No Picture

BioC, 15 anys

desembre 24, 2012 simonjoan 0

L’equip de Biologia de la Conservació (BioC) ha complert quinze anys en aquest 2012 que ara acaba. Tot i que la col·laboració científica entre els […]

No Picture

Presentat el llistat d’espècies exòtiques catalanes

desembre 18, 2012 simonjoan 0

Ahir es va presentar a Barcelona el resum del projecte EXOCAT, que conté la relació de les espècies exòtiques presents a Catalunya. En són autors els membres del CREAF Jara Andreu, Joan Pino, Corina Basnou, Moisès Guardiola i J.Luis Ordóñez. El projecte ha estat promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, que ha finançat també la publicació del llibret amb el resum del projecte.

Pel que fa a la flora, EXOCAT reconeix 588 espècies exòtiques (el llibret n’inclou una llista completa), de les quals se’n reconeixen 63 (un 11%) com a invasores. L’anàlisi dels orígens d’aquestes espècies identifica la jardineria com a font numèricament més important i Amèrica, com a regió de procedència més nombrosa.

No Picture

Premi GBIF a joves investigadors

desembre 14, 2012 simonjoan 0

GBIF ha obert una nova convocatòria del Premi Internacional per a joves investigadors, adreçada a estudiants universitaris matriculats en un màster universitari o programa de doctorat. Els premis tenen per objecte incentivar la recerca en informàtica de la biodiversitat.

No Picture

Diversitat genètica d’endemismes extrems

desembre 12, 2012 simonjoan 0

La prestigiosa revista Plant Systematics and Evolution ha publicat en línia l’article dels membres del BioC Jordi López-Pujol, M. Carmen Martinell, Sergi Massó i Cèsar Blanché, juntament amb Llorenç Sàez (UAB), sobre la mínima diversitat genètica detectada a Coritospermum (=Ligusticum) huteri, endemisme extrem del cim del Puig Major, a l’illa de Mallorca. L’article també aborda la revisió dels casos d’espècies endèmiques extremes publicats a la bibliografia mundial.

 

 

 

 

Coritospermum huteri, en un tancat per prevenir l’efecte dels herbívors gestionat pel Govern de Balears (Foto: C. Blanché)

No Picture

Un endemisme de Mallorca estudiat pel BioC

desembre 12, 2012 simonjoan 0

En aquests darrers dies abans d’acabar l’any, la prestigiosa revista Plant Systematics and Evolution ha publicat en línia l’article dels membres del BioC Jordi López-Pujol, M. Carmen Martinell, Sergi Massó i Cèsar Blanché, juntament amb Llorenç Sàez (UAB), sobre la mínima diversitat genètica detectada a Coritospermum (=Ligusticum) huteri, endemisme extrem del cim del Puig Major, a l’illa de Mallorca.

 

No Picture

Encàrrec al BioC per a l’esperó de Bolòs

desembre 4, 2012 simonjoan 0

El BioC acaba de rebre, a través de la Fundació Bosch i Gimpera,  l’encàrrec del Servei d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona d’emetre un informe pericial sobre la identitat taxonòmica de la troballa de l’esperó de Bolós (Delphinium bolosii) al Parc de Sant Llorenç de Munt, que hi va ser descobert fa poques setmanes. El dictamen haurà d’avaluar el nombre cromosòmic, la morfologia de les granes, aixi com els nivells de diversitat genètica i la posició filogeogràfica de la nova població, a través de marcadors moleculars (isoenzims i cp-DNA) i de recomanar mesures de gestió a partir de l’estudi de la localitat en el moment fenològic idoni.

L’encàrrec reconeix l’experiència de treball de l’equip des de fa anys (cf. Bosch, 2009, Fitxa del Mes de Delphinium bolosii)

 

 

 

Foto: M. Bosch