No Picture

NOVETAT: Flora de la França mediterrània

desembre 28, 2013 simonjoan 0

Acaba d’anunciar-se la publicació imminent de la Flore de la France méditerranéenne continentale, impulsada des del Conservatoire Botanique National Méditerranéen de Porquerolles,i publicada a Edicions Naturalia.

L’obra comprèn la Catalunya del Nord i la resta de la regió Llenguadoc-Rosselló, així com la part mediterrània de la regió PACA (tot i és també aplicable als territoris veïns limítrofs).

En són autors Jean-Marc Tison, Philippe Jauzein et Henri Michaud.

Una excel·lent notícia que completa l’actualització de la flora del conjunt de Països Catalans.

Informació sobre l’obra segons els editors:

No Picture

Conveni UB-Equador per a conservació de la biodiversitat

desembre 23, 2013 simonjoan 0

Potenciar la col·laboració científica i la recerca sobre ecosistemes terrestres i aquàtics a l’Equador, amb un èmfasi especial en l’estudi dels efectes del canvi climàtic i les mesures per reduir-ne l’impacte en l’entorn natural. Aquests són els eixos principals del nou conveni signat aquest desembre per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Cuenca (Equador), que impulsarà un programa de col·laboració d’experts coordinat pel professor del Departament d’Ecologia de la UB Carles Gràcia i per la professora Henrietta Hampel, de la Universitat de Cuenca.

No Picture

Notícies d’OPTIMA

novembre 26, 2013 simonjoan 0

La societat científica OPTIMA (Organization for the Phyto-Taxonomic Investigation of the Mediterranean Area ) anuncia l’organització d’una expedició botànica a Tunísia (març-abril de 2014) i obre el termini de candidatures. Si seguiu llegint, trobareu els detalls de la campanya, així com d’altres informacions sobre la e-flora de Líban i la publicació d’un llibre electrònic sobre un fong molt especial.

No Picture

VIII Trobada d’Estudiosos de Sant Llorenç

novembre 22, 2013 simonjoan 0

Ahir va tenir lloc a Matadepera la VIII Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac, organitzada per la Diputació de Barcelona, on es donen a conèixer els resultats dels treballs finalitzats a l’espai natural en els darrers temps. A l’edició d’enguany s’ha dedicat una sessió a la tarda a flora, que ha inclòs treballs sobre espècies amenaçades al massís, com ara Arenaria fontqueri susbp. cavanillesiana i Delphinium bolosii.

Precisament, quatre de les comunicacions s’han dedicat al redescobriment de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a l’interior del parc, que ha comptat amb la presentació de dues contribucions dels membres del BioC. Vegeu, a continuació les comunicacions de temàtica botànica presentades:

No Picture

El BioC, a la Trobada de St. Llorenç del Munt

novembre 22, 2013 simonjoan 0

Gonopteryx cleopatra sobre D. bolosii (Foto: M. Bosch)

 

Ahir va tenir lloc a Matadepera la VIII Trobada d’Estudiosos del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i L’Obac, organitzada per la Diputació de Barcelona, on es donen a conèixer els resultats dels treballs finalitzats a l’espai natural en els darrers temps. A l’edició d’enguany s’ha dedicat una sessió a la tarda al redescobriment de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) a l’interior del parc, que ha comptat amb la presentació de dues comunicacions dels membres del BioC, corresponents a l’estudi encarregat durant el 2013 per la pròpia Diputació de Barcelona.

No Picture

Setmana de la Ciència al Marimurtra

novembre 19, 2013 simonjoan 0

Des de 2005, la Fundació Carl Faust organitza activitats gratuïtes de divulgació científica en motiu de la Setmana de la Ciència que giren a l’entorn de la botànica. Enguany, la Fundació ofereix la possibilitat de gaudir d’una jornada de portes obertes al Jardí Botànic Marimurtra i participar en una de les tres visites guiades que s’han organitzat i que porten per títol ‘Els 40 exemplars més notables del Jardí Botànic Marimurtra’. Les visites es faran a les 10:30 h, 12:30 h i 15:30 h i, tot i ser totalment gratuïtes, cal inscriure-s’hi trucant al Marimurtra (972 330 826).

No Picture

Acaba un projecte sobre endemismes extrems

novembre 13, 2013 simonjoan 0

Coritospermum huteri, un dels tàxons estudiats al projecte (Foto: C. Blanché)

 

A finals de setembre ha conclòs el projecte de recerca “Genètica de la conservació d’espècies litorals rupícoles endèmiques i amenaçades de la Mediterrània Occidental”, que ha constituït el tema de l’Ajut del programa Beatriu de Pinós (AGAUR, Generalitat de Catalunya), del qual ha estat beneficiari el nostre company Jordi López-Pujol (2011-2013) i en el qual han participat diversos investigadors del BioC i s’hi incorporen també els treballs doctorals de Sergi Massó

El projecte ha donat lloc a diverses publicacions i comunicacions a congressos, en part també finançades pels projectes Biología de la conservación de especies vegetales amenazadas de área extremadamente reducida (Ministeri MEC, CGL2007-60475/BOS, IP C. Blanché) i Patrones poblacionales, evolutivos y filogeográficos en las Cardueae (Compositae) en el Mediterráneo” (Ministeri MEC, CGL2010-18631/BOS, IP R. Vilatersana) que donen a conèixer la genètica de la conservació d’endemismes d’àrea molt reduïda i que es citen a continuació, amb el resum del projecte: