No Picture

Tesi de M. Sanz sobre filogeografia d’Artemisia

novembre 23, 2012 simonjoan 0

Aquest matí ha tingut lloc a la Facultat de Farmàcia de la UB, la lectura i defensa de la tesi doctoral Estudios filogenéticos y filogeográficos en el género Artemisia (Anthemideae, Asteraceae), de Maria Sanz González.

El treball, dirigit pels Dr. Joan Vallès (UB)  i Roser Vilatersana (Institut Botànic de Barcelona), ha obtingut la màxima qualificació (Apte cum laude).

No Picture

Diversitat genètica de plantes alpines

novembre 20, 2012 simonjoan 0

Acaba d’aparèixer la versió en línia Online First) de Population Ecology de l’article de Jordi López-Pujol i col·laboradors sobre comparació de diversitat genètica de plantes alpines als extrems de llurs àrees de dispersió (Rússia i Corea).

No Picture

E-flaixos en BCP, 22

novembre 20, 2012 simonjoan 0

E-Flaixos recull notícies curtes d’actualitat en temes de Biologia de la Conservació de Plantes (BCP), en format resumit, que arriben al Portal BioC. En aquesta secció trobareu informació sobre la publicació del darrer volum de Biodiversity and Conservation on destaquen sengles articles sobre i) el desenvolupament de criteris UICN adaptats a l’avaluació de categories de les llistes vermelles per a plantes de mida petita i que ocupen poca superfície, com ara briòfits, ii) la determinació del declivi de pol·linitzadors a través de col·lleccions de museus o iii) la identificació dels boscos més rars i més amenaçats del món.

Podeu accedir als E- Flaixos anteriors (1-21), fent clic aquí

No Picture

Campanya de conservació de Silene sennenii

novembre 13, 2012 simonjoan 0

En el darrer ple de l’Ajuntament de Figueres es va aprovar un conveni amb la Diputació de Girona per a la realització d’actuacions de conservació per a Silene sennenii, sota la coordinació de la Delegació de Medi Natural a Girona de la Generalitat de Catalunya, segons que informa avui Hora Nova.

 

No Picture

Gestió de la Silene de Sennen, a Figueres

novembre 13, 2012 simonjoan 0

La publicació periòdica Hora Nova, de Figueres, ha publicat avui unes informacions sobre la necessitat de protecció de la silene de Sennen a la ciutat, amb referències a la recerca del BioC, que les sustenta científicament. Les mesures de conservació s’inicien amb la gestió de la pastura i el desbrossament i han estat impulsades per la delegació de Girona de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Les actuacions es realitzaran a l’entorn del Castell de Sant Ferran, promogudes per l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona. La notícia d’Hora Nova refereix com un dels antecedents botànics l’article dels membres del BioC publicat l’any passat que resumia els coneixements que el grup ha acumulat en la seva recerca ( Martinell, M. C., Massó, S., López-Pujol, J., M. Bosch & Blanché, C. (2011). Silene sennenii, un endemisme empordanès en perill d’extinció. Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, 42: 193-203).

No Picture

Genètica poblacional de Glandora oleifolia

novembre 12, 2012 simonjoan 0

Acaba d’aparèixer en línia l’article d’Alberto del Hoyo, Jordi López-Pujol i col·laboradors sobre diversitat genètica de les poblacions de l’endemisme pirinenc Glandora (=Lithodora) oleifolia, publicat a la revista Plant Ecology & Diversity.

A partir de les dades obtingudes amb tècniques isoenzimàtiques i de DNA (RAPD), els autors detecten nivells baixos de diversitat que atribueixen als colls d’ampolla que hauria sofert el tàxon en els períodes glacials del Quaternari. La distribució de la diversitat genètica entre poblacions aporta guies rellevants per a la gestió per a la conservació de l’espècie, que és objecte de seguiment per part de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN.

 

Glandora (=Lithodora) oleifolia, endèmica de l’Alta Garrotxa és el motiu de la portada de la revista Lithodora, que publica la delegació de la Garrotxa de la ICHN.

No Picture

R. Orellana col·labora en un estudi a Austràlia

novembre 9, 2012 simonjoan 0

La prestigiosa revista Molecular Ecology acaba de publicar un article sobre influència de la fragmentació en els processos de pol·linització, a càrrec de l’equip de David Coates, cap del Conservation Science Centre del Departament de Medi ambient i Conservació del govern australià. Part de la tasca experimental de laboratori i de camp de l’article va ser duta a terme per la nostra companya Renée Orellana, durant l’estada que va fer amb D. Coates l’any 2006, tal com consta al capítol d’agraïments.

 

 

M. Renée Orellana, en un descans durant la campanya de recol·lecció de mostres de Delphinium pictum a l’illa de Còrsega, per a l’anàlisi de la diversitat isoenzimàtica de grups disploides endèmics mediterranis. Maig de 2005. (Fotografia: M. Bosch)

 

No Picture

Crítiques a la conservació de la BD a Catalunya

novembre 7, 2012 simonjoan 0

En els darrers dies han aparegut dos documents que qüestionen seriosament les polítiques de conservació de la natura a Catalunya i que emergeixen com a elements de debat en les properes eleccions al Parlament de Catalunya del 25N.

D’una banda, Ecologistes en Acció ha presentat recentment a Barcelona l’informe Degradació de les polítiques de conservació de la biodiversitat a Catalunya 2012 a Barcelona, on fa una anàlisi exhaustiva de les polítiques de conservació de la biodiversitat. La conclusió no pot ser més contundent: “Catalunya ha passat dels primers als últims llocs a l’Estat espanyol i a Europa en polítiques de conservació de la natura”.

D’altra banda, ahir es va distribuir el Butlletí 104 de Notícies de la ICHN amb un editorial dur que porta per títol “Futur incert per al sistema d’espais naturals protegits de Catalunya“, on la Institució Catalana d’Història Natural alerta que “Per segon any consecutiu, el pressupost d’inversió en els espais naturals protegits ha estat zero enguany, molts dels seus equips gestors han perdut un terç dels seus escassos efectius, i alguns dels equips que depenien de consorcis municipals, on la Generalitat i les diputacions feien aportacions, han estat eliminats, simplement. La novetat d’enguany ha estat l’eliminació dels seus equips d’educadors ambientals. Es tracta, doncs, d’una reculada molt més greu que la que han experimentat altres serveis, superant amb escreix allò que els més pessimistes anunciaven. I això, en un dels països que està sotmès a més pressions i impactes ambientals de la Unió Europea, és difícil que no provoqui efectes adversos”.

A continuació us oferim els enllaços als documents