No Picture

La poliploïdia va evitar l’extinció del tomàquet

juliol 26, 2012 simonjoan 0

El tomàquet va aconseguir superar el risc d’extinció a través de la poliploïdia. Es tracta d’una investigació d’un consorci internacional de més de 300 científics de tretze països, entre ells investigadors catalans, del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i del CSIC a València. Els resultats d’aquest treball es van publicar al maig a Nature i descriu les principals característiques del genoma del tomàquet domèstic (Solanum lycopersicum) en comparació del silvestre (Solanum pimpinellifolium) i la patata (Solanum tuberosum).

 

Font: Wiquipedia

No Picture

S’ampliarà el PN de l’Alt Pirineu

juliol 23, 2012 simonjoan 0

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder va informar a Tremp (Pallars Jussà) que comença el procés de treball per ampliar la superfície del Parc Natural de l’Alt Pirineu, després d’haver obtingut el vist-i-plau de la Junta Rectora del Parc. El procés s’iniciarà després d’haver rebut les propostes de quatre municipis integrants del Parc interessats en aquesta ampliació. Ara s’obrirà un termini de dos mesos perquè la resta d’ajuntaments pugui fer també d’altres suggeriments, que es tindran en compte abans de plantejar qualsevol modificació. A banda, la Generalitat podrà suggerir també altres propostes. Segons el conseller, l’ampliació es farà sempre comptant amb el consens del territori.

No Picture

Invasores: bon profit!

juliol 19, 2012 simonjoan 0

 

 

Invasores: bon profit!

Cèsar Blanché

Per fer front a l’expansió d’espècies invasores, i tenint en compte que en molts casos es tracta d’espècies comestibles a llurs països d’origen,  ha sorgit la nova iniciativa “Eat the Invaders” : simplement, mengem-nos-les !

No Picture

Projecte Atles florístic dels Pirineus

juliol 17, 2012 simonjoan 0

Imatge de la serralada pirinenca (Foto: NASA)

Aquests dies s’està distribuint el volum 26 del butlletí Brolla, que edita el Jardí Botànic de Barcelona i que inclou diverses notícies i reportatges d’interès, com ara l’entrevista a Montserrat Vall-llosera, vídua de P. Duran Farell, impulsor de tantes iniciatives com ara el propi jardí. D’entre les informacions d’aquest número, destaquem el reportatge sobre l’inici del projecte Atles florístic dels Pirineus, en reunió tinguda a Jaca el passat mes de març.

No Picture

Com cal conservar espècies híbrides o pures?

juliol 6, 2012 simonjoan 0

Com cal abordar la conservació d’una espècie que presenta fenòmens d’hibridació? Jordi López-Pujol i un equip de co-autors de l’Institut Botànic de Barcelona responen a aquesta pregunta a partir de l’anàlisi del cas de Centaurea podospermifolia, un endemisme de les muntanyes de Cardó i Els Ports, que acaba de publicar-se a Biological Conservation. L’estudi s’aborda a partir de l’anàlisi de dades moleculars (al·loenzims, seqüències d’ADN) i conclou amb recomanacions de gestió adreçades als organismes responsables de la conservació als espais on viu, entre d’altres el Parc Natural dels Ports, que també ha col·laborat en l’estudi

Centaurea podospermifolia (Foto: Laia Barres)

No Picture

Conclusions de les III Jornades de Conservació de Lleida

juliol 4, 2012 simonjoan 0

Acaben de ser distribuïdes les conclusions de les III Jornades de Conservació de Flora, que han tingut lloc a Lleida entre el 14 i el 16 de juny proppassats. Aquestes conclusions destaquen la importància de la conservació de les plantes no vasculars i de la flora messícola i d’ambients agraris, que no han merescut prou atenció fins ara, així com la necessitat de treballar conjuntament en la preparació d’una estratègia catalana de conservació de flora. A continuació us oferim la transcripció integra de les conclusions:

 

No Picture

El BioC, un any més als Juliols UB

juliol 3, 2012 simonjoan 0

Un any més, els membres del BioC participen en els cursos d’estiu de la Universitat de Barcelona “Els Juliols UB“, on es permet la difusió de coneixements en un entorn fresc i estival, a l’entorn d’algun tema sobre biodiversitat vegetal. Enguany el curs duu per títol Sensacions al plat: espècies i plantes aromàtiques i és coordinat per Carles Benedí, juntament amb Joan Simon, Anna M. Rovira i Cèsar Blanché, membres del BioC.