Curs al Col·legi de Farmacèutics

Avui ha començat l’edició 2014 del curs “+ Que Plantes” que organitza el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, que, de de fa anys, compta amb la participació de membres del BioC. La sessió inaugural d’avui ha anat a compte del nostre company Joan Simon, que ha versat sobre “Plantes enteògenes. El Peiot” i seguiran sessions a càrrec dels prof. Carles Benedí, Cèsar Blanché i M.J. Alonso. El curs d’enguany duu el títol genèric de “Plantes Sagrades” i s’inscriu en la difusió i promoció dels valors de la flora, més enllà dels merament utilitaris, explorant la interfase entre plantes medicinals i plantes d’ús religiós, místic, simbòlic o màgic.

Més informació

NOVETAT: Pla de conservació del Montseny

El proppassat dia de Sant Jordi el va presentar el nou Pla de Conservació del Parc Natural del Montseny. El Pla defineix les línies estratègiques i les actuacions per preservar els sistemes naturals d’aquest espai a partir d’una exhaustiva anàlisi del seu estat actual. Aquest ambiciós i pioner estudi al nostre país, en el qual han participat prop d’un centenar de científics en els darrers cinc anys, va ser presentat pel diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, i el diputat adjunt d’Espais Naturals, Andreu Carreras, de la Diputació de Barcelona.

L’obra, de gairebé 400 pàgines, és un pla d’actuació estratègica per a la conservació del Parc i Reserva de la Biosfera, a partir d’un esquema clàssic de diagnòstic i accions prioritzades, i desenvolupa la normativa bàsica de protecció del medi físic i del paisatge, que data de 2008. Inclou força mesures per a la flora i té un caràcter pioner en el marc dels parcs naturals catalans, que serà objecte d’una anàlisi més aprofundida properament a la columna d’E-Opinió del Portal BioC.

Més informació


Ceràmica de flora amenaçada

 

Els imants de la silene de Sennen (Foto: El Punt/Avui)

Segons que informa el diari El Punt/Avui, una botiga de Figueres ha editat uns imants de nevera i unes ceràmiques amb la imatge de la Silene de Sennen, una espècie amenaçada de la flora empordanesa. Segons l’article, el comerciant ” aposta per donar a conèixer el patrimoni local als turistes més enllà de la figura de Dalí”.

Més informació

Article 14/4/2014 – El Punt/avui

Kew Gardens, en perill

Segons que aquests dies es va fent públic a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació (com ara la BBC), el Jardí Botànic de Kew, vaixell insígnia de la Botànica europea i mundial, en general, i de la Biologia de la Conservació de plantes en particular, s’enfronta a una retallada de 5 milions de lliures, que pot significar la pèrdua de 125 llocs de treball. Els propis investigadors s’han posat al capdavant d’una campanya de recollida de signatures

per a evitar aquesta mesura, que seria letal per al prestigiós jardí britànic. Cal no oblidar que d’altres jardins botànics europeus (alguns al nostre país) estan passant també per moments difícils,

Més informació

Premi Europa Nostra a les oliveres de la Sènia

Foto: Vilaweb

Vilaweb publica avui un article de L. Patraix on informa de la concessió del premi Europa Nostra al conjunt de les oliveres milenàries de la Mancomunitat del Sènia.

Ara aquest paisatge històric d’oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia i el Programa Cellers Cooperatius de Catalunya han rebut el premi Europa Nostra 2014, que concedeixen la Unió Europea i Europa Nostra, un moviment ciutadà en expansió que lluita per la conservació del patrimoni cultural i natural del continent.

Actualment és un dels premis de patrimoni i conservació més ben valorats d’Europa.

Més informació

Jornades de restauració d’hàbitats, a Menorca

Com un dels actes de clausura del projecte LIFE+RENEIX, els dies 29 i 30 de maig des del CIME de Menorca s’han organitzat unes jornades internacionals d’experiències i casos pràctics de restauració d’hàbitats. La inscripció a les jornades és gratuïta, però és necessari registrar-se al haver-hi un aforament limitat i per a la presentació de comunicacions (pòsters). Vegeu programa

  • Més informació

LIFE RENEIX – Web del PROJECTE

El BioC, a la Jornada de l’IEC

El proppassat dissabte dia 29, la ponència sobre espècies amenaçades de flora de la Jornada sobre La conservació del patrimoni natural de Catalunya: problemàtica, anàlisi i oportunitats que va tenir lloc a la seu de l’IEC, va ser presentada pel membre del BioC, Cèsar Blanché. Podeu veure el resum de la seva intervenció si seguiu llegint.

De cada àmbit de treball es va presentar una diagnosi i unes propostes. Per a la flora amenaçada són les següents:

Diagnosi
L’avaluació més recent de l’estat de conservació de la flora vascular catalana, continguda al Llibre Vermell (Sàez, Aymerich & Blanché, 2010), identifica 199 tàxons amenaçats  (el  5,5% de les plantes vasculars incloses  en les categories UICN (17 de les quals  extingides a Catalunya).  L’anàlisi dels factors de risc indica causes intrínseques (mida poblacional reduïda, etc.)  per a un 12,06% del tàxons; la resta (un 88 %) s’enfronten a causes extrínseques (principalment antròpiques > 75%, degudes a transformacions dels hábitats, obres de desenvolupament i urbanització, freqüentació, etc.), que cal contrarrestar per revertir la situació. Per a la resta de grups (algues, fongs, líquens, briòfits, etc.) no comptem amb avaluacions globals ni llistes vermelles, únicament de llistats d’espècies més amenaçades promoguts per la ICHN.  Existeixen catàlegs legals de protecció (llistes europees, espanyoles o catalanes) i encara previsions d’ampliació del propi catàleg o de regulació d’explotació d’espècies silvestres, però s’aprecien insuficències clares d’execució de les mesures previstes a la llei i segueixen  produint-se pèrdues d’efectius i de poblacions fins i tot entre les espècies protegides i als ENP.

Propostes
Per a la flora, existeix una Estratègia Catalana de Conservació de Flora (ECCF 2014-2020, a punt de ser finalitzada, amb participació d’experts, professionals i tècnics de l’administració que ha coordinat la ICHN per encàrrec del DAAM i que aplica a Catalunya els principis de les estratègies d’abast internacional (GSPC, ESPC).  L’ECCF conté 48 accions per garantir la conservació de les plantes a Catalunya, prioritzades en els àmbits del coneixement, de programes de seguiment i de conservació d’urgència, d‘educació ambiental i de coordinació, mitjançant la creació d’un Observatori de Conservació de Flora de Catalunya.