No Picture

El BioC, als Cursos d’Estiu

abril 30, 2013 simonjoan 0

S’ha fet públic l’anunci i l’obertura de les inscripcions als cursos d’estiu de la UB “Els Juliols” que, en l’edició d’enguany, compten amb un nou curs on participen alguns membres del BioC. Els curs, que tindrà lloc de l’1 al 5 de juliol, és coordinat pels professors Carles Benedí, Joan Simon i Cèsar Blanché i duu per títol Plantes alimentàries, passat, present i futur.

No Picture

125 aniversari del naixement de Font Quer

abril 29, 2013 simonjoan 0

Pius Font i Quer, llescant el pa en una excursió amb els alumnes de la Facultat de Farmàcia al Montseny, l’any 1921 (Foto J. Cuatrecasas / Arxiu Subirà – CeDocBiv)

Aquest mes d’abril fa 125 anys del naixement de Pius Font i Quer, que fou professor de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i és considerat el fundador de l’escola botànica catalana moderna. Font va nèixer el 9 d’abril de 1888, a Lleida i va morir el 2 de gener de 1964 (aviat farà 50 anys, i es faran les commemoracions que mereix). De moment, des del BioC, volem manifestar el nostre record per a aquest precursor de tantes coses, també de la conservació de plantes a Catalunya.

No Picture

Cloenda de l’Any Carl Faust

abril 25, 2013 simonjoan 0

Segons comunicat de premsa de la Fundació Carl Faust, el dia 24 d’abril es recorda a Blanes la mort de Carl Faust, creador del Jardí Botànic Marimurtra. A les 11 del matí va tenir lloc una ofrena floral a la seva tomba del cementiri municipal amb la presència de patrons i treballadors de la Fundació. Els nens i les nenes de l’escola Carl Faust de Blanes han lliurat cadascun d’ells una rosa a la llosa sepulcral sota la qual reposa aquest il·lustre mecenes de la ciència i la cultura del segle proppassat.

Josep M. Camarasa, patró de la FCF, en l’ofrena floral a l’estàtua de Carl Faust, al passeig de Blanes (Foto FCF)

No Picture

Diversitat d’una falguera de Corea

abril 22, 2013 simonjoan 0

Un nou article de Jordi López Pujol amb diversos col·laboradors coreans s’acaba de publicar a la prestigiosa revista American Fern Journal. L’article estudia els baixos nivells de diversitat genètica detectats a la falguera Cyrtomium falcatum i identifica fortes divergències entre els més de 300 individus estudiats de 8 poblacions. S’hi conclou que l’estructura genètica actual respon a efectes fundadors derivats colonitzacions post-glacials i que cal conservar diverses poblacions.

Mapa de les localitats estudiades

Mi Yoon Chung, Jordi López-Pujol, Jae Min Chung, Ki-Joong Kim & Myong Gi Chung (2012)

Low Within Population Genetic Variation and High Among Population Differentiation in Cyrtomium falcatum (L.f.) C. Presl (Dryopteridaceae) in Southern Korea: Inference of Population-Establishment History.

American Fern Journal 102(4):256-272

No Picture

Final de la campanya 2012 de Seseli farreny

abril 11, 2013 simonjoan 0

S’ha lliurat al Parc Natural del Cap de Creus la memòria final de l’estudi de seguiment de Seseli farrenyi duta a terme durant l’any 2012, de la que són autores Mane Martinell i Almudena Galian. A l’informe es presenten els resultats del seguiment i es suggereixen noves accions de seguiment i de conservació per al nou exercici de 2013.