No Picture

Cloenda de les XI Jornades de la SCHF

octubre 28, 2013 simonjoan 0

Dissable passat, dia 26, va tenir lloc la cloenda de les XI Jornades d’Història de la Farmàcia, celebrades a Igualada (Anoia), organitzades per la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia (SCHF) i el Centre Comarcal d’Estudis d’Igualada (CECI).

La conferència de clausura va ser a càrrec de Cèsar Blanché, amb el títol Plantes medicinals emprades en l’antiguitat a Catalunya. El projecte Flora Catalana Antiga, dades preliminars“.

No Picture

Sal: nou mètode per preservar DNA

octubre 24, 2013 simonjoan 0

La prestigiosa revista Molecular Ecology Resources acaba de publicar un article d’Elena Carrió i Josep A. Rosselló, investigadors del Jardí Botànic de València i del Jardí Botànic Marimurtra, on demostren que l’ús de sal comuna de taula és igual d’eficient que el sílicagel a l’hora de preservar el DNA per a estudis de diversitat genètica molecular.

L’estudi parteix de les dificultats i cost d’ús del sílicagel combinat amb fred en localitats remotes, llargues expedicions o països amb pocs recursos, en comparació amb l’ús tradicional de la sal sòdica en conservació d’aliments per deturar el metabolisme dels teixits biològics. El nou (!) sistema és assajat amb èxit en onze espècies diferents.

Carrió, E. & J.A.Rosselló (2013) Salt drying: a low-cost, simple and efficient method for storing plants in the field and preserving biological repositories for DNA diversity research. Molecular Ecology Resources (2013, en línia): 1-8 doi: 10.1111/1755-0998.12170

No Picture

Premis BBVA a Conservació de la Biodiversitat

octubre 21, 2013 simonjoan 0

S’han atorgat els premis de la Fundació BBVA a la Conservació de la Biodiversitat corresponents a la convocatòria de 2012.

Els Premios Fundación BBVA reconeixen organitzacions que desenvolupen polítiques o funcions de conservació mediambiental, així com comunicadors que contribueixen a la protecció del  patrimoni natural. Establerts per primera vegada el 2004, els premis estan dotats amb 580.000 euros distribuïts en tres categories, cosa que els situa entre els guardons mediambientals més importants a escala internacional.

Els premiats d’enguany són la Fundació Global Nature, l’Institut per a la Conservació de Balenes (d’Argentina) i al fotògraf Daniel Beltrà.

No Picture

Filogeografia del faig de la Xina

octubre 18, 2013 simonjoan 0

El nostre company Jordi López-Pujol, acaba de publicar a la nova revista Ecology & Evolution, l’article Comparative phylogeography of two sympatric beeches in subtropical China: Species-specific geographic mosaic of lineages. A l’article, fet en col·laboració amb altres investigadors de la Xina, s’estudien 2 espècies de faig de la Xina, de les quals s’analitza el mosaic de llinatges filogeogràfics i s’aporta la datació dels haplotips, reconstruint el procés de divergència produït en els darrers 6,36 milions d’anys.

Zhi-Yong Zhang, Rong Wu, Qun Wang, Zhi-Rong Zhang, Jordi López-Pujol, Deng-Mei Fan & De-Zhu Li2 (2013, online). Comparative phylogeography of two sympatric beeches in subtropical China: Species-specific geographic mosaic of lineages. Ecology & Evolution [Article first published online: 11 OCT 2013; DOI: 10.1002/ece3.829]

No Picture

La Generalitat vol desmantellar l’IGC

octubre 16, 2013 simonjoan 0

Aquests dies circula per la xarxa una campanya de recollida de signatures per deturar el procés de desmantellament de l’Institut Geològic de Catalunya (IGC), per fusionar-lo amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). Sorprenentment, mentre per una banda s’insisteix en la creació d’estructures d’estat en molts àmbits del país, les que ja tenim, es van clausurant des de la Generalitat en sentit contrari, a favor del corrent de retallades. A continuació podeu llegir el manifest contra el trancament de l’IGC i l’enllaç a la signatura de defensa de l’Institut Geològic.