No Picture

Manifest d’adhesió en defensa del Patrimoni Natural

març 27, 2014 simonjoan 0

Acte d’inauguració de la Jornada, a la seu de l’IEC

El proppassat dissabte dia 29 va tenir lloc a la seu de l’IEC una Jornada de reflexió i de debat (La conservació del patrimoni natural de Catalunya: problemàtica, anàlisi i oportunitats), davant  ” l’actual situació de retrocés de les polítiques ambientals i de retallada dels recursos humans i econòmics que es destinen a la conservació de la natura està posant en risc el manteniment del model de conservació vigent i, de retruc, posa en perill la continuïtat d’elements que formen part del patrimoni natural del nostre país i contribueixen al benestar del conjunt de la societat”, segons el text de la convocatòria.

En finalitzar la sessió, les entitats convocants (entre les quals l’IEC o la ICHN), van preparar un manifest (Declaració a favor del Patrimoni Natural de Catalunya) que, durant els propers quinze dies, s’ha obert a l’adhesió de les persones interessades en manifestar el seu suport al text

No Picture

Reconeixement d’innovació docent al GIBAF

març 19, 2014 simonjoan 0

El GIBAF (Grup d’Innovació Docent en Botànica Aplicada a les Ciències farmacèutiques), equip dirigit pel nostre company del BioC Joan Simon ha rebut el reconeixement com a GDIC (grup d’innovació docent consolidat) per part de la UB. Formen també part del grup, el Professor Carles Benedí, així com les Professores Anna Rovira i Maria Bosch, que són també membres del BioC.

No Picture

Acte de debat sobre patrimoni natural, el 29/3

març 18, 2014 simonjoan 0

Auspiciada per la ICHN, el proper dia 29 de març tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans una jornada de reflexió i debat que duu per títol La conservació del patrimoni natural de Catalunya: problemàtica, anàlisi i oportunitats. L’acte, organitzat per una desena d’entitats científiques, naturalistes i ecologistes es centrarà en l’anàlisi de 10 àmbits temàtics clau, que inclouen el patrimoni geològic, els ecosistemes més rellevants i llurs processos, i els organismes vius (inclosa la flora).

No Picture

Plantes invasores introduïdes a l’Antàrtida

març 14, 2014 simonjoan 0

Biological Conservation acaba de publicar un article de Huiskes et al. on s’avalua l’aportació de llavors o d’altres propàguls per part dels visitants en terres de l’Antàrtida, fins fa poc molt isolades i, per tant, protegides d’aquesta amenaça de manera natural. L’estudi també és resumit a Conservation Magazine, i aporta xifres alarmants: les mostres de visitants analitzades (només durant la campanya 2007-2008) van comportar el transport de 2.686 llavors i 535 fragments de briòfits i de líquens. Un sol visitant transportava 472 granes de 86 espècies. Per al total de la campanya 2007-08, l’equip d’autors estima que els milers de visitants antàrtics hi havien introduït unes 74.000 llavors i uns 17.000 fragments de briòfits i líquens.

No Picture

Compensació de biodiversitat, pràctica perillosa

març 13, 2014 simonjoan 0

 

Compensació de biodiversitat, pràctica perillosa

Cèsar Blanché


 

El Regne Unit i Austràlia assagen una nova pràctica de gestió del territori, la compensació de biodiversitat (Biodiversity offsetting), que permet construir en espais naturals a canvi de compensar  amb la creació de noves àrees “naturals” de substitució en d’altres indrets. Els estudis pilot anunciats resten incomplets i els indicadors indiquen el fracàs d’aitals experiments.

No Picture

Pla de conservació de pol·linitzadors, al Regne Unit

març 11, 2014 simonjoan 0

Segons que informa The Guardian, el govern britànic ha aprovat un esborrany de pla de conservació per als pol·linitzadors (UK National Pollinator Strategy), que, a més, pot tenir un impacte molt important sobre la flora, a causa dels serveis estratègics que presten els vectors de la pol·linització a les funcions de reproducció sexual de les plantes.

 

 

 

Bombus wurfleini pyrenaicus visita il·legítimament una flor de Delphinium montanum (Foto: M. Bosch)