Àlex Campoy s’incorpora al BioC

S’ha incorporat com a col·laborador de l’equip de Biologia de la Conservació de Plantes (BioC) Àlex Campoy, que acaba d’aconseguir el Grau en Farmàcia a la UB. Ha obtingut un contracte de col·laboració de recerca de la Fundació Bosch Gimpera-Universitat de Barcelona. Les tasques que ha de desenvolupar estan relacionades amb la documentació de diversitat genètica de la flora catalana (mòduls CROMOCAT i GENOCAT del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya).

 

Els mòduls de diversitat genètica del BDBC estan sota la direcció del nostre company Joan Simon.

 

 

Més informació

Enllaç al BDBC – Web UB

Els lliris (Iris) pertanyen a 23 gèneres

Coordinat pel catedràtic de la Universitat d’Alacant M.B. Crespo i el també investigador del CIBIO Mario Martínez, acaba d’aparèixer fa poques setmanes a PLOS ONE l’article següent en versió electrònica:

 

Mavrodiev EV, Martínez-Azorín M, Dranishnikov P, Crespo MB (2014) At Least 23 Genera Instead of One: The Case of Iris L. s.l. (Iridaceae). PLoS ONE 9(8): e106459. doi:10.1371/journal.pone.010645

 

 

 

Després d’una completa anàlisi filogenètica (187 tàxons i 10 loci cloroplàstics), els autors conclouen que aquest genère complex ha de ser tractat com un agregat d’un nombre important de gèneres, 23, dels quals 18 ja havien estat acceptats en el passat

 

 

Més informació


Enllaç al resum i a l’article – PLOS ONE

Història evolutiva dels Anthirrhinum pirinencs

Acaba de publicar-se a la prestigiosa revista BMC Evolutionary Biology, un article signat per Isabel Liberal i col·laboradors i Pablo Vargas, de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc i del Jardí Botànic de Madrid, respectivament, que desvetlla l’evolució i la filogeografia dels conillets pirinencs.

 

Isabel M Liberal, Monique Burrus, Claire Suchet, Christophe Thébaud & Pablo Vargas  (2014)
The evolutionary history of Antirrhinum in the Pyrenees inferred from phylogeographic analyses
BMC Evolutionary Biology 14:146  doi:10.1186/1471-2148-14-146

L’estudi s’orienta a la reconstrucció de la història evolutiva de quatre tàxons endèmics dels Pirineus (A. majus subsp. majus, A. majus. subsp. striatum, A. molle, i A. sempervirens) amb una estratègia de mostratge intensiva (452 individus de 99 poblacions) per a dos marcadors cloroplàstics (cp-DNA).

 

L’article confirma la gran influència de la història glacial de les serralades en la configuració actual de la diversitat genètica intra- i inter-especifica en Antirrhinum, així com la importància de les àrees periglacials per a la supervivència d’espècies durant els períodes glacials del quaternari.

 

Més informació

Homenatge a Font Quer a Tarragona

D’esquerra a dreta: Raül Font, nét de l’homenatjat, Joandomènec Ros, president de l’IEC i Cèsar Blanché, conferenciant i membre del BioC (Foto: Tarragona 21)


Dilluns dia 15 va tenir lloc a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona la sessió de record dels 50 anys de l’obertura de l’oficina de farmàcia Font Quer a la ciutat. Es tracta de la darrera activitat professional de qui fou pare de l’escola catalana de Botànica actual i precursor en conservació de la Natura, Pius Font i Quer, de qui se celebra enguany el cinquantenari de la mort, amb motiu de la qual tenen lloc diversos actes commemoratius.

En el decurs de l’acte, inaugurat pel president de l”IEC, el nostre company C. Blanché va resumir les principals contribucions científiques de P. Font i Quer, destacant la seva activitat de construcció d’infrastructura científica de la qual encara gaudim en els nostres dies. La cloenda de l’acte va anar a càrrec del president del COFT, Joaquim Nolla, del Delegat del Govern Joaquim Nin i de l’alcalde de Tarragona J Fèlix Ballesteros.

 

Més informació

Juli Caujapé, director del Jardí Botànic de Gran Canària

Segons que informa un comunicat de premsa d’ahir de la Fundació Carl Faust, el Dr. Juli Caujapé-Castells ha estat nomenat director del Jardín Botánico “Viera y Clavijo” de Gran Canària.

 

El Dr. Caujapé és un expert de primer nivell en recerca sobre diversitat genètica de flora amenaçada i ha col·laborat amb diversos membres del BioC. Enhorabona!

 

El Dr. Juli Caujapé va estar vinculat a l’activitat científica del Jardí Botànic Marimurtra del 1990 al 1996 i del 2004 al 2009. En la seva primera etapa va fer tasques d’investigador en genètica de poblacions i conservació genètica de plantes endèmiques terrestres, iniciant una important línia de recerca centrada en el gènere Androcymbium, mentre que a la segona va ser president de la Comissió de Recerca de la Fundació.

Amb el precedent d’Eric Ragnor Sventenius, botànic suec a qui Carl Faust havia encomanat la gestió de Marimurtra i que després va fundar el “Viera y Clavijo” de les Canàries, Caujapé és el segon científic destacat que representa la vinculació existent entre els dos jardins.

El Dr. Caujapé és autor d’uns 90 articles en revistes especialitzades sobre temes de conservació, filogènia, genètica de poblacions, diversitat genètica bioinformàtica, gestió i divulgació. També ha impartit més de 30 conferències en congressos, reunions, centres d’investigació i universitats europees, americanes, africanes i asiàtiques.

Fins ara el Dr. Caujapé ja era el responsable científic del Departament de Biodiversitat molecular i banc d’ADN del jardí “Viera y Clavijo”, així com coordinador i director associat d’investigació en el mateix jardí botànic.

També cal destacar que és membre del Consejo Científico de la Reserva de la Biosfera de Gran Canaria,  de la “Unidad Asociada CSIC” del jardí canari i cofundador de la “Global Island Plant Conservation Network” (http://www.bgci.org/ourwork/islands/

Modelitzar: Moda o Model?

Modelitzar: Moda o Model?

Sergi Massó

Darrerament estan apareixent un munt d’articles científics una part dels quals està dedicada a modelitzar una determinada espècie. Cercant a Google Scholar els articles que continguin les paraules “modelling species” apareixen 1.900.000 resultats (885.000 en els darrers 10 anys).

Continua llegint «Modelitzar: Moda o Model?»

Joan Simon, premi Vicens Vives 2014

Joan Simon rep la distinció de mans del conseller Mas Colell (Foto C. Blanché)

Tal com havíem informat, el nostre company Joan Simon ha estat reconegut amb la distinció Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya a la qualitat docent, activitat que desenvolupa en el marc del Grup d’Innovació Docent GIBAF, de Botànica Aplicada a les Ciències farmacèutiques.

El lliurament del guardó ha tingut lloc avui a Lleida, en el decurs de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2014-2015 del sistema universitari català. Enhorabona!

 

Més informació

El Medi Ambient de TV3, suprimit

Segons que s’ha sabut aquests dies, Televisió de Catalunya ha decidit suprimir el programa de TV3 “El Medi Ambient” que s’ha anat emetent durant més de dues dècades i on l’equip del BioC ha participat en diverses ocasions, considerant que es tracta d’un programa on es permet l’enfocament de la informació amb la presència i criteris dels científics i sempre s’ha cercat el millor coneixement possible, a diferència d’altres programes de la cadena amb errors manifestos que, en canvi, no es veuen amenaçats, sinó potenciats!.

Les raons per a la clausura del programa han estat de caràcter econòmic, segons declaracions del seu director Xavier Duran al diari ARA. Amb el programa es perd la millor eina de comunicació per al gran públic que teníem en el camp de la conservació de flora. La mesura va en la direcció contrària a les conclusions de l’àmbit 4 de la recentment aprovada estratègia catalana de conservació de flora (ECCF).

Precisament avui, el programa emetrà un dels seus darrers reportagtes, dedicat a Zygophyllum album al Delta de l’Ebre, on es mostra l’hàbitat i les mesures de conservació i s’entrevista el botànic del parc natural, Antoni Curcó.

 

Més informació

Retrobat un cargol “extingit” pel canvi climàtic

Foto: Seychelles Islands Foundation


Aquest estiu ha estat retrobat a l’atoló d’Aldabra (Seychelles) el cargol Rachistia aldabrae, que havia estat declarat extingit l’any 2007, i que es donava com un dels exemples d’extincions atribuïdes al canvi climàtic. El redescobriment alerta sobre el risc de la simple atribució d’absència/presència d’organismes petits i de difícil detecció per donar-los per extingits i, en especial comportarà més cautela en l’atribució de conseqüències biològiques del canvi climàtic. Afortunadament, per al cas de la flora catalana, algunes de les espècies amb la categoria RE (Regionally extinct) del Llibre Vermell de 2010, ja han estat retrobades.

 

Més informació