No Picture

Cursos ICHN 2014

gener 21, 2014 simonjoan 0

La Institució Catalana d’Història Natural ha iniciat els cursos del Programa 2014 de Cursos Naturalistes de la ICHN,  que en l’edició d’enguany també inclouen cursos […]

No Picture

Avaluació dels LIFE a llarg termini

gener 20, 2014 simonjoan 0

Fa pocs dies, i ja amb data de 2014, la Comissió Europea ha publicat un fascicle d’avaluació dels projectes LIFE-Natura a llarg termini. Sota el títol Long-term impact and sustainability of LIFE Nature, la publicació, de 60 pàgines, ofereix un retrat de fàcil lectura i comprensió de les avaluacions post-projecte dutes a terme sobre els projectes del programa LIFE.

 

 

 

Més informació

No Picture

Anàlisi de la raresa de Silene sennenii

gener 20, 2014 simonjoan 0

Els Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos acaben de publicar el darrer volum fa unes setmanes, on apareix una nova aproximació a l’estat de conservació de la Silene de Sennen, avaluant si la raresa actual és d’origen antròpic o natural. L’article, de Matteo Belpinati i Joan Font, proposa mesures de conservació que minimitzen la fragmentació i fan possible la connectivitat dels retalls d’hàbitat en l’espai agrícola.

M. Belpinati & J. Font Garcia (2013) – La conservació de l’endemisme Silene sennenii en un paisatge fragmentat. Raresa antròpica o natural?
Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos 44: 315-330 / DOI: 271389

No Picture

Actualitzacions sobre flora amenaçada catalana

gener 14, 2014 simonjoan 0

Amb el canvi d’any ha vist la llum el volum 77 del Butlletí de la ICHN que, en aquesta ocasió, incorpora un extens contingut en articles referits a diagnòstic i coneixement sobre espècies amenaçades al país. Hi destaca el retrobament, a Collserola, d’una espècie que es donava per extingida (Spirodela polyrhiza) a Catalunya i diverses actualitzacions notables sobre els efectius d’espècies rares o amenaçades, com ara Saponaria bellidifolia, Salix hastata, la hibridació entre Sideritis bubani i S. hirsuta, Gagea arvensis, Ophioglossum lusitaniucum, Isoetes durieui, entre d’altres. Destaquen també unes reflexions generals de Josep Vigo sobre la pràctica de la sistemàtica botànica, a partir de l’estudi de Vicia melanops.

No Picture

Les zones verdes són bones per a la salut

gener 12, 2014 simonjoan 0

Vilaweb publica avui una entrevista amb Mark Nieuwenhuijsens, coordinador de l’estudi europeu PHENOTYPE, centrat en comprovar els beneficis que tenen les zones verdes en la salut humana, tan d’infants com d’adults.

Mark Nieuwenhuijsen és professor i investigador al CREAL (Centre de recerca en epidemiologia ambiental)  de la UPF i és el coordinador de l’estudi europeu PHENOTYPE, centrat en comprovar els beneficis que tenen les zones verdes en la salut humana, tan d’infants com d’adults.

Els resultats definitius estaran disponibles d’aquí a un any, però ja hi ha algunes conclusions parcials que mostren que les persones que viuen a prop de parcs, platges i espais naturals emmalalteixen menys i moren més tard.

No Picture

L’illa de Jeju, un refugi glacial

gener 9, 2014 simonjoan 0

L’illa de Jeju (al mapa, a sota, a l’esquerra de Corea), situada a l’Estret de Corea, entre aquesta península i el Japó, és identificada com un refugi glacial, a partir del qual les estirps vegetals van recolonitzar les terres de Corea i, per això, l’illa, d’uns 1.800 km2 mereix ser considerada com a prioritat màxima per a conservació de riquesa biogeogràfica relíctica.

Aquestes conclusions es basen en l’anàlisi de les dades genètiques al·loenzimàtiques de Selliguea hastata, una falguera homospòrica, i de la comparació amb les dades d’altres tàxons aportades per la bibliografia, en el recent treball de Jordi López-Pujol, com a part d’una col·laboració internacional amb investigadors de Japó, Corea i Taiwan, que ha publicat recentment la revista American Journal of Botany.

 

Chung, M. Y., Moon, M.-O, López-Pujol, J. Maki, M., Yamashiro, T., Yukawa, T., Sugiura, N., Lee, Y.-L. & Chung, M. G. (2013). Was Jeju Island a glacial refugium for East Asian warm-temperate plants? Insights from the homosporous fern Selliguea hastata (Polypodiaceae). American Journal of Botany 100 (11): 1-10 (online first, DOI: 10.3732/ajb.1300134)

No Picture

Història poblacional de plantes carnívores

gener 9, 2014 simonjoan 0

Drosera rotundifolia (Foto: Wikimedia, P. Douhly)

La prestigiosa revista American Journal of Botany acaba de publicar un article de Jordi López-Pujol amb els professors MY Chung i MG Chung, de la Universitat de Gyeonsang de Corea, on s’analitza, a partir de dades genètiques, l’origen de les poblacions coreanes de dues espècies d’atrapamosques, les carnívores Drosera peltata i D. rotundifolia. Així, D. peltata mostra un únic origen (S. Japó o S. Xina) amb dispersió postglacial, mentre que D. rotundifolia hauria sobreviscut el màxim glacial (LGM) in situ, conservant genotips de diversos orígens, la qual cosa imposaria estratègies de conservació diferenciades en ambdós casos.

 

 

 

Chung, M. Y., López-Pujol, J. & Chung, M. G. (2013). Population history of the two carnivorous plants Drosera peltata var. nipponica and Drosera rotundifolia (Droseraceae) in Korea. American Journal of Botany 100 (11): 1-9 (online first, DOI: 10.3732/ajb.1200486)

No Picture

Diversitat genètica d’una orquídia de Corea

gener 9, 2014 simonjoan 0

Cremastra appendiculata. Foto: Wildflowers of Shimane

El nostre company Jordi López-Pujol acaba de publicar, amb un equip d’investigadors coreans i japonesos la història de les poblacions de l’orquídia coreana Cremastra appendiculata var. variabilis. A través de l’anàlisi dels nivells i la distribució de les dades al·loenzimàtiques conclouen que la distribució actual derivaria de múltiples orígens (múltiples refugis glacials), amb gran capacitat de dispersió de granes.

Chung, M. Y., López-Pujol, J., Moon, M.-O., Maki, M., Yukawa, T., Sugiura & Chung, M. G. (2013). Population history of the terrestrial orchid Cremastra appendiculata var. variabilis from Korea, inferred from levels and distribution of genetic diversity. Botanical Journal of the Linnean Society (online, 2013 DOI: 10.1111/boj.12109)