Jordi López-Pujol i un equip de co-autors de l’Institut Botànic de Barcelona responen a aquesta pregunta a partir de l’anàlisi del cas de Centaurea podospermifolia, un endemisme de les muntanyes de Cardó i Els Ports, que acaba de publicar-se a Biological Conservation. L’estudi s’aborda a partir de l’anàlisi de dades moleculars (al·loenzims, seqüències d’ADN) i conclou amb recomanacions de gestió adreçades als organismes responsables de la conservació als espais on viu, entre d’altres el Parc Natural dels Ports, que també ha col·laborat en l’estudi

Centaurea podospermifolia (Foto: Laia Barres)

 

Jordi López-Pujol, Núria Garcia-Jacas, Alfonso Susanna, Roser Vilatersana (2012)

Should we conserve pure species or hybrid species? Delimiting hybridization and introgression in the Iberian endemic Centaurea podospermifolia
Biological Conservation 152: 271–279

Centaurea podospermifolia és un endemisme d’àrea reduïda a les muntanyes del sud de Catalunya, que s’hibrida amb un altre congènere, C. cephalariifolia, d’àrea més àmplia. Els híbrids formats es coneixen com a C. x loscosii i conformen un grup complex, tetraploide amb gran dificultat de comprensió. L’estudi de Jordi López-Pujol, Alfonso Susanna, Núria Garcia i Roser Vilatersana ha detectat algunes poblacions de C. podospermifolia que presenten introgressió (als Ports), mentre que d’altres romanen “pures” (a Cardó). Els resultats de l’article indiquen que la introgressió comporta un increment de la diversitat genètica intrapoblacional, mentre que les poblacions “pures” presenten nivells molt baixos de variació genètica. Atès que es tracta de dues unitats amb esdevenidors evolutius clarament diferenciats, l’estudi recomana una gestió també diferenciada, per separat, de les àrees pures i de les àrees híbrides.

Centaurea podospermifolia (Foto: Laia Barres)

Resum / Abstract

Natural hybridization can be a serious threat to rare and endangered species because of the risk of extensive genetic swamping or assimilation. Hybridization, however, can be beneficial for rare species as it increases their genetic diversity, which in turn may improve their fitness and confer adaptive potential. Centaurea podospermifolia is a narrowly endemic, threatened, tetraploid species occurring only in two mountain ranges of northeastern Spain. This species may produce a highly unstable homoploid hybrid (Centaurea x loscosii) with the more widespread Centaurea cephalariifolia. Allozymes and nuclear DNA sequences (ETS and Agt1) were used to test whether C. podospermifolia populations have undergone hybridization or introgression with C. cephalariifolia, which should have left an imprint in the genetic structure of the former. Nuclear DNA sequencing indicates that all the populations from one mountain range (the Ports Massif) are introgressed, whereas those from the second (the Cardó Range) should be regarded as ‘pure’. Genetic variability detected in C. podospermifolia is low for a tetraploid species, and the occurrence of population bottlenecks may have played a role in this lack of diversity. Populations from the Ports are more variable than those from Cardó, the lower genetic variability observed for Cardó populations being unequivocally related to a lack of genetic material from C. cephalariifolia. We suggest that a management plan for C. podospermifolia should address the conservation of both the pure-bred and the introgressed populations.

Més informació

Notícies sobre espais naturals des de la ICHN

Avui es distribueix electrònicament el volum 102 del butlletí Notícies de la Institució que dóna compte de les activitats de la ICHN. En aquest número destaquem el report sobre la reunió del Consell de Protecció de la Natura de Catalunya sobre l’estat dels espais naturals protegits i la relació de membres electes de la nova Junta de la ICHN, que presideix des d’ara Joan Pino.

L’editorial fa referència a les intervencions del Consell de Protecció de la Natura sobre l’anàlisi de les funcions i de les inversions als ENP, i des del web de la ICHN es pot accedir a l’informe d’onze pàgines sobre la qüestió (enllaç al pdf del document), així com a la intervenció d’A. Cortina, representant de la SCOT (“Polítiques d’ordenació del territori i espais naturals protegits. Oportunitats per aquests temps d’incertesa”).

El butlletí també dona compte de l’assemblea general de la ICHN, que va retre homenatge al Dr. Pere Montserrat i Recoder i el va nomenar Soci d’Honor durant la sessió en què va tenir lloc l’elecció de la nova Junta Directiva de l’entitat que ha quedat constituïda amb la composició següent:

Presidència: Joan Pino i Vilalta
Vicepresidència: Xavier Escuté i Gasulla
Secretaria: Moisès Guardiola i Bufí
Tresoreria: Roser Campeny i Valls
Vocalies: Òscar Alomar i Kurz
Eulàlia Comas i Lamarca
Pere Luque Pino
Oriol Oms i Llobet
Juli Pujade i Villar
Delfí Sanuy i Castells

 

 

Més informació

Conclusions de les III Jornades de Conservació de Lleida

Acaben de ser distribuïdes les conclusions de les III Jornades de Conservació de Flora, que han tingut lloc a Lleida entre el 14 i el 16 de juny proppassats. Aquestes conclusions destaquen la importància de la conservació de les plantes no vasculars i de la flora messícola i d’ambients agraris, que no han merescut prou atenció fins ara, així com la necessitat de treballar conjuntament en la preparació d’una estratègia catalana de conservació de flora. A continuació us oferim la transcripció integra de les conclusions:

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUSIONS DE LES III JORNADES DE CONSERVACIÓ DE FLORA

Reunits a Lleida més de 100 investigadors, professionals del sector privat i de les administracions competents en conservació de flora, d’espais naturals, d’organitzacions naturalistes, jardins botànics, universitats, centres de recerca i persones i altres organitzacions compromeses en la conservació de la biodiversitat vegetal,

Reconeixem

Els progressos aconseguits en els dos anys transcorreguts des de la celebració de l’anterior edició de les Jornades (2010) en matèria d’estudi i coneixement, avaluació planificació, coordinació i execució d’accions de conservació de la flora, en especial pel que fa als fongs (inclosos els líquens) i plantes no vasculars amb la imminent publicació d’una ampliació del Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, al mateix temps que

la minva de diversitat vegetal derivada de la pèrdua de l’extensió i de la qualitat dels hàbitats naturals, del canvi global i de l’explotació excessiva de recursos naturals, tant al nostre país com a tot el món, que segueix creixent, i de la insuficiència dels recursos (econòmics, de personal, legislatius, de coneixement, etc.) dedicats a mitigar els efectes d’aquesta pèrdua de diversitat, que han de ser incrementats en la línia dels compromisos fets públics pels governs i els acords internacionals

I, com a conclusió dels debats, ponències i comunicacions presentades, l’assemblea general de participants a les III Jornades de Conservació de Flora ha adoptat les següents

Resolucions

1.    Reconèixer la necessitat urgent d’estendre la conservació efectiva al conjunt de la flora és a dir als grups de plantes no vasculars (molses i hepàtiques), fongs (incloent-hi líquens) i algues, que tradicionalment han merescut escassa atenció i que formen part igualment del nostre patrimoni natural. Les espècies i poblacions amenaçades de tots els grups de vegetals en sentit ampli són mereixedores de mesures de protecció amb els corresponents recursos de recerca, conservació, legislació i educació ambiental.

2.    Mitigar el declivi observat en les espècies messícoles vinculades als sistemes agrícoles cerealistes, a través d’un pla d’acció específic que inclogui: a) el diagnòstic i l’avaluació a través d’una llista vermella sectorial; b) la valoració d’àrees d’espais agrícoles que puguin ésser catalogades amb objectius de conservació; c) l’establiment de propostes per a minimitzar l’impacte de la intensificació agrícola i pràctiques associades, incloent-hi la identificació de parcel•les amb gestió de qualitat; d) el desenvolupament de mesures agroambientals derivades de la nova PAC focalitzades en la preservació d’espècies de la flora messícola i e) la creació de programes de conservació in-situ i ex-situ específics per a la flora silvestre pròpia dels agrosistemes.

3. Donar suport als treballs de redacció d’una Estratègia Catalana de Conservació de Flora, que ha estat encarregada per la Generalitat de Catalunya a la Institució Catalana d’Història Natural, a través de la participació i aportació de propostes, com a instrument que ha de permetre la coordinació i la millor efectivitat en l’aplicació de mesures de conservació de les plantes amb el millor coneixement disponible i amb el compromís de tant de les persones implicades com amb un ampli suport de la societat catalana.

4.     Acordar la celebració d’unes IV Jornades de Conservació de Flora l’any 2014, per a les quals s’han rebut diversos oferiments d’organització i de possibles seus, que seran estudiades pel Comitè Científic i que comptaran amb el suport, manifestat explícitament, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Lleida, 16 de juny de 2012

 

Més informació

El BioC, un any més als Juliols UB

Un any més, els membres del BioC participen en els cursos d’estiu de la Universitat de Barcelona “Els Juliols UB“, on es permet la difusió de coneixements en un entorn fresc i estival, a l’entorn d’algun tema sobre biodiversitat vegetal. Enguany el curs duu per títol Sensacions al plat: espècies i plantes aromàtiques i és coordinat per Carles Benedí, juntament amb Joan Simon, Anna M. Rovira i Cèsar Blanché, membres del BioC.

El curs compta igualment amb la participació de fisiòlegs, químics, cuiners, historiadors i experts en cuina (vegeu programa)

Resum del curs

Des de temps ben remots, les espècies, els condiments i les plantes aromàtiques s’han utilitzat per donar sabor, aroma i color a tota mena de menjars. Representen, sens dubte, una de les aportacions més notables a l’univers alimentari amb les quals s’ha cercat, sobretot, satisfer els sentits: el gust, l’olfacte i la vista. D’altra banda, en la història de pobles, cultures i civilitzacions, les espècies i els condiments han motivat episodis bèl•lics, han contribuït a consolidar imperis, han estat motor de comerç i han propiciat grans descobriments. Aquest curs té per objectiu oferir una aproximació multidisciplinària a aquesta trilogia de la condimentació: des de la botànica es caracteritzaran les principals espècies i plantes aromàtiques; des de la química s’estudiaran els responsables dels gustos, colors i olors que els són propis; des de la fisiologia s’entendrà com viatgen fins al cervell aquestes sensacions i com les percebem. El curs inclourà, també, una aproximació a les cuines orientals i a la cuina tradicional catalana.

Més informació

Sensacions al plat: espècies i plantes aromàtiques