El BioC, als Cursos d’Estiu

S’ha fet públic l’anunci i l’obertura de les inscripcions als cursos d’estiu de la UB “Els Juliols” que, en l’edició d’enguany, compten amb un nou curs on participen alguns membres del BioC. Els curs, que tindrà lloc de l’1 al 5 de juliol, és coordinat pels professors Carles Benedí, Joan Simon i Cèsar Blanché i duu per títol Plantes alimentàries, passat, present i futur.

El curs s’organitza en cinc dies, cadascun amb dues sessions, on participen professors de les unitats de Fisiologia Vegetal, Nutrició i Bromatologia i de Botànica de la Facultat de Farmàcia, a més d’investigadors del GReB i els membres del BioC Anna Rovira, Joan Simon i Cèsar Blanché. El contingut, segons que consta a la web UB, revisa la utilització dels vegetals en l’alimentació humana, que ha anat evolucionant en el decurs de la història de la humanitat. Des dels primers recol•lectors de plantes silvestres fins als inicis de l’agricultura, des de les primeres seleccions de varietats fins a la millora genètica i l’obtenció de plantes transgèniques, l’objectiu ha estat buscar noves formes vegetals més interessants des del punt de vista alimentari: més productives, més resistents, més nutritives, etc. Això ha portat a obtenir espècies tan importants com els blats, que no existeixen en estat silvestre i que són el resultat del procés de domesticació. En el curs es farà una aproximació multidisciplinària al passat, el present i el futur de les plantes alimentàries a través d’una selecció d’espècies bàsiques en l’alimentació, per veure’n la diversitat botànica i l’evolució històrica en diversos pobles i cultures. En el curs s’aprofundirà en el valor afegit que poden tenir les plantes alimentàries, com ara els nutracèutics en l’àmbit de la salut o les espècies culinàries per satisfer els sentits: el gust, l’olfacte i la vista. Amb la mirada posada en el futur, es tractarà el coneixement de plantes alimentàries tradicionals i l’ús de recursos vegetals marins en alimentació o el potencial de les plantes transgèniques

Més informació

125 aniversari del naixement de Font Quer

Pius Font i Quer, llescant el pa en una excursió amb els alumnes de la Facultat de Farmàcia al Montseny, l’any 1921 (Foto J. Cuatrecasas / Arxiu Subirà – CeDocBiv)

Aquest mes d’abril fa 125 anys del naixement de Pius Font i Quer, que fou professor de Botànica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i és considerat el fundador de l’escola botànica catalana moderna. Font va nèixer el 9 d’abril de 1888, a Lleida i va morir el 2 de gener de 1964 (aviat farà 50 anys, i es faran les commemoracions que mereix). De moment, des del BioC, volem manifestar el nostre record per a aquest precursor de tantes coses, també de la conservació de plantes a Catalunya.

Més informació

Cloenda de l’Any Carl Faust

Segons comunicat de premsa de la Fundació Carl Faust, el dia 24 d’abril es recorda a Blanes la mort de Carl Faust, creador del Jardí Botànic Marimurtra. A les 11 del matí va tenir lloc una ofrena floral a la seva tomba del cementiri municipal amb la presència de patrons i treballadors de la Fundació. Els nens i les nenes de l’escola Carl Faust de Blanes han lliurat cadascun d’ells una rosa a la llosa sepulcral sota la qual reposa aquest il·lustre mecenes de la ciència i la cultura del segle proppassat.

Josep M. Camarasa, patró de la FCF, en l’ofrena floral a l’estàtua de Carl Faust, al passeig de Blanes (Foto FCF)

Amb aquest acte es dóna per conclòs l’Any Carl Faust, organitzat amb motiu del seixantè aniversari de la seva mort per la Fundació que duu el nom d’aquell empresari alemany establert a Catalunya.

Més informació

 

Ofrena floral al sepulcre de Carl Faust, al cementiri de Blanes (Foto: FCF)

El Llibre Vermell, a la parada de l’IEC

Durant la diada de sant Jordi d’ahir, la parada de l’Institut d’Estudis Catalans de la Rambla de Barcelona va posar a la venda exemplars del Llibre Vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya, de Llorenç Sàez, Pere Aymerich i Cèsar Blanché. Des de les darreres setmanes, el llibre és disponible a preu reduït a través de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’IEC.

 

Més informació

Per obtenir exemplars a preu reduït:  ichn@iec.cat (pregunteu per Isabel Munujos)

 

Nou catàleg valencià de flora protegida

NOVETAT LEGISLATIVA – El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana ha publicat fa pocs dies (4/4/2013) l’Ordre 6/2013 de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient on es modifica el catàleg de flora valenciana protegida. L’ordre unifica els llistats anteriors i reconeix quatre categories normatives per a la flora, corresponents a quatre annexos:

  • Espècies catalogades de flora (Annex 1)
  • Espècies protegides no catalogades (Annex 2)
  • Espècies vigilades (Annex 3)
  • Espècies valencianes del LESPRE no incloses al anteriors (Annex 6)

Més informació

Llibres per Sant Jordi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diversos llibres de temàtica naturalística i botànica es presenten com a novetats per a Sant Jordi d’enguany. En destaquem dos, que han estat presentats aquest cap de setmana i que constitueixen material de guiatge en sortides de camp a la descoberta de la biodiversitat vegetal de les terres septentrionals del país.

Divendres es va presentarFruits silvestres, mengívols i tòxics, de la Cerdanya i Capcir“, de Joan Muntané a la  Capella de la MD de Gràcia de Puigcerdà, en format de petit llibre de butxaca per dur de camí a la descoberta dels principals fruits de mates i arbusts ceretans.

Diumenge al matí, es presentava també “Excursions naturalistes per la Garrotxa“, de Mike Lockwood i Xavier Oliver en una excursió a l’itinerari de la Font de La Moixina, prop d’Olot, on transcorre un dels itineraris previstos per descobrir la flora singular de la Garrotxa.

 

Diversitat d’una falguera de Corea

Un nou article de Jordi López Pujol amb diversos col·laboradors coreans s’acaba de publicar a la prestigiosa revista American Fern Journal. L’article estudia els baixos nivells de diversitat genètica detectats a la falguera Cyrtomium falcatum i identifica fortes divergències entre els més de 300 individus estudiats de 8 poblacions. S’hi conclou que l’estructura genètica actual respon a efectes fundadors derivats colonitzacions post-glacials i que cal conservar diverses poblacions.

Mapa de les localitats estudiades

Mi Yoon Chung, Jordi López-Pujol, Jae Min Chung, Ki-Joong Kim & Myong Gi Chung (2012)

Low Within Population Genetic Variation and High Among Population Differentiation in Cyrtomium falcatum (L.f.) C. Presl (Dryopteridaceae) in Southern Korea: Inference of Population-Establishment History.

American Fern Journal 102(4):256-272

RESUM

In the Korean Peninsula, the current distribution of the warm-temperate and subtropical vegetation (including many homosporous ferns) is limited to southern coastal areas. Paleoecological data suggest that during the Last Glacial Maximum this vegetation retreated to glacial refugia putatively located in southern Japan and/or southern China, followed by a post-glacial recolonization. Two broad scenarios of post-glacial recolonization could be hypothesized: extant Korean populations are derived from multiple source populations (i.e., from multiple refugia); alternatively, they originate from a single refugium. To test which of these scenarios is more likely, we surveyed patterns of genetic diversity in eight (n =  307) populations of Cyrtomium falcatum from southern Korea. We found extremely low levels of allozyme variation within populations coupled with high among-population differentiation. These data best support the second hypothesis, and indicate that the current genetic diversity may be a consequence of post-glacial long-distance dispersal events and subsequent founder effects. In addition, restricted gene flow among the discontinuous populations of C. falcatum in southern Korea has likely contributed to the high degree of among-population genetic differentiation. From a conservation perspective, several populations should be targeted for both in situ and ex situ conservation, as C. falcatum exhibits a high degree of divergence among populations.

Més informació

Beca CEDOCBIV per a estudiants UB

Ja ha sortit la convocatòria de la beca de col·laboració al CeDocBiV (Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal de la UB) per a enguany. S’ofereix una beca per a estudiants de la UB amb una dedicació de 10 hores setmanals d’octubre a juny.  Els que hi estiguin interessats són pregats de trucar o enviar un correu al CeDocBiV.

 

 

Més informació

6è Congrés de Conservació de Plantes

S’ha obert la pàgina web i el període d’inscripcions a la sisena edició del Congreso de Biología de la Conservación de Plantas, que enguany tindrà lloc a Múrcia. El congrés és coorganitzat per la Universidad de Murcia i el Sociedad Española de Biología de la Conservación de Plantas (SEBICOP) i es farà del 15 al 18 d’octubre de 2013.

Més informació

Web del Congrés – Enllaç

Final de la campanya 2012 de Seseli farreny

S’ha lliurat al Parc Natural del Cap de Creus la memòria final de l’estudi de seguiment de Seseli farrenyi duta a terme durant l’any 2012, de la que són autores Mane Martinell i Almudena Galian. A l’informe es presenten els resultats del seguiment i es suggereixen noves accions de seguiment i de conservació per al nou exercici de 2013.

 

El programa de seguiment d’aquesta espècie és coordinat pel Parc Natural i, a més dels membres del nostre equip, hi participen la delegació de Girona de Medi Natural i investigadors de la UdG/Sigma.
També s’han dut a terme les primeres exploracions de l’any 2013, en una visita de Sergi Massó i Mane Martinell de fa unes setmanes a les poblacions, on s’han verificat les noves incorporacions per plàntules germinades aquesta tardor-hivern passats, la supervivència de les incorporades de l’any anterior, així com la possible expansió d’espècies al·lòctones en les proximitats de les poblacions naturals.

Més informació