La UB, líder en recerca en Biologia Vegetal

Segons nota de premsa d’avui, la Universitat de Barcelona (UB) lidera un cop més els Rànquings I-UGR 2013 d’universitats espanyoles segons camps i disciplines científiques, classificació basada en la recerca publicada per universitats públiques i privades de tot l’Estat en les revistes internacionals de més impacte i visibilitat en el període 2008-2012. Pel que fa a disciplines científiques, la UB també és la primera de l’estat en l’àrea de Biologia Vegetal i Animal, en el qual s’isncriu l’activitat del BioC .


La UB figura en la primera posició en Biologia Vegetal i Animal durant el període 2008-2012 i, també, en el termini 2003-2012

Segons el rànquing d’universitats en recerca, la Universitat de Barcelona ocupa la primera posició en Biologia Vegetal i Animal, seguida de la UAB, la UIB i la UPV, totes quatre de la xarxa Vives, dels Països Catalans.

Més informació

Revisió d’estudis al·loenzimàtics a Canàries

Julia Pérez de Paz i Juli Caujapé-Castells, investigadors del Jardín Botánico Canario ‘Viera y Clavijo’-Unidad Asociada CSIC de Las Palmas de Gran Canaria, acaben de publicar a la prestigiosa revista Annals of Botany l’article A review of the allozyme dataset for the Canarian endemic flora: causes of the high genetic diversity levels, implications for conservation, on s’avaluen els nivells de diversitat al·loenzimàtica de centenars de poblacions de 123 tàxons en relació amb 27 variables biòtiques i amb la distància de cadascuna de les illes al continent. Es tracta d’un article de revisió profund, amb sòlides aportacions a la resolució a de la tècnica mateixa, a la biogeografia de Canàries i al plantejament d’estratègies de conservació de flora en territoris insulars.

Julia Pérez de Paz i Juli Caujapé-Castells (2013). A review of the allozyme dataset for the Canarian endemic flora: causes of the high genetic diversity levels, implications for conservation. Annals of Botany (2013) doi:10.1093/aob/mct076
First published online: April 21, 2013.

Resum

Background and Aims- Allozyme and reproductive data sets for the Canarian flora are updated in order to assess how the present levels and structuring of genetic variation have been influenced by the abiotic island traits and by phylogenetically determined biotic traits of the corresponding taxa; and in order to suggest conservation guidelines.

Methods- Kruskal–Wallis tests are conducted to assess the relationships of 27 variables with genetic diversity (estimated by A, P, Ho and He) and structuring (GST) of 123 taxa representing 309 populations and 16 families. Multiple linear regression analyses (MLRAs) are carried out to determine the relative influence of the less correlated significant abiotic and biotic factors on the genetic diversity levels.

Key Results and Conclusions- The interactions between biotic features of the colonizing taxa and the abiotic island features drive plant diversification in the Canarian flora. However, the lower weight of closeness to the mainland than of (respectively) high basic chromosome number, partial or total self-incompatibility and polyploidy in the MLRAs indicates substantial phylogenetic constraint; the importance of a high chromosome number is feasibly due to the generation of a larger number of linkage groups, which increase gametic and genotypic diversity. Genetic structure is also more influenced by biotic factors (long-range seed dispersal, basic chromosome number and partial or total self-incompatibility) than by distance to the mainland. Conservation-wise, genetic structure estimates (FST/GST) only reflect endangerment under intensive population sampling designs, and neutral genetic variation levels do not directly relate to threat status or to small population sizes. Habitat protection is emphasized, but the results suggest the need for urgent implementation of elementary reproductive studies in all cases, and for ex situ conservation measures for the most endangered taxa, even without prior studies. In non-endangered endemics, multidisciplinary research is needed before suggesting case-specific conservation strategies. The molecular information relevant for conservation should be conserved in a standardized format to facilitate further insight.

Més informació

Curs de Gestió de Vida Silvestre, a la UB

Presentació de la sortida per X. Oliver, al Parc Nou d’Olot (Foto C. Blanché)

Ahir va tenir lloc la primera sortida de camp del Curs de Gestió de la Vida Silvestre, assignatura que s’imparteix en el Màster de Biodiversitat de la Universitat de Barcelona, que va comptar amb el suport de Xavier Oliver, de la Delegació de la Garrotxa de la ICHN.

L’assignatura, que agrupa estudiants de les especialitats de flora i de fauna, mostra a través de l’estudi de casos pràctics, sistemes de gestió de la diversitat biològica en diversos tipus d’ambients i d’àrees naturals. A la visita al Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es van poder conèixer de primera mà les experiències del Paratge de la Moixina i el seguiment de diverses espècies de flora vascular, com Isopyrum thalictroides o de flora briofítica, úniques localitats de la península ibèrica, com ara Mannia fragrans o Hygroamblystegium tenax.  En setmanes següent, el curs treballarà en d’altres espais naturals d’interior i també del litoral.

Estudi de la correcció dels hàbitats de vegetació aquàtica de La Déu (Foto C. Blanché)

La Font de la Moixina és un paratge que allotja flora aquàtica d’interès (Foto C. Blanché)

Impacte previst del CC sobre la biodiversitat terrestre

Investigadors de la Universitat d’East Anglia (UEA), una de les seus reconegudes al món com a autoritat en canvi climàtic, han publicat la previsió dels efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat del Regne Unit, en particular sobre els ecosistemes litorals, en un document anomenat Terrestrial Biodiversity Report Card, donat a conèixer ahir.

L’equip redactor ha estat format per més de 40 investigadors, i segons nota de premsa de la UEA:

The UEA researchers produced two of 15 scientific reviews underpinning the report, which will be used to advise government policy makers, land managers and environmental consultants on the current evidence of climate-induced changes to habitats and species. The report has also been used as part of a special Channel 4 News series looking at the impacts of climate change on Britain’s Green and Pleasant Land.

Dr Hannah Mossman and Prof Alastair Grant from UEA’s school of Environmental Sciences, together with Prof Anthony Davy from the school of Biological Sciences, produced a comprehensive overview of how climate change is threatening the UK’s coastal habitats. Meanwhile Dr Mossman, along with environmental scientists Dr Aldina Franco and Dr Paul Dolman, revealed how climate change is altering our invertebrate fauna.

Més informació

Projecte LIFE de 1,2 MEUR sobre canvi climàtic

Segons nota de premsa del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), s’acaba de conèixer la concessió d’un projecte per a l’adaptació al canvi climàtic a Catalunya, que rep més d’1,2 MEUR de finançament europeu. Aquest projecte LIFE+ pretén demostrar que l’aplicació de mesures preventives en els àmbits de l’agricultura, la gestió forestal i la gestió de l’aigua és d’utilitat per a l’adaptació als impactes observats i previstos del canvi climàtic.

 

La Comissió Europea ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat que cofinançarà el projecte LIFE MEDACC, encapçalat i coordinat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), amb la participació de tres socis més: el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i l’Instituto Pirenaico de Ecología (IPE, CSIC). La durada del projecte és de cinc anys (estiu 2013-estiu 2018), amb un pressupost de 2.548.841€ i una aportació de la Comissió Europea de 1.266.208€.

Més informació

Exposició d’aquarel·les de J. Sabanès

Demà divendres s’inaugura al Jardí Botànic de Barceloma l’exposició d’aquarel·les de Josep Sabanès que duu per títol “Josep Sabanès, amic del Jardí”, excel·lent exemple de les activitats artístiques i d’educació ambiental a través de les quals es pot col·laborar de manera efectiva en la conservació de flora: estimulant-ne el coneixement, les percepcions artístiques i de la bellesa i, en definitiva, a través de components no materials, assegurar el compromís en la preservació de la biodiversitat, del que J. Sabanès mateix n’és exemple en la doble condició d’artista i de membre dels Amics del Jardí Botànic. A continuació indiquem els detalls de l’exposició:

Dades de l’exposició

Inauguració: 10 de maig, a les 19 h

Lloc: Masia del Jardí Botànic Històric de Barcelona, av. dels Muntanyans, s/n, parc de Montjuïc (darrere del MNAC)

Dates: del 13 de maig al 28 de juny de 2013

Horaris: de dilluns a divendres laborables, de 10 a 14 h

Organitza: Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona

Més informació

Nou llibre sobre origen de noms de plantes

El proper divendres dia 10, a les 20 h, tindrà lloc a la seu del Consell Comarcal del Tarragonès, a Tarragona, l’acte de presentació del llibre “Plantas medicinales: historias y nombres. De Dioscórides a Font Quer“, del qual és autora Sandra Moser, professora de la Universitat de Ginebra i que compta amb un pròleg de Raül Font-Quer, nét de Pius Font Quer, de qui celebrem el 125è aniversari del naixement.

L’acte serà presidit per Frederic Adan, president del Consell Comarcal del Tarragonès.

Segons Lidervet, empresa que s’ha fet càrrec de l’edició, Sandra Moser, una hispano arabista, Profesora en la Universidad de Ginebra, nos recoge los orígenes de los nombres de doce plantas haciendo un estudio que va desde la “Materia Médica” de Dioscórides hasta las “Plantas medicinales, El Dioscórides Renovado” (1961) de Pío Font Quer.

Més informació: