CIBERATAC AL BioC

Durant els darrers quinze dies, el Portal de Biologia de la Conservació (BioC) ha estat fora de servei, a causa d’un ciberatac indiscriminat de hackers que ha afectat la plantilla de presentació de les informacions del nostre web, que provisionalment utilitza una de les plantilles lliures de la comunitat de Joomla. Demanem disculpes per aquesta interrupció, del tot aliena a nosaltres, i mirarem de restablir la normalitat tan aviat com ens sigui possible (tenint en compte que no disposem de cap suport institucional de tècnics informàtics, fem el que podem!)

Agressió al Pi de les Tres Branques

El diari electrònic Vilaweb publica avui la notícia de l’amputació d’una branca del Pi de les Tres Branques (Pinus sylvestris) situat a Castellar del riu (Berguedà) i símbol de la unitat dels Països Catalans. Segons declaracions al diari, s’atribueix la tala d’una branca a una agressió violenta contra el procés d’autodeterminació en curs a Catalunya.

Cal recordar que els individus o espècies anomenats paraigua o bandera, amb un elevat valor simbòlic o amb significat cultural, religiós, etc. són sovint emprats en Conservació de Flora com a elements de comunicació social sobre el valor de la biodiversitat i la necessitat de protegir-la.

Imatge de 1905 del Pi de les Tres Branques (Foto: Viquipèdia)

Si es confirma l’actuació vandàlica es tractaria d’una agressió doble, al patrimoni natural del país i a un símbol nacional, pluricentenari i glossat en la poesia, entre d’altres, de Mossèn Cinto Verdaguer. La normativa que protegeix aquest arbre…

… deriva de la legislació sobre arbres monumentals a Catalunya. Aquest individu de Pinus sylvestris (catalogat com a AM 14.050.01 -1987), concretament, es troba cobert per  normativa del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (Ordre 1987.10.20 – DOGC 910, 1987.11.04). Es tracta d’una normativa de perfil baix, sense sancions prefixades (Article 8 – “Les  infraccions  al  que  disposa  aquest  Decret se sancionaran  d’acord amb el que preveu la legislació vigent sobre Espais Naturals, Forests i Sòl”), que caldrà concretar.

Més informació

 

Ha mort Gérard Aymonin

Acabem de saber, a través de la societat OPTIMA, el recent traspàs abans d’ahir a París, (6/5/2014) del Professor Gérard Aymonin (1934-2014), després d’una llarga malaltia. Membre fundador d’OPTIMA i estimat i molt  respectat entre els botànics francesos i mediterranis en general. Professor Honorari del Museu d’Història Natural de París i expert de primera línia en la flora europea, va ser un incansable explorador i recol·lector fins a territoris poc herboritzats com ara Madagascar o Nova Caledònia.

 

G. Aymonin (Foto: Planète Urgence)

Precursor en conservació de flora

Des dels anys 50 es va preocupar per la conservació de la flora als Alps i als Pirineus i als anys 70 va ser encarregat de recopilar les dades per aconseguir la primera síntesi de flora amenaçada francesa, l’any 1982 i des d’aleshores ha estat un referent per al progrés de la conservació de la flora francesa i mediterrània. Ha continuat col·laborant fins als darrers dies en associacions no governamentals com ara Planète Urgence. Descansi en pau.

Més informació

El BioC, a l’homenatge a Font Quer

Avui ha tingut lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia de la UB, un acte d’homenatge a P. Font i Quer, organitzat conjuntament per la Facultat de Biologia, la Facultat de Farmàcia, el CEDOCBIV, l’IRBio i el CRAI UB. La sessió ha tingut format de taula rodona i el BioC hi ha estat present a través de la comunicació “Pius Font i Quer, precursor en conservació de la Natura“, a càrrec de C. Blanché.

 

Més informació

Notícia 6/5/2014 – Web UB

Comença el cens 2014 de l’esperó de Bolós

Sergi Massó i Maria Bosch, durant el recompte a Ulledmolins (Foto C. Blanché)

Avui ha començat el cens 2014 de l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii), que s’inicia enguany a la localitat d’Ulldemolins (Priorat) i seguirà per la resta de poblacions. Les dades preliminars d’avui indiquen unes bones taxes de rebrots i de germinació, així com bons percentatges de floració. Han participat a la campanya d’avui els membres del BioC Maria Bosch, Sergi Massó i Cèsar Blanché.

Finalitzat l’estudi demogràfic 2013 de S. farrenyi

S’acaba de presentar al Parc Natural del Cap de Creus l’informe de seguiment anual (2013) de Seseli farrenyi, del qual són autors els membres del BioC M.Carmen Martinell i Jordi López-Pujol, amb la col·laboració de Sergi Massó, Julià Molero i Cèsar Blanché. L’estudi culmina el període de 3 anys de seguiment demogràfic poblacional, que han finalitzat el passat febrer de 2014, de vegades en condicions meteorològiques força difícils.

L’estudi ha permès construir la projecció demogràfica a períodes de 10-100 anys, tot i que necessita encara d’un seguiment de més anys per tal d’interpretar correctament les fortes oscil·lacions interanuals dels principals paràmetres (germinació i supervivència de plàntules.).

El projecte ha estat contractat a través de la Fundació Bosch Gimpera de la Universitat de Barcelona.

 

 

Més informació

Nou LIFE per a la desurbanització del Baix Ter

El litigi de la Platera ve de molt lluny. El mes de novembre, l’Estat va retirar la runa acumulada a la Pletera des de primers de 2011, quan es va demolir parcialment per extreure’n material i destinar-lo a la reparació del passeig dels Griells (Foto: Ajuntament de Torroella de Montgrí)

Segons que informa l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Comissió Europea ha acordat finançar, amb gairebé 2 milions d’euros la desurbanització i restauració ecològica de la zona de la Pletera, al Baix Ter, en un projecte LIFE que és continuació d’un d’anterior, liderat per la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la UdG. El pressupost cobreix pràcticament el 75% del cost i la resta serà assumit per un ampli consorci de diverses entitats, que permetrà restaurar uns hàbitats litorals que van estar a un pas de la destrucció total.

Més informació