Jornades de conservació del teix, a Poblet

Aquest cap de setmana ha tingut lloc al Monestir de Poblet la celebració de les IV Jornades internacionals del Teix, organitzades en el marc del programa Life sobre conservació del teix a Catalunya, que coordina Antònia Caritat. Les Jornades, amb un bon èxit de participació, van ser inaugurades pel conseller del DAAM Josep M. Pelegrí.

 

La principal conclusió en l’àmbit de conservació de les Jornades és que els resultats preliminars del Projecte LIFE mostren una millora de l’hàbitat del teix quan s’efectua un tractament de reducció de competència amb espècies arbòries dominants i una regulació de pastura de bestiar dins el bosc.

 

 

 

Durant les Jornades també es van tractar temes de biogeografia, usos medicinals i etnobotànica, seguint la tradició de les Jornades anteriors. Trobareu un report més extens de les Jornades a l‘article que es publica a Nació Digital Solsona, segons informacions facilitades pel CTFC-Solsona.

 

Més informació

50 anys de la llista vermella de la UICN

Durant tot el 2014, la UICN celebra els primers 50 anys de contribució de la Llista Vermella de la UICN a la conservació de la biodiversitat.

 

La llista vermella és la font d’informació més àmplia de l’estat de conservació a escala mundial de les espècies silvestres, a més d’una eina important per a la informació subjacent a la presa de decisions en conservació i element crític per a la protecció dels recursos naturals. En l’actualitat, la UICN es proposa haver avaluat fins a 160.000 espècies d’aquí a l’any 2020.

 

Com a eina de difusió, la UICN ha preparat un vídeo commemmoratiu i explicació sobre les llistes vermelles que es pot reproduir fent clic sota la imatge.

 

Veure video

 

Més informació

 

Seguiment transfronterer de flora amenaçada

 

Segons que informa la Delegació de la Garrotxa de la ICHN, s’ha iniciat un projecte transfronterer de seguiment d’espècies florístiques patrimonials. Es pot veure la notícia al reportatge emès al programa Botànica sense fronteres de “El medi ambient”, que anuncia les organitzacions que participen al projecte i que, a més de la Institució Catalana d’Història Natural són la Diputació de Girona, l’Obra Social de la Caixa, l’Ajuntament de Setcases i el Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa, així com les Reserves catalanes del costat nordcatalà.

 

El reportatge informa del seguiment de dues espècies al Ripollès, Delphinium montanum i Maianthemum bifolium, amb entrevistes a Xavier Oliver i Sandra Méndez, i dóna a conèixer una nova figura d'”Espai d’Interès Botànic” a la retolació pública que fins ara no havia estat utilitzada a Catalunya sota aquesta denominació.

 

Més informació

 


Actualització del cens del xop d’Elx

Peu juvenil (primer pla) i adult (fons) de P. euphratica (Foto: S. Massó & J. López-Pujol)

 

Acaba de publicar-se l’article de Sergi Massó i de Jordi López-Pujol, membres del BioC, on s’actualitza el cens del xop o pollancre d’Elx, Populus euphratica, a l’única població ibèrica coneguda, a la Sèquia Major d’Elx. El treball, publicat a la revista Flora Montiberica ha retrobat un total de 159 peus (122 adults i 37 de juvenils), que significa una pèrdua de c. 40% dels efectius poblacionals en tan sols 15 anys.

 

A l’article es conclou que és correcta l’avaluació com a críticament amenaçada (CR) proposada anteriorment per E. Laguna.

 

 

S. Massó & J. López-Pujol (2014) – Nuevos datos acerca de la población ilicitana de Populus euphratica Oliv. Flora Montiberica 58: 96-98 (X-2014). ISSN 1138-5952, edic. digital: 1998-799X

 

 

Més informació

Exposició sobre Font Quer, a la UB, fins al 5/10/14

Ahir al vespre es va inaugurar al vestíbul de l’edifici central de la UB (plaça Universitat) l’exposició «Pius Font i Quer (1888-1964). Un nou paradigma de la botànica catalana». L’exposició romandrà oberta ldel 15 d’octubre al 5 novembre, en commemoració del cinquantenari de la mort de l’il·lustre botànic català.


L’acte d’inauguració va ser presidit per la Dra. Lourdes Cirlot, vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB i hi van participar els coordinadors de la mostra, el Dr. Josep Vigo, catedràtic jubilat del Departament de Biologia Vegetal i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, i la Dra. Amèlia Gómez, professora del Departament de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio).


L’exposició inclou diverses referències als inicis de la ciència de la conservació de plantes, dels quals Font Quer fou pioner. En particular mereix atenció el paper dels Index seminum que Font distribuïa amb llavors recol·lectades per ell en règim d’intercanvi i que van permetre la salvaguarda de Lysimachia minoricensis, un endemisme de Menorca avui desaparegut al camp (categoria EW, extingit en estat silvestre) i conservat només ex situ. A l’exposició se’n poden observar exemplars cedits pel Jardí Botànic de Barcelona.


Més informació

Biologia reproductiva i conservació de flora: nova tesi a la UAB

El proppassat divendres 10/10/2014, es va presentar a la Universitat Autònoma de Barcelona la tesi doctoral de Juande D. Fernández Carmona que duia per títol Variación espacial en la polinización y el éxito reproductivo de una herbácea endémica: implicaciones para su conservación, que va obtenir la màxima qualificació, jutjada per un tribunal amb participació de la Dra. Maria Bosch, membre del BioC.

 

El treball ha estat dut a terme al CREAF (UAB), sota la direcció de José M. Gómez (Universidad de Granada) i Jordi Bosch (CREAF) i ha estudiat monogràficament els aspectes reproductius de Erysimum popovii (Brassicaceae), un endemisme herbaci del S.E. Ibèric, amb la categoria UICN NT (quasi amenaçada).

 

La tesi ha estudiat un total de 28 poblacions, on s’han mesurat les variables relacionades amb pol·linitzadors, hàbitat i clima, incloent-hi l’estudi demogràfic, l’avaluació de la limitació de pol·len (mitjançant experiments d’addició) i de la limitació de reclutament (per addició de llavors). És particularment interessant el darrer capítol (Capítol 4), on s’avalua l’estat de conservació de E. popovii dins i fora de les àrees protegides.

 

 

 

En general, la bona condició dels hàbitats dins dels ENP afavoreix la fauna disponible i, per tant, un bon servei de pol·linització, mentre que, contràriament, existeix una pressió per herbivoria, dins dels ENP que afecta en sentit negatiu. Els resultats d’aquest darrer capítol, han estat publicats a la revista Biodiversity and Conservation

 

Més informació


  • J.D. Fernández & José M.l Gómez (2012). Advantages and drawbacks of living in protected areas: the case of the threatened Erysimum popovii (Brassicaceae) in SE Iberian Peninsula – Biodivers Conserv. 21:2539–255 – Enllaç a l’article

Informe sobre biologia reproductiva de l’esperó de Bolòs

Ahir va ser lliurat a la Diputació de Barcelona l’informe 2014 sobre l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) localitzat recentment al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i Serra de l’Obac i que avalua des del punt de vista reproductiu l’estat de de conservació de l’espècie al parc. L’informe ha estat elaborat pels membres del BioC Julià Molero, Ana Rovira, Joan Simon, Jordi López-Pujol i Sergi Massó, amb coordinació de Maria Bosch i Cèsar Blanché.

 

Aquest informe, que duu per títol Criteris i propostes de gestió a partir de l’estudi de biologia reproductiva de la població de Delphinium bolosii al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha estat un projecte vehiculat a través de la Fundació Bosch i Gimpera de la UB i complementa el que va ser presentat l’any anterior i que es referia a aspectes genètics de la població trobada a Mura (Bages).

 

 

 

L’informe inclou diverses propostes de mesures de gestió per part del parc, a més de la recomanació d’establir el Pla de Recuperació previst al Catálogo Estatal de Especies Amenazadas i al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, on aquesta espècie figura com a “en perill d’extinció” i que hauria d’haver estat aprovat com a molt tard des dels anys 90 (en funció de la legislació anterior) i des de 2011 (en base al D. 172/2008).

 

Més informació

Fitxa de Delphinium bolosii / Planta del Mes – Portal BioC

Report 2014 de Nacions Unides sobre biodiversitat

El report de 2014 sobre la biodiversitat que ha preparat Nacions Unides (Global Biodiversity Outlook 4 ) destaca la incapacitat d’aconseguir els objectius de conservació. Aquest document dibuixa una imatge de condemna als esforços insuficients dels governs per atènyer els objectius compromesos el 2010.El document de Nacions Unides qualifica durament els esforços internacionals per assolir els objectius de deturar la pèrdua de biodiversitat i d’hàbitats com a “fracàs miserable“.

 

L’informe, de 157 pàgines i disponible, entre d’altres llengües, en espanyol, és conegut com a GBO4 (The Global Biodiversity Outlook 4) s’ha fet públic després de la reunió, ahir,  d’uns 200 països a Corea del Sud. segons crònica del diari The Guardian, els conservacionistes, gairebé a mig camí de la data-límit de 2020 per als objectius, consideren que l’informe és un signe de preocupació i una comprovació de la realitat.

En paraules del propi Conveni sobre diversitat biològica de Nacions Unides (CBD), el document és presentat com a emanat de la reunió COP12:

Global Biodiversity Outlook (GBO) is the flagship publication of the Convention on Biological Diversity. It is a periodic report that summarizes the latest data on the status and trends of biodiversity and draws conclusions relevant to the further implementation of the Convention. The fourth edition of the Global Biodiversity Outlook will be officially launched on the opening day of the Twelfth Meeting of the Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (COP 12) in Pyeongchang, Korea. The report draws on various sources of information to provide a mid-term assessment of progress towards the implementation of the Strategic Plan for Biodiversity, an issue which will be discussed during COP-12

Cita: Secretaría del Convenio sobre la Diversidad Biológica (2014), Perspectiva Mundial sobre la Diversidad Biológica 4, Montreal. 155 pp.

Més informació

Es presenta “Noms de plantes” a la UB

Avui es presenta a la Universitat de Barcelona (Edifici Central, 19 h) el recull Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana, que aplega tots els noms catalans de plantes documentades arreu del territori. Intervindran en l’acte el rector de la UB, Dídac Ramírez; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el director del TERMCAT, Jordi Bover; el director de l’obra, Joan Vallès, professor de la Facultat de Farmàcia i membre de l’Institut de Recerca de Biodiversitat de la UB (IRBio); els botànics Josep Vigo, de la Facultat de Biologia, i Ramon M. Masalles, també de la Facultat de Biologia i de l’IRBio, i els filòlegs Joan Veny, professor de la Facultat de Filologia, i Ramon Solsona.

 

 

Més informació

Notícia 1/10/2014 – Web UB