No Picture

Flora amenaçada a TV3

febrer 18, 2014 simonjoan 0

En les darreres setmanes es van produint algunes reemissions del reportatge del programa de TV3 “El Medi Ambient” emès el passat mes de desembre, que fa referència als tàxons de flora amenaçada que sobreviuen al voltant de l’estany d’Ivars d’Urgell, així com dels que s’hi han extingit.

No Picture

Alemanya veta mel mexicana “transgènica”

febrer 11, 2014 simonjoan 0

Mèxic és el quart productor més gran i el cinquè exportador més gran de mel del món i la presència de contaminació d’OMG (organismes modificats genèticament) n’amenaça les vendes. Un grup d’investigadors coordinats per D.W. Roubik, de l’Smithsonian Institution, miren d’ajudar els apicultors rurals mexicans a quantificar el pol·len de soja modificada, que ha causat que la mel fos rebutjada per a la venda a Alemanya.

No Picture

Mapa de migracions i extincions a Austràlia pel CC

febrer 11, 2014 simonjoan 0

Mapa actiu d’Austràlia en moviment indicant les migracions d’espècies a causa del canvi climàtic, incloent-hi les extincions projectades, segons la versió australiana del diari The Guardian (enllaç: fer clic sobre la imatge o aquí).

The Guardian publica avui el mapa en moviment que mostra la simulació de les projeccions de migracions i d’extincions d’espècies australianes per a trobar l’hàbitat òptim sota les condicions de simulació de canvi climàtic. Aquesta presentació deriva de l’article de l’investigador escocès Burrows et al (2014) publicat a Nature abans d’ahir, que relaciona els moviments dels organismes amb les velocitats dels canvis climatològics.

No Picture

Nou Manual de traducció de català científic

febrer 6, 2014 simonjoan 0

Editorial Claret acaba de publicar Manual de traducció de textos científics de l’anglès al català, obra de l’expert en llenguatge científic, Carles Riera. Segons l’editorial, el Manual de traducció de textos científics de l’anglès al català s’adreça, en particular, als traductors, però també, en general, a professionals, investigadors, docents i alumnes de qualsevol àmbit científic.

El llibre serà presentat el proper dimarts 4 de març, a les 19 h, a la Llibreria Claret de Barcelona, pels professors Josep M. Carbonell (URL) i David Jou (UAB).

No Picture

Cens hivernal de Seseli farrenyi

febrer 4, 2014 simonjoan 0


Sota l’impacte d’una tramuntana fortíssima, M.C. Martinell i A. Galian treballen en el cens demogràfic del Sèseli de Farreny, al Cap de Creus (Foto: S. Massó)

Diumenge passat, sota unes duríssimes condicions meteorològiques de vent i de fred, un equip del BioC format per M. Carmen Martinell, Sergi Massó i Almudena Galian van poder fer la darrera fase del seguiment anual de Seseli farrenyi, endemisme del Cap de Creus, en un projecte encarregat pel Parc Natural al nostre equip.
En paraules del nostre company Sergi Massó, “Feia molt de vent i un fred de bigotis, però hem pogut fer tota la feina”.

 

No Picture

Retrobada una espècie que es creia extingida

febrer 4, 2014 simonjoan 0

Spirodela polyrrhiza és el nom d’una petita planta flotant que es donava com a espècie extingida a Catalunya al Llibre Vermell de Plantes vasculars endèmiques i amenaçades (Sàez et al., 2010). Recentment ha estat descoberta al curs baix del riu Ebre —a la zona de Tortosa i Amposta— i al pantà de Vallvidrera, a Barcelona. Segons que informa el web de la UB,  la troballa científica al riu Ebre està descrita en un article publicat a Flora Montiberica, signat per Núria Bonada, del Departament d’Ecologia de la UB, i Óscar Gavira i Tony Herrera Grao, de l’empresa Mediodes Consultoría Ambiental y Paisajismo, i en un altre article, publicat a la revista Orsis per experts del Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre.