Alfons Nonell, progrés a Mind-the-Byte

Alfons Nonell, que va ser estudiant de la Facultat de Farmàcia fa uns anys, va col·laborar amb el BioC en diverses campanyes de camp, com ara els primers censos de Seseli farrenyi, o en la informatització de la biblioteca de la Unitat de Botànica. Després de diverses iniciatives professionals, i doctorat en Química computacional,  obté el reconeixement merescut en innovació tecnològica que des del Portal BioC celebrem i felicitem.

El blog d’Enric Canela ofereix la notícia següent sobre l’empresa tecnològica impulsada per A. Nonell: “Mind the Byte –ubicada al Parc Científic de Barcelona i especialitzada en la prestació de solucions computacionals per a la recerca biotecnològica i biomèdica– ha aconseguit la acreditació com a ‘Tecnology Partner’ d’Amazon Web Services (AWS) per tal d’oferir als seus clients els serveis d’informàtica en núvol (cloud computing) a través de la plataforma de AWS. La start-up es converteix, així, en el primer partner tecnològic d’Amazon Web Services de l’Estat espanyol –i en el setè d’arreu del món– especialitzat en solucions cloud aplicades a la quimioinformàtica i bioinformàtica.”

Més informació

Avui, dia mundial dels boscos

Avui, 21 de març se celebra el Dia Internacional dels Boscos, amb un seguit d’activitats per conscienciar la població sobre la necessitat de conservar la biodiversitat dels boscos, font de vida per a la humanitat i vida mateixa per als organismes del bosc. Les activitats, inscrites en el context de la dècada per a la biodiversitat (2011-2020), compten també amb un missatge de Braulio Ferreira, secretari executiu i delegat de Nacions Unides per al Conveni de la Diversitat Biològica (CBD). A Catalunya, la Generalitat també recull diverses accions per recordar el valor (també econòmic) que generen els boscos.

Més informació

XCT: 10 anys de custòdia del territori

El proppassat 6 de març, la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) va celebrar 10 anys. A llarg d’aquest temps, l’entitat ha agrupat més de 150 organitzacions membres associades en favor de la custòdia del territori i té més de 600 acords de custòdia comptabilitzats amb tota mena d’organitzacions i municipis de Catalunya.

Un dels darrers exemples de la influència sobre la conservació dels hàbitats del projectes de la XCT són les actuacions per a la restauració ecològica de les riberes del Ter a Osona (2009-2012).

Més informació

Campanya per a la reforma de la PAC

A punt de cloure el període de presentació d’esmenes, resten sis dies de la campanya per demanar als eurodiputats que aprovin una PAC (política agrària comunitària) que fomenti una agricultura repectuosa amb el medi ambient, les persones i la biodiversitat. Aquesta campanya es vehicula a través d’una recollida de signatures per internet.

Si esteu d’acord amb aquesta campanya, podeu signar a:

http://e-activist.com/ea-action/action?ea.client.id=1726&ea.campaign.id=19134

Jordi López-Pujol, expedició a les illes Salvatges

La setmana vinent s’inicia l’expedició botànica a les illes Salvatges (Oceà Atlàntic), en la qual participa el nostre company del BioC, Jordi López-Pujol, juntament amb Roser Vilatersana (Institut Botànic-CSIC), que han marxat avui de Barcelona, i un investigadors més del Jardí Botànic de Madeira. Tot i les dificultats de comunicació amb l’arxipèlag, esperem anar rebent informació de la campanya, que anirem publicant al Portal BioC.

Les illes, molt poc explorades, són un centre de diversitat important, amb espècies botàniques endèmiques, que són objectiu del projecte Conservation of the critically endangered endemic flora of the Selvagens Islands, Atlantic Ocean, finançat per The Mohammed bin Zayed Species Conservation Fund, del qual Jordi López-Pujol és l’investigador principal i en el qual participen d’altres investigadors del BioC. Les illes Salvatges són reserva marina des de la dècada de 1970.

 

 

Sortida de vaixells des de Funchal (Madeira). No hi ha accés regular a les Illes Salvatges i cal aprofitar el transport de l’armada portuguesa (Foto: Oceanografica.com)

 

 

 

 

 

Les Ilhas Selvagens són un petit arxipèlag format per tres illes i dotze illots, situats entre Canàries i Madeira, de les quals disten 165 i 280 km, respectivament. Formen part de la Regió Autònoma de Madeira (Portugal) i ocupen 2,73 km2.

Localització de les Illes Selvagems (Font: Wikipedia)


Són pràcticament deshabitades, a part d’una petita patrulla d’agents de natura i de fusellers de l’exèrcit, que viuen a l’illa grossa. L’expedició, però, s’adreça a l’illa petita (Selvagem pequena), totalment deshabitada.

Transport fins a l’illa petita per vaixells de l’armada portuguesa (Font: Encydia)

Les illes Salvatges han estat històricament objecte de disputa territorial entre Espanya i Portugal, amb accions recents d’avions de combat espanyols en vol rasant, com els que van tenir lloc fa pocs mesos a Catalunya.

 

 

Més informació

CITES, 40 anys vistos per Al Jazeera

El canal de comunicació Al Jazeera analitza a la seva edició d’avui el balanç de 40 anys d’aplicació dels acords del Conveni CITES (també conegut com a Conveni de Washington), a la vista de la propera reunió, diumenge vinent, dels 177 països signataris a Bangkok (Tailàndia). Diverses personalitats opinen sobre “el got mig ple o mig buit” dels resultats de l’acció de CITES durant aquest temps i la vigència que encara té en els nostres dies.

Enllaç a l’article

Invasores prohibides al Regne Unit

El diari digital Independent Online (South Africa) anuncia avui que el Regne Unit acaba d’aprovar la seva primera llista d’espècies invasores prohibides. La llista conté 69 animals i 56 plantes que ja no poden ser comercialitzades en vivers i centres de jardineria o propagades il·legalment.

La nota particular de l’article és el punt de vista: algunes de les espècies prohibides són d’origen sudafricà, i per això s’hi revisen diversos casos (amb possibles repercussions sobre el comerç de material de floricultura). Sudàfrica és una font rellevant d’espècies invasores a d’altres països de clima mediterrani, com ara Austràlia o els Països Catalans.

Més informació