L’esperó de Bolòs, retrobat a St. Llorenç

L’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) ha estat retrobat al massís de St. Llorenç de Munt, d’on s’havia donat per extingit de fa un segle. La troballa ha anat a càrrec de J. Pérez, del Centre Excursionista de Terrassa, que va presentar-la en una sessió dimecres passat.

Delphinium bolosii, pol·linitzat per Bombus terrestris (Foto: M. Bosch)

Es tracta d’una notable troballa que demostra com la reiterada recerca de camp, sobre prospecció d’espècies de flora amenaçada, pot donar fruits rellevants. Malgrat la raresa d’aquesta planta, no retrobada cap vegada des de la recol·lecció inicial de Cadevall, ara fa exactament 100 anys, ha estat capaç de persistir al massís de Sant Llorenç, ara Parc Natural. Segons les notícies donades a conèixer pel Centre Excursionista de Terrassa, es tractaria d’un únic individu descobert el passat juliol.

L’esperó de Bolòs gaudeix de protecció legal: és inclosa al CNEA (Catálogo Nacional de Especies Amenazadas, Real Decreto 439/1990) i actualització de 2011 i al CFAC (Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, Decret 172/2008, de 26 d’agost)

Més informació

Conferència de J. Simon, a la Xarxa Vives

Joan Simon, amb M.T. Anguera, vicerectora de la UB i M. Nicolau, vicerector de la Universitat d’Andorra, a l’acte de cloenda de la Jornada sobre sempiresencialitat

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona una Jornada sobre ensenyament universitari semipresencial, coorganitzada pel grup de recerca en innivació docent GIBAF, que dirigeix Joan Simon, membre del BioC, juntament amb d’altres membres del grup. En el decurs de l’acte, J. Simon ha presentat el resultat de l’estudi La semipresencialitat en el context de la Xarxa Vives: situació actual i reptes de futur

 

 

Més informació

 

 

Anna Rovira, Cèsar Blanché, Maria Bosch, Joan Simon i Carles Benedí, membres del GIBAF

Conservació de flora i cànnabis

Conservació de flora i cànnabis

Sergi Massó i Julià MoleroDurant una campanya al Marroc de S. Massó, J. Molero i R. Vilatersana,  aquest estiu, es van poder detectar evidències de l’efecte negatiu del cultiu de marihuana per a la conservació endemismes al Rif. Els expedicionaris ens en fan la crònica següent:

Continua llegint «Conservació de flora i cànnabis»

Nova tesi sobre Centaurea

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la UB l’acte de lectura i defensa de la tesi doctoral d’Andreas Hilpold, sota el títol Evolution of the Centaurea Acrolophus subgroup (Compositae).

La tesi, dirigida per les Dres. Núria Garcia i Roser Vilartersana, s’ha dut a terme a l’Institut Botànic de Barcelona i ha obtingut la màxima qualificació (Apte cum laude).

El treball, consistent en l’aplec de cinc articles, ha estat presentat i discutit en llengua anglesa, pel fet que optava a la grau de doctor amb menció europea. L’estudiant ha cursat el programa de doctoral de Biodiversitat i la recerca duta a terme s’inscriu en les línies del Grup de Recerca en Biosistemàtica i Biodiversitat (GReB).

Evolució en Croton, per R. Riina

Julià Molero, durant l’acte de presentació de la conferenciant, Dra. R. Riina (Foto: C. Blanché)

Ahir va tenir lloc a la sala d’actes de l’Institut Botànic de Barcelona la conferència “Estudios sistemáticos y evolutivos de un género megadiverso: Croton: Euphorbiaceae“, a càrrec de la Dr. Ricarda Riina, de la University of Michigan.

La Dra. Riina va presentar els avenços en filogènia i sistemàtica de Croton i de la seva diversificació al nou Món, mentre que, aparentment, la diversitat detectada al Vell Món derivaria d’un únic esdeveniment colonitzador, tema que va ser debatut amb interès a la sessió de preguntes.

L’acte forma part de les activitats del GReB i va ser presentat pel seu ex-director, Dr. Julià Molero, amb qui comparteixen dedicació al projecte PBI-Euphorbia, que ja va ser presentat anteriorment també a Barcelona pel Dr. Berry

La recerca del BioC, a Brolla

La revista del Jardí Botànic de BarcelonaBrolla” publica al seu número 25 (:10-11) l’article de Sergi Massó “Silene sennenii, un endemisme empordanès al jardí“, on dóna a conèixer l’espècie, les característiques biològiques i les amenaces, així com un breu repàs de la recerca que s’hi fa des del BioC, que, en finalitzar, va fer lliurament dels individus amb què s’havia experimentat al Jardí Botànic.  Es tracta d’un nou esforç de divulgació de la recerca del grup, adreçada en aquest cas, al col·lectiu d’amics del jardí botànic.

Més informació

Accions de conservació en Silaum silaus

El número 103 del butlletí Notícies de la ICHN dóna a conèixer les accions de conservació i adequació de l’hàbitat de Silaum silaus, a la vall de Camprodon, actualment, l’unica població coneguda de l’espècie a Catalunya.  La Delegació de la Garrotxa de la ICHN va elaborar un projecte de conservació i va aconseguir finançament en la convocatòria d’ajuts de l’any 2010. En total es van aconseguir més de 60.000 € per dur a terme actuacions de millora tant per a la recuperació de pastures (ajut concedit per l’Obra Social de La Caixa a través la Diputació de Girona) com per a l’ordenació de l’ús públic (ajut concedit pel Departament de Medi Ambient i Habitatge).

Segons la notícia que duu el butlletí Notícies, “l’èxit d’aquesta actuació de conservació es basa no només en l’establiment dels criteris tècnics de l’actuació sinó en la concertació dels agents implicats: l’interès de conservació de la Fundació Germans Vila-Riera —propietari de la Finca—, l’Ajuntament de Camprodon —amb la sol·licitud dels ajuts—, l’administració amb la priorització d’aquestes actuacions i el lideratge dels membres de la ICHN de la Delegació de Garrotxa com a gestor del projecte i aportant el coneixement sobre la planta amenaçada.

Més informació

Premis BBVA a Conservació de la Biodiversitat

El proper dia 26 tindrà lloc a Madrid el lliurament dels Premis de la Fundació BBVA a la Conservació de la Biodiversitat, que ja tenen una certa tradició en el nostre camp. El naturalista Josep del Hoyo Calduch, rebrà enguany el Premi a la Difusió del Coneixement i Sensibilització.

 

 

Els premis que es lliuraran corresponen a l’edició de 2010. El Premi a la Conservació de la Biodiversitat a Espanya s’ha concedit a WWF Espanya per les “transcendents i innovadores accions per protegir la naturalesa”. A Llatinoamèrica, el guardó ha recaigut en el programa per promoure el consum de l’anchoveta al Perú del Centro para la Sostenibilidad Ambiental de la Universidad Peruana Cayetano Heredia.  I el naturalista català Josep del Hoyo Calduch (conegut també per la seva participació en programes de TV3 de divulgació sanitària), “autor del primer treball en què s’il·lustren totes les espècies d’aus conegudes”, ha obtingut el Premi Fundació BBVA a la Difusió del Coneixement i Sensibilització. De fet, es refereix al Handbook of the birds of the World, que ha finalitzat amb el 16è volum la publicació, a través de Lynx Edicions, de l’atlas complet de totes les espècies d’ocells del món, obra de renom mundial, publicada des de Barcelona gràcies a la tenacitat de Josep del Hoyo i els seus companys d’aventura editorial.

 

 

 

 

 

 

Josep del Hoyo, durant una intervenció televisiva (Foto: TV3)

 

 

Més informació


Nova espècie d’Orobanche de Balears

Orobanche rumseiana, de Mallorca i Menorca ha estat descrita recentment, en una publicació del passat juliol, a la revista Candollea, per part dels investigadors Antoni J. Pujadas-Salvà i Pere Fraga. Es tracta d’una nova espècie de fraret que havia estat confosa anteriorment, viu habitualment sobre plantes de romaní, i que ha estat qualificada com a VU.

 

 

 

O. rumseiana Pujadas & Fraga – Foto: Candollea

 

 

 

 

PUJADAS-SALVÀ, A. J. & P. FRAGA I ARGUIMBAU (2012). Orobanche rumseiana A. Pujadas & P. Fraga (Orobanchaceae), a new species from the Balearic Islands. Candollea 67: 65-74.

Resum/Abstract

A new species, Orobanche rumseiana A. Pujadas & P. Fraga (subgen. Trionychon (Wallr.) Spach, Orobanchaceae) is described from Majorca and Minorca, Balearic Islands. The new species inhabits coastal rocky areas with shrubby vegetation, is parasitic on Rosmarinus officinalis L. It is characterised by an inflorescence with erect-patent to patent flowers, a calyx with long acuminate triangular teeths, a corolla tube uniformly curved, corolla lobes obtuse with a distinctive mucro, some staminal filaments pubescent in the lower half and hairy anthers. Its morphological traits, and the fact that it is a parasite of Rosmarinus officinalis L., relate it to Orobanche rosmarina Beck with which it has been misidentified. It is also related to Orobanche mariana A. Pujadas and Orobanche pseudrosmarina A. Pujadas & Muñoz Garm. A detailed description and diagnosis are provided. Morphological characters that allow it to be discriminated from these related taxa are discussed and summarized.

Més informació i accés a l’article

  • Candollea – Web del Conservatoire et Jardin Botaniques de la Ville de Genève

Pressió internacional per a la conservació

Noruega, a través del seu Ministre de Medi Ambient, exerceix pressió a escala internacional per tal d’evitar el retrocés en les mesures de conservació de boscos al Brasil i a l’Índia, fent valer la seva posició de donador net de 2.000 milions de dòlars a aquests països.

 

Més informació

Notícia 31/8/2012 – Bussiness Recorder