No Picture

Nature contempla la ciència en una Catalunya independent

gener 31, 2013 simonjoan 0

La prestigiosa revista Nature, amb autoritat tan reconeguda pel valor dels seus articles en tota mena de fòrums, publica avui un article on examina el paper de la ciència al Quebec, Escòcia i Catalunya en un horitzó d’independència a partir de la propera celebració del referèndum previst per a Escòcia

Scottish science is ready to go it alone. Scientists in restless territories such as Scotland, Quebec and Catalonia should embrace change, Colin Macilwain suggests.

L’article reconeix, per exemple, que “A Catalunya -que contempla celebrar el seu propi referèndum sobre la independència- els investigadors miren cada vegada més a Brussel·les, enlloc de Madrid, per buscar suport”, o que els investigadors catalans reben tres vegades més ajudes i subvencions de l’European Research Council que no pas els seus col·legues espanyols.

No Picture

Zakri A.H., cap del nou pannell mundial per a la Biodiversitat

gener 28, 2013 simonjoan 0

Segons que informa l’agència AFP, els membres de la  Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), en la seva primera reunió plenària, van elegir ahir el Prof. Zakri Abdul Hamid com a director (chairman). L’IBPES ve a ser una plataforma de Nacions Unides, equiparable al Pannell Internacional sobre el Canvi Climàtic, però focalitzada en la pèrdua de biodiversitat.

Zakri, de 64 anys i originari de Malàisia, va ser elegit per tres anys, amb l’encàrrec d’actuar com a portaveu de la comunitat científica internacional en temes de pèrdua de biodiversitat.

 

Zakri A. Hamid, nou chairman de l’IBPES

No Picture

Aclarida la situació d’Euphorbia virgata

gener 11, 2013 simonjoan 0

El recentment publicat volum de Collectanea Botanica inclou un revelador article de J. Molero, P. Aymerich i A. Rovira que aclareixen els dubtes sobre el complex Euphorbia esula – E. virgata al nordest ibèric. Es tracta d’un grup on també s’incloien les citacions antigues de E. esula subsp. saratoi i que formava part dels tàxons avaluats al Llibre Vermell, sota la categoria DD (“Dades insuficients”).

E. virgata és considerada finalment com a tàxon probablement al·locton, tot i que no invasiu, i manté igualment l’avaluació com a DD.

Molero, J.,  P. Aymerich & A. Rovira (2012)– El complex Euphorbia esula-E. virgata (Euphorbiaceae) al nord-est de la península Ibèrica: precisions corològiques, ecològiques i taxonòmiques. Collectanea Botanica 31:37-49.   doi:10.3989/collectbot.2012.v31.004

 

Euphorbia virgata a Cornudella (Foto: Collectanea Botanica)

No Picture

Poca diversitat en Silene sennenii

gener 7, 2013 simonjoan 0

En el darrer volum, editat recentment, de Collectanea Botanica es publiquen els resultats del BioC de l’anàlisi genètica amb nous marcadors moleculars (DNA cloroplàstic, AFLPs i microsatèl·lits) de l’endemisme empordanès Silene sennenii, que validen les dades isoenzimàtiques donades a conèixer l’any 2007 i confirmen els baixos nivells de diversitat genètica d’aquest tàxon.

S. López-Vinyallonga, J. López-Pujol, M. C. Martinell, S. Massó, C. Blanché (2012)– Genetic diversity in Silene sennenii Pau (Caryophyllaceae) assayed through DNA-based techniques. Collectanea Botanica 31: 7-18. doi:10.3989/collectbot.2012.v31.00.

A continuació us oferim el resum i l’accés a l’article

No Picture

Nou volum de Collectanea Botanica

gener 7, 2013 simonjoan 0

En els darrers dies de l’any 2012 s’ha publicat el volum 31 de Collectanea Botanica, editada per l’Institut Botànic de Barcelona. Del seu contingut en destaquen alguns articles sobre conservació de flora referits a  diversitat genètica de Silene sennenii (Sara López-Vinyallonga et al., de l’equip del BioC), estructura del sotabosc en plantacions de pins (H.F. Wang i d’altres autors xinesos) o el paper de l’Herbari BC en conservació de la flora catalana (Neus Nualart i l’equip de l’Institut Botànic).