No Picture

Nou projecte: Orquídies d’Osona

octubre 24, 2012 simonjoan 0

Seguint la línia dels treballs que s’han fet a la Garrotxa i també els que s’estan duent a terme a comarques com el Ripollès i el Solsonès, la Delegació d’Osona de la ICHN- GNO, en la reunió del 28 de setembre passat, va decidir tirar endavant el projecte Atles d’Orquídies de la comarca d’Osona, que s’obre com a projecte de recerca participativa a tots els interessats.

No Picture

Nova actualització de la Llista Vermella UICN

octubre 22, 2012 simonjoan 0

La Llista Vermella mundial de la UICN (IUCN Red List) ha estat actualitzada novament amb data 17 d’octubre. Ara, el total d’espècies llistades a la IUCN Red List és de 65.518, de les quals 20.219 es troben en risc d’extinció. La campanya de comunicació de la UICN destaca, per a la flora, les palmeres de Madagascar al llindar de l’extinció i l’efecte sobre la supervivència de les comunitats humanes locals.

No Picture

Com causa les extincions el canvi climàtic?

octubre 19, 2012 simonjoan 0

Es van fent prediccions repetidament que el canvi climàtic serà el responsable de moltes extincions d’espècies en el proper segle. Però quines són les causes reals d’aquestes extincions? Una revisió de A. Cahill i col·laboradors de l’Stony Brook University de Nova York demostra que cap de les extincions locals a causa del CC reportades fins ara té relació amb una manca de tolerància a l’augment de temperatura. En canvi, hi ha diversos estudis que hi impliquen clarament les alteracions d’interaccions entre espècies.

No Picture

Els herbaris, font de granes per a conservació

octubre 19, 2012 simonjoan 0

Un equip de botànics belgues, coordinats per Sandrine Godefroid, ha aconseguit la germinació de granes conservades a les col·leccions antigues d’herbari, pertanyents a tàxons extingits al territori. Així es destaca el paper valuós dels herbaris, també com a font de material per a la recuperació d’espècies amenaçades. L’article ha estat publicat a la prestigiosa revista Taxon.

 

 

Sala de col·leccions de l’herbari BCN (Foto: Cedocbiv)

No Picture

“Biodiversitat a Catalunya”, nou llibret digital

octubre 16, 2012 simonjoan 0

La publicació digital ‘Biodiversitat a Catalunya: el repte de la conservació’ presenta un conjunt d’activitats, actuacions i projectes promoguts o participats per la Generalitat de Catalunya a favor de la conservació de la biodiversitat.Els exemples, en forma de resposta al repte de conservar la biodiversitat, s’agrupen en tres àmbits: el coneixement, la conservació i l’ús sostenible.

No Picture

Conservació ex situ al País Valencià: nou llibre

octubre 5, 2012 simonjoan 0

Acaba de publicar-se el llibre Manual para la conservacion de germoplasma y el cultivo de la flora valenciana amenazada, editat per la Generalitat Valenciana i coordinat per P. Ferrer , I. Ferrando, C. Gago i E. Laguna, una valuosíssima recopilació metodològica i de fitxes monogràfiques sobre conservació ex situ de les espècies en perill i vulnerables de la flora del País Valencià. El llibre es pot obtenir gratuïtament en pdf.