No Picture

Notícies d’OPTIMA

novembre 26, 2013 simonjoan 0

La societat científica OPTIMA (Organization for the Phyto-Taxonomic Investigation of the Mediterranean Area ) anuncia l’organització d’una expedició botànica a Tunísia (març-abril de 2014) i obre el termini de candidatures. Si seguiu llegint, trobareu els detalls de la campanya, així com d’altres informacions sobre la e-flora de Líban i la publicació d’un llibre electrònic sobre un fong molt especial.

No Picture

VIII Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç

novembre 22, 2013 simonjoan 0

Ahir va tenir lloc a Matadepera la VIII Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac, organitzada per la Diputació de Barcelona, on es donen a conèixer els resultats dels treballs finalitzats a l’espai natural en els darrers temps. A l’edició d’enguany s’ha dedicat una sessió a la tarda a flora, que ha inclòs treballs sobre espècies amenaçades al massís, com ara Arenaria fontqueri susbp. cavanillesiana i Delphinium bolosii.

Precisament, quatre de les comunicacions s’han dedicat al redescobriment de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a l’interior del parc, que ha comptat amb la presentació de dues contribucions dels membres del BioC. Vegeu, a continuació les comunicacions de temàtica botànica presentades:

No Picture

El BioC, a la Trobada de St. Llorenç del Munt

novembre 22, 2013 simonjoan 0

Gonopteryx cleopatra sobre D. bolosii (Foto: M. Bosch)

 

Ahir va tenir lloc a Matadepera la VIII Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac, organitzada per la Diputació de Barcelona, on es donen a conèixer els resultats dels treballs finalitzats a l’espai natural en els darrers temps. A l’edició d’enguany s’ha dedicat una sessió a la tarda al redescobriment de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a l’interior del parc, que ha comptat amb la presentació de dues comunicacions dels membres del BioC, corresponents a l’estudi encarregat durant el 2013 per la pròpia Diputació de Barcelona.

No Picture

Setmana de la Ciència al Marimurtra

novembre 19, 2013 simonjoan 0

Des de 2005, la Fundació Carl Faust organitza activitats gratuïtes de divulgació científica en motiu de la Setmana de la Ciència que giren a l’entorn de la botànica. Enguany, la Fundació ofereix la possibilitat de gaudir d’una jornada de portes obertes al Jardí Botànic Marimurtra i participar en una de les tres visites guiades que s’han organitzat i que porten per títol ‘Els 40 exemplars més notables del Jardí Botànic Marimurtra’. Les visites es faran a les 10:30 h, 12:30 h i 15:30 h i, tot i ser totalment gratuïtes, cal inscriure-s’hi trucant al Marimurtra (972 330 826).

No Picture

Acaba un projecte sobre endemismes extrems

novembre 13, 2013 simonjoan 0

Coritospermum huteri, un dels tàxons estudiats al projecte (Foto: C. Blanché)

 

A finals de setembre ha conclòs el projecte de recerca “Genètica de la conservació d’espècies litorals rupícoles endèmiques i amenaçades de la Mediterrània Occidental”, que ha constituït el tema de l’Ajut del programa Beatriu de Pinós (AGAUR, Generalitat de Catalunya), del qual ha estat beneficiari el nostre company Jordi López-Pujol (2011-2013) i en el qual han participat diversos investigadors del BioC i s’hi incorporen també els treballs doctorals de Sergi Massó

El projecte ha donat lloc a diverses publicacions i comunicacions a congressos, en part també finançades pels projectes Biología de la conservación de especies vegetales amenazadas de área extremadamente reducida (Ministeri MEC, CGL2007-60475/BOS, IP C. Blanché) i Patrones poblacionales, evolutivos y filogeográficos en las Cardueae (Compositae) en el Mediterráneo” (Ministeri MEC, CGL2010-18631/BOS, IP R. Vilatersana) que donen a conèixer la genètica de la conservació d’endemismes d’àrea molt reduïda i que es citen a continuació, amb el resum del projecte:

No Picture

Quina planta hi ha a l’ambre de la Dominica?

novembre 4, 2013 simonjoan 0

Fulla de Hymenaea protera inclosa en ambre (Dominican Amber) procedent de la Mina La Cumbre (Santiago, República Dominicana)

Foto: The Singularity / Llicència CC Compartir Igual 3.0, per a Wikimedia

La revista Biological Journal of the Linnean Society, acaba de publicar una nota de J.A. Rosselló (Jardí Botànic de València i Jardí Botànic Marimurtra) on posa en dubte la identificació del DNA fòssil atribuït a la fulla dHymenaea protera (Fabaceae), trobada a l’ambre de la Dominica (cpDNA de c.35-40 milions d’anys). Les anàlisis filogenètiques i la reavaluació dels resultats indiquen que es tractaria més aviat de seqüències modernes d’Arabidopsis thaliana i alerta sobre els possibles errors tècnics produíts i els treballs massa a l’engròs.

Rosselló, J.A. (2013) – The never-ending story of geologically ancient DNA: was the model plant Arabidopsis the source of Miocene Dominican amber?. Biological Journal of the Linnean Society 2013 (en línia)

No Picture

Avenços de l’ECCF

novembre 4, 2013 simonjoan 0

Sessió de la reunió de l’ECCF (29/10/2013), al Museu Blau (Foto: A. Palou)

El 29 d’octubre passat, el grup promotor de la Estratègia Catalana Conservació de Flora (ECCF) va celebrar una nova sessió de treball per a la elaboració d’aquest document, al Museu Blau de Ciències Naturals de Barcelona. En aquesta ocasió es va comptar amb la presència del Cap de Museus del Departament de Cultura de la Generalitat, Jusèp Boya, que va exposar les possibles línies d’encontre entre el futur Pla de Museus de Catalunya i les iniciatives vinculades amb el patrimoni natural del nostre país i amb la incorporació de dos nous membres del Grup Promotor: Míriam Aixart (Jardí Botànic de Barcelona) i de Pilar Vendrell (DTES). La reunió va seguir amb el repàs de les activitats dels coordinadors d’àmbit, que van avançant en la redacció dels documents de diagnòstic i en el plantejament de les accions concretes que han de marcar el futur desenvolupament de l’estratègia.