No Picture

Jornades de conservació del teix, a Poblet

octubre 29, 2014 simonjoan 0

Aquest cap de setmana ha tingut lloc al Monestir de Poblet la celebració de les IV Jornades internacionals del Teix, organitzades en el marc del programa Life sobre conservació del teix a Catalunya, que coordina Antònia Caritat. Les Jornades, amb un bon èxit de participació, van ser inaugurades pel conseller del DAAM Josep M. Pelegrí.

 

La principal conclusió en l’àmbit de conservació de les Jornades és que els resultats preliminars del Projecte LIFE mostren una millora de l’hàbitat del teix quan s’efectua un tractament de reducció de competència amb espècies arbòries dominants i una regulació de pastura de bestiar dins el bosc.

 

No Picture

Seguiment transfronterer de flora amenaçada

octubre 22, 2014 simonjoan 0

 

Segons que informa la Delegació de la Garrotxa de la ICHN, s’ha iniciat un projecte transfronterer de seguiment d’espècies florístiques patrimonials. Es pot veure la notícia al reportatge emès al programa Botànica sense fronteres de “El medi ambient”, que anuncia les organitzacions que participen al projecte i que, a més de la Institució Catalana d’Història Natural són la Diputació de Girona, l’Obra Social de la Caixa, l’Ajuntament de Setcases i el Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa, així com les Reserves catalanes del costat nordcatalà.

 

No Picture

Actualització del cens del xop d’Elx

octubre 20, 2014 simonjoan 0

Peu juvenil (primer pla) i adult (fons) de P. euphratica (Foto: S. Massó & J. López-Pujol)

 

Acaba de publicar-se l’article de Sergi Massó i de Jordi López-Pujol, membres del BioC, on s’actualitza el cens del xop o pollancre d’Elx, Populus euphratica, a l’única població ibèrica coneguda, a la Sèquia Major d’Elx. El treball, publicat a la revista Flora Montiberica ha retrobat un total de 159 peus (122 adults i 37 de juvenils), que significa una pèrdua de c. 40% dels efectius poblacionals en tan sols 15 anys.

 

A l’article es conclou que és correcta l’avaluació com a críticament amenaçada (CR) proposada anteriorment per E. Laguna.

 

 

S. Massó & J. López-Pujol (2014) – Nuevos datos acerca de la población ilicitana de Populus euphratica Oliv. Flora Montiberica 58: 96-98 (X-2014). ISSN 1138-5952, edic. digital: 1998-799X

No Picture

Biologia reproductiva i conservació de flora: nova tesi a la UAB

octubre 15, 2014 simonjoan 0

El proppassat divendres 10/10/2014, es va presentar a la Universitat Autònoma de Barcelona la tesi doctoral de Juande D. Fernández Carmona que duia per títol Variación espacial en la polinización y el éxito reproductivo de una herbácea endémica: implicaciones para su conservación, que va obtenir la màxima qualificació, jutjada per un tribunal amb participació de la Dra. Maria Bosch, membre del BioC.

 

El treball ha estat dut a terme al CREAF (UAB), sota la direcció de José M. Gómez (Universidad de Granada) i Jordi Bosch (CREAF) i ha estudiat monogràficament els aspectes reproductius de Erysimum popovii (Brassicaceae), un endemisme herbaci del S.E. Ibèric, amb la categoria UICN NT (quasi amenaçada).

 

La tesi ha estudiat un total de 28 poblacions, on s’han mesurat les variables relacionades amb pol·linitzadors, hàbitat i clima, incloent-hi l’estudi demogràfic, l’avaluació de la limitació de pol·len (mitjançant experiments d’addició) i de la limitació de reclutament (per addició de llavors). És particularment interessant el darrer capítol (Capítol 4), on s’avalua l’estat de conservació de E. popovii dins i fora de les àrees protegides.

 

No Picture

Informe sobre biologia reproductiva de l’esperó de Bolòs

octubre 15, 2014 simonjoan 0

Ahir va ser lliurat a la Diputació de Barcelona l’informe 2014 sobre l’esperó de Bolòs (Delphinium bolosii) localitzat recentment al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i Serra de l’Obac i que avalua des del punt de vista reproductiu l’estat de de conservació de l’espècie al parc. L’informe ha estat elaborat pels membres del BioC Julià Molero, Ana Rovira, Joan Simon, Jordi López-Pujol i Sergi Massó, amb coordinació de Maria Bosch i Cèsar Blanché.

 

Aquest informe, que duu per títol Criteris i propostes de gestió a partir de l’estudi de biologia reproductiva de la població de Delphinium bolosii al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha estat un projecte vehiculat a través de la Fundació Bosch i Gimpera de la UB i complementa el que va ser presentat l’any anterior i que es referia a aspectes genètics de la població trobada a Mura (Bages).

 

No Picture

Report 2014 de Nacions Unides sobre biodiversitat

octubre 7, 2014 simonjoan 0

El report de 2014 sobre la biodiversitat que ha preparat Nacions Unides (Global Biodiversity Outlook 4 ) destaca la incapacitat d’aconseguir els objectius de conservació. Aquest document dibuixa una imatge de condemna als esforços insuficients dels governs per atènyer els objectius compromesos el 2010.El document de Nacions Unides qualifica durament els esforços internacionals per assolir els objectius de deturar la pèrdua de biodiversitat i d’hàbitats com a “fracàs miserable“.

 

L’informe, de 157 pàgines i disponible, entre d’altres llengües, en espanyol, és conegut com a GBO4 (The Global Biodiversity Outlook 4) s’ha fet públic després de la reunió, ahir,  d’uns 200 països a Corea del Sud. segons crònica del diari The Guardian, els conservacionistes, gairebé a mig camí de la data-límit de 2020 per als objectius, consideren que l’informe és un signe de preocupació i una comprovació de la realitat.