No Picture

Informació pública sobre zones ZEC de Natura 2000

juliol 26, 2013 simonjoan 0

NOVETAT LEGISLATIVA / TERMINIS URGENTSSegons que informa el DPT, les llistes de lloc d’importància comunitària (LIC) per a les regions biogeogràfiques mediterrània i alpina presents a Catalunya, estan aprovades definitivament per la Comissió Europea. Ara, el següent –i darrer pas- per completar el procés de creació de la xarxa Natura 2000 és la seva declaració com a Zones Especials de Conservació (ZEC).

Aquesta declaració es realitza de manera independent pels espais de la regió alpina i de la mediterrània iniciant-se el procés per la regió alpina i set espais de la regió mediterrània de la plana de Lleida, corresponents als 7 LICs que ja tenen Pla especial aprovat per l’Acord GOV/185/2010.

No Picture

El BioC fa el seguiment 2013 de Seseli farrenyi

juliol 25, 2013 simonjoan 0

Germinació de plàntules de Seseli farrenyi durant l’any 2012 (Foto M.C. Martinell)

El BioC ha rebut l’encàrrec, a través de la Fundació Bosch Gimpera, del Parc Natural del Cap de Creus per al seguiment durant l’any 2013 de l’espècie de flora amenaçada Seseli farrenyi. L’equip d’enguany és coordinat per Jordi López-Pujol i en fan part M.Carmen Martinell, Sergi Massó i Almudena Galian i compta amb l’assessorament i la col·laboració de Julià Molero, Maria Bosch i Cèsar Blanché.

No Picture

J. Molero participa a la filogènia mundial d’Euphorbia

juliol 24, 2013 simonjoan 0

El nostre company del BioC Julià Molero, com a especialista de les Euphorbia d’Europa, Àfrica i Àsia, ha participat a l’equip que ha publicat la filogènia molecular i la nova classificació mundial de les lleterasses amb fulles (Euphorbia subgen. Esula) a la prestigiosa revista Taxon. Aquesta nova classificació s’ha pogut abordar a partir d’un mostratge vastíssim (més de 270 espècies recol·lectades de tots els continents) que ha estat finançat pel programa PBI (Planetary Biodiversity Inventory)-Euphorbia, que dirigeix Paul Berry.

Euphorbia characias (Foto de Jean Tosti amb llicència Viquipedia Commons)

La revisió ha estat coordinada per la Dra. Ricarda Riina, de la Universitat de Michigan i ha aplegat un equip d’investigadors internacional (Iran, Rússia, EEUU). La presència catalana a l’equip es completa amb la participació de Laia Barres, de l’Institut Botànic de Barcelona.

La col·laboració de J. Molero amb l’equip de la Universitat de Michigan és ja llarga i ha permès la visita a Barcelona de la mateixa R. Riina i del Prof. P. Berry.

No Picture

Nova fase de participació a l’Estratègia de Flora

juliol 24, 2013 simonjoan 0

Un dels requisits que s’havia plantejat l’Estratègia Catalana de Conservació de Flora (ECCF) era el de fer-la a través d’un procés el màxim de participatiu possible. Ara s’han enllestit els treballs de redacció dels apartats de diagnòstic i els primers esborranys de propostes d’actuació. Aquests textos són disponibles via ICHN, i s’inicia ara una segona fase participativa per a fer-hi esmenes, correccions, aportacions, etc., a través d’un formulari específic disponible al web (enllaç aquí).

No Picture

Una enginyeria de Barcelona al Jardí Botànic d’Oman

juliol 7, 2013 simonjoan 0

Simulació del nou Jardí Botànic d’Oman

Segons que informa Europa Press, l’empresa de Barcelona JG Ingenieros supervisa la construcció del Jardí Botànic d’Oman, que amb 420 hectàrees es preveu que arribi a ser un dels més importants del món, especialitzat en flora de de desert. El jardí estarà situat prop de la capital, Muscat, i té com a objectius tant la exhibició com la conservació de la flora d’aquest país, que compta amb unes 1200 espècies, 80 de les quals endèmiques.