No Picture

L’esperó de Bolòs, retrobat a St. Llorenç

setembre 28, 2012 simonjoan 0

L’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) ha estat retrobat al massís de St. Llorenç de Munt, d’on s’havia donat per extingit de fa un segle. La troballa ha anat a càrrec de J. Pérez, del Centre Excursionista de Terrassa, que va presentar-la en una sessió dimecres passat.

Delphinium bolosii, pol·linitzat per Bombus terrestris (Foto: M. Bosch)

No Picture

Conferència de J. Simon, a la Xarxa Vives

setembre 28, 2012 simonjoan 0

Joan Simon, amb M.T. Anguera, vicerectora de la UB i M. Nicolau, vicerector de la Universitat d’Andorra, a l’acte de cloenda de la Jornada sobre sempiresencialitat

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona una Jornada sobre ensenyament universitari semipresencial, coorganitzada pel grup de recerca en innivació docent GIBAF, que dirigeix Joan Simon, membre del BioC, juntament amb d’altres membres del grup. En el decurs de l’acte, J. Simon ha presentat el resultat de l’estudi La semipresencialitat en el context de la Xarxa Vives: situació actual i reptes de futur

No Picture

Conservació i cànnabis

setembre 27, 2012 simonjoan 0

 

Conservació de flora i cànnabis

Sergi Massó i Julià Molero


Durant una campanya al Marroc de S. Massó, J. Molero i R. Vilatersana,  aquest estiu, es van poder detectar evidències de l’efecte negatiu del cultiu de marihuana per a la conservació endemismes al Rif. Els expedicionaris ens en fan la crònica següent:

No Picture

Nova tesi sobre Centaurea

setembre 21, 2012 simonjoan 0

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la UB l’acte de lectura i defensa de la tesi doctoral d’Andreas Hilpold, sota el títol Evolution of the Centaurea Acrolophus subgroup (Compositae).

La tesi, dirigida per les Dres. Núria Garcia i Roser Vilartersana, s’ha dut a terme a l’Institut Botànic de Barcelona i ha obtingut la màxima qualificació (Apte cum laude).

No Picture

Evolució en Croton, per R. Riina

setembre 21, 2012 simonjoan 0

Julià Molero, durant l’acte de presentació de la conferenciant, Dra. R. Riina (Foto: C. Blanché)

Ahir va tenir lloc a la sala d’actes de l’Institut Botànic de Barcelona la conferència “Estudios sistemáticos y evolutivos de un género megadiverso: Croton: Euphorbiaceae“, a càrrec de la Dr. Ricarda Riina, de la University of Michigan.

No Picture

La recerca del BioC, a Brolla

setembre 19, 2012 simonjoan 0

La revista del Jardí Botànic de Barcelona “Brolla” publica al seu número 25 (:10-11) l’article de Sergi Massó “Silene sennenii, un endemisme empordanès al jardí“, […]

No Picture

Accions de conservació en Silaum silaus

setembre 17, 2012 simonjoan 0

El número 103 del butlletí Notícies de la ICHN dóna a conèixer les accions de conservació i adequació de l’hàbitat de Silaum silaus, a la vall de Camprodon, actualment, l’unica població coneguda de l’espècie a Catalunya.  La Delegació de la Garrotxa de la ICHN va elaborar un projecte de conservació i va aconseguir finançament en la convocatòria d’ajuts de l’any 2010. En total es van aconseguir més de 60.000 € per dur a terme actuacions de millora tant per a la recuperació de pastures (ajut concedit per l’Obra Social de La Caixa a través la Diputació de Girona) com per a l’ordenació de l’ús públic (ajut concedit pel Departament de Medi Ambient i Habitatge).

No Picture

Premis BBVA a Conservació de la Biodiversitat

setembre 12, 2012 simonjoan 0

El proper dia 26 tindrà lloc a Madrid el lliurament dels Premis de la Fundació BBVA a la Conservació de la Biodiversitat, que ja tenen una certa tradició en el nostre camp. El naturalista Josep del Hoyo Calduch, rebrà enguany el Premi a la Difusió del Coneixement i Sensibilització.

 

No Picture

Nova espècie d’Orobanche de Balears

setembre 4, 2012 simonjoan 0

Orobanche rumseiana, de Mallorca i Menorca ha estat descrita recentment, en una publicació del passat juliol, a la revista Candollea, per part dels investigadors Antoni J. Pujadas-Salvà i Pere Fraga. Es tracta d’una nova espècie de fraret que havia estat confosa anteriorment, viu habitualment sobre plantes de romaní, i que ha estat qualificada com a VU.

 

 

 

O. rumseiana Pujadas & Fraga – Foto: Candollea