No Picture

OMG per a conservació?

setembre 30, 2013 simonjoan 0

La premsa internacional (vegeu, per exemple, The Guardian) es fa ressò del recent article de Thomas et al (2013) a Nature, on els autors proposen reflexionar sobre l’ús de modificacions genètiques en espècies en risc d’extinció, per dotar-les de possibilitats -gens d’altres espècies- per sobreviure en un món canviant. El debat ètic està servit i, d’entre els arguments, els exemples de plantes hi tenen un pes important: Arabidopsis thaliana o el castanyer americà (que ja hauria inclòs gens del castanyer asiàtic tot esperant que es dispersin lliurement pel contient americà…), s’hi citen com a exemples tècnicament reeixits…

No Picture

Dades etnobotàniques de l’esquitxagossos

setembre 27, 2013 simonjoan 0

La revista Photon acaba de publicar l’article coordinat per l’investigador israelià Amots Dafni, amb participació de C. Blanché, on es recullen 290 noms populars de Ecballium elaterium en 38 idiomes i s’analitzen les afinitats i tendències d’agrupació en la denominació per llenguatges, principalment referits a l’aspecte poc usual i al mecanisme de dispersió de les granes.

 

Font (Viquipèdia, llicència CCC)

 

Dafni, A., G. Benítez, C. Blanché, L. Ramón-Laca, Th. Petanidou, B. Aytaç, M. Horvat , F. Lucchese & A.Geva-Kleinberger (2013).  An Outline for an Etymological – Ethnobotanical Biography of  Ecballium elaterium (L.) Rich. (Squirting  cucumber). Photon. The Journal of Ethnobiology and Traditional Medicine 119: 515-537

No Picture

Biodiversitat al Parlament

setembre 26, 2013 simonjoan 0

Intervenció del President Mas, ahir al Parlament (Foto:Gencat)

De manera molt poc habitual, la Biodiversitat ha fet acte de presència al debat del Parlament que s’està duent a terme aquests dies. Concretament, la intervenció del President Artur Mas va anunciar que “s’impulsarà un projecte legislatiu sobre biodiversitat“.

Sense precisar més, Mas va fer aquest anunci en el context del paquet de projectes que prepara el Govern en els propers mesos. Reproduïm les paraules textuals del discurs tal com són transcrites al discurs oficial (pàg. 33):

No Picture

Crònica d’una expedició a Selvagens

setembre 25, 2013 simonjoan 0

 

Crònica (il·lustrada) d’un viatge al paradís: expedició a les Illes Salvatges

Jordi López-Pujol, Roser Vilatersana i  José Augusto Carvalho

Entre l’11 i el 27 de març va tenir lloc l’expedició “Savage Islands Botanical Expedition 2013 – Expedição Botânica Ilhas Selvagens 2013”, que va constituir un dels moments més àlgids i alhora emocionants del projecte “Conservation of the critically endangered endemic flora of the Selvagens Islands, Atlantic Ocean”, finançat per The Mohammed bin Zayed Species Conservation Fund…

No Picture

Noves espècies protegides a Balears

setembre 20, 2013 simonjoan 0

Una nova actualització de la normativa balear de protecció d’espècies per resolució del conseller de Medi Ambient, d’inclusió i canvi de categoria de diverses espècies (BOIB 124 de 7 de setembre de 2013).

Resolució del conseller de Medi Ambient d’inclusió i canvi de categoria de diverses espècies en el Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades i d’Especial Protecció.

Els canvis, respecte a la flora són que s’inclou en la categoria de Perill d’Extinció l’arbret Cotoneaster majoricensis, endèmic del Puig Major de Son Torrella i a la Serra des Teixos;  dins la categoria B) d’Autorització obligatòria per a la seva recol·lecció amb finalitats comercials s’inclou Thapsia garganica, per un increment de recol·lecció a la natura com espècie clau per nous fàrmacs contra el cáncer i com a canvi de categoría, Delphinium pentagynum subsp. formenteranum passa d’estar catalogada en Perill d’Extinció a Vulnerable per l’increment considerable de l’ocupació i la distribució de l’espècie a l’illa de Formentera, segons que justifica la propia resolució. 

No Picture

Nou decret d’espècies invasores

setembre 20, 2013 simonjoan 0

Tal com havíem informat des del Portal BioC, el febrer de l’any passat el Consell de Ministres (PP) va suspendre el decret d’espècies invasores aprovat poc abans pel govern anterior (PSOE). El govern actual hi ha introduït les modificacions que han resultat en la redacció que ha vist la llum aquest estiu. D’aquesta manera, la normativa vigent en matèria d’espècies invasores a l’Estat espanyol ara mateix és el Real Decreto 630/2013, de 2 de agosto, por el que se regula el Catálogo español de especies exóticas invasoras.

No Picture

Final del Màster de Biodiversitat UB

setembre 18, 2013 simonjoan 0

Sessió de camp d’estudi de la correcció dels hàbitats de vegetació aquàtica de La Déu (La Garrotxa) dins del màster de Biodiversitat del curs 2012-13 (Foto C. Blanché)

Avui ha tingut lloc la sessió de lectura i defensa dels treballs de final d’estudis del Màster de Biodiversitat de la Universitat de Barcelona, en la seva edició 2012-13. Els treballs i estudiants presentats, en l’especialitat de Biologia Vegetal han estat els següents: