NOVETAT: Flora de la França mediterrània

Acaba d’anunciar-se la publicació imminent de la Flore de la France méditerranéenne continentale, impulsada des del Conservatoire Botanique National Méditerranéen de Porquerolles,i publicada a Edicions Naturalia.

L’obra comprèn la Catalunya del Nord i la resta de la regió Llenguadoc-Rosselló, així com la part mediterrània de la regió PACA (tot i és també aplicable als territoris veïns limítrofs).

En són autors Jean-Marc Tison, Philippe Jauzein et Henri Michaud.

Una excel·lent notícia que completa l’actualització de la flora del conjunt de Països Catalans.

Informació sobre l’obra segons els editors:

Cet ouvrage de 2080 pages traite de 4905 espèces et sous-espèces (taxons spontanés, naturalisés ou plantés en grand ainsi que les plantes adventices) et comprend plus de 6000 dessins et 200 photos en couleur. Chaque espèce fait l’objet d’une description synthétique avec des précisions sur sa biologie (phénologie, type biologique, etc.), sa chorologie, son indigénat et son écologie.

La classification suit APGIII.

Nous ne saurions que vous recommander de bénéficier de l’achat en souscription ouvert jusqu’à la fin de l’année pour une livraison début 2014. Son prix est de 69€ pour un prix public à parution de 96€.

Territoris coberts per l’obra

Més informació

Conclusions de la Reserva de Biosfera de Menorca

Segons que informa l’OBSAM, s’acaben de fer públiques les conclusions, que van ser presentades en forma de catàleg, de les Jornades sobre els 20 anys de Reserva de la Biosfera de l’illa de Menorca. A l’enllaç següent trobareu l’accés a les conclusions en PDF, que inclouen apartats relatius a l’anàlisi la flora, la gestió i la conservació del patrimoni natural a la reserva, així com directrius de cara a futures actuacions.

Més informació

Notícia desembre 2013– Web de l’OBSAM

Conveni UB-Equador per a conservació de la biodiversitat

Potenciar la col·laboració científica i la recerca sobre ecosistemes terrestres i aquàtics a l’Equador, amb un èmfasi especial en l’estudi dels efectes del canvi climàtic i les mesures per reduir-ne l’impacte en l’entorn natural. Aquests són els eixos principals del nou conveni signat aquest desembre per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Cuenca (Equador), que impulsarà un programa de col·laboració d’experts coordinat pel professor del Departament d’Ecologia de la UB Carles Gràcia i per la professora Henrietta Hampel, de la Universitat de Cuenca.

En el marc d’aquest conveni, la UB contribuirà a la creació d’un grup de recerca sobre modelització forestal i dirigirà un programa de recerca sobre el gènere Polylepis, que inclou arbres i arbustos emblemàtics de la serralada andina.

Més informació

Medalla d’Or de la Facultat de Farmàcia a Font Quer

El Prof. Pius Font i Quer va rebre ahir, en el decurs dels actes de la festivitat patronal de la Facultat de Farmàcia, la Medalla d’Or de la Facultat a títol pòstum. La distinció, acordada per la Junta de Centre, s’inscriu en la celebració del 125è aniversari del naixement (1888) i del 50è aniversari de la defunció (1964), per als quals es preparen igualment d’altres actes.

 

 

Fotografia: IEC

 

 

Font Quer va ser professor de la Facultat de Farmàcia en dos períodes (Professor auxiliar i encarregat de càtedra 1917-1922; Professor agregat permanent des de 1933), que es veieren truncats amb l’esclat de la guerra civil. La significació científica i el compromís democràtic i de catalanitat de Font Quer li van costar la retirada de tots els càrrecs, l’empresonament al castell de Montjuïc i la inhabilitació posterior per part de les autoritats franquistes. En paraules del degà de la Facultat, Dr. Joan Esteva de Sagrera, el lliurament d’ahir era també una reparació merescuda. La Medalla d’Or va ser recollida per Raül Font-Quer Plana, nét del Dr. Font, en nom dels familiars, que va adreçar als assistents uns mots d’agraïment i de glossa de la figura de l’il·lustre professor.

Més informació