Trobats nous materials del Gabinet Salvador

Gravat de la Biblioteca Salvador (Foto: Núvol)

L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit per 50.000 euros un conjunt de llibres, objectes i documentació que pertanyen al Gabinet Salvador, una de les col·leccions d’història natural dels segles XVII i XVIII més importants d’Europa. Algunes d’aquestes peces, juntament amb altres del gabinet, formaran part de l’exposició Salvadoriana que es podrà visitar en el marc del tricentenari del 1714.

Més informació

Informació pública sobre zones ZEC de Natura 2000

NOVETAT LEGISLATIVA / TERMINIS URGENTSSegons que informa el DPT, les llistes de lloc d’importància comunitària (LIC) per a les regions biogeogràfiques mediterrània i alpina presents a Catalunya, estan aprovades definitivament per la Comissió Europea. Ara, el següent –i darrer pas- per completar el procés de creació de la xarxa Natura 2000 és la seva declaració com a Zones Especials de Conservació (ZEC).

Aquesta declaració es realitza de manera independent pels espais de la regió alpina i de la mediterrània iniciant-se el procés per la regió alpina i set espais de la regió mediterrània de la plana de Lleida, corresponents als 7 LICs que ja tenen Pla especial aprovat per l’Acord GOV/185/2010.

La declaració es realitza mitjançant un Acord de Govern, després del preceptiu procediment de participació pública i d’audiència als ens locals, que declara les ZEC i aprova el seu instrument de gestió.

Més informació i enllaç al procés d’informació pública

El BioC fa el seguiment 2013 de Seseli farrenyi

Germinació de plàntules de Seseli farrenyi durant l’any 2012 (Foto M.C. Martinell)

El BioC ha rebut l’encàrrec, a través de la Fundació Bosch Gimpera, del Parc Natural del Cap de Creus per al seguiment durant l’any 2013 de l’espècie de flora amenaçada Seseli farrenyi. L’equip d’enguany és coordinat per Jordi López-Pujol i en fan part M.Carmen Martinell, Sergi Massó i Almudena Galian i compta amb l’assessorament i la col·laboració de Julià Molero, Maria Bosch i Cèsar Blanché.

Aquest estudi ateny el 2013 el seu tercer període anyal, i amb les dades obtingudes s’espera poder fer l’estudi d’AVP (anàlisi de viabilitat poblacional) que pugui explicar el declivi observat i proposar al Parc Natural les accions de conservació necessàries. Les primeres campanyes de censos i prospeccions es van iniciar fa unes setmanes.

Més informació

Seguiment de Seseli farrenyi al Cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus (Generalitat de Catalunya) ha iniciat la campanya de seguiment i estudi demogràfic corresponent a 2013 de l’espècie de flora amenaçada Seseli farrenyi, endèmica del Parc. L’estudi s’ha encarregat al BioC, a través de la Fundació Bosch Gimpera i ja ha iniciat els treballs de camp, que es continuaran durant les properes setmanes.

Més informació

Nou estudi Euphorbia híbrides d’A. Rovira i J. Molero

Els dos parentals de l’híbrid E. x jubaephylla, a l’illa canària de La Gomera (Foto: Euphorbia Journal)

La revista especialitzada Euphorbia World, acaba de publicar el seu volum d’agost de 2013, l’article dels nostres companys del BioC Julià Molero i Ana Rovira on es revisen els híbrids que les lleterasses suculents formen a l’illa de La Gomera.

J. Molero & A. Rovira (2013). The hybrids of semisucculent and succulent dendroid Euphorbia species from La Gomera. Euphorbia world 9 (2): 27-31


Més informació i accés a la revista

J. Molero participa a la filogènia mundial d’Euphorbia

El nostre company del BioC Julià Molero, com a especialista de les Euphorbia d’Europa, Àfrica i Àsia, ha participat a l’equip que ha publicat la filogènia molecular i la nova classificació mundial de les lleterasses amb fulles (Euphorbia subgen. Esula) a la prestigiosa revista Taxon. Aquesta nova classificació s’ha pogut abordar a partir d’un mostratge vastíssim (més de 270 espècies recol·lectades de tots els continents) que ha estat finançat pel programa PBI (Planetary Biodiversity Inventory)-Euphorbia, que dirigeix Paul Berry.

Euphorbia characias (Foto de Jean Tosti amb llicència Viquipedia Commons)

La revisió ha estat coordinada per la Dra. Ricarda Riina, de la Universitat de Michigan i ha aplegat un equip d’investigadors internacional (Iran, Rússia, EEUU). La presència catalana a l’equip es completa amb la participació de Laia Barres, de l’Institut Botànic de Barcelona.

La col·laboració de J. Molero amb l’equip de la Universitat de Michigan és ja llarga i ha permès la visita a Barcelona de la mateixa R. Riina i del Prof. P. Berry.

Ricarda Riina, Jess A. Peirson, Dmitry V. Geltman, Julián Molero, Božo Frajman, Amirhossein Pahlevani, Laia Barres, Jeffery J. Morawetz, Yasaman Salmaki, Shahin Zarre, Aleksey Kryukov,  Peter V. Bruyns & Paul E. Berry (2013)

A worldwide molecular phylogeny and classification of the leafy spurges, Euphorbia subgenus Esula (Euphorbiaceae). Taxon 62 (2): 316-342

Abstract

The leafy spurges, Euphorbia subg. Esula, make up one of four main lineages in Euphorbia. The subgenus comprises about 480 species, most of which are annual or perennial herbs, but with a small number of dendroid shrubs and nearly leafless, pencil-stemmed succulents as well. The subgenus constitutes the primary northern temperate radiation in Euphorbia. While the subgenus is most diverse from central Asia to the Mediterranean region, members of the group also occur in Africa, in the Indo-Pacific region, and in the New World. We have assembled the largest worldwide sampling of the group to date (273 spp.), representing most of the taxonomic and geographic breadth of the subgenus. We performed phylogenetic analyses of sequence data from the nuclear ribosomal ITS and plastid ndhF regions. Our individual and combined analyses produced well-resolved phylogenies that confirm many of the previously recognized clades and also establish a number of novel groupings and placements of previously enigmatic species. Euphorbia subg. Esula has a clear Eurasian center of diversity, and we provide evidence for four independent arrivals to the New World and three separate colonizations of tropical and southern Africa. One of the latter groups further extends to Madagascar and New Zealand, and to more isolated islands such as Réunion and Samoa. Our results confirm that the dendroid shrub and stem-succulent growth forms are derived conditions in E. subg. Esula. Stemsucculents arose twice in the subgenus and dendroid shrubs three times. Based on the molecular phylogeny, we propose a new classification for E. subg. Esula that recognizes 21 sections (four of them newly described and two elevated from subsectional rank), and we place over 95% of the accepted species in the subgenus into this new classification.Julià Molero, durant la presentació de Paul E. Berry durant la celebració de les II Jornades Catalanes de Conservació de Flora (Barcelona, 2010). Foto: BioC

Nova fase de participació a l’Estratègia de Flora

Un dels requisits que s’havia plantejat l’Estratègia Catalana de Conservació de Flora (ECCF) era el de fer-la a través d’un procés el màxim de participatiu possible. Ara s’han enllestit els treballs de redacció dels apartats de diagnòstic i els primers esborranys de propostes d’actuació. Aquests textos són disponibles via ICHN, i s’inicia ara una segona fase participativa per a fer-hi esmenes, correccions, aportacions, etc., a través d’un formulari específic disponible al web (enllaç aquí).

Així, s’ha creat un espai a la pàgina web en el qual és possible descarregar els arxius de cada àmbit en l’estat en què estan ara mateix, en format word o pdf. (El format word permet veure comentaris i propostes que ja s’han anat recollint fins ara, però per evitar problemes d’incompatibilitat es faciliten també com a pdf). Atès que es pretén afavorir la participació d’interessats en conservació de flora (grups, experts, voluntaris, amateurs, treballadors de l’administració, centres universitaris, centres d’estudis locals o temàtics, professionals, etc.) de tots els àmbits i, sobretot, donar a conèixer l’ECCF a persones i col·lectius que fins ara no hagin tingut la ocasió de presentar propostes, la Secretaria de l’ECCF agrairà que en féssiu difusió entre els vostres contactes i entre aquells que cregueu que és rellevant que puguin dir-hi la seva.

Més informació

 

Flora del sistema ibèric en un nou llibre

El professor de la Universitat de València Gonzalo Mateo acaba de publicar Las plantas del Sistema Ibérico Oriental, obra de divulgació amb guia d’identificació, que a publicat, dintre de les Monografías de Flora Montiiberica, amb edició de José Luís Benito (Jolube).

L’obra compta amb 1600 il·lustracions en blanc i negre i unes claus per poder identificar les més de 2000 espècies de plantes vasculars incloses al text.

Més informació

Detalls editorials i venda del llibre – Web de Conservación Vegetal

 

Una enginyeria de Barcelona al Jardí Botànic d’Oman

Simulació del nou Jardí Botànic d’Oman

Segons que informa Europa Press, l’empresa de Barcelona JG Ingenieros supervisa la construcció del Jardí Botànic d’Oman, que amb 420 hectàrees es preveu que arribi a ser un dels més importants del món, especialitzat en flora de de desert. El jardí estarà situat prop de la capital, Muscat, i té com a objectius tant la exhibició com la conservació de la flora d’aquest país, que compta amb unes 1200 espècies, 80 de les quals endèmiques.

 

Les notícies de la premsa econòmica destaquen la complexitat de la construcció, que preveu vivers per emmagatzemar 94.000 plantes, així com la construcció d’un poble tradicional, per mostrar els costums populars relacionats amb les plantes. L’empresa JG Ingenieros té altres oficines internacionals a Rabat, Lima i Panamà.

Més informació: