L’esperó de Bolòs, retrobat a St. Llorenç

L’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) ha estat retrobat al massís de St. Llorenç de Munt, d’on s’havia donat per extingit de fa un segle. La troballa ha anat a càrrec de J. Pérez, del Centre Excursionista de Terrassa, que va presentar-la en una sessió dimecres passat.

Delphinium bolosii, pol·linitzat per Bombus terrestris (Foto: M. Bosch)

Es tracta d’una notable troballa que demostra com la reiterada recerca de camp, sobre prospecció d’espècies de flora amenaçada, pot donar fruits rellevants. Malgrat la raresa d’aquesta planta, no retrobada cap vegada des de la recol·lecció inicial de Cadevall, ara fa exactament 100 anys, ha estat capaç de persistir al massís de Sant Llorenç, ara Parc Natural. Segons les notícies donades a conèixer pel Centre Excursionista de Terrassa, es tractaria d’un únic individu descobert el passat juliol.

L’esperó de Bolòs gaudeix de protecció legal: és inclosa al CNEA (Catálogo Nacional de Especies Amenazadas, Real Decreto 439/1990) i actualització de 2011 i al CFAC (Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, Decret 172/2008, de 26 d’agost)

Més informació

Conferència de J. Simon, a la Xarxa Vives

Joan Simon, amb M.T. Anguera, vicerectora de la UB i M. Nicolau, vicerector de la Universitat d’Andorra, a l’acte de cloenda de la Jornada sobre sempiresencialitat

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona una Jornada sobre ensenyament universitari semipresencial, coorganitzada pel grup de recerca en innivació docent GIBAF, que dirigeix Joan Simon, membre del BioC, juntament amb d’altres membres del grup. En el decurs de l’acte, J. Simon ha presentat el resultat de l’estudi La semipresencialitat en el context de la Xarxa Vives: situació actual i reptes de futur

 

 

Més informació

 

 

Anna Rovira, Cèsar Blanché, Maria Bosch, Joan Simon i Carles Benedí, membres del GIBAF

Conservació i cànnabis

 

Conservació de flora i cànnabis

Sergi Massó i Julià Molero


Durant una campanya al Marroc de S. Massó, J. Molero i R. Vilatersana,  aquest estiu, es van poder detectar evidències de l’efecte negatiu del cultiu de marihuana per a la conservació endemismes al Rif. Els expedicionaris ens en fan la crònica següent:

CAMPANYA DE RECOL·LECCIÓ AL MARROC 2012 : EVIDÈNCIES DE L’ EFECTE NEGATIU DEL CULTIU DE MARIHUANA PER A LA CONSERVACIÓ D’ ALGUNES ESPÈCIES ENDÈMIQUES AL RIF OCCIDENTAL

Sergi Massó i Julià Molero

BioC/GReB – Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona

Entre els dies 17 i 25 de juny de 2012, Sergi Massó, Julià Molero i Roser Vilatersana realitzaren una breu expedició al Marroc nord-occidental per a la recollida de mostres, principalment Asteraceae, per tal de portar endavant els estudis biosistemàtics i moleculars ja programats en diversos projectes que actualment s’estan desenvolupant al GReB. L’objectiu ha estat recollir mostres per a estudis de DNA, llavors i plecs d’herbari de determinats gèneres d’asteràcies (especialment Cynara, Staehelina, Centaurea, Carduncellus…), Campanula, Euphorbia, Erodium i altres, en un transsecte per l’Atles Mitjà i el Rif occidental, des de  Marràqueix fins a Tànger.

Les jornades entre Azilal i  Ifrane, a l’Atles Mitjà, transcorregueren amb normalitat i evident productivitat, recollint especialment mostres dels gèneres Centaurea, Staehelina i Cynara, relativament  freqüents i abundants en els seus habitats naturals, camps, erms i brolles. Les troballes i el nombre d’efectius col·lectats minvaven progressivament  mentre  avançàvem cap al Rif occidental, en direcció a Chefchaouen (Xauen), en part degut a la sequera pre-estival, un fenomen progressivament més freqüent, però també degut a altres fenòmens anòmals.

Una experiència inoblidable ha estat el pas obligat per Issaguen (l’antiga Ketama, que va veure com el rei Mohammed VI li canviava el nom per tal d’intentar, sense èxit, reactivar la regió) per enllaçar amb el Rif occidental. La zona de Ketama (dins la província d’Al-Hoceima/Alhucemas) és avui un centre del cultiu de marihuana i producció d’haixix del Marroc, aparentment fora de control de les autoritats. Aquesta ruta està en la actualitat totalment desaconsellada per al turisme tradicional per les molèsties i perills que representa, especialment en la conducció del vehicle propi, donat que es produeixen avançaments perillosíssims per potents cotxes dels traficants locals per tal de retenir el vehicle i oferir la venda d’estupefaents. Sorprèn aquí  l’absència total de la policia, agents de trànsit i controls, tan freqüents a la resta de carreteres del país.

De Ketama en direcció a Chefchaouen es multipliquen els paisatges ocupats pel monocultiu de marihuana, que desplacen en bona part els cultius de cereals tradicionals, no solament en els fons de les valls sinó també en pendents de poca o molta inclinació i de qualsevol orientació. No només substitueixen els antics cultius, també la vegetació natural de terrenys pedregosos i herbeis on es refugien moltes plantes endèmiques o rares. Un del signants d’aquesta nota (Julià Molero) pot afirmar sense cap dubte que la extensió i abundància  d’aquest cultius s’ha multiplicat substancialment en tot aquest territori des de les dècades de 1980 i 1990.  D’alguna manera la marihuana sempre ha estat un cultiu permès en aquesta regió, però no pas amb l’extensió i producció actuals.

Djebel Tissouka, 1000 m. Vessants completament coberts de cultiu de cànnabis (Foto: J. Molero)

Un exemple concret es fàcilment constatable en l’ascensió al Djebel Tissouka des de Chefchaouen. Ja en els primers revolts fora de la vista directa  del turista, a partir dels 1000 m i fins als 1600 m sovintegen els cultius més o menys extensius de marihuana en els llocs mes inversemblants. Però encara és més sorprenent que el cultiu s’hagi introduït dins el propi Parc Nacional de Talassemtane, un dels llocs més bonics i interessants de tot el Rif, per ser reserva quasi única de l’Abies maroccana, un parent molt pròxim de l’Abies pinsapo, i on el peu femení de Cannabis sativa var. indica pot ser fàcilment observable ascendint per la pista de Bab Taza a Talembote, especialment en l’estatge basal, entre 1100 i 1500 m.

Plantacions de kif al Djebel Tissouka, ocupant espais oberts i pedregosos, llaurats de manera precària (Foto: J. Molero)

Aquesta pot ser la causa molt probable de la desaparició en aquest indrets d’una de les plantes a recol·lectar, la Cynara baetica subsp. maroccana, citada d’antic per Font i Quer com abundant de les rodalies d’Ametrasse, en direcció a Ketama, en pendents pedregosos i herbeis una mica ruderalitzats pel bestiar i camps de cultiu de secà, avui desapareguda. Aquest hàbitats han estat substituïts actualment, en la seva major part, pel cultiu de la marihuana.

 

Cynara baetica subsp. maroccana, hàbitat i port (Foto: J. Molero)

 

Cynara baetica subsp. maroccana, detall del capítol (Foto: J. Molero)

 

La nostra recerca de la planta en tots aquests indrets ha estat totalment infructuosa. La mateixa actuació pot haver afectat altres plantes de la nostra recerca, com la Campanula dichotoma, Leuzea conifera (amb una ecologia molt diferent de la que presenta a la península Ibèrica) i de segur d’altres que no eren del nostre interès en aquest viatge. En general, es pot dir que el monocultiu de la marihuana en tota aquesta extensa zona, especialment rica en plantes poc freqüents, ha afectat greument al manteniment de la biodiversitat de plantes i animals, i ha tingut i tindrà un efecte molt negatiu a mig i llarg termini.

Un exemple més de com l’activitat incontrolada de l’home pot afectar, particularment,  la conservació de les espècies endèmiques o rares d’un territori.

Vessants pedregosos sobre un torrent amb Nerium oleander, coberts de cultius de cànnabis, als contraforts del Djebel Tissouka (Foto: J. Molero)

Peu femení de marihuana (Foto: J. Molero)


CITACIÓ RECOMANADA I VERSIÓ PDF

  • CITACIÓ RECOMANADA: Massó, S. & Molero, J. 2012. E-Opinió núm. 28: Conservació de flora i cànnabis. Portal de Biologia de la Conservació de plantes. Laboratori de Botànica, Facultat de Farmàcia, Universitat de Barcelona. URI: http://hdl.handle.net/2445/32974

Nova tesi sobre Centaurea

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Farmàcia de la UB l’acte de lectura i defensa de la tesi doctoral d’Andreas Hilpold, sota el títol Evolution of the Centaurea Acrolophus subgroup (Compositae).

La tesi, dirigida per les Dres. Núria Garcia i Roser Vilartersana, s’ha dut a terme a l’Institut Botànic de Barcelona i ha obtingut la màxima qualificació (Apte cum laude).

El treball, consistent en l’aplec de cinc articles, ha estat presentat i discutit en llengua anglesa, pel fet que optava a la grau de doctor amb menció europea. L’estudiant ha cursat el programa de doctoral de Biodiversitat i la recerca duta a terme s’inscriu en les línies del Grup de Recerca en Biosistemàtica i Biodiversitat (GReB).

Evolució en Croton, per R. Riina

Julià Molero, durant l’acte de presentació de la conferenciant, Dra. R. Riina (Foto: C. Blanché)

Ahir va tenir lloc a la sala d’actes de l’Institut Botànic de Barcelona la conferència “Estudios sistemáticos y evolutivos de un género megadiverso: Croton: Euphorbiaceae“, a càrrec de la Dr. Ricarda Riina, de la University of Michigan.

La Dra. Riina va presentar els avenços en filogènia i sistemàtica de Croton i de la seva diversificació al nou Món, mentre que, aparentment, la diversitat detectada al Vell Món derivaria d’un únic esdeveniment colonitzador, tema que va ser debatut amb interès a la sessió de preguntes.

L’acte forma part de les activitats del GReB i va ser presentat pel seu ex-director, Dr. Julià Molero, amb qui comparteixen dedicació al projecte PBI-Euphorbia, que ja va ser presentat anteriorment també a Barcelona pel Dr. Berry

La recerca del BioC, a Brolla

La revista del Jardí Botànic de BarcelonaBrolla” publica al seu número 25 (:10-11) l’article de Sergi Massó “Silene sennenii, un endemisme empordanès al jardí“, on dóna a conèixer l’espècie, les característiques biològiques i les amenaces, així com un breu repàs de la recerca que s’hi fa des del BioC, que, en finalitzar, va fer lliurament dels individus amb què s’havia experimentat al Jardí Botànic.  Es tracta d’un nou esforç de divulgació de la recerca del grup, adreçada en aquest cas, al col·lectiu d’amics del jardí botànic.

Més informació

Accions de conservació en Silaum silaus

El número 103 del butlletí Notícies de la ICHN dóna a conèixer les accions de conservació i adequació de l’hàbitat de Silaum silaus, a la vall de Camprodon, actualment, l’unica població coneguda de l’espècie a Catalunya.  La Delegació de la Garrotxa de la ICHN va elaborar un projecte de conservació i va aconseguir finançament en la convocatòria d’ajuts de l’any 2010. En total es van aconseguir més de 60.000 € per dur a terme actuacions de millora tant per a la recuperació de pastures (ajut concedit per l’Obra Social de La Caixa a través la Diputació de Girona) com per a l’ordenació de l’ús públic (ajut concedit pel Departament de Medi Ambient i Habitatge).

Segons la notícia que duu el butlletí Notícies, “l’èxit d’aquesta actuació de conservació es basa no només en l’establiment dels criteris tècnics de l’actuació sinó en la concertació dels agents implicats: l’interès de conservació de la Fundació Germans Vila-Riera —propietari de la Finca—, l’Ajuntament de Camprodon —amb la sol·licitud dels ajuts—, l’administració amb la priorització d’aquestes actuacions i el lideratge dels membres de la ICHN de la Delegació de Garrotxa com a gestor del projecte i aportant el coneixement sobre la planta amenaçada.

Més informació

Premis BBVA a Conservació de la Biodiversitat

El proper dia 26 tindrà lloc a Madrid el lliurament dels Premis de la Fundació BBVA a la Conservació de la Biodiversitat, que ja tenen una certa tradició en el nostre camp. El naturalista Josep del Hoyo Calduch, rebrà enguany el Premi a la Difusió del Coneixement i Sensibilització.

 

 

Els premis que es lliuraran corresponen a l’edició de 2010. El Premi a la Conservació de la Biodiversitat a Espanya s’ha concedit a WWF Espanya per les “transcendents i innovadores accions per protegir la naturalesa”. A Llatinoamèrica, el guardó ha recaigut en el programa per promoure el consum de l’anchoveta al Perú del Centro para la Sostenibilidad Ambiental de la Universidad Peruana Cayetano Heredia.  I el naturalista català Josep del Hoyo Calduch (conegut també per la seva participació en programes de TV3 de divulgació sanitària), “autor del primer treball en què s’il·lustren totes les espècies d’aus conegudes”, ha obtingut el Premi Fundació BBVA a la Difusió del Coneixement i Sensibilització. De fet, es refereix al Handbook of the birds of the World, que ha finalitzat amb el 16è volum la publicació, a través de Lynx Edicions, de l’atlas complet de totes les espècies d’ocells del món, obra de renom mundial, publicada des de Barcelona gràcies a la tenacitat de Josep del Hoyo i els seus companys d’aventura editorial.

 

 

 

 

 

 

Josep del Hoyo, durant una intervenció televisiva (Foto: TV3)

 

 

Més informació


Nova espècie d’Orobanche de Balears

Orobanche rumseiana, de Mallorca i Menorca ha estat descrita recentment, en una publicació del passat juliol, a la revista Candollea, per part dels investigadors Antoni J. Pujadas-Salvà i Pere Fraga. Es tracta d’una nova espècie de fraret que havia estat confosa anteriorment, viu habitualment sobre plantes de romaní, i que ha estat qualificada com a VU.

 

 

 

O. rumseiana Pujadas & Fraga – Foto: Candollea

 

 

 

 

PUJADAS-SALVÀ, A. J. & P. FRAGA I ARGUIMBAU (2012). Orobanche rumseiana A. Pujadas & P. Fraga (Orobanchaceae), a new species from the Balearic Islands. Candollea 67: 65-74.

Resum/Abstract

A new species, Orobanche rumseiana A. Pujadas & P. Fraga (subgen. Trionychon (Wallr.) Spach, Orobanchaceae) is described from Majorca and Minorca, Balearic Islands. The new species inhabits coastal rocky areas with shrubby vegetation, is parasitic on Rosmarinus officinalis L. It is characterised by an inflorescence with erect-patent to patent flowers, a calyx with long acuminate triangular teeths, a corolla tube uniformly curved, corolla lobes obtuse with a distinctive mucro, some staminal filaments pubescent in the lower half and hairy anthers. Its morphological traits, and the fact that it is a parasite of Rosmarinus officinalis L., relate it to Orobanche rosmarina Beck with which it has been misidentified. It is also related to Orobanche mariana A. Pujadas and Orobanche pseudrosmarina A. Pujadas & Muñoz Garm. A detailed description and diagnosis are provided. Morphological characters that allow it to be discriminated from these related taxa are discussed and summarized.

Més informació i accés a l’article

  • Candollea – Web del Conservatoire et Jardin Botaniques de la Ville de Genève

Pressió internacional per a la conservació

Noruega, a través del seu Ministre de Medi Ambient, exerceix pressió a escala internacional per tal d’evitar el retrocés en les mesures de conservació de boscos al Brasil i a l’Índia, fent valer la seva posició de donador net de 2.000 milions de dòlars a aquests països.

 

Més informació

Notícia 31/8/2012 – Bussiness Recorder