No Picture

Àlex Aguilar, nou director de l’IRBio

febrer 27, 2013 simonjoan 0

El professor Àlex Aguilar, catedràtic de Biologia Animal de la UB ha estat elegit aquest migdia com a nou Director de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona, al qual pertanyen els membres del BioC.

 

 

 

Imatge d’arxiu d’À. Aguilar (Foto: IRBio)

No Picture

Conservació de flora, al Seminari de la Garrotxa

febrer 26, 2013 simonjoan 0

El proppassat cap de setmana ha tingut lloc a Olot la VII edició del Seminari sobre Patrimoni Natural a la Garrotxa. Enguany, les comunicacions relatives a conservació de flora s’han centrat en la falguera Dryopteris remota, que ha estat objecte de tres presentacions.

Us oferim a continuació l’enllaç al llibre de resums i al programa de les sessions.

 

 

 

 

 

 

 

Cartell del VII Seminari, que va tenir lloc el passat dissabte 23 de febrer

 

No Picture

Un article del BioC, distingit amb la portada

febrer 21, 2013 simonjoan 0

L’article dels membres del BioC,  J. López-Pujol,  M. C. Martinell, S. Massó, C. Blanché & L.  Sàez (2013) -The ‘paradigm of extremes’: extremely low genetic diversity in an extremely narrow endemic species, Coristospermum huteri (Umbelliferae)– ha aparegut publicat en paper en el volum de febrer de 2013 (299) de la prestigiosa revista Plant Systematics and Evolution que l’ha seleccionat, d’entre el contingut, com a tema d’il·lustració per a la portada (on reprodueix una fotografia de C. huteri).

Es dóna la circumstància que també aquest mes, la Facultat de Farmàcia de la UB, on treballen quatre dels cinc autors que signen el treball, ha seleccionat la publicació per formar part del recull d'”articles del mes” del centre.

Portada del volum 299 (2) de Plant Systematics and Evolution (Febrer de 2013)

No Picture

Nous formularis de participació a l’ECCF

febrer 21, 2013 simonjoan 0

L’Estratègia Catalana de Conservació de Flora (ECCF), coordinada des de la ICHN, ha reprès els seus treballs, amb el rellançament del procés de diagnòstic a través de la participació de tots els agents implicats en la conservació de les plantes al nostre país (en tots els àmbits: estudi, sistemàtica, diagnòstic, gestió i conservació, ús sostenible, educació i sensibilització, formació i capacitació, treball en xarxa), pertanyents als diversos sectors (recerca, ensenyament, gestió, administració, empreses, usuaris de la biodiversitat, sectors públic i privat, professionals, ONGs, grups naturalistes, etc.). A continuació podeu trobar els enllaços als formularis de participació, amb el prec de difusió a totes les persones interessades.

No Picture

Novetat: publicat el Libro Rojo de briòfits

febrer 18, 2013 simonjoan 0

S’ha publicat recentment el Atlas y Libro Rojo de Briófitos Amenazados de España, amb informacions que eren accessibles parcialment via web i que ara edita en paper el ministeri, a través de l’organisme de Parcs Nacionals.

L’obra, coordinada per R. Garilleti i B. Albertos, inclou les fitxes de 7 briòfits extingits, 65 d’amenaçats i 2 de gairebé amenaçats (NT), juntament amb un catàleg de 40 àrees d’importància per als briòfits (IBrA, aproximació IPAs), que es proposen com a xarxa de base per a la conservació d’aquests vegetals, que fins ara no comptaven amb cap obra ibèrica d’aquestes característiques.

No Picture

Nou manual de gestió d’Arundo donax

febrer 18, 2013 simonjoan 0

Arundo donax i A. mediterraneum, en un barranc del Montsià (Foto: C. Blanché)

El Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana acaba de publicar el núm. 4 de la sèrie de manuals tècnics de biodiversitat, dedicat al control, erradicació i gestió de la canya, Arundo donax, segons que informa el Bloc de la SEBICOP. El mateix bloc inclou comentaris de lectors que alerten sobre les cauteles que cal tenir en les accions d’erradicació per no afectar d’altres tàxons propers silvestres que coexisteixen de vegades.

No Picture

Dos articles de J. López-Pujol, a JoH

febrer 15, 2013 simonjoan 0

La prestigiosa revista nordamericana Journal of Heredity (editada per l’American Genetic Association), acaba de publicar el seu volum 104 (2) corresponent a març-abril de 2013, que conté dos articles del nostre company Jordi López-Pujol amb l’equip d’investigadors coreans sobfre diversitat genètica i refugis, amb implicacions en la biologia reproductiva i la conservació d’orquídies i falgueres d’aquest país asiàtic.

Els articles són:

M. Y. Chung, J. López-Pujol, M. Maki, M-O. Moon, J. O. Hyun & M. G. Chung (2013)
Genetic Variation and Structure within 3 Endangered Calanthe Species (Orchidaceae) from Korea: Inference of Population-Establishment History and Implications for Conservation. Journal of  Heredity 104(2): 248-262 doi:10.1093/jhered/ess088

M. Y. Chung, J. López-Pujol, J. M. Chung, M-O. Moon & M. G. Chung (2013)
Genetic Diversity in the Homosporous Fern Ophioglossum vulgatum (Ophioglossaceae) from South Korea: Inference of Mating System and Population History. Journal of Heredity 104(2): 263-272 doi:10.1093/jhered/ess087

Podeu trobar a continuació els enllaços als resums respectius:

No Picture

Pla de recuperació de l’hàbitat de Silene sennenii

febrer 15, 2013 simonjoan 0

Josep M. Dacosta, tècnic de la Delegació territorial de Girona de Medi Natural, presentant el pla

(Foto: Nació Digital)

Segons que informa del diari Nació Digital, s’han iniciat els treballs de desbrossament i millora de l’hàbitat de la principal població de Silene sennenii, al voltant del Castell de Sant Ferran, a Figueres. Aquest pla, és un projecte impulsat per l’Obra Social La Caixa i la Diputació de Girona dedicat també a fomentar la inserció laboral per persones en risc d’exclusió social.

No Picture

L’hort de Darwin

febrer 12, 2013 simonjoan 0

El diari electrònic Vilaweb reprodueix avui l’article de Martí Domínguez “L’Hort de Darwin”, amb motiu del Dia Mundial de Darwin, que commemora l’aniversari del naixement […]